×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

КОЦ-Бургас работи по 42 договора за клинични пътеки и 12 процедури с НЗОК, все повече пациенти търсят Онкоцентъра


КОЦ-Бургас работи по 42 договора за клинични пътеки и 12 процедури с НЗОК, все повече пациенти търсят Онкоцентъра
Надявам се с отварянето на новия Корпус 3 да помогнем на повече пациенти с рак на гърдата, млечните жлези, половите органи и кожата, каза управителят на КОЦ-Бургас проф. Христо Бозов
26 Февруари 2020, Сряда, 20:30 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА, снимка: Авторът

Отчетът за 2019 година сочи, че 12 999 болни са се доверили на здравните грижи на КОЦ-Бургас

Проф. д-р Христо Бозов е управителят на бързо развиващия се Комплексен онкологичен център – Бургас. Той е и първият професор в историята на лечебното заведение, който го оглавява. 

Проф. Христо Бозов е завършил Медицинската академия във Варна със специалност "Лекар", има диплома и за специалността "Анестезиология и реанимация" от Медицинска академия - София, специализация по морска медицина в САЩ , специализация по хибернарна медицина в Белгия, свидетелство за призната специалност "Военна токсикология" от Военноморска академия, както и диплома за висше образование, образователно-квалификационна степен "Магистър" по специалността "Здравен мениджмънт" и професионална квалификация "Мениджър" от Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" във Варна. Бил е ръководител на катедрата по анестезиология, морска и интензивна медицина в МБАЛ-Варна.

Разговаряме с него, за да научим за постигнатите отчети от КОЦ-Бургас през изминалата година и за това, което предстои пред онкологичния център.

-Проф. Бозов, само преди дни сключихте нови договори с Националната здравна осигурителна каса (НЗОК). Разкажете ни какви са те и с как ще могат пациентите да се възползват от тях?

- Изминалата година бе доста успешна за мен и служителите в КОЦ-Бургас. Приключваме 2019 с един сравнително добър финансов резултат, въпреки че отделихме доста средства за изграждането на новия Корпус 3. Разбирате каква трудност е било това за нас, предвид, че ние сме търговско дружество и единствените средства, които получаваме са от Здравната каса. Затова и беше много важно  да сключим навреме договор с нея. На 19 февруари подписахме договор по 41 клинични пътеки и по 11 амбулаторни процедури, като в него е предвидено и една нова амбулаторна процедура – №44 . Това означава, че преди лечението на рака на гърдата по клинична пътека №193,  пациентите ще бъдат приемани вече по тази нова амбулаторна процедура №44. При нея ще се извършва биопсия на гърдата, ще се взима материал за хистологично изследване, а  чрез него ще се поставя окончателната диагноза. След което с помощта на патоанатоми, мамолози и съдействие от Онкологичния комитет, ще се формира окончателната стратегия за лечение на пациентите с рак на гърдата. Това е от изключително голямо значение, защото данните са доста стряскащи. Миналата година новорегистрираните с рак на млечната жлеза са 256,  а с рак на женските полови органи са 216. Така че освен профилактиката, която правим с прегледите, с тази амбулаторна процедура и клиничната пътека ще действаме за пълното лечение.  Имаме и още една новост – това е клинична пътека №253, по която в нашето отделение за палиативни грижи ще бъдат приемани и пациенти с хематологични заболявания. Досега приемахме само с онкологични заболявания, което пък е индикация, че центърът се развива все по-добре. Надяваме  се тази година да бъде доста ползотворна предвид направените новости и най-вече с откриването на Корпус 3.

-Къде ще се намира новият Корпус и какви услуги ще предоставя той на гражданите не само на Бургас, но и на цяла България?

- Корпус 3 се строи в момента и ще е готов в края на лятото за експлоатация. Той се намира зад Трета поликлиника и ще разполага с много съвременна апаратура, за която сме направили голяма инвестиция. Проектът струва около 9 милиона, от които приблизително 2 милиона са наши собствени средства, а останалите 7 млн. са заем от Европейския фонд за регионално развитие. Така през тази година ще имаме възможност да помогнем на хората в още по-голяма степен. Ще бъдат назначени и нови специалисти в Корпуса, тъй като дейността ще се увеличи. Към новата апаратура спект сити  (SPECT-CT) ще има и компютърен томограф, който ще дава в много голяма степен едно по-пълно изследване за наличието на тумори и разсейки в костите. Освен това спект сити се използва за установяване на различни проблеми на щитовидната жлеза, прави се т.нар. „сцинтиграфия”. Докато при другия апарат, с който ще се снабдим – пет сити - позитронно-емисионна томография – насочеността е към откриване тумори и метастази в меките тъкани, и играе голяма роля в стадирането на пациентите. Когато се започне лъче- или химиотерапия, за да се определи докъде се е развил туморния процес или как се е повлиял от терапията, както трябва да се прави по-нататък, на практика ние ще имаме най-модерната апаратура в България към момента. А брахитерапията е вече самото лечение на заболявания на маточната шийка при жената или рака на простата при мъжа, при което се поставя радиоактивен източник или в самия туморен процес, или в непосредствена близост до него. Предимството е, че не се облъчват здравите тъкани, а се акцентира директно върху туморния процес. Надяваме се тази година с въвеждането в експлоатация на Корпус 3, който ще разполага с тези важни апаратури за диагностика и лечението на раковите заболявания – спект сити и пет сити, тоест позитронно-емисионна томография и така наречената „гама камера” заедно с брахитерапията, да можем да осъществяваме една съвсем по-пълна диагностична и лечебна дейност за хората от Бургаска и Ямболска области .

-Все повече пациенти търсят здравните грижи на КОЦ-Бургас. Какво сочи отчетът за изминалата година?

- По отношение на изтеклата  година, в КОЦ-Бургас отбелязваме едно значително увеличение на броя на приетите за лечение пациенти – 12 999 хил. , в сравнение с тези от 2018 година – 10 808 пациенти. Имаме увеличение с 2190 пациенти, които са лекувани в болницата. Същевременно прегледите, които се извършат в поликлиниката, също са нараснали от 37 хил. на 43 хил. Увеличение имаме и по отношение на използваемостта на легловия фонд – от 299 на 321,5. Благодаря на целия медицински и немедецински състав на КОЦ – това са 262 души, които работят в болницата, за тези усилия, които положиха, защото направихме един много голям скок – с около 20 % се е увеличил броят на пациентите, които са преминали през Комплексния онкологичен център.  Статистиката на диспансеризираните болни показва, че около 5 % от пациентите с туморни заболявания от Бургаска и Ямболска област  са диспансиризирани при нас. Общият брой на водещите  се на диспансерен отчет пациенти през 2018 г. е бил  29 607, а за 2019 е  32506.

- Какво могат да очакват пациентите от КОЦ-Бургас през следващите месеци?

- През март месец предвиждаме профилактични прегледи, които ще се извършват с предварително записан час. Ще има безплатни и платени. В тази връзка искам да отбележа, че този уикенд за първи път проведохме профилактични прегледи през почивните дни, и това се оказа доста удобно за гражданите, които нямат възможност през останалото време да посетят клиниката. Тези профилактични прегледи бяха уникални с това, че бяха насочени към откриване на рака на женските полови органи и млечната жлеза едновременно. Тоест с едно идване в болницата, се извършваха и прегледи, и необходимите изследвания, и то на значително по-ниска цена от себестойността. Направихме такива прегледи на близо 30 жени. Ще продължим с тази тенденция - да правим един път в месеца прегледи през уикенда, за да може хората, които работят да се възползват.

-Заговорихме за рак на кожата, наближават летните дни и силното слънце, с какво трябва да бъдат внимателни хората?

- Ракът на кожата и различни туморни заболявания (меланомите) дават много бързо метастази. Меланомите могат да тръгнат от бенки или различни разчесвания по кожата, могат много бързо да дадат разсейки в различни тъкани и органи. Въпреки че постоянно се говори по тази тема – излагането на слънце, използването на защитни кремове – за миналата година имаме 577 регистрирани болни. Което е доста сериозно число. Хората трябва да са наясно, че при меланомът  трудно може да има профилактика.


В категории: Здраве


България Всички новини
Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Целта на обучението - повишаване на готовността и времето за реакция на полицейските служители при подобни сигнали бе постигната, каза комисар Емил Павлов Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Шорт листата се скъси до двамата зам.-председатели на Сметната палата, Горица Грънчарова-Козарева – фаворит Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Драгана Миркович сложи край на брака си след 24 години Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори