×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Франция сваля маските от 2 февруари
  • "Пирогов" спешно се нуждае от кръводарители
  • Поставянето на бустерните дози да започне от най-уязвимите, препоръчва СЗО
  • Земетресение с магнитуд 4,8 степен по Рихтер разтърси снощи района на Балъкесир, на около 300 км от Истанбул
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Отговорни за събирането, извозването на отпадъците и поддържането на чистота в Бургас са „Нелсен Чистота“ ООД


Отговорни за събирането, извозването на отпадъците и поддържането на чистота в Бургас са „Нелсен Чистота“ ООД
Неизвършените и некачествено извършени дейности от Нелсен Чистота ООД се санкционират, каза Павлин Михов - директор на Дирекция "Околна среда"
18 Февруари 2020, Вторник, 16:46 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимка: Радостина ГЕОРГИЕВА

Разчитаме и на контрола на гражданите -  да сигнализират за нарушения, допуснати както от обслужващите фирми, така и относно нерегламентирано изхвърляне на отпадъци и замърсяване на обществените площи

- Г-н Михов, Флагман публикува снимки от жк "Възраждане" и улици от ЦГЧ на Бургас, от които се вижда, че има проблем със сметопочистването, посочихме фирма „Нелсен Чистота“ ООД, приемник на дългогодишния Ви партньор "Титан" като отговорна за това. Още в първите часове след публикацията от "Нелсен" взеха спешни мерки и почистиха, но пък, според тях, това било ангажимент на други фирми, отговорни за зелените площи, също така отговорни били и от филма "Екопак", защото пък част от затъналите в мръсотия заснети контейнери били техни.  Кажете "Нелсен Чистота"ООД с какво точно е ангажирана по договор?

- Фирма „Нелсен Чистота“ ООД, съгласно подписания с Община Бургас договор, има ангажимента да извършва сметосъбирането и сметоизвозването на смесените битови отпадъци на територията на всички населени места в община Бургас.

В писмо до Флагман: Кмете, "Нелсен Чистота" ООД превърна центъра на града ни в клоака

 

- Точно и ясно казано. Колко често според сключения с Общината договор „Нелсен Чистота“ ООД има ангажимент да почиства районите, за които отговаря?

-Честотата на извозване е различна и варира. В град Бургас контейнерите се обслужват ежедневно, в периода от 05.00 до 17.00 ч. В промишлените зони съдовете се извозват веднъж седмично. В кварталите „Сарафово“ и „Крайморие“ през зимния сезон през ден, през летния сезон ежедневно, в други съставни селища с малобройно население е веднъж седмично. Контейнерните площадки се почистват от смесени битови отпадъци съобразно честотата на изпразване на съдовете. 

- От ръководството на "Нелсен Чистота"ООД казват, че и гражданите имат вина, когато около контейнерите се струпат бързо непочистени боклуци, особено около новите. Има ли начини това да се промени. И ние сме виждали просташко отношение - като изхвъряне на торбата с боклука директно от колата.

- За съжаление не е само това. Изхвърлянето на строителни и едрогабаритни отпадъци от домакинствата около контейнерите е грубо нарушение от страна на гражданите на Наредбата за поддържане на чистота на територията на община Бургас. Това е най-честото нарушение, което се допуска. Генерираните от домакинствата строителни и едрогабаритни отпадъци до 3 куб. м се извозват от „Нелсен Чистота“ ООД след предварително подадена заявка от съответното домакинство, без да се заплаща допълнително за това.

Метенето и миенето на улиците се извършва съобразно тяхната натовареност и обществена значимост. Основните пешеходни зони и улиците, по които се движи интегрираният градски транспорт, се метат ежедневно.

- Кои са фирмите-собственици на контейнерите за смет в града? Как да ги различаваме, как да разберем дали гражданите или фирмата за почистване е виновна? Макар Вие точно и ясно току-що посочихте кой е отговорникът на чистотата - "Нелсен Чистота"ООД.

- Контейнерите за смесени битови отпадъци от типа NORD, бобър, корито, подземните съдове и различните видове кофи от 0,11, 0,12 и 0,24 куб. м,  разположени в Бургас, съставните селища и промишлените зони, са собственост на „Нелсен Чистота“ ООД и се обслужват  от същата фирма. Цветните съдове за разделно събиране на отпадъци (пластмасовите в жълто, зелено и синьо, б.ред.) са собственост на „ЕКОПАК“ и се обслужват от тях, включително и  почистването на площадките и отпадъците около тях. Към настоящия момент договорът с „ЕКОПАК“ е изтекъл и тече процедура за избор на нов изпълнител на тези услуги.

Мобилните центрове за предаване на разделно събрани фракции от домакинствата са собственост на ОП „Чистота Еко“ и се обслужват от тях.
Почистването на градините, парковете, озеленените площи, зелените междублокови пространства, детските и спортните площадки,  включително и кошчетата, разположени в тях, се извършва от съответната фирма, която поддържа зелените площи в съответния район.

- Кой контролира почистващите фирми и тези, на които сте поверили зелените площи и детски площадки в града дали изпълняват ангажиментите си?

- Работата на различните фирми се контролира от общинската администрация. Дейностите по събиране и извозване на смесените битови отпадъци, изпразването на всеки конкретен съд, количеството на отпадъците в него, обхванатите райони на машинното метене и миене, се контролират и отчитат електронно чрез специален софтуер. Неизвършените и некачествено извършените дейности от „Нелсен Чистота“ ООД се санкционират. Изключително много разчитаме и на контрола на гражданите, да ни сигнализират за нарушения, допуснати както от обслужващите фирми, така и относно нерегламентирано изхвърляне на отпадъци и замърсяване на обществените площи от фирми и граждани.

- Кои други фирми и организации отговарят за чистенето на сметта в Бургас? Да обобщим още веднъж.

-Събирането, извозването на отпадъците и поддържане на чистота на местата за обществено ползване е отговорност на „Нелсен Чистота“ ООД.


В категории: Бургас


12
Коментара по темата
12.
ленчето
19.02.2020 11:28:19
0
6
Там, където има подземни контейнери, вместо в тях, смесени битови отпадъци се изхвърлят директно на местата (на купчинки/разпилени на асфалта/бетона), където имаше метални контейнери, до цветните контейнери за отпадъци от опаковки (пример: кръстовище ул. „Копривщица“ и ул. „Перущица“ в к-с Лазур). Факт е, че достъпът за по-възрастни хора до въпросните подземни контейнери е затруднен и наблизо няма по-добра алтернатива за тях, ама е и факт, че и ние сме диваци. Ако общинарите се разходят (с „удобни обувчици“, както „замислен“ коректно предлага)) целево и преосмислят и съобразят с фактори организирането на поставяне на контейнери, може и да излезе някакво подобряване. Ако не са креативни, да ги засипем с идеи / сигнали и т.н., официално, писмено с входящ номер в деловодството на общината, да му стане ясно на кмета за какво иде реч.
11.
Далавера
19.02.2020 06:58:12
0
9
Пак далавера Михов-Титан/Нелсен/-Хидромат = Покровителство-Лапане-Папкане далавера далавера всичко е алъш вериш ниии да си работиме за минимални заплати в Чистота Еко а хидромат прави несъщестествуващи ремонти за космически суми , после що нямало как да има.....
10.
Нелсен Чистота
18.02.2020 23:07:17
0
9
Да,новите казани са "красиви",но тяхното поставяне по никакъв начин няма да подобри сметопочистването в града. По няколко причини. Братята роми продължават да се "гмуркат" в тях и да разпръскват наоколо това което не им харесва. Освен това са по големи от старите,което възпрепятства поставянето им на старите места.Това от своя страна обаче води до много неудобства.Поставени са на тротоарите,на 1-2 метра от пешеходните пътеки, което пък води до намалена видимост както за водачите на МПС,така и за пешеходците.Типичен пример за това е ул.Ц.Калоян,по която нарушенията са фрапиращи.Ако МПС е паркирано на по малко от 5м. от пешеходна пътека "паяка" веднага го вдига,защото така повелявал закона за движение по пътищата.А казаните,които са поставени в непосредствена близост до пеш.пътеки кой ще ги вдигне? Чичо Кмет или Нелсен чистота. Да идват,докато не е станало късно и не е пострадал някой невинен човек
9.
Контрола
18.02.2020 21:15:07
0
9
Михов може да контролира Колежките от асоциацията, там е много добър но пред Караджибашанс му трепери гласа
8.
Пациент
18.02.2020 20:47:23
2
8
Ей сега набързо ще сигнализирам на излизане от платения паркинг на Общината на Операта камиона на фирмата за извозване на боклук бе запушил цялата улица и неможеше да се излезе в 11 и 30 на обяд (явно добро време за събиране и извозване на боклука). Изчакахме 3 контейнера около 5 минути да ги събират. Малко по - нагоре по улицата се случи същото. Тоест 10-15 минути чакахме най - спокойно няколко мургави работника да съберат боклука, докато камиона беше спрял посредата на улицата и си я задръстваше сякаш това е напълно нормално.
С какъв режим на действие са тези за извозване на боклука, че може да паркират посредата на улицата и трябва да ги чакаме по 15 минути докато бързаме за лекар аз не разбирам? Ако аз го направя и мине пратул на КАТ/ЖАНДАРМЕРИЯ сигурно ще отнеса доста солидна глоба.
7.
Замислен
18.02.2020 18:57:46
0
24
Аз когато работя във фирмата си някой подава ли ми сигнали, за да си върша работата? Оядените чиновници трябва да им даваш сигнали , да им пишеш молби и т.н. Вижте г-н Михов, сложете си едни удобни обувчици и обиколете - днес Възраждане, утре Лазур. Иначе сте се устроили чудесно
6.
К
18.02.2020 18:50:24
2
13
Не слагайте много кощчета за боклук.
Колкото повече слагате толкова по скъпо е и толкова няма да се свърши работата.
В Япония учат децата да си носят боклука в къщи. Защо трябва да хвърляте боклук в кошчетата на града? Толкова ли не може да си го приберете и да си го сложите в къщи където плащате за тази услуга? Защо трябва и Обшината да плаща за боклук?
Учете децата да чистят вместо да им взимате чистачки в училище!
Те нямат да мислят иначе.
Наготово никой не мисли!
5.
Ех
18.02.2020 18:22:58
2
18
Г-н Михов, много лесно е да си стоите в офиса и да чакате сигнали и обаждания от гражданите! Вършете си работата, както подобава, защото в Бургас таксата битови отпадъци, която плащаме е по-висока и от София! Вие сте контролиращи орган и затова получавате заплата! И вземете, че върнете контейнерите на старото им място от вътрешната страна на бл. 35 в к-с Изгрев, че вървим през 12 входа, докато стигнем до тях! Новото място, където ги сложихте е много по-малко, като размер, отколкото старото. Водача на камиона, явно не желае да влиза навътре, не че няма място, а Вие не можете да се справите с казуса! Ще се наложи да занимаваме вече кмета!
4.
доволен
18.02.2020 17:41:20
0
14
Много съм доволен за кс.Меден Рудник и особено от белия трактор и камиона зад него много хубава работа вършат , бачкат нон стоп въпреки многото работа. Браво..
3.
като всичко друго
18.02.2020 17:16:05
0
16
Отговорни без отговорност
2.
Прибиращият
18.02.2020 17:02:17
2
22
Ми щото той прибира пачки по стотачки и ходи накупони с еколожки и кокожки
1.
питащ
18.02.2020 16:59:23
0
23
Защо гражданите са сигнализират
Вие за какво си господа и госпожи общински служители
При такъв данък смет и нормално да искам да ми е чисто пред блока
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Русия иска изтегляне на силите на НАТО от страната ни? Защо Русия иска изтегляне на силите на НАТО от страната ни? Целта е слаба България, твърди бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов Ще се напълнят ли болниците след резкия скок на заболеваемостта? Ще се напълнят ли болниците след резкия скок на заболеваемостта? България вече е във фазата на Омикрон, но не първите дни са тези, които вкарват пациентите в болницата, каза Мими Виткова Рекорд по болни деца с COVID-19 в УМБАЛ-Бургас Рекорд по болни деца с COVID-19 в УМБАЛ-Бургас  21 малчугани са приети в детския ковид сектор, някои от тях са с пневмония, каза д-р Светослав Тодоров Собствениците на нощни заведения се готвят за протести? Собствениците на нощни заведения се готвят за протести? Те са недоволни от новите мерки срещу COVID-19 Учениците в Бургас и София на ротационно обучение, вечерен час за деца в Благоевград Учениците в Бургас и София на ротационно обучение, вечерен час за деца в Благоевград В община Руен обучението ще е присъствено  2 847 заразени с COVID-19, 28 починали 2 847 заразени с COVID-19, 28 починали  330 с коронавирус във Варна, по 187 регистрирани в областите Бургас и Пловдив Шефът на парламента наследник на банкер милионер Шефът на парламента наследник на банкер милионер Семейството му притежавало една от най-скъпите къщи в София Банки, болници и кол центрове вдигат заплатите Банки, болници и кол центрове вдигат заплатите 80% от българските фирми искат да задържат кадрите си на всяка цена, сочи анкета на Manpower ГЕРБ имат голям проблем - скучни са ГЕРБ имат голям проблем - скучни са Абсолютен факт е, че властта изхабява и едно цяло десетилетие прекарано като управляващи няма как да не окаже своето влияние върху партията на Бойко Борисов Менделсон в бургаската политика: Живко Табаков се венча за Мария Маркова Менделсон в бургаската политика: Живко Табаков се венча за Мария Маркова Политикът се врекъл във вечна вярност на най-очарователната общинска съветничка, с която има връзка от около две години в църквата „Св. Николай Чудотворец” в ж.к. „Меден рудник”
Хиляди на протест във Вашингтон срещу задължителната ваксинация Хиляди на протест във Вашингтон срещу задължителната ваксинация Демонстрантите носеха плакати с надписи „Правете любов, не задължения!” Пожар на покрива на небостъргач във Филаделфия Пожар на покрива на небостъргач във Филаделфия На мястото на инцидента работят пожарникари Държавният секретар на САЩ против налагането на нови санкции срещу Русия Държавният секретар на САЩ против налагането на нови санкции срещу Русия Руснаците нямали агресивни намерения срещу Украйна Нова и опасна мода: Да се заразиш умишлено с COVID-19 Нова и опасна мода: Да се заразиш умишлено с COVID-19 Има телеграм група, в която заразени и желаещи да се заразят си разменят координатите  НАТО не може да даде гаранция на Русия, че няма да се разширява НАТО не може да даде гаранция на Русия, че няма да се разширява Това заяви германският канцлер Олаф Шолц Пекин ще тества жителите на двумилионен квартал Пекин ще тества жителите на двумилионен квартал През миналия уикенд градът съобщи за първи случай на силно заразния вариант Омикрон Автобус падна в 30-метрова пропаст в Истанбул, има загинали Автобус падна в 30-метрова пропаст в Истанбул, има загинали Пътническият автобус изпълнявал линията Черкежка-Айдин Отлагат карнавала в Рио заради Омикрон Отлагат карнавала в Рио заради Омикрон Заради пандемията в Рио вече за втора година отменят уличните паради и партитата през периода, в който се провежда карнавала Бой по време на дебат в парламента на Хондурас Бой по време на дебат в парламента на Хондурас САЩ призовават всички политически актьори да останат спокойни, да водят диалог и да се въздържат от насилие и провокативни изявления Танкер пламна в Черно море, на борда има 700 тона мазут Танкер пламна в Черно море, на борда има 700 тона мазут Танкерът е плавал под флага на Коморските острови   
Мая Манолова Мая Манолова Социалното министерство пести от пенсионерите, а прахосва за бонуси Виц на деня Виц на деня Онлайн уроците силно ми напомнят на спиритичен сеанс:
– Яворе, тук ли си?
– Ясене, отговори, ако ни чуваш!
Виц на деня Виц на деня От утре пощальоните щели да работят от дома си. Ще четат писмата ви и ако има нещо важно, ще ви звъннат. Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Дайте определение за "празно пространство!"
- Уффф, в главата ми е, ама не мога да се сетя...
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори