×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Джанлука Ди Фео: Италия е сама в тази драма! Европейският съюз не ни изпрати нито един лекар, нито една маска!


Джанлука Ди Фео: Италия е сама в тази драма! Европейският съюз не ни изпрати нито един лекар, нито една маска!
Заместник-главният редактор на италианския в. “Ла Република” Джанлука Ди Фео
17 Март 2020, Вторник, 12:32 ч.
Автор: Glasove.com

От Брюксел няма да дойде никаква конкретна подкрепа, дори минимална, твърди заместник-главният редактор на италианския в. “Ла Република”

Джанлука Ди Фео е заместник-главен редактор на италианския в. “Ла Република”. В своя статия във “Фигаро” той описва битката, която цяла Италия води срещу Covid-19, и обяснява причините за големия си гняв и дълбокото си огорчение от моралния фалит на европейските институции, оставили Италия сама в тази драма.

Маски, гумени ръкавици, пластмасови очила, това бяха първите неща, които Италия поиска от Европа: страната поиска помощ, за да издигне най-простата бариера срещу коронавируса. Но призивът ѝ остана без отговор. Франция и Германия затвориха границите си за тези продукти, като по този начин забраниха износа, и ни изпратиха тревожен сигнал:

от Брюксел няма да дойде никаква конкретна подкрепа, дори минимална.

Разбира се, италианското правителство съумя да наруши ограниченията, наложени на държавния дълг и да подкрепи икономиката, опустошена от епидемията. Разбира се, Урсула фон дер Лайен заяви: “Всички сме италианци”. Но тези изявления изглеждаха на светлинни години от окопа, в който се борим за оцеляването на страната. Може би не го осъзнавате, може би някои още си мислят, че Covid-19 “не е нищо повече от обикновен грип”.

Не, това е безмилостен убиец.

Той се разпространява с впечатляваща скорост, унищожава белите дробове на заразените хора: първо на старите, после на възрастни и дори на млади хора. За по-малко от три седмици той уби близо 1000 души и зарази над 12 хил. души в Италия, цифри, които непрекъснато се увеличават.

Цяло поколение може да бъде погубено, цялата икономическа тъкан осакатена.

Предприехме безпрецедентни мерки в историята на Запада, мерки, които дори по време на двете световни войни не са били приемани. Всички италианци са задължени да стоят по домовете си, без магазини, нито ресторанти. Животът на цялото общество беше обърнат с главата надолу. Видяхте снимките от безлюдния Милано, напълно празните улици на Рим. Но вие сте по-малко запознати с битката, която се води с гордост и компетентност в болниците в Северна Италия, залети от постоянно увеличаващия се брой хоспитализации. Половината от заразените хора трябва да могат да останат оперативни, един от всеки десет трябва да бъде настанен за интензивно лечение, под дихателен апарат. Ще можем да устоим, само ако пригодим други отделения за заразените, разполагайки допълнителен медицински персонал и дихателни апарати. Това е битка срещу времето: поставяне на нови легла, по стотина на ден, преди броят на жертвите да се увеличи. В нещастието си имаме късмет, че Covid-19 се ожесточи най-вече в Ломбардия, която притежава най-добрата здравна система в страната.

Но ние се оказахме сами: защото Европейският съюз не ни изпрати нито един лекар, нито една маска, не създаде нито една полева болница.

Защо Европа с колосалния си административен и технически апарат не направи нищо, за да предотврати епидемията и да координира карантината? Всяка страна действа по свое усмотрение, с един-единствен резултат: това, което се случва в Италия, рискува скоро да се повтори във Франция, Германия и Испания. Трябваше да се вземат общи решения, но такива нямаше.

Защо Европа не се зае да създаде общ производствен план за елементарна екипировка, като маски и ръкавици, и инвентара, който се оказа решаващ в Китай?

Сега всички страни-членки отчаяно търсят дихателни апарати и защитно облекло, докато индустриалната мощ на Европейския съюз можеше да произведе всички тези жизненоважни запаси за един месец. За Италия, за света. Но той нищо не направи. Финансовите интервенции ще бъдат основни утре. Днес ние се борим да предотвратим краха на нашето общество. Важното в момента е здравето, защото ние сме убедени, че здравеопазването има предимство пред бизнеса. И знаем, че без болници, които могат да приемат болните, паниката ще подхрани хаоса и ще унищожи финансовите пазари. Дори и в тази ситуация, най-драматичната от раждането на Европейския съюз, Европа се оказа чужда на проблемите на гражданите: бюрократична структура, неспособна на конкретни намеси. Нямаше нито солидарност, нито контрол.

Тъжен урок, който няма да забравим: щом епидемията приключи, нищо няма да бъде както преди.

И дори Европейският съюз ще трябва да се промени в дълбочина, като се съсредоточи върху нуждите на своите граждани. В противен случай нищо няма да може да го защити от вълната на ксенофобския популизъм, който превръща вируса в политическо оръжие за масово унищожение.

Превод от френски: Галя Дачкова


В категории: Животът


8
Коментара
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 2
8
Коментара по темата
8.
COPY/PASTE
20.03.2020 18:22:20
0
1
Аз съм безработен почти от година. Не съм се регистрирал в бюрото защото имах заделени пари. Дадох ги обаче на един познат за квартира и вируса нахлу. Понеже сме Пицари - и двамата сме без доходи. Той е в неплатен отпуск въпреки заповедта на правителството, понеже е осигурен на минималната и му се плащаше надник на заработка. Никой не говори за хората като нас. Аз дори нямам право на пари от бюрото. Поне спирането на тока и телефона да бяха забранили.

Ако някой иска да убие всички стари хора и да увреди дробовете на възрастните - ще направи всичко възможно за да принуди всеки да се реди на изнервена опашка, която спазва дистанция от 2 м само по центъра. Как? Ами като забрани всички бързи закуски, които иначе не са опасни, понеже продават от гише и не образуват опашки, но - ако работят, хората няма да са принудени да се редят пред и после във магазините. А магазините за куфари иначе работят... В подкрепа на тази теория е и решението за редуцирането на автобусите по време на епидемия в Пловдив, което доведе до задръстване - ефекта е същия като с бързите закуски.

Аз лично, понеже съм пицар от 18 години - в момента съм последен на опашката за търсещи работа. И в бюрото щом нямам право да ходя заради многото месеци почивка - съм оставен на лечение чрез глад. Лечение от това че съм българин в крайна нужда, без права - в условията на епидемия.
7.
хх
18.03.2020 11:31:47
1
4
@6
Да, но:
1. китайците пратиха лекари.
2. В началито страните имаха маски и др.
3. Ес пърдялницуте се скриха в брюксел и на 4.3 потвърдиха, че границите НЕ ТРЯБВА да се контролират.
Лично мнение - да измрат всички брюкселски изриди и техните скабоумни безродни фенове.
6.
Шматки
18.03.2020 08:21:50
2
0
Всичките папагали повтаряте 1 и също, ама реално другите страни имат същите проблеми. В Германия и Франция няма маски и дезинфектанти за болниците и те са засегнати, да си пратят лекарите в Италия ли? Да беше само Италия, да пратят, но то е целия Свят.
5.
до 4
17.03.2020 15:54:42
0
0
Ко речи с туй: "Дори и Итслуанците да са били..."?
4.
Така е
17.03.2020 15:11:52
1
11
ЕС има пари за мързеливите гърци, но за наистина ну даещите се няма.Дори и Итслуанците да са били невнимателни трябва помощ, защото това дойде и у нас и в други страни.
3.
n
17.03.2020 14:27:29
20
23
Трябва да се закрие тази утопия ЕС в която е пълно с книжни плъхове, бавни процедури, умувания, смятания, обсъждания и далавери. Нещо се изпокриха великите лидери при първата сериозна и мащабна криза и дават съвети по Туитър. Обещават едни суми сега за възстановяване, обаче тука идва реда на далаверите. Особено за нашите герберунгели
2.
up surt
17.03.2020 13:57:56
25
21
"Трябваше да се вземат общи решения, но такива нямаше".
За сметка на това, много бързо се взе общо решение за санкции срещу Русия, от което последваха реципрочни санкции и всички изревахте. Въпрос на приоритети.
1.
Bai Gani evropeo
17.03.2020 13:46:55
29
33
Абсолютна истина. Европейска солидарност глупости на търкалета. Всеки в Европа дърпа да докопа субсидии и да си спасява кожата поединично. Кораба Европа потъва бавно , но сигурно вода има за всички останали на борда, с изключение на Англия която се спаси навреме. Единствените които помогнаха на Италия бяха китайците , не европейци ,не американци и то не само с видео съвети и пари , а с лекари експерти на място в най-засегнатия север и Рим. Европеецо защо се гордееш, че си такъв ?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори