×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Останете си вкъщи!
Накратко
НА ЖИВО

Константин Бачийски за нечутите от институциите работещи решения срещу COVID-19


Константин Бачийски за нечутите от институциите работещи решения срещу COVID-19
Да превърнем Бургас в зона без коронавирус или поне да задържим това състояние максимално дълго, зове зам.-председателят на ПП СЕК
16 Март 2020, Понеделник, 08:03 ч.
Автор: Флагман.бг

Разработихме този план в детайли, оказва се че има човешки ресурс, остава единствено смелостта и политическата воля да се реализира, пише той

Зам.-председателят на ПП СЕК изпрати до медиите работещите, според него, решения, които институциите в Бургас не чуха. Ето ги и тях:

Уважаеми съграждани,

Като общински съветник, избран с гласовете на хората от Община Бургас и положил клетва да защитавам интересите на тези граждани на Бургас, последните  четири седмици почти изцяло се посветих на мерките за превенция срещу разпространението на коронавируса.

Предлагах формиране на местни щабове още преди взимането за решение за тяхното създаване. Когато се създаде общинския щаб, изразих желание да ме информират за неговите заседания. Исках да участвам в заседанията на кризисния щаб не по задължение, а доброволно в качеството си на общински съветник, защото всички трябва да обединяваме усилия за справяне с тази пандемия. Смятам, че вече съм доказал, че мога да съм полезен и имам с какво да помогна и да допринеса по тази тема.   

Въпреки, че първоначално получих уверение, че ще бъда информиран за предстоящи заседания, в последствие се оказа, че това няма да се случва.

И тъй като разбирах за заседанията постфактум и ми беше невъзможно да стигна до  нормален контакт с участниците в тях, за да споделя работещи решения , които бях открил,  през изминалата седмица си позволих да направя това чрез медиите.

Предложих :

  • на Летище Бургас единствената подходяща термокамера да бъде инсталирана след гишетата за „Паспортна проверка“, за да се избегнат някои нейни технически  недостатъци на оборудването и да се отчитат данните на всеки пасажер с максимална точност.
  • старият терминал „Пристигащи“ да бъде обособен като „изолатор“ за пътници от рискови дестинации.
  • всички влизащи на ГКПП Малко Търново да бъдат подлагани на измерване на температурата им (където това все още не беше факт).
  • и  може би най-важното за Бургас - да бъде разкрита лаборатория за проверка на проби,  а не те да се пращат до София и да се губи ценно време за реакция, за установяване на лицата влезли в контакт с болния, както и за предотвратяването на разпространението на вируса, защото всеки час е от значение.

 В отговор получих критики и обвинения, че съм си позволил да бъда инициативен. Но така и не чух адекватно контрапредложение.

 Е, оказа се, че съм бил прав, защото мерките впоследствие  бяха приети и даже тържествено обявиха, че лаборатория в Бургас ще има, която ще почне да изследва след няколко дни.

 В петък 13.03, отново случайно,  разбрах, че ще има заседание на Общинския кризисен щаб и се присъединих по моя към него. Успях да отида към края и въпреки, че присъствах само на последните 5 минути, отправих пред кмета и други представители няколко предложения.

 Първо:  да се измерва температурата на всички пътници влизащи в Бургас с автобуси и влакове, тъй като преносител на коронавируса  може да пристигне в града от някъде.

Второ:  Предложих  всички автобуси да спират само на автогара „Юг“. Групово ми беше  отговорено, че това е невъзможно да бъде постигнато и няма как да се създаде подобна организация, поради липса на достатъчно хора. Предложих, ако липсват достатъчно хора, да се присъединят служители на УКОРС (т.нар. общинска полиция), все пак зад тази абревиатура се крие "Управление при кризи, обществен ред и сигурност". А  каква по-голяма криза от настъпилата извънредна ситуация. Ако и те не стигнат да се организират доброволци, които да помагат. Все пак според ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА ПРИ БЕДСТВИЯ  при извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях се допуска участието на доброволци.

 Само от уважение към институцията, която представлява, ще ви спестя името на човека, който ми препоръча да си направим отделен кризисен щаб, щом толкова настоявам да давам предложения и там да си ги гледаме.

 Днес научавам, че тези  мои предложения  за мониторинг на пътниците на гарите и автогарите, се прилагат  и дават резултат. Радвам се, че макар и късно, определени кръгове се вслушват и в други мнения, но защо трябва да е късно, като може да е навреме?

 Направих още едно важно предложение, но в стремежа си да претупат нещата , явно не са го разбрали, а то е да се прави мониторинг на всички входящи пътници с автомобили по основните четири пътни артерии към Бургас – от посока София, от посока Варна, от Созопол и Средец, като се затворят всички по малки входове. А не да се затваря тотално градът!  Разбрах, че кметът на Община Бургас казва, че е искал да затвори автомагистрала „Тракия“ при входовете на Бургас, но националният щаб не е позволил крайната мярка.

Но това което предложих беше съвсем различно. Идеята за пълно изолиране на Бургас на този етап е прекалена (макар, че на по-късен етап ако се наложи, може да се приложи). Това ограничаване обаче трябва да бъде пропорционално на опасността. А принципът, който трябва да се съблюдава, е с минимални средства да се постигне целта.

Затова отново повтарям и предлагам : Да създадем „филтри“, т.е КПП-та на тези четири входни точки на града, където на пътниците в абсолютно всеки влизащ автомобил да бъдат подложени на измерване на температура, а при наличието на такава,  да се отклоняват и с тях да се работи работи по процедура , а ако се наложи - тест. Така както това се прави по летища и гранични КПП-та, болници, училища, детски градини и др. Така ще се затрудни предвижването, но няма да се спира. Нямаме ограничаване движението и така ще имаме свободно придвижване на българските граждани.

Вероятно това би забавило всеки пътуващ с 10-15 мин, но ще опазим здравето на хората.

Така няма да блокираме напълно града , икономиката и неговите граждани, а  същевременно ще засилим контрола и ще намалим възможността за влизане в Бургас на нови преносители на вируса.Ще можем да ги изолираме на време до пълното им оздравяване, без да застрашаваме живота на другите хора.

Понеже на това заседание, на което отидох по моя инициатива,  ме питаха, как ще обезпечим с хора тези мерки, отговарям им:  с наличието на всички свободни ресурси(не само с тези на Министерството на вътрешните работи, общината и др. институции) с каквито разполагаме на територията на общината – включително при необходимост може да искаме съдействие и от армията, която съгласно чл.56 т.8 от ЗАКОН ЗА ОТБРАНАТА И ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ в мирно време въоръжените сили изпълняват задачи по участие в превантивната и непосредствената защита на населението, като според чл. 123 от същия закон при извънредно положение държавните органи и въоръжените сили могат да прилага мерки за:

       -ограничават движението по основни пътни артерии;

      - ограничават свободното придвижване и установяват контрол върху гражданите и превозните средства;

       -ограничават движението на влакове и установяват контрол върху пътниците и товарите;

 Отделно, както по-рано споменах да могат да се организират доброволци, които да помагат на институциите. И вместо отново да чакам някой да узрее за идеята и отново да загубим ценно време, веднага създадохме център на доброволците, на които всички желаещи могат да се запишат, като се свържат на телефон 0877 113150. Още с обявяването на тази инициатива в петък започнаха да се записват хора, които в момента обезпечаваме със защитни средства и веднага след оборудването им могат да се притекат на помощ.

Сигурен съм, че в Бургас има още много доблестни хора , готови да се отзоват и да се помогнат да се противопоставим на разпространението на тази пандемия.

Разработихме този план в детайли, оказва се че има човешки ресурс, остава единствено смелостта и политическата воля да се реализира.

Иначе съм твърдо убеден, че само заедно можем да се справим с кризата, ако не вървим след събитията, а ги съобразяваме предварително и сме проактивни в реализацията на тези мерки.

Нека заедно да се постараем да приложим работещите решения и да превърнем Бургас в зона без коронавирус или поне да задържим това състояние максимално дълго.

Повтарям ЗАЕДНО!!!

С уважение: Константин Бачийски

Зам. председател на ПП „Средна европейска класа“ и водач на групата общински съветници от ПП СЕК


В категории: Бургас


Флагман.БГ И полицаите с трогателно послание И полицаите с трогателно послание 09/04/2020, Четвъртък 10:40 7
България Всички новини
Янка Рупкина: Погребах мъжа си и осиротях Янка Рупкина: Погребах мъжа си и осиротях Той ми даде всичко — свобода, беше ми баща, мъж, родител, и всичко, споделя певицата Православната църква след среща с Борисов: Без върба на Цветница и без полет за благодатния огън Православната църква след среща с Борисов: Без върба на Цветница и без полет за благодатния огън Дневен бюлетин на УМБАЛ "Дева Мария": 126 пациенти, 9 АГ операции, 5 в инвазивната кардиология Дневен бюлетин на УМБАЛ "Дева Мария": 126 пациенти, 9 АГ операции, 5 в инвазивната кардиология

На 8 април, сряда, при нас се родиха Васил, Даниел и Стефан. Пожелаваме им здраве и щастливо детство!

Първата любов на Гришо роди от сина на фалшификатор Първата любов на Гришо роди от сина на фалшификатор

Табак скри от всички бременността си

Заради алчност на рентиерите: Магазините по бургаското ларго започнаха да затварят един след друг Заради алчност на рентиерите: Магазините по бургаското ларго започнаха да затварят един след друг

Само част от наемодателите са направили отстъпки към наемателите си заради извънредното положение

Почина големият български актьор Вълчо Камарашев Почина големият български актьор Вълчо Камарашев

Артист с над 60-годишна кариера, той е любимец на няколко поколения българи

Докато си стоите вкъщи, спечелете награда, сътворявайки лого на туристическия бранд Бургас Докато си стоите вкъщи, спечелете награда, сътворявайки лого на туристическия бранд Бургас Прогноза: Половината заведения в България ще фалират Прогноза: Половината заведения в България ще фалират

В туристическия, ресторантьорския и всички съпътстващи ги браншове са заети около 480 000 души, като прогнозите сочат фалит на около 50% от фирмите, ангажирани в тях

1634 дървета са засадени в Бургас от ноември до днес 1634 дървета са засадени в Бургас от ноември до днес

Радостното е, че 229 екземпляра са осигурени от фирми, обществени организации, училища и отделни граждани

Фенове пропищяха: Рачков, върни ни парите! Фенове пропищяха: Рачков, върни ни парите! Цените за билетите за моноспектакъла на Рачков са повече от надути и конкурират тези за концертите на най-скъпата звезда у нас - Лили Иванова
От 26 април Испания ще започне бавно да се връща към нормалния живот От 26 април Испания ще започне бавно да се връща към нормалния живот

Премахването на карантината трябва да бъде планирано и организирано, така че да няма пикове и заразени

Почина жената, разкрила любовната връзка на Бил Клинтън с Моника Люински Почина жената, разкрила любовната връзка на Бил Клинтън с Моника Люински

Трип почина от тежко заболяване

Британците изтрещяха: Масово палят стълбове от 5G мрежата, докарвали им коронавирус Британците изтрещяха: Масово палят стълбове от 5G мрежата, докарвали им коронавирус

Вчера Facebook премахна страница, на която се виждат снимки на горящи стълбове за пренос на 5G мрежа, която насърчава другите да направят същото

Мистерия: НЛО с формата на поничка летя над Одеса Мистерия: НЛО с формата на поничка летя над Одеса

Уфолози гадаят дали тайнственият обект е на извънземни

COVID-19 заразява и убива чернокожи в тревожно висока степен COVID-19 заразява и убива чернокожи в тревожно висока степен В сраната растат исканията да се съобщава расата на болните, хоспитализираните и умиращите от COVID-19 БМВ започва да прави маски БМВ започва да прави маски

От автомобилния гигант заявиха още, че имат готовност да закупят необходимото за производството на маски оборудване.

Полицейски час влиза в сила в цяла Сърбия Полицейски час влиза в сила в цяла Сърбия

От мярката ще бъдат изключени определени групи

Прогноза: С крути мерки жертвите в САЩ ще са над 80 000 до август Прогноза: С крути мерки жертвите в САЩ ще са над 80 000 до август

Математиците очакват пикът на заразата отвъд Океана да е на 26 април

Британец получи 3 месеца затвор за кражба на 3 маски Британец получи 3 месеца затвор за кражба на 3 маски

Силното търсене на този вид защитни средства предизвика безмилостна конкуренция между различните държави

Оптимизъм в Англия. Въпреки черната статистика, отварят училища Оптимизъм в Англия. Въпреки черната статистика, отварят училища

Карантинните мерки обаче няма да бъдат преразглеждани в понеделник, както бе планирано

Илиян Василев Илиян Василев Не отписвайте още Мавродиев, прокуратурата не си е казала думата Виц на деня Виц на деня - Докторе, животът ми е пълна скука...
- Намерете си любовник!
- Имам двама...
- Разкажете на мъжа си за тях!
Виц на деня Виц на деня Две проститутки решават кръстословица: Голям съд за течности - чете едната. Презервоар - отговаря другата. - Не, започва с буквата Р. - Тогава е резерватив! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Песимистът чува: - След малко. Оптимистът: - С лед, малко. Реалистът въобще не се ослушва, а си налива сам
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори