×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Кой кадрува в „Бул Био“ и как се съсипва единственият производител на ваксини у нас


Кой кадрува в „Бул Био“ и как се съсипва единственият производител на ваксини у нас
Румяна Тодорова (горе вляво) - сестра на Илияна Йотова, е назначена като търговски директор по време на служебното правителство
02 Март 2020, Понеделник, 13:33 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Управителят на дружеството е сменен след фатално забавяне на ремонтите, нужни за прелицензиране от СЗО

Много е вероятно да не сте чували за държавното дружество „Бул Био“. Макар че годишният му оборот е от порядъка на десетки милиони, а в него работят около 400 души, половината от които високо квалифицирани специалисти.

Всъщност „Бул Био-НЦЗПБ“ ЕООД (както е официалното име) е уникално предприятие – то е единственият в България производител на ваксини, лекарствени продукти, получени от животински и човешки белтъци, алергенни продукти, имуностимулатори и др.

Освен това става въпрос за компания с международно значение и мащаб. Тя има своя ключова ниша по отношение на ваксината БЦЖ, която трудно би могла да се произвежда в други държави поради някои специфики в климата и т.н.

Разрешените за износ продукти на „Бул Био“ пък са известни в над 100 страни.

Дотук добре...

През последните години обаче в дружеството са се понатрупали сериозни проблеми, свързани с мудно управление, а може би и с някои семейни назначения на най-високо ниво.

Вероятно и затова преди около месец е сменен управителят на „Бул Био“, показа справка на „Флагман“.

Министерството на здравеопазването, което е принципал, е освободило Николай Борисов - по наша информация след сериозен скандал. На негово място пък е назначен Румен Кофинов, както сочи и Търговският регистър.

Ресорният зам.-министър Жени Начева призна доста дипломатично пред „Флагман“, че не са останали доволни от предишния началник. Николай Борисов бил с юридическо образование.

Жени Начева

„Считахме, че ще помогне по-скоро в организационната част на нещата, но имаме известни забележки към неговата работа, макар че и той наследи в един труден, преходен период дейността на дружеството. Надяваме се, че сега с избора на д-р Кофинов нещата ще се подобрят“, каза г-жа Начева.

Новият управител бил дългогодишен служител в самото предприятие. Затова и надеждата е, че той тръгне с летящ старт, който може би в момента е критично важен.

„Назначихме за ръководител лекар – човек, който до момента е работил като директор на медицинска дирекция в дружеството. И който като лекар и медик считаме, че познава по-добре работата и дейността му“, обясни Жени Начева.

Основните приходи „Бул Био“ са свързани с договори с UNICEF – детският фонд на ООН, който работи в 190 държави и територии.

Българското дружество продава на фонда ваксините БЦЖ и Тетадиф.

Инспекция на Световната здравна организация (СЗО) през пролетта на 2019 г., свързана с преквалификация на производството на ваксини, обаче установява големи несъответствия, за което са издадени и препоръки на „Бул Био“. Това води до тежка ситуация.

Част от мерките включват спиране на производствата на ваксини БЦЖ заради ремонтни дейности, които са нужни, за да не бъде загубен лицензът от СЗО, научи „Флагман“.

„Бул Био“ до момента се оказва добър източник на доходи и за някои семейства.

Сред тях е и това на бившата шефка на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Румяна Тодорова – сестра на вицепрезидента Илияна Йотова.

Случайно или не, Тодорова е избрана за шеф на отдел „Търговски“ в дружеството малко след като президентът Румен Радев и Йотова встъпват в длъжност в началото на 2017 г. Това става по време на служебното правителство, назначено от държавния глава. 

В „Бул Био“ тогава с граждански договор е назначен и Васил Попов – съпруг на Румяна Тодорова.

Румяна Тодорова, снимка: Дарик радио

Задачата на Попов е ключова – да организира ремонтите на помещенията, така че те да отговарят на новите изисквания на СЗО, за да не загуби дружеството лиценз.

2019-а година е изключително важна в това отношение, но старото ръководство се проваля с ремонтите и те са фатално забавени.

Проверка на СЗО установява проблема. Издадени са предписания, но по тях почти не се действа през следващите месеци.

Така поставеният срок - февруари 2020 г., остава неизпълним, а предстояща нова проверка от СЗО този месец се очаква да констатира провала.

По информация на „Флагман“ в министерството е докладвано, че е налице голям риск от спиране на лиценза на „Бул Био“, което ще доведе до невъзможност да се продават ваксини БЦЖ и Тетадиф по договорите с UNICEF. Според фирмен анализ загубите може да са от порядъка на 10 млн. долара за нереализирана продукция и неустойки само за ваксината БЦЖ.

Отнемането на лиценза би довело до спиране на други два големи договора за доставки на ваксини и бълк (неразлят продукт) с ключови компании от Южна Корея и Турция – съответно „LG Chem” и „Тюрк Илач“.

Според годишния финансов отчет на „Бул Био“ за 2018 г., видим от Търговския регистър, нетните приходи от продажби на дружеството са били на стойност 29,4 млн. лв. Близо три четвърти от тях са реализирани с продажби в чужбина.

UNICEF е дългогодишен партньор, който може да бъде фатално загубен, а дружеството да се окаже в много тежка ситуация и дори фалит.

Една от мерките, които новият директор на „Бул Био“ Румен Кофинов е предприел, е да се освободи от отговорника за ремонтите Васил Попов.

„Флагман“ успя да се свърже по телефона с г-н Кофинов.

Румен Кофинов, снимка: Facebook

По отношение съпруга на Румяна Тодорова той коментира лаконично: „Да, той беше пенсионер на граждански договор към нас и едно от нещата, които свърших преди няколко седмици, беше да прекратя гражданския му договор. Така че вече не работи при нас.“

На въпроса – защо го е освободил и не е ли бил доволен от Попов, Румен Кофинов отговори: „Във връзка с това, че има много ремонти при нас и по различни изисквания на регулаторите и не усетих достатъчно подкрепа по отношение на ремонтите от него“.

По времето на предишния управител в „Бул Био“ е имало и трето ключово назначение, свързано с президентството – това на административния секретар Диана Мирчева.

Преди това тя работила на „Дондуков“ 2 – в началото на мандата на сегашния държавен глава Румен Радев, но е била освободена.

Новият управител на „Бул Био“ Кофинов сега е решил да промени екипа си. Затова предложил на Мирчева да напусне срещу съответно обезщетение.

Това обаче довело до страхотен скандал. Търговската директорка Румяна Тодорова публично разкритикувала новия си началник на общо събрание на ръководството на „Бул Био“. Заплашила го, че ще се оплаче на най-високо ниво.

Освен това Тодорова правела спънки на Румен Кофинов, като предоставяла със забавяне исканите от него доклади и справки, свързани с реализацията на продуктите на компанията на международните пазари.

Вицепрезидентската сестра, както и мъжът й Васил Попов са вече в пенсионна възраст.

Засега Румяна Тодорова остава на поста търговски директор и се подписва срещу заплата от няколко хиляди лева, твърди наш източник. Това се потвърждава и от публикация в сайт през 2018 г.

Твърди се и че вицепрезидентът Илияна Йотова се е обаждала на здравния министър Кирил Ананиев в подкрепа на сестра си.

„Флагман“ отправи официално питане до „Дондуков“ 2 – има ли Йотова връзка с назначението на Румяна Тодорова в „Бул Био“, опитвала ли се е да въздейства по някакъв начин за оставянето й на работа сега, както и дали е звъняла на Ананиев или друг представител на здравното министерство във връзка с казуса.

От прессекретариата на държавния глава отговориха така: „Категорично не отговарят на истината внушенията, свързани с оказано каквото и да е било „въздействие“ от страна на вицепрезидента Илияна Йотова във връзка с професионалната реализация на Румяна Тодорова. Въпросите Ви по „казуса“, базиран както и Вие сам посочвате на „неофициална информация“, може да бъдат отнесени и към компетентното министерство.”

Румяна Тодорова заема поста в "Бул Био" по време на служебното правителство, назначено от "Дондуков" 2 

Репортер на “Флагман“ се опита да повдигне темата с „Бул Био“ пред министър Кирил Ананиев в кулоарите на Народното събрание – след негово участие в парламентарен контрол. Той обаче отказа да говори.

Здравният министър Кирил Ананиев отказа коментар

Темата обаче коментира заместничката му Жени Начева, която отговаря пряко за контрола върху „Бул Био“. Тя призна, че познава Румяна Тодорова от много години.

На въпрос дали Илияна Йотова се е обаждала и подлагала по някакъв начин на натиск здравното ведомство, Начева отговори: „Не, не искам да коментирам такива неща“.

И добави: „Това, което нас ни интересува, е наистина стабилността на „Бул Био“ и мисля, че в момента с целия екип на дружеството работим в тази посока. Аз имах срещи с тях. Почти ежедневно се чуваме с д-р Кофинов единствено и само по работни въпроси.“

След въпрос дали има забележки към Румяна Тодорова, Жени Начева отговори отрицателно.

Във връзка с това, че Тодорова вече е в пенсионна възраст, Начева каза: „Не съм проверила дали е в пенсионна възраст или не. Но аз познавам д-р Тодорова, както знаете, от много години и не бих коментирала негативно нейната работа.“

(Очаквайте във „Флагман“ цялото интервю с Жени Начева)

Румен Кофинов отказа да коментира отношенията си с Румяна Тодорова, като заяви, че ще продължи да работи с нея.

„Няма конфликт, защо да има конфликт? Какъв натиск“, каза той след въпроси на „Флагман“.

Кофинов отрече да му е било въздействано по отношение на Тодорова.

Мисля, че е в пенсионна възраст. Но ако съм искал да се освободя от нея, щях да го направя или да я пенсионирам. Но не съм“, заяви д-р Кофинов и добави, че ще продължи да разчита на Тодорова.

Той все пак загатна, че е имал проблеми с търговската директорка, но и даде да се разбере, че те вече са туширани.

„Имах един разговор още в началото, в резултат на което тук пред целия мениджърски състав на фирмата (Румяна Тодорова) направи някои изявления, които не ми допаднаха. Но аз оттам нататък преустанових... т.е. имам само официална комуникация, която си е много добре и професионално. Не съм имал проблеми оттам насетне“, каза Румен Кофинов.

Извън кадрово-семейните интриги все пак най-важен остава въпросът дали „Бул Био“ може да се справи с кризисната ситуация и с необходимостта от експресно извършване на нужните ремонти, за да може да продължи да работи ефективно.

„Силно се надявам, че ще успея и съм много амбициран да се справя със задачите“, каза Румен Кофинов пред „Флагман“.

От това може би ще зависи и оцеляването на уникалното българско предприятие.


В категории: Разследване


Райна показа сочно дупе
Райна показа сочно дупе 09/07/2020, Четвъртък 20:01 7
11
Коментара по темата
11.
Хахаха
04.03.2020 21:30:00
3
3
Колко работи не знам за предприятието в което работя. Ина че се чу в предприятието Тодорова е уволнена но явно някой е звъннал и са я върнали. Относно ваксините там се правят но качеството ни е под въпрос лично мнение. Като цяло борбата е между оправляващите и БСП. Дано не пострадат хората обикновенните който работят там иначе на високите етажи то се знае че са протежета за жалост.
10.
BMW 750i
04.03.2020 11:58:27
2
8
Това ли беше предприятието, на което Пепи Готиното поръча да произведе 5 млн. дози ваксини БЦЖ, за да ги дари на Турция. Валя Ахчиева направи добро разследване, но след това и прекратиха договора в БНТ
9.
Лъжа
02.03.2020 22:58:52
4
12
И нека поредната манупулация на общественото мнение започне сега! Предприятието трябваше да бъде затворено още при предишната проверка, след като министерството никога не се е интересувало от развитието му и само е прибирало дивидентите. Спаси го именно Борисов! Вилкомен ин Булгаристан.
8.
Bibi
02.03.2020 21:20:45
3
5
Шибани комуняги!!!
7.
Звезда
02.03.2020 20:38:59
1
16
Стига сте писали глупости, има хора, които работим там и знаем истината.
6.
Служител
02.03.2020 19:43:42
1
18
Незная под чие давление е писана статията. Ако Флагман са медия държаща на истината съм готов да им разкажа доста по интересни неща. Стига да Ви стиска. Само да спомена, че миналата година - първата самостоятелна за Бул Био на световния пазар (без дистрибутор) и с капацитет 2/3 от производството Дружеството е с повече печелба от предиишната. Направените икономии от разходи са в размер на 3.5 млн. Бяха увеличени заплатите на всички служители с 10 %. Само че за всичко това медията не казва нищо. Просто всички служители дружно работиха. Защо Флагман не отразиха, как едно държавно предприятие сам само спечели търговете с УНИЦЕФ.
Бул Био е действително уникално предприятие и трябва да бъде запазено.
5.
до 1 няма ТРОЛОВЕ???????????
02.03.2020 15:14:46
4
6
КОЙ????????И КОЛКО ????????????ШИ ПЛАЩА ааааааа!
4.
Тиквун
02.03.2020 14:49:09
0
11
Някой пак се е надупил на биг брадър, нали трябва да унищожим всичко наше, за да купуваме всичко тяхно. Иначе вадят кмпроматите за него!
3.
vini
02.03.2020 14:47:28
3
19
Млади хора няма ли?????Разкарайте тези пенсионери от заеманите длъжности и сложете млади хора.
2.
Янчев
02.03.2020 14:17:11
0
21
Много се съмнявам, че статията е на Флегманя! Освен за креватни дейности или за хороскопи за друго не стават!
1.
300
02.03.2020 13:50:53
11
17
Къде са платените тролове на БСП?!? Що ги няма!?
Що няма коментари!?!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Почина един от най-великите български щангисти Почина един от най-великите български щангисти Антонио Кръстев е двукратен световен (Сьодертале 1985 и София 1986) и двукратен европейски (Карл-Маркс-Щадт 1986 и Реймс 1987) шампион Изтичат мерките на Пламен Узунов и Илия Милушев Изтичат мерките на Пламен Узунов и Илия Милушев

Узунов беше задържан близо до Пловдив за търговия с влияние, а Милушев е разследван за разгласяване на държавна тайна

Ще развием ли колективен имунитет срещу COVID-19 до сезона на грипа? Ще развием ли колективен имунитет срещу COVID-19 до сезона на грипа?

Иска ми се да сме близо до края на пандемията, но ми се струва, че не сме, казва епидемиологът Савина Стоицова

Рекорд по заразени с коронавирус, 63 излекувани Рекорд по заразени с коронавирус, 63 излекувани

330 са новите с COVID-19 

Съдбата поднася бонус на Овена, Телецът да не си надценява силите! Съдбата поднася бонус на Овена, Телецът да не си надценява силите!

Хороскоп за деня – 10 юли 2020, петък

Мария Игнатова прибира 10 бона заплата в бТВ Мария Игнатова прибира 10 бона заплата в бТВ

лед дълги месеци без никакви доходи от септември златен дъжд ще се изсипе върху водещата

Пиян мъж блъсна кола в Созопол, нафиркан без книжка яхна Симсон и се озова в ареста Пиян мъж блъсна кола в Созопол, нафиркан без книжка яхна Симсон и се озова в ареста

Отчетен е „рекорд“ в Созопол – 45-годишният Мехмед Азисов бе спипан да кара с 2.72 промила 

Валери Симеонов: Имотите на Доган и „Лукойл” в парк „Росенец” са недостъпни за българските граждани и това трябва да бъде прекратено Валери Симеонов: Имотите на Доган и „Лукойл” в парк „Росенец” са недостъпни за българските граждани и това трябва да бъде прекратено

НФСБ е за закриването на Националната служба за охрана

Том Круз се завръща към "Мисията: Невъзможна" Том Круз се завръща към "Мисията: Невъзможна"

Снимките ще са във Великобритания, а не във Венеция

България ще заведе дело заради Пакета Мобилност България ще заведе дело заради Пакета Мобилност

Окончателно приетият Пакет Мобилност I се отдалечава съществено от заложените цели и европейски ценности, твърди Росен Желязков

Сантана от „Клуб Веселие“ изчезна в езеро, вероятно се е удавила Сантана от „Клуб Веселие“ изчезна в езеро, вероятно се е удавила

33-годишната Ная Ривера плавала в лодка заедно с 4-годишния си син

Тестват за COVID-19 вече всеки, който отива в Гърция Тестват за COVID-19 вече всеки, който отива в Гърция

Тестването за COVID-19 на желаещите за ходят на плаж в Гърция вероятно ще е безплатно

Четирима загинаха при стрелба в Ню Джърси Четирима загинаха при стрелба в Ню Джърси

Сблъсък между престъпни групировки може да е предизвикал екшъна, твърдят от полицията

Австрия издаде предупреждение да не се пътува до България Австрия издаде предупреждение да не се пътува до България

На всички пристигащи от страната ни се налага 14-дневна карантина

Доналд Тръмп изтегля САЩ от Световната здравна организация Доналд Тръмп изтегля САЩ от Световната здравна организация

Американският президент заяви намерението си още през май, след като обвини организацията, че е под контрола на Китай

Бунт в Сърбия срещу мерките за борба с COVID-19, протестиращите нахлуха в парламента Бунт в Сърбия срещу мерките за борба с COVID-19, протестиращите нахлуха в парламента

Има задържани и ранени

Кметове от Северна Гърция: Отворете незабавно всички гранични пунктове с България Кметове от Северна Гърция: Отворете незабавно всички гранични пунктове с България

На извънредно заседание 22-ма кметове подписаха протестна петиция

Мадона пак разголи застаряваща плът Мадона пак разголи застаряваща плът

61-годишната певица не може да бъде победена

Автобус падна в езеро, най-малко 21 са загинали Автобус падна в езеро, най-малко 21 са загинали

Местните власти обещаха да разследват причината за произшествието

Турски актьор потрошил гаджето си Турски актьор потрошил гаджето си

Озан Гувен е познат на българската аудитория най-вече с ролята си на султанския везир Рустем паша от хитовия сериал "Великолепният век"

Проф.Коста КОСТОВ, пулмолог Проф.Коста КОСТОВ, пулмолог Покрай компромисът, който се направи със запалянковците, сега ще пострадат артистите и хората, които стоят у дома месеци наред Виц на деня Виц на деня - Моля ви, господине, махнете това куче от мене, вече усещам как ме полазват бълхи!

- Рекси, ела тук, че жената има бълхи...
Виц на деня Виц на деня - Здравей, Иванчо! Какво правиш?
- Ами отворих един магазин...
- Супер! Как успя?
- С ей този шперц!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако се смяташ за център на Вселената, едва ли Вселената е на същото мнение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори