×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Дълги опашки в КАТ за регистрацията на газова уредба, бургаските шофьори наплашени от глобите


Дълги опашки в КАТ за регистрацията на газова уредба, бургаските шофьори наплашени от глобите
Още от ранните часове пред пунктовете на КАТ-Бургас са се струпали десетки, който чакат реда си
26 Февруари 2020, Сряда, 10:45 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА

От 2014 г. законът изисква автомобилите на повече от един вид гориво да бъдат с нови талони, малцина са обаче онези, които са ги сменили

Дълги опашки се вият пред КАТ-Бургас още от първите минути на работния ден, видя репортер на Флагман.бг. Масовите проверки от служителите на "Пътна полиция" на автомобилите, които имат газови уредби, но не са вписани в талоните,  предизвика паника у шофьорите.

От 2014 г. законът изисква автомобилите на повече от един вид гориво да бъдат с нови талони. Малко от шофьорите обаче са ги сменили. Смяната на талоните се налага, защото реално по колите са правени реконструкции, които задължително трябва да фигурират в документите на колата. 

Положението с дългите опашки пред гишетата на КАТ е в цялата страна, не само в Бургас. 

Цената за поставяне на газова уредба на автомобила е варираща - между 1000 и 3000 хил. лв.

Бургаските водачи масово недоволстват, че са принудени да се редят по опашки за пререгистрация, губят време, а и моментът не е подходящ за струпване на хора предвид тревожните новини за опасността от коронавирус. 

На входната врата, където са гишетата за обсужване, има залепена бележка, на която точно са изписани законите и членовете, задължаващите шофьорите да обновят документите си, след реконструкцията. 

По думите на водачи, които вече са преминали през процедурата, отнема вписването на газовата бутилка в талона отнема минимум три часа. 

Големите опашки в този момент обаче са най-вече заради притеснението от големи санкции.

От Асоциацията на автогаз сервизите разясняват, че бутилки, монтирани преди 2014 г., по закон само се регистрират.

„Преди 2014 г. в нито един нормативен документ не е отразено, че талонът трябва да бъде сменен. Единственото условие е било, което все още остава, при ГДП системата да е вписана в талона за ГДП, където е споменат номерът на бутилката. И нищо повече не се прави“, обясни Георги Илиев пред бтв.

Ако монтажът на бутилката е след това обаче, имате срок от три години да смените талона си. Ако не го направите, ви чака глоба. 

„След като ви е монтирана газовата уредба, до следващия годишен технически преглед трябва да се направи т.н. първоначална проверка на газовата уредба. Така нареченият "розов лист" - това търсят всички. След издаване на този розов лист срокът за вписване в талона на автомобила в КАТ е три години“, поясни още Илиев.

Глоби се налагат и за газови бутилки с изтекъл експлоатационен срок, който обикновено е 10 години.

За да не бъдат глобявани, шофьорите трябва да притежават протокол за първоначален монтаж

Специализираната полицейска операция, която в момента тече в цялата страна, ще продължи до 28 февруари, но това не означава, че след това няма да има още проверки.

В КАТ обикновено се чака много и изтощително, дори да няма някаква офанзива, каквато е сега сагата с газовите уредби. В много случаи, след изморително висене, при това на студа, шофьорът разбира от служителките, че му липсва някакъв задължителен документ и той трябва да го набави и отново да се нареди на социалистическите опашки.

- Здравейте, преди седмица ми взеха талона на колата, защото нямах застраховка "Гражданска отговорност". Вече си направих. Казаха ми да дойда тук, за да ми го върнете - обяснява човек, чакал два часа да му дойде реда.

- Носите ли големия талон?

- Не. Не знаех, че трябва. Не може ли без него?

- Не може. Вземете го и елате пак.

- Но аз съм от Айтос.

- Значи ще се върнете в Айтос, ще го вземете и ще дойдете пак - казва служителката.

- Еййй, за 5 минути ми взехте талона, сега две дена ще ме мотаете, преди да ми го върнете - хленчи човекът, но няма избор и тръгва за Айтос.

Хората много често не знаят какви документи се изискват в КАТ. Например, при прехвърляне на автомобил на юридическо лице след лизинг, освен всичко друго, трябва да се представи и актуално състояние на фирмата. Такова срещу 1 лев можете да получити за 1 минута от застрахователите срещу КАТ. В самия КАТ обаче служителките често нямат връзка с Търговския регистър. "Просто нямат интернет. В 21-ви век", обяснява един от застрахователите.

Така че, братя, чакане и нерви му е майката! Да сте живи и здрави!




В категории: Животът


Флагман.БГ Дете почина в двора на училище в Казанлък Дете почина в двора на училище в Казанлък 18/03/2024, Понеделник 18:51 2
29
Коментара по темата
29.
бай Тодор
29.02.2020 01:40:58
0
0
Kaто Ви спре катаджията за проверка,наплюнчете си добре пръстите,изкарайте книжката и му я подайте, да видим дали ще я вземе!
28.
Гунчо
27.02.2020 09:06:47
0
8
Та как малоумните катаджии разбират, че на автомобила има годна, работеща газова уредба или само елементи от нея, които не позволяват на автомобила да се движи на газ?
27.
777
26.02.2020 17:41:42
3
18
Аз си свалих газовото , писна ми да давам пари на тези рекетьори, и да ме правят на малоумник в КАТ.
26.
valik
26.02.2020 16:55:39
2
23
Това е абсолючтно издевателство върху населението. Гадните чиновници винаги са ни третирали като все сме им длъжни за нещо и най-вече за абсолютните им, невнятност, ленност и зоологическа нищета. Каква е точно конструктивната промяна на автомибила сле като се монтира газова уредба. Конструктивна промяна е монтажа на багажник на покрива, защото се променя конструкцията. Газовата уредба е доп. тех.оборудбване, без това да налага никаква конструктивна промяна. Тоест, подхвърля се накакво налудно обяснение и ние сме длъжни да го изпълним и защо е всичко това, какво е значението като се смени талона??? Обяснение няма, просто да се губи време. Изроди мръсни....ще дойде и вашето време!
25.
монопол
26.02.2020 15:49:13
0
24
рекет и овцете остригани пак
24.
гост
26.02.2020 15:44:37
19
16
И от 2014г къде спаха досега??
Да се сърдят на себе си,защото българина не е свикнал на ред. Трябваше да започнат да глобяват без да предупреждават, непознаването на закона не е оправдание.
23.
Какво се случва с България
26.02.2020 14:19:53
6
24
И по лошо ще става под управлението на Шайката ГЕрП и
22.
Boka
26.02.2020 13:39:42
6
7
Ma4kai tiq nevernici
21.
XXX
26.02.2020 13:29:18
3
41
Това е най малоумната държава всеки ден измислят някоя простотия за пари не се издържа вече това трябва да приключи
20.
Герберастите
26.02.2020 13:09:18
3
30
И да не забравите пак да гласувате за нас!!!
19.
еееееее
26.02.2020 13:00:42
0
11
Автомобилни газови уредби - АГУ
Информация за собствениците на автомобили с газови уредби:
При монтажа на газовата уредба се издава протокол от сервиза монтирал АГУ и се прави узаконяване в пункт оторизиран за ГТП на АГУ. Газовата уредба се регистрира в КАТ, в големият талон се вписва газ-бензин.
Първоначалната проверка е процедурата, при която официално се вписва в регистъра на Автомобилна регистрация чрез системата на Демакс всеки един автомобил, конвертиран на газ. Проверката се извършва от двама специалисти – инженери, оторизирани за тази дейност и подлежи на заплащане.
Първоначалната проверка представлява именно идентификацията и установяването на съответствия по отношение на евростандарти и изисквания.
Валидният документ е протокол за монтаж по образец, издаван от сервиза, извършил монтажа. КАТ само регистрират събитие , като го вписват в талона .
За тях е необходимо единствено копие от документа за първоначална проверка. (За автомобилите преди 2014 – удостоверение от ГТП с вписани данни за АГУ).
Публикуваме тук информация, във връзка с хаоса и слуховете, в медии и интернет пространството от 2014г.!
Най-важното е че, КАТ официално потвърдиха че, няма срок за смяната на талон и че, ще продължат да обслужват своите клиенти след 02.03.2014 БЕЗ ДА ИМ НАЛАГАТ ГЛОБИ:
Това прави напълно нелогично чакането на опашки пред пунктовете на КАТ
Също така, слуховете относно протокол или друг документ, който струва 300-400 лв. или други спекулативни суми са напълно неоснователни. Което се потвърждава в съобщението от пресцентъра на МВР.
След 02.03.2014 г. промяна за автомобилите, които са оборудвани с АГУ преди тази дата няма да има.
Първоначалната проверка, която се въвежда от Наредба Н-3 след тази дата, касае автомобилите, конвертирани след тази дата и според готвената промяна в Наредба Н-3, която ще стане факт до дни, ще се извършва в пунктовете за годишен технически преглед и цената ѝ по прогнози няма да надхвърля тази на периодичния технически преглед в ГТП.
gazНа тази първоначална проверка ще подлежат автомобили, оборудвани с АГУ след 02.03.2014г.
18.
висок
26.02.2020 12:46:48
23
8
Шофьор не спира на червен светофар и го спира КАТ! Защо не спряхте на червения сигнал? Ама трябва ли да спирам пита водача. Да, трябва, пише го в закона! казва катаджията. Да му еба закона долу ГЕРБ ББойко е виновен- кряка шофьора!
17.
георги
26.02.2020 12:25:19
2
33
ПЕДЕРАСТИ СТЕ ВСИЧКИ И БОЙКО ДА МИ ЛАПА.....
16.
kaputt
26.02.2020 12:22:42
1
27
Тоя прост и безхребетен народ как да не му дереш по 3 кожи, и аз да бях и аз така щях да правя, малко ви е , трябва данък въздух да въведът и по един водомер на оная работа да плащаш по 100 лв на куб изпикано
15.
Бай Иван
26.02.2020 12:10:18
0
21
Абе флагман поне един репортер
Който да напише нещо разбираемо нямате ли бре??
14.
Офцата Доли
26.02.2020 11:56:22
2
30
Ура другари, да живее ГеРП.
13.
Хахахахахахахахаха ууу
26.02.2020 11:42:23
1
25
Бахти стадото овце e
12.
Uus
26.02.2020 11:30:23
4
43
За сливенските и меденруднишките "автомобили" с НЕзаводски гърнета, които шумят и будят цели комплекси? С окачвания, които са НЕзаводски ? С премахнати катализатори? За тях някой нещо да каже? Изменения ли са това или си е нормално?
11.
Урко
26.02.2020 11:29:24
2
52
Кат е една от причините да ме е срам,че съм българин.
10.
Българин
26.02.2020 11:23:36
10
38
Следваща стъпка е да се намали поне наполовина ДАНЪКА на съответния автомобил понеже не замърсява изобщо
9.
Българин
26.02.2020 11:23:35
10
27
Следваща стъпка е да се намали поне наполовина ДАНЪКА на съответния автомобил понеже не замърсява изобщо
8.
Българин
26.02.2020 11:23:35
10
28
Следваща стъпка е да се намали поне наполовина ДАНЪКА на съответния автомобил понеже не замърсява изобщо
7.
Българин
26.02.2020 11:23:35
10
25
Следваща стъпка е да се намали поне наполовина ДАНЪКА на съответния автомобил понеже не замърсява изобщо
6.
Българин
26.02.2020 11:23:34
9
27
Следваща стъпка е да се намали поне наполовина ДАНЪКА на съответния автомобил понеже не замърсява изобщо
5.
Българин
26.02.2020 11:23:30
9
32
Следваща стъпка е да се намали поне наполовина ДАНЪКА на съответния автомобил понеже не замърсява изобщо
4.
Мис-Бикини от Барселона
26.02.2020 11:14:22
5
29
Купете си като мен Порше Макон и няма да имате проблеми.
3.
Водач
26.02.2020 11:01:37
7
39
Аз съм си закупил кома миналата година закона е от 2014 г. Защо кат не си е свършила работата колата съм я закупил със газова уредва. Във кои е грешката
2.
Герберастите
26.02.2020 10:55:54
8
69
На който не му пише ГАЗ в талона веднага да занесе 150 лв в най-близкия клуб на ГЕРБ. Събираме за нова къща на Мис-Бикини.
1.
Vip
26.02.2020 10:53:48
6
35
Хахахахахахахаха
Герб !!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Това ще е хакерска хибридна операция, в която ще бъдат блокирани всички банки, учреждения, услуги и пътища“, твърди каналът, зад който стоят бивши руски разузнавачи Ергенът избра две лелки, перничанка,  софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ергенът избра две лелки, перничанка, софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ясни като бял ден са 5-те финалистки в третия сезон на шоуто Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Отец Иван Янков е от храм "Св.Троица" в Сливен
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори