Изкуствен интелект създаде антибиотик
Машината трябвало да разучи над 2500 съществуващи лекарства
Изкуственият интелект навлезе и във фармацевтиката. Интелигентна машина в Масачузетския технологичен институт (MIT) е първата, създала нов вид лекарство, непознато до момента за науката и медицината. Става въпрос за мощен антибиотик, който е ефективен срещу две от трите най-опасни според СЗО резистентни бактерии в света.
Изкуственият интелект е бил захранен с детайлни данни за над 2500 съществуващи лекарства и е бил оставен сам да ги разучи.След като системата вече била запозната с тях, учените от MIT я включили към друг архив, съдържащ информация за над 6000 вещества, които в момента се изследват за направата на различни лекарства, пише lifestyle.bg.
Машината се е фокусирала върху най-нестандартните от тях и това е била една от причините да успее да създаде невиждания досега антибиотик. Тя е успяла да направи това само за няколко часа, казват от MIT. Отделно от работата й по новото лекарство, машината е получила достъп и до друга база данни с информация за около 1.5 милиарда вещества.
След три дни обработка изкуственият интелект е селектирал 23 субстанции с най-висок потенциал за създаване на ефективни лекарства. Две от тях изглеждат много обещаващи и вече се работи по развитието им.
Живот след смъртта: Жена видя Рая, срещна загубеното си дете и се върна да разкаже
Русе грее с 900 метра празнична светлина и нова коледна магия
Лекари без договор, пациенти без сигурност – защо бюджетът за 2026 е решаващ
Открит опасен микроорганизъм в мляко за кърмачета, изтеглят партиди от пазара
Властта се срива, Радев излиза напред
Откраднаха коледна елха от района пред училище в Радомир
Протест в Смолян срещу фотоволтаична централа: Жителите се опасяват за домовете и гората
Как евтините китайски дрехи заляха Европа
Въпросът остава: Кои са били хората, стреляли по деца в Сараево, като на сафари?
Тези хора да забравят за джинджифил, въпреки че се води суперхрана
Нова горивна схема затяга коланите: Бензинът в Иран вече не е даденост
Всички правим тази грешка: Тези ястия, стават по-здравословни, но чак на следващия ден
