×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • От 1 март се разрешават присъствените учебни занятия в училищата за ученици със сензорни увреждания
  • 53 починали от коронавирус, 194 са новите заразени в Бургас
  • Слънчево и топло време днес, с температури до 16 градуса
  • Почетният председател на Гергьовден Любен Дилов-син официално оглави листата на ГЕРБ в Бургас, местната структура го приема нееднозначно
  • Боян Чуков напусна БСП и вече е в кандидат-депутатска листа на ВМРО
  • Проучване на Афис: Над половината от пълнолетните у нас се колебаят да се ваксират
НА ЖИВО

Константин Бачийски за нечутите от институциите работещи решения срещу COVID-19


Константин Бачийски за нечутите от институциите работещи решения срещу COVID-19
Да превърнем Бургас в зона без коронавирус или поне да задържим това състояние максимално дълго, зове зам.-председателят на ПП СЕК
16 Март 2020, Понеделник, 08:03 ч.
Автор: Флагман.бг

Разработихме този план в детайли, оказва се че има човешки ресурс, остава единствено смелостта и политическата воля да се реализира, пише той

Зам.-председателят на ПП СЕК изпрати до медиите работещите, според него, решения, които институциите в Бургас не чуха. Ето ги и тях:

Уважаеми съграждани,

Като общински съветник, избран с гласовете на хората от Община Бургас и положил клетва да защитавам интересите на тези граждани на Бургас, последните  четири седмици почти изцяло се посветих на мерките за превенция срещу разпространението на коронавируса.

Предлагах формиране на местни щабове още преди взимането за решение за тяхното създаване. Когато се създаде общинския щаб, изразих желание да ме информират за неговите заседания. Исках да участвам в заседанията на кризисния щаб не по задължение, а доброволно в качеството си на общински съветник, защото всички трябва да обединяваме усилия за справяне с тази пандемия. Смятам, че вече съм доказал, че мога да съм полезен и имам с какво да помогна и да допринеса по тази тема.   

Въпреки, че първоначално получих уверение, че ще бъда информиран за предстоящи заседания, в последствие се оказа, че това няма да се случва.

И тъй като разбирах за заседанията постфактум и ми беше невъзможно да стигна до  нормален контакт с участниците в тях, за да споделя работещи решения , които бях открил,  през изминалата седмица си позволих да направя това чрез медиите.

Предложих :

  • на Летище Бургас единствената подходяща термокамера да бъде инсталирана след гишетата за „Паспортна проверка“, за да се избегнат някои нейни технически  недостатъци на оборудването и да се отчитат данните на всеки пасажер с максимална точност.
  • старият терминал „Пристигащи“ да бъде обособен като „изолатор“ за пътници от рискови дестинации.
  • всички влизащи на ГКПП Малко Търново да бъдат подлагани на измерване на температурата им (където това все още не беше факт).
  • и  може би най-важното за Бургас - да бъде разкрита лаборатория за проверка на проби,  а не те да се пращат до София и да се губи ценно време за реакция, за установяване на лицата влезли в контакт с болния, както и за предотвратяването на разпространението на вируса, защото всеки час е от значение.

 В отговор получих критики и обвинения, че съм си позволил да бъда инициативен. Но така и не чух адекватно контрапредложение.

 Е, оказа се, че съм бил прав, защото мерките впоследствие  бяха приети и даже тържествено обявиха, че лаборатория в Бургас ще има, която ще почне да изследва след няколко дни.

 В петък 13.03, отново случайно,  разбрах, че ще има заседание на Общинския кризисен щаб и се присъединих по моя към него. Успях да отида към края и въпреки, че присъствах само на последните 5 минути, отправих пред кмета и други представители няколко предложения.

 Първо:  да се измерва температурата на всички пътници влизащи в Бургас с автобуси и влакове, тъй като преносител на коронавируса  може да пристигне в града от някъде.

Второ:  Предложих  всички автобуси да спират само на автогара „Юг“. Групово ми беше  отговорено, че това е невъзможно да бъде постигнато и няма как да се създаде подобна организация, поради липса на достатъчно хора. Предложих, ако липсват достатъчно хора, да се присъединят служители на УКОРС (т.нар. общинска полиция), все пак зад тази абревиатура се крие "Управление при кризи, обществен ред и сигурност". А  каква по-голяма криза от настъпилата извънредна ситуация. Ако и те не стигнат да се организират доброволци, които да помагат. Все пак според ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА ПРИ БЕДСТВИЯ  при извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях се допуска участието на доброволци.

 Само от уважение към институцията, която представлява, ще ви спестя името на човека, който ми препоръча да си направим отделен кризисен щаб, щом толкова настоявам да давам предложения и там да си ги гледаме.

 Днес научавам, че тези  мои предложения  за мониторинг на пътниците на гарите и автогарите, се прилагат  и дават резултат. Радвам се, че макар и късно, определени кръгове се вслушват и в други мнения, но защо трябва да е късно, като може да е навреме?

 Направих още едно важно предложение, но в стремежа си да претупат нещата , явно не са го разбрали, а то е да се прави мониторинг на всички входящи пътници с автомобили по основните четири пътни артерии към Бургас – от посока София, от посока Варна, от Созопол и Средец, като се затворят всички по малки входове. А не да се затваря тотално градът!  Разбрах, че кметът на Община Бургас казва, че е искал да затвори автомагистрала „Тракия“ при входовете на Бургас, но националният щаб не е позволил крайната мярка.

Но това което предложих беше съвсем различно. Идеята за пълно изолиране на Бургас на този етап е прекалена (макар, че на по-късен етап ако се наложи, може да се приложи). Това ограничаване обаче трябва да бъде пропорционално на опасността. А принципът, който трябва да се съблюдава, е с минимални средства да се постигне целта.

Затова отново повтарям и предлагам : Да създадем „филтри“, т.е КПП-та на тези четири входни точки на града, където на пътниците в абсолютно всеки влизащ автомобил да бъдат подложени на измерване на температура, а при наличието на такава,  да се отклоняват и с тях да се работи работи по процедура , а ако се наложи - тест. Така както това се прави по летища и гранични КПП-та, болници, училища, детски градини и др. Така ще се затрудни предвижването, но няма да се спира. Нямаме ограничаване движението и така ще имаме свободно придвижване на българските граждани.

Вероятно това би забавило всеки пътуващ с 10-15 мин, но ще опазим здравето на хората.

Така няма да блокираме напълно града , икономиката и неговите граждани, а  същевременно ще засилим контрола и ще намалим възможността за влизане в Бургас на нови преносители на вируса.Ще можем да ги изолираме на време до пълното им оздравяване, без да застрашаваме живота на другите хора.

Понеже на това заседание, на което отидох по моя инициатива,  ме питаха, как ще обезпечим с хора тези мерки, отговарям им:  с наличието на всички свободни ресурси(не само с тези на Министерството на вътрешните работи, общината и др. институции) с каквито разполагаме на територията на общината – включително при необходимост може да искаме съдействие и от армията, която съгласно чл.56 т.8 от ЗАКОН ЗА ОТБРАНАТА И ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ в мирно време въоръжените сили изпълняват задачи по участие в превантивната и непосредствената защита на населението, като според чл. 123 от същия закон при извънредно положение държавните органи и въоръжените сили могат да прилага мерки за:

       -ограничават движението по основни пътни артерии;

      - ограничават свободното придвижване и установяват контрол върху гражданите и превозните средства;

       -ограничават движението на влакове и установяват контрол върху пътниците и товарите;

 Отделно, както по-рано споменах да могат да се организират доброволци, които да помагат на институциите. И вместо отново да чакам някой да узрее за идеята и отново да загубим ценно време, веднага създадохме център на доброволците, на които всички желаещи могат да се запишат, като се свържат на телефон 0877 113150. Още с обявяването на тази инициатива в петък започнаха да се записват хора, които в момента обезпечаваме със защитни средства и веднага след оборудването им могат да се притекат на помощ.

Сигурен съм, че в Бургас има още много доблестни хора , готови да се отзоват и да се помогнат да се противопоставим на разпространението на тази пандемия.

Разработихме този план в детайли, оказва се че има човешки ресурс, остава единствено смелостта и политическата воля да се реализира.

Иначе съм твърдо убеден, че само заедно можем да се справим с кризата, ако не вървим след събитията, а ги съобразяваме предварително и сме проактивни в реализацията на тези мерки.

Нека заедно да се постараем да приложим работещите решения и да превърнем Бургас в зона без коронавирус или поне да задържим това състояние максимално дълго.

Повтарям ЗАЕДНО!!!

С уважение: Константин Бачийски

Зам. председател на ПП „Средна европейска класа“ и водач на групата общински съветници от ПП СЕК


В категории: Бургас


Любовен хороскоп за март 26/02/2021, Петък 21:17 0
Флагман.БГ Отменят тържествата на Шипка Отменят тържествата на Шипка 26/02/2021, Петък 19:02 4
България Всички новини
Васил Едрев за Бюджет 2021: Следваме философията на финансово планиране Васил Едрев за Бюджет 2021: Следваме философията на финансово планиране Финансовата рамка е в размер от 32.7 млн.лв., големи проекти за залегнали в капиталовата програма на община Айтос Варненските водачи на листи – министри, националисти, партийни лидери, бунтари Варненските водачи на листи – министри, националисти, партийни лидери, бунтари Избирателният район е втори по големина и е стратегически за количественото натрупване на гласове Парашутист от Варна за водач на листата разбуни духовете в бургаската структура на „Възраждане“ Парашутист от Варна за водач на листата разбуни духовете в бургаската структура на „Възраждане“ Партията уж щеше да е различна, да е извънсистемна, но все повече прилича на всички останали, разочаровани са редови членове на формацията   Водачите на листи в Пловдив – бивши и настоящи депутати, силно дамско присъствие и тежък лидерски сблъсък Водачите на листи в Пловдив – бивши и настоящи депутати, силно дамско присъствие и тежък лидерски сблъсък Актьор, адвокатка и бивш фотомодел са сред кандидатите ОбС-Приморско прие Бюджет 2021 г., вижте акцентите ОбС-Приморско прие Бюджет 2021 г., вижте акцентите Пред идеята за модерно рибарско пристанище в морския град вече няма пречки ССД напусна коалицията със Съюза на комунистите в България ССД напусна коалицията със Съюза на комунистите в България В коалицията направиха неуспешен опит да изключат комунистите, блокиран от друга лява партия във формацията - "Българската левица"   Пожар в апартамент в бл.8 в жк „Зорница”, откараха мъж в болница Пожар в апартамент в бл.8 в жк „Зорница”, откараха мъж в болница Лицето на възрастен мъж е обгоряло, съпругата му е била спасена от огнеборците Правят безплатни прегледи за пост ковид в КОЦ Бургас и Белодробна болница Правят безплатни прегледи за пост ковид в КОЦ Бургас и Белодробна болница И в двете лечебни заведения ще бъде открит кабинет за консултиране на всички пациенти, които вече са преболедували коронавирусната инфекция   Бургас ще произвежда ток от отпадъци с ултрамодерна инсталация, каквато има в Мюнхен Бургас ще произвежда ток от отпадъци с ултрамодерна инсталация, каквато има в Мюнхен Старт на строителните дейности дадоха кметът на Бургас Димитър Николов, кметът на Поморие Иван Алексиев и зам.-кметът на Несебър Виктор Борисов   Вижте листата на ГЕРБ-Бургас за парламентарните избори, има няколко изненади Вижте листата на ГЕРБ-Бургас за парламентарните избори, има няколко изненади Коалиционният партньор СДС няма да има представител в бургаската листа на ГЕРБ  
Русия: Навални е изпратен в наказателна колония Русия: Навални е изпратен в наказателна колония Не се съобщава къде точно опозиционерът излежава присъдата си Франция затяга контрола на границата с Германия Франция затяга контрола на границата с Германия Възможно е въвеждането на съвместни френско-германски полицейски патрули Нашенец налази дъщерите на Силвестър Сталоун Нашенец налази дъщерите на Силвестър Сталоун Мартин Мартинов се усука около красавиците Систин и Скарлет Финландия налага 3-седмична блокада Финландия налага 3-седмична блокада Страната е третата с най-ниски нива на коронавирусни инфекции в Европа Съд принуди мъж да плати на жена си $7700 за домакинска работа Съд принуди мъж да плати на жена си $7700 за домакинска работа Ван поискала развод, тъй като съпругът не похващал да свърши нищо вкъщи Полицейският час в Нидерландия чак до 15-и март Полицейският час в Нидерландия чак до 15-и март Ограниченията по тъмно важат от 21 до 4,30 ч. АстраЗенека обърка плановете за бърза имунизация, доставя малко ваксини за ЕС АстраЗенека обърка плановете за бърза имунизация, доставя малко ваксини за ЕС Очакваше се да бъде ваксинирано 70% от населението на Европа до края на лятото Арестуваха съпругата на наркобарона Ел Чапо Арестуваха съпругата на наркобарона Ел Чапо Ема Айспуро е обвинена за трафик на дрога Полицията във Франция и Германия развали купона на стотици, разби незаконни партита Полицията във Франция и Германия развали купона на стотици, разби незаконни партита Близо 100 души са се събрали на незаконно парти Тръмп: Няма да се връщам в Twitter, стана скучно Тръмп: Няма да се връщам в Twitter, стана скучно "Милиони напускат платформата", каза още бившият президент на САЩ
Методи Андреев, бивш депутат Методи Андреев, бивш депутат В битката срещу мафията няма леви и десни. Нужни са компромиси Виц на деня Виц на деня Какво работиш?
- В сенчестия бизнес съм.
- Моля?
- Външни щори и дограми монтирам...
Виц на деня Виц на деня - Ало, Жоре, ти ли си? Какво правиш?
- Сега не мога да говоря, изпълнявам съпружески задължения...
- Но ти не си женен?!?
- Не съм казвал, че задълженията са мои!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Комплиментите са хубаво нещо, но никога не знаеш дали са искрени... Докато псувните - те са от сърце.Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори