×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

КОЦ-Бургас работи по 42 договора за клинични пътеки и 12 процедури с НЗОК, все повече пациенти търсят Онкоцентъра


КОЦ-Бургас работи по 42 договора за клинични пътеки и 12 процедури с НЗОК, все повече пациенти търсят Онкоцентъра
Надявам се с отварянето на новия Корпус 3 да помогнем на повече пациенти с рак на гърдата, млечните жлези, половите органи и кожата, каза управителят на КОЦ-Бургас проф. Христо Бозов
26 Февруари 2020, Сряда, 20:30 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА, снимка: Авторът

Отчетът за 2019 година сочи, че 12 999 болни са се доверили на здравните грижи на КОЦ-Бургас

Проф. д-р Христо Бозов е управителят на бързо развиващия се Комплексен онкологичен център – Бургас. Той е и първият професор в историята на лечебното заведение, който го оглавява. 

Проф. Христо Бозов е завършил Медицинската академия във Варна със специалност "Лекар", има диплома и за специалността "Анестезиология и реанимация" от Медицинска академия - София, специализация по морска медицина в САЩ , специализация по хибернарна медицина в Белгия, свидетелство за призната специалност "Военна токсикология" от Военноморска академия, както и диплома за висше образование, образователно-квалификационна степен "Магистър" по специалността "Здравен мениджмънт" и професионална квалификация "Мениджър" от Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" във Варна. Бил е ръководител на катедрата по анестезиология, морска и интензивна медицина в МБАЛ-Варна.

Разговаряме с него, за да научим за постигнатите отчети от КОЦ-Бургас през изминалата година и за това, което предстои пред онкологичния център.

-Проф. Бозов, само преди дни сключихте нови договори с Националната здравна осигурителна каса (НЗОК). Разкажете ни какви са те и с как ще могат пациентите да се възползват от тях?

- Изминалата година бе доста успешна за мен и служителите в КОЦ-Бургас. Приключваме 2019 с един сравнително добър финансов резултат, въпреки че отделихме доста средства за изграждането на новия Корпус 3. Разбирате каква трудност е било това за нас, предвид, че ние сме търговско дружество и единствените средства, които получаваме са от Здравната каса. Затова и беше много важно  да сключим навреме договор с нея. На 19 февруари подписахме договор по 41 клинични пътеки и по 11 амбулаторни процедури, като в него е предвидено и една нова амбулаторна процедура – №44 . Това означава, че преди лечението на рака на гърдата по клинична пътека №193,  пациентите ще бъдат приемани вече по тази нова амбулаторна процедура №44. При нея ще се извършва биопсия на гърдата, ще се взима материал за хистологично изследване, а  чрез него ще се поставя окончателната диагноза. След което с помощта на патоанатоми, мамолози и съдействие от Онкологичния комитет, ще се формира окончателната стратегия за лечение на пациентите с рак на гърдата. Това е от изключително голямо значение, защото данните са доста стряскащи. Миналата година новорегистрираните с рак на млечната жлеза са 256,  а с рак на женските полови органи са 216. Така че освен профилактиката, която правим с прегледите, с тази амбулаторна процедура и клиничната пътека ще действаме за пълното лечение.  Имаме и още една новост – това е клинична пътека №253, по която в нашето отделение за палиативни грижи ще бъдат приемани и пациенти с хематологични заболявания. Досега приемахме само с онкологични заболявания, което пък е индикация, че центърът се развива все по-добре. Надяваме  се тази година да бъде доста ползотворна предвид направените новости и най-вече с откриването на Корпус 3.

-Къде ще се намира новият Корпус и какви услуги ще предоставя той на гражданите не само на Бургас, но и на цяла България?

- Корпус 3 се строи в момента и ще е готов в края на лятото за експлоатация. Той се намира зад Трета поликлиника и ще разполага с много съвременна апаратура, за която сме направили голяма инвестиция. Проектът струва около 9 милиона, от които приблизително 2 милиона са наши собствени средства, а останалите 7 млн. са заем от Европейския фонд за регионално развитие. Така през тази година ще имаме възможност да помогнем на хората в още по-голяма степен. Ще бъдат назначени и нови специалисти в Корпуса, тъй като дейността ще се увеличи. Към новата апаратура спект сити  (SPECT-CT) ще има и компютърен томограф, който ще дава в много голяма степен едно по-пълно изследване за наличието на тумори и разсейки в костите. Освен това спект сити се използва за установяване на различни проблеми на щитовидната жлеза, прави се т.нар. „сцинтиграфия”. Докато при другия апарат, с който ще се снабдим – пет сити - позитронно-емисионна томография – насочеността е към откриване тумори и метастази в меките тъкани, и играе голяма роля в стадирането на пациентите. Когато се започне лъче- или химиотерапия, за да се определи докъде се е развил туморния процес или как се е повлиял от терапията, както трябва да се прави по-нататък, на практика ние ще имаме най-модерната апаратура в България към момента. А брахитерапията е вече самото лечение на заболявания на маточната шийка при жената или рака на простата при мъжа, при което се поставя радиоактивен източник или в самия туморен процес, или в непосредствена близост до него. Предимството е, че не се облъчват здравите тъкани, а се акцентира директно върху туморния процес. Надяваме се тази година с въвеждането в експлоатация на Корпус 3, който ще разполага с тези важни апаратури за диагностика и лечението на раковите заболявания – спект сити и пет сити, тоест позитронно-емисионна томография и така наречената „гама камера” заедно с брахитерапията, да можем да осъществяваме една съвсем по-пълна диагностична и лечебна дейност за хората от Бургаска и Ямболска области .

-Все повече пациенти търсят здравните грижи на КОЦ-Бургас. Какво сочи отчетът за изминалата година?

- По отношение на изтеклата  година, в КОЦ-Бургас отбелязваме едно значително увеличение на броя на приетите за лечение пациенти – 12 999 хил. , в сравнение с тези от 2018 година – 10 808 пациенти. Имаме увеличение с 2190 пациенти, които са лекувани в болницата. Същевременно прегледите, които се извършат в поликлиниката, също са нараснали от 37 хил. на 43 хил. Увеличение имаме и по отношение на използваемостта на легловия фонд – от 299 на 321,5. Благодаря на целия медицински и немедецински състав на КОЦ – това са 262 души, които работят в болницата, за тези усилия, които положиха, защото направихме един много голям скок – с около 20 % се е увеличил броят на пациентите, които са преминали през Комплексния онкологичен център.  Статистиката на диспансеризираните болни показва, че около 5 % от пациентите с туморни заболявания от Бургаска и Ямболска област  са диспансиризирани при нас. Общият брой на водещите  се на диспансерен отчет пациенти през 2018 г. е бил  29 607, а за 2019 е  32506.

- Какво могат да очакват пациентите от КОЦ-Бургас през следващите месеци?

- През март месец предвиждаме профилактични прегледи, които ще се извършват с предварително записан час. Ще има безплатни и платени. В тази връзка искам да отбележа, че този уикенд за първи път проведохме профилактични прегледи през почивните дни, и това се оказа доста удобно за гражданите, които нямат възможност през останалото време да посетят клиниката. Тези профилактични прегледи бяха уникални с това, че бяха насочени към откриване на рака на женските полови органи и млечната жлеза едновременно. Тоест с едно идване в болницата, се извършваха и прегледи, и необходимите изследвания, и то на значително по-ниска цена от себестойността. Направихме такива прегледи на близо 30 жени. Ще продължим с тази тенденция - да правим един път в месеца прегледи през уикенда, за да може хората, които работят да се възползват.

-Заговорихме за рак на кожата, наближават летните дни и силното слънце, с какво трябва да бъдат внимателни хората?

- Ракът на кожата и различни туморни заболявания (меланомите) дават много бързо метастази. Меланомите могат да тръгнат от бенки или различни разчесвания по кожата, могат много бързо да дадат разсейки в различни тъкани и органи. Въпреки че постоянно се говори по тази тема – излагането на слънце, използването на защитни кремове – за миналата година имаме 577 регистрирани болни. Което е доста сериозно число. Хората трябва да са наясно, че при меланомът  трудно може да има профилактика.


В категории: Здраве


България Всички новини
Калина Паскалева: Видях и доста криминали елементи на протеста Калина Паскалева: Видях и доста криминали елементи на протеста "Жената на един от биячите на журналиста Слави Ангелов предаваше на живо", твърди скандалната писателка Бойко Борисов: От видеото в Росенец видях едни хора да правят филм, а охранителите - всичко възможно, за да изглежда автентично Бойко Борисов: От видеото в Росенец видях едни хора да правят филм, а охранителите - всичко възможно, за да изглежда автентично

Според премиера било видно, че имало сценарий, а сценаристите вчера се показали, причината била предстоящото приемането на държавата ни в Европейския банков съюз

Джендър осъди България, не му дали да си смени пола Джендър осъди България, не му дали да си смени пола Европейският съд присъди 15 000 евро обезщетение на Й.Т. за преживения тормоз да не завърши превръщането си от жена в мъж Разследват Боил Банов заради строеж на небостъргач на метри от паметник на културата Разследват Боил Банов заради строеж на небостъргач на метри от паметник на културата

 Мафията не е в прокуратурата, а в политиката и прошка няма да има, заяви главният прокурор Иван Гешев

Ченгета арестуваха дилърите на марихуана в ж.к."Меден рудник" Ченгета арестуваха дилърите на марихуана в ж.к."Меден рудник"

Задържаните са оперирали на пазара с лека дрога - марихуана

 

 

Спипаха мъртво пиян шофьор на автобус - с 1,96 промила Спипаха мъртво пиян шофьор на автобус - с 1,96 промила

55-годишният варненец е арестуван за 24 часа

 

Популярен актьор спука от бой 17-години по-младата си приятелка Популярен актьор спука от бой 17-години по-младата си приятелка Двамата се скарали в заведение, след което продължили скандала у дома Почина един от най-великите български щангисти Почина един от най-великите български щангисти Антонио Кръстев е двукратен световен (Сьодертале 1985 и София 1986) и двукратен европейски (Карл-Маркс-Щадт 1986 и Реймс 1987) шампион Изтичат мерките на Пламен Узунов и Илия Милушев Изтичат мерките на Пламен Узунов и Илия Милушев

Узунов беше задържан близо до Пловдив за търговия с влияние, а Милушев е разследван за разгласяване на държавна тайна

Ще развием ли колективен имунитет срещу COVID-19 до сезона на грипа? Ще развием ли колективен имунитет срещу COVID-19 до сезона на грипа?

Иска ми се да сме близо до края на пандемията, но ми се струва, че не сме, казва епидемиологът Савина Стоицова

Сантана от „Клуб Веселие“ изчезна в езеро, вероятно се е удавила Сантана от „Клуб Веселие“ изчезна в езеро, вероятно се е удавила

33-годишната Ная Ривера плавала в лодка заедно с 4-годишния си син

Тестват за COVID-19 вече всеки, който отива в Гърция Тестват за COVID-19 вече всеки, който отива в Гърция

Тестването за COVID-19 на желаещите за ходят на плаж в Гърция вероятно ще е безплатно

Четирима загинаха при стрелба в Ню Джърси Четирима загинаха при стрелба в Ню Джърси

Сблъсък между престъпни групировки може да е предизвикал екшъна, твърдят от полицията

Австрия издаде предупреждение да не се пътува до България Австрия издаде предупреждение да не се пътува до България

На всички пристигащи от страната ни се налага 14-дневна карантина

Доналд Тръмп изтегля САЩ от Световната здравна организация Доналд Тръмп изтегля САЩ от Световната здравна организация

Американският президент заяви намерението си още през май, след като обвини организацията, че е под контрола на Китай

Бунт в Сърбия срещу мерките за борба с COVID-19, протестиращите нахлуха в парламента Бунт в Сърбия срещу мерките за борба с COVID-19, протестиращите нахлуха в парламента

Има задържани и ранени

Кметове от Северна Гърция: Отворете незабавно всички гранични пунктове с България Кметове от Северна Гърция: Отворете незабавно всички гранични пунктове с България

На извънредно заседание 22-ма кметове подписаха протестна петиция

Мадона пак разголи застаряваща плът Мадона пак разголи застаряваща плът

61-годишната певица не може да бъде победена

Автобус падна в езеро, най-малко 21 са загинали Автобус падна в езеро, най-малко 21 са загинали

Местните власти обещаха да разследват причината за произшествието

Турски актьор потрошил гаджето си Турски актьор потрошил гаджето си

Озан Гувен е познат на българската аудитория най-вече с ролята си на султанския везир Рустем паша от хитовия сериал "Великолепният век"

Проф.Коста КОСТОВ, пулмолог Проф.Коста КОСТОВ, пулмолог Покрай компромисът, който се направи със запалянковците, сега ще пострадат артистите и хората, които стоят у дома месеци наред Виц на деня Виц на деня - Моля ви, господине, махнете това куче от мене, вече усещам как ме полазват бълхи!

- Рекси, ела тук, че жената има бълхи...
Виц на деня Виц на деня - Здравей, Иванчо! Какво правиш?
- Ами отворих един магазин...
- Супер! Как успя?
- С ей този шперц!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако се смяташ за център на Вселената, едва ли Вселената е на същото мнение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори