×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Предложения за още мерки в Бургас срещу разпространение на корона вируса в региона


Предложения за още мерки в Бургас срещу разпространение на корона вируса в региона
Зам. председателят на Средна европейска класа Константин Бачийски предлага редица мерки срещу пандемията
10 Март 2020, Вторник, 09:02 ч.
Автор: Флагман.БГ

Едно от основните предложения е свързано с посрещането на пътници на летище Бургас

През последните две седмици съветниците от ПП „Средна европейска класа“ направиха редица срещи между институции, анализираха положението в региона и отправиха редица предложение за подобряване на мерките за превенция и безопасност срещу разпространението на корона вируса в Бургаска област.

Едно от основните предложения е свързано с посрещането на пътници на летище Бургас. Там вече е инсталирана нова термокамера за измерване на температурата на пристигащите пасажери, но според  зам. председателя на Средна европейска класа Константин Бачийски може значително да се подобри ефективността мониторинг на пристигащите пътници.

Съветникът се позовава на техническите характеристики на този модел камери, чийто основен недостатък се състои в това, че от ключово значение за точното измерване на температурата на всеки преминаващ през зоната е разположението на наблюдавания човек и разстоянието от него.

В случай, че определен пътник на летището не гледа точно към камерата или са струпани много пасажери на едно място, тогава устройството не е в състояние да установи със сигурност повишена температура.

Допълнително условие за изкривяване на данните създава още една специфична особеност на този тип технологии. Камерата отчита най-високата температура в помещението и при това положение, ако в залата за пристигащи пътници например има трима души, от които един е с температура от 39 °C, а други двама с по 38 °C , системата би регистрирала единствено показателите на пасажера  с 39°C, а другите двама могат да бъдат пропуснати.

Важен факт е и това, че при разстояние от 15 метра отклонението при измерването на температурата може да е до 2°C, т.е  човек с температура от 38° може да бъде отчетен като такъв с 36°C. При значително намаляване на разстоянието до обекта измерването е много по-точно, като отклонението в данните се намалява до 0.4°C .

Бачийски посочва като оптимално решение в този случай на всяко гише за проверка на документите на пристигащите пътници да има поставена такава камера, която да наблюдава фронтално всеки човек от близко разстояние. Във възникналата криза с коронавируса се оказва, че и термокамерите вече са дефицит, а срокът за доставяне от повечето производители е над два месеца.

Ето защо зам. председателят на Средна европейска класа предлага като решение  термокамерата на Летище Бургас да бъде позиционирана в коридора след паспортната проверка, които води към лентите за багаж.

„Пространството в този коридор е стеснено и при поставянето на термокамера на тавана, наблюдаваните пасажери ще се движат фронтално срещу съоръжението и на разстояние около метър от него. По този начин ще се постига максимално възможна в тези условия точност на измерванията и ще се избегне възможност за струпване на пътници и „изкривяване“ на резултатите от мониторинга“ – аргументира предложението си съветникът.

Константин Бачийски вече е обсъдил с ръководството на Летище Бургас да се обособи „зона за карантина“ в старите терминали на летището, където да бъдат отделяни и изолирани пътници с висока температура. Отделно в тази зона могат да се обработват полетите от по-рискови дестинации без да се смесват с потоците от останалите пътници. В момента в съществуващия изолатор могат да бъдат приети едновременно само няколко пасажери с признаци за наличие на „корона вирус“

Съветникът препоръчва още отсега да се осигури  микробус или малък автобус за транспортиране на тези пациенти до УМБАЛ Бургас вместо предвидената по протокол в момента линейка, която трудно би могла да обслужи повече потенциални носители на вируса.

„Предполага се че повечето хора пристигащи със самолет би трябвало да са в сравнително добро здраве, да ходят на крака така, че по-голямата част от тях, спокойно биха могли да се извозват със специално отделен за тази цел микробус или малък автобус, които би могъл при необходимост да превозва значително повече хора от една линейка.“  - коментира Бачийски.

Константин Бачийски посочва като сериозен пропуск и това, че при излизане на хора от България в посока Турция през КПП Малко Търново турските власти измерват температурата на всеки пътник, а обратно на влизане в България това не се е прави.

„Двете летища на Истанбул се използват от много хора от района на Бургас, особено за по-далечни полети в страни , където в момента са обявени случай на коронавирус. В тази връзка, за да намалим възможното разпространение, е много важно да се осъществява такъв контрол и при близане в България   След разговор с директора на РЗИ д-р Паздеров, получих уверение , че до края на седмицата приключваща на 8 март, това ще се прави и от българска страна. Така че надявам се вече тази пробойна да е затворена“ – сподели Константин Бачийски

Съветникът и колегите му от групата на Средна европейска класа в Общинския съвет се обръщат  към общинската администрация и към правителството с призив да бъде разкрита в Бургас лаборатория за изследване на проби от предполагаемо заболели местни граждани или гости на града.

До сега пробите за изследване на наличие на „корона вирус“  се изпращат в София, което води до загуба на време за реакция, а за установяване на лицата, влезли в контакт с болния, както и за предотвратяването на разпространението на вируса, всеки час е от значение.

В момента такива лаборатории има единствено в София и в Стара Загора. Предвижда се да бъде разкрита и във Варна.

Бургас до момента не е включен в този списък, въпреки че през Летище Бургас годишно преминават до 3.3 милиона пътника, а отделно в областта има сухопътна граница с Турция през КПП Малко Търново, както и хора, пристигащи по море.

Ето защо мятам, че всички отговорни фактори в града и региона трябва да се съдействат и да се борят да осигурим възможност да се правят тестове в лаборатория в Бургас – коментира Бачийски.

 За да проучи въпроса за съответните методи за тестове за потвърждаване на коронавирус през последните седмици съветникът се свърза с водещите лаборатории по вирусология по света , като - Институтът „Робърт Кох“ към Берлинския институт по вирусология, Charité – Universitätsmedizin Berlin и Институтите по вирусология в Марбург в Германия, в Минесота в САЩ и други.

 След разговор с тези водещи центрове установихме, че е напълно възможно тези тестове да се правият локално при нас.  Според мен най-подходящото място е това да е лабораторията на УМБАЛ Бургас, понеже там се намира инфекциозното отделение, където се настаняват пациентите. Вече проведох среща с изпълнителния директно на УМБАЛ д-р Миразчийски, които потвърди, че имат такава готовност, ако им бъде възложена тази задача след решение на централно ниво . Отделно проведох разговор и с една от водещите частни лаборатории в региона, от която получих потвърждение, че ако по някакви причина лабораторията в УМБАЛ Бургас, не почне да прави такива тестове , то те биха могли да се правят при тях, въпреки че и те смятат, че най-добре е това да е там където са настанени потенциалните пациенти. Така, че пречка няма освен получаване на разрешение от централно ниво.“  - сподели Бачийски.

С предложенията си зам. председателят на ПП Средна европейска класа желае да се помогне на лекарите в Бургас, които правят и невъзможното във възникналата  ситуация.

Целта е от рано да бъдат взети  превантивни мерки, тъй като още в началото на април на летище Бургас ще пристигнат първите чартърни полети с чуждестранни гости и подготовката за този момент трябва да бъде на максимално високо ниво.

Константин Бачийски предлага,  ако е нужно да се свика и извънредна сесия, на която да се гласува определена сума, с която да бъдат закупени и необходимите бройки защитни костюми за еднократна употреба  за лекарите и медицинските сестри в инфекциозното отделение в Бургас, а и на други служби, които ще са ангажирани.

В момента количеството този вид „облекла“ би стигнало за обслужване на единични случай, но ако се стигне до масовост на разпространение,подобно на това в Италия,  готовността е само за няколко дни. Разбира се правителството работи за обезпечаване, но при възниква на криза в национален мащаб, то трябва да мисли за цялата страна, затова Община Бургас трябва да има собствени запаси за използване при необходимост.

Законът е натоварил месното самоуправление да решава въпроси в сферата на здравеопазването от местно значение и в тази връзка опазването на живота и здравето на гражданите на общината са от първостепенно значение. Нека не забравяме онази част от клетвата на общински съветници, която гласи „ Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите на община и да работя за тяхното благоденствие." 

Ситуацията с разпространението на „корона вирус“ изисква и от общинските съветници пълно ангажиране с решението на проблема и в такива ситуации си проличава, защо те са избрани  – коментира Константин Бачийски.


В категории: Политика


България Всички новини
Давид, който вилня в Четвърто РУП, записал как 13-годишна му прави фелацио, осъдиха го Давид, който вилня в Четвърто РУП, записал как 13-годишна му прави фелацио, осъдиха го

Гаменът изтъкваше, че е с чисто съдебно минало, но прокуратурата го „закова“

4 похвата, с които жената може да побърка всеки мъж в леглото 4 похвата, с които жената може да побърка всеки мъж в леглото

Ето кои са те:

3 причини ценните жени да остават необвързани най-дълго 3 причини ценните жени да остават необвързани най-дълго

Кои са те?

Подготвя ли се Турция да изгражда военна база на 5 км от Резово? Подготвя ли се Турция да изгражда военна база на 5 км от Резово?

Оказа се, че Външно министерство не знае нищо по въпроса

 

Ако сте зодия Близнаци, носете тези цветове Ако сте зодия Близнаци, носете тези цветове

Добавете в гардероба си повече жълти дрехи

Как се правят домашни шоколадови бонбони Как се правят домашни шоколадови бонбони

Приготвят се толкова лесно, а са толкова вкусни!

Ресторантите готови да посрещат клиенти, но дали ще има такива? Ресторантите готови да посрещат клиенти, но дали ще има такива?

Заведенията на закритото работят с намален капацитет

Струва ли си да се инвестира в имоти след коронавируса? Струва ли си да се инвестира в имоти след коронавируса?

Търговските центрове и офисите вероятно ще изпитат затруднения тази година, но търсенето на логистични имоти се очаква да расте

Мистерия! Изчезна мъжът на Гергана Полежанова Мистерия! Изчезна мъжът на Гергана Полежанова

53-годишният Николай Данкинов липсва от две седмици, пропусна дело за данъчни престъпления

Забъркаха Борис Дали в скандал с болница Забъркаха Борис Дали в скандал с болница

Има ли конфликт на интереси?

Премиерът на Армения с COVID-19 Премиерът на Армения с COVID-19

Той съобщи, че няма видими симптоми и ще продължи да работи дистанционно от вкъщи

Президентът Тръмп нанесе силен удар върху либералната цензура Президентът Тръмп нанесе силен удар върху либералната цензура

Технологичните гиганти ограничават свободата на словото чрез алгоритми и дискриминационно индексиране

Майкрософт уволни десетки журналисти и ги замести с роботи Майкрософт уволни десетки журналисти и ги замести с роботи

Решението крие сериозни рискове от промъкване на фалшиви и подвеждащи новини

Пламен Дишков невинен за убийството на Мастара Пламен Дишков невинен за убийството на Мастара

Процесът приключи след дългогодишна сага, съдия Събчо Събев прочете оправдателната присъда 

Във Великобритания хората хукнаха по паркове и плажове Във Великобритания хората хукнаха по паркове и плажове

Няма дистанция, въпреки многото смъртни случаи и новозаразени

Протестите в САЩ ескалират, има убит Протестите в САЩ ескалират, има убит

Ранени са двама служители на Агенция Ройтерс

Пореден ден на масови протести и безредици в САЩ, Тръмп обеща твърд отговор Пореден ден на масови протести и безредици в САЩ, Тръмп обеща твърд отговор

Във Вашингтон десетки демонстранти влязоха в сблъсъци с тежковъоръжени полицаи на площад Лафайет, близо до Белия дом

Тръмп отложи срещата на Г-7 Тръмп отложи срещата на Г-7

Той заяви, че би искал да покани Русия, Южна Корея, Австралия и Индия да се присъединят към разширена среща на върха през септември

Продадоха най-стария коняк за 144 500 долара Продадоха най-стария коняк за 144 500 долара

Той е бутилиран преди Френската революция

Половината хотели в Гърция няма да отворят на 1 юни Половината хотели в Гърция няма да отворят на 1 юни

Къмпингите обаче вече са пълни

Бойко Борисов Бойко Борисов Сега като оправдаха Цветанов, съжаляваме, че го отстранихме Виц на деня Виц на деня Пешо,къде си тръгнал с този букет?
– На събеседване.
– Събеседване!?
– Да не мислиш,че ще ми пусне на първа среща.
Виц на деня Виц на деня Откакто Емо Чолаков не е синоптик, времето тотално се прееба. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако носиш детството в себе си, няма никога да остарееш!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори