×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
НА ЖИВО

КОЦ-Бургас работи по 42 договора за клинични пътеки и 12 процедури с НЗОК, все повече пациенти търсят Онкоцентъра


КОЦ-Бургас работи по 42 договора за клинични пътеки и 12 процедури с НЗОК, все повече пациенти търсят Онкоцентъра
Надявам се с отварянето на новия Корпус 3 да помогнем на повече пациенти с рак на гърдата, млечните жлези, половите органи и кожата, каза управителят на КОЦ-Бургас проф. Христо Бозов
26 Февруари 2020, Сряда, 20:30 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА, снимка: Авторът

Отчетът за 2019 година сочи, че 12 999 болни са се доверили на здравните грижи на КОЦ-Бургас

Проф. д-р Христо Бозов е управителят на бързо развиващия се Комплексен онкологичен център – Бургас. Той е и първият професор в историята на лечебното заведение, който го оглавява. 

Проф. Христо Бозов е завършил Медицинската академия във Варна със специалност "Лекар", има диплома и за специалността "Анестезиология и реанимация" от Медицинска академия - София, специализация по морска медицина в САЩ , специализация по хибернарна медицина в Белгия, свидетелство за призната специалност "Военна токсикология" от Военноморска академия, както и диплома за висше образование, образователно-квалификационна степен "Магистър" по специалността "Здравен мениджмънт" и професионална квалификация "Мениджър" от Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" във Варна. Бил е ръководител на катедрата по анестезиология, морска и интензивна медицина в МБАЛ-Варна.

Разговаряме с него, за да научим за постигнатите отчети от КОЦ-Бургас през изминалата година и за това, което предстои пред онкологичния център.

-Проф. Бозов, само преди дни сключихте нови договори с Националната здравна осигурителна каса (НЗОК). Разкажете ни какви са те и с как ще могат пациентите да се възползват от тях?

- Изминалата година бе доста успешна за мен и служителите в КОЦ-Бургас. Приключваме 2019 с един сравнително добър финансов резултат, въпреки че отделихме доста средства за изграждането на новия Корпус 3. Разбирате каква трудност е било това за нас, предвид, че ние сме търговско дружество и единствените средства, които получаваме са от Здравната каса. Затова и беше много важно  да сключим навреме договор с нея. На 19 февруари подписахме договор по 41 клинични пътеки и по 11 амбулаторни процедури, като в него е предвидено и една нова амбулаторна процедура – №44 . Това означава, че преди лечението на рака на гърдата по клинична пътека №193,  пациентите ще бъдат приемани вече по тази нова амбулаторна процедура №44. При нея ще се извършва биопсия на гърдата, ще се взима материал за хистологично изследване, а  чрез него ще се поставя окончателната диагноза. След което с помощта на патоанатоми, мамолози и съдействие от Онкологичния комитет, ще се формира окончателната стратегия за лечение на пациентите с рак на гърдата. Това е от изключително голямо значение, защото данните са доста стряскащи. Миналата година новорегистрираните с рак на млечната жлеза са 256,  а с рак на женските полови органи са 216. Така че освен профилактиката, която правим с прегледите, с тази амбулаторна процедура и клиничната пътека ще действаме за пълното лечение.  Имаме и още една новост – това е клинична пътека №253, по която в нашето отделение за палиативни грижи ще бъдат приемани и пациенти с хематологични заболявания. Досега приемахме само с онкологични заболявания, което пък е индикация, че центърът се развива все по-добре. Надяваме  се тази година да бъде доста ползотворна предвид направените новости и най-вече с откриването на Корпус 3.

-Къде ще се намира новият Корпус и какви услуги ще предоставя той на гражданите не само на Бургас, но и на цяла България?

- Корпус 3 се строи в момента и ще е готов в края на лятото за експлоатация. Той се намира зад Трета поликлиника и ще разполага с много съвременна апаратура, за която сме направили голяма инвестиция. Проектът струва около 9 милиона, от които приблизително 2 милиона са наши собствени средства, а останалите 7 млн. са заем от Европейския фонд за регионално развитие. Така през тази година ще имаме възможност да помогнем на хората в още по-голяма степен. Ще бъдат назначени и нови специалисти в Корпуса, тъй като дейността ще се увеличи. Към новата апаратура спект сити  (SPECT-CT) ще има и компютърен томограф, който ще дава в много голяма степен едно по-пълно изследване за наличието на тумори и разсейки в костите. Освен това спект сити се използва за установяване на различни проблеми на щитовидната жлеза, прави се т.нар. „сцинтиграфия”. Докато при другия апарат, с който ще се снабдим – пет сити - позитронно-емисионна томография – насочеността е към откриване тумори и метастази в меките тъкани, и играе голяма роля в стадирането на пациентите. Когато се започне лъче- или химиотерапия, за да се определи докъде се е развил туморния процес или как се е повлиял от терапията, както трябва да се прави по-нататък, на практика ние ще имаме най-модерната апаратура в България към момента. А брахитерапията е вече самото лечение на заболявания на маточната шийка при жената или рака на простата при мъжа, при което се поставя радиоактивен източник или в самия туморен процес, или в непосредствена близост до него. Предимството е, че не се облъчват здравите тъкани, а се акцентира директно върху туморния процес. Надяваме се тази година с въвеждането в експлоатация на Корпус 3, който ще разполага с тези важни апаратури за диагностика и лечението на раковите заболявания – спект сити и пет сити, тоест позитронно-емисионна томография и така наречената „гама камера” заедно с брахитерапията, да можем да осъществяваме една съвсем по-пълна диагностична и лечебна дейност за хората от Бургаска и Ямболска области .

-Все повече пациенти търсят здравните грижи на КОЦ-Бургас. Какво сочи отчетът за изминалата година?

- По отношение на изтеклата  година, в КОЦ-Бургас отбелязваме едно значително увеличение на броя на приетите за лечение пациенти – 12 999 хил. , в сравнение с тези от 2018 година – 10 808 пациенти. Имаме увеличение с 2190 пациенти, които са лекувани в болницата. Същевременно прегледите, които се извършат в поликлиниката, също са нараснали от 37 хил. на 43 хил. Увеличение имаме и по отношение на използваемостта на легловия фонд – от 299 на 321,5. Благодаря на целия медицински и немедецински състав на КОЦ – това са 262 души, които работят в болницата, за тези усилия, които положиха, защото направихме един много голям скок – с около 20 % се е увеличил броят на пациентите, които са преминали през Комплексния онкологичен център.  Статистиката на диспансеризираните болни показва, че около 5 % от пациентите с туморни заболявания от Бургаска и Ямболска област  са диспансиризирани при нас. Общият брой на водещите  се на диспансерен отчет пациенти през 2018 г. е бил  29 607, а за 2019 е  32506.

- Какво могат да очакват пациентите от КОЦ-Бургас през следващите месеци?

- През март месец предвиждаме профилактични прегледи, които ще се извършват с предварително записан час. Ще има безплатни и платени. В тази връзка искам да отбележа, че този уикенд за първи път проведохме профилактични прегледи през почивните дни, и това се оказа доста удобно за гражданите, които нямат възможност през останалото време да посетят клиниката. Тези профилактични прегледи бяха уникални с това, че бяха насочени към откриване на рака на женските полови органи и млечната жлеза едновременно. Тоест с едно идване в болницата, се извършваха и прегледи, и необходимите изследвания, и то на значително по-ниска цена от себестойността. Направихме такива прегледи на близо 30 жени. Ще продължим с тази тенденция - да правим един път в месеца прегледи през уикенда, за да може хората, които работят да се възползват.

-Заговорихме за рак на кожата, наближават летните дни и силното слънце, с какво трябва да бъдат внимателни хората?

- Ракът на кожата и различни туморни заболявания (меланомите) дават много бързо метастази. Меланомите могат да тръгнат от бенки или различни разчесвания по кожата, могат много бързо да дадат разсейки в различни тъкани и органи. Въпреки че постоянно се говори по тази тема – излагането на слънце, използването на защитни кремове – за миналата година имаме 577 регистрирани болни. Което е доста сериозно число. Хората трябва да са наясно, че при меланомът  трудно може да има профилактика.


В категории: Здраве


Крисковица сложи силикон
Крисковица сложи силикон 29/03/2020, Неделя 11:15 0
България Всички новини
Стоичков прибра 80-годишната си тъща в Маями Стоичков прибра 80-годишната си тъща в Маями

Стреснати от тежката ситуация в Италия и Испания, управниците на Маями затегнали мерките за сигурност

Илиана Раева: На 57 съм 52 килограма – само с 5 повече, отколкото на 20 Илиана Раева: На 57 съм 52 килограма – само с 5 повече, отколкото на 20

Ако не съм променена, ще е жалко. Вярвам, че човек се ражда за това да се променя и израства, смята бившата състезателка

Явна провокация: Мъж от Ямбол зове към улични бунтове Явна провокация: Мъж от Ямбол зове към улични бунтове

Човекът, видно от публикацията, е семеен, а облеклото му далеч не е евтино и няма вид на окаян и беден човек

Бургаският кмет за демонтираните пейки: Нека аз да съм виновен! Правех забележки – отвръщаха ми със смях и нецензурни думи Бургаският кмет за демонтираните пейки: Нека аз да съм виновен! Правех забележки – отвръщаха ми със смях и нецензурни думи

Той обясни, че колкото повече мерки се вземат за ограничаването на социалните контакти, толкова по-предпазен ще е градът от заразата, категоричен е той

Яви ли се Богородица над Атон и да сложим ли кръстче над вратите си? Яви ли се Богородица над Атон и да сложим ли кръстче над вратите си?

Ето какво разказват за феномена от Зографския манастир

Борисов: Моят приятел Патрик Деведжиан е починал от коронавирус Борисов: Моят приятел Патрик Деведжиан е починал от коронавирус

Деведжиан е бивш френски министър и дясна ръка на Никола Саркози 

Флагман представя украинеца, предсказал катастрофата през 2020-та Флагман представя украинеца, предсказал катастрофата през 2020-та

Преди две години Константин Дараган предвиди с точност кога ще приключат глобализма и либерализма, как ще се срутят Съединените щати и какво ще е бъдещето на Европа

Крисковица сложи силикон Крисковица сложи силикон

Бившата стюардеса пъчи чисто нови бомби на няколко дни

Северна Корея тества две балистични ракети Северна Корея тества две балистични ракети

Южна Корея реагира гневно

23 варненци са глобени по 5 хил. лева за разходка в Морската градина 23 варненци са глобени по 5 хил. лева за разходка в Морската градина

ОД на МВР призова всички граждани на Варна да спазват всички ограничения, въведени във връзка с извънредното положение в страната

Русия затваря границите си, 1264 души са заразени с коронавирус Русия затваря границите си, 1264 души са заразени с коронавирус

Дори сухопътната граница с Беларус ще бъде блокирана

Коронавирусът и капанът на егоизма, в който попадна Европа Коронавирусът и капанът на егоизма, в който попадна Европа

Нито една държава не може да се справи сама с тази криза. И все пак това е масовият подход...

Руска актриса си търси мъж за секс по време на карантината (СНИМКИ 18+) Руска актриса си търси мъж за секс по време на карантината (СНИМКИ 18+)

Къде е смелият и красив мъж, който да победи вируса и да ме спаси, написа Мария Лиман към атрактивна своя снимка на дивана

Armani заряза модата. Шие предпазни облекла Armani заряза модата. Шие предпазни облекла

Въпросните изделия ще са за еднократна употреба

899 са смъртните случаи в Италия за последния ден, 832-ма починаха в Испания 899 са смъртните случаи в Италия за последния ден, 832-ма починаха в Испания

Към днешна дата броят на починалите в Италия надмина 10 000, В Испания са 5690

Кралица Елизабет II остава без рожден ден Кралица Елизабет II остава без рожден ден

Действителният рожден ден на кралица Елизабет Втора е на 21 април

От чумата до коронавируса – на какво ни учи историята От чумата до коронавируса – на какво ни учи историята

Жулиен Лоазо, професор по средновековна история, описва общото между пандемията през 14 век и тази днес

Принцът на Монако и момиче на Бонд с коронавирус Принцът на Монако и момиче на Бонд с коронавирус Актьорът Том Ханкс и съпругата му вече се излекуваха Интернет мародери трупат огромни печалби от коронавируса Интернет мародери трупат огромни печалби от коронавируса В Европа са плъзнали и фалшиви здравни работници - обират домове и болници Световната икономика е в рецесия, може да е по-голяма от 2009 г., според Кристалина Георгиева Световната икономика е в рецесия, може да е по-голяма от 2009 г., според Кристалина Георгиева Основното безпокойство от дългосрочно влияние на внезапното спиране на световната икономика е рискът от вълна от банкрути и съкращения
Ген. Мутафчийски Ген. Мутафчийски По-добре опашки от коли на КПП-тата в страната, отколкото кервани с трупове Виц на деня Виц на деня Нощ в София. Тишина. Единствено се чува, как растат цените на недвижимите имоти. Виц на деня Виц на деня - Скъпа, толкова те обичам, че ми липсват думи с които да изразя чувставата си!
- Най-важното е да не ти залипсват пари!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Казаха, че ултравиолетовите лъчи и слънцето, както и високите температури убиват вируса. Предлагам на министър Ангелкова новият слоган за летния сезон 2020 да е : "Слънце въздух и нудизъм, здрав и бодър организъм"
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори