×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
 • Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард поздрави премиера Борисов за приемането на страната ни в чакалнята на еврозоната
 • Над 60 заразени работници от завода в Смолян се връщат на работа след отрицателен тест
 • Консерваторът Анджей Дуда бе преизбран за президент на Полша
 • Забраниха прегръдките и целувките в Хърватия
 • Тайланд тества ваксина срещу COVID-19 върху маймуни
 • Лекарският съюз призова да се спазват противоепидемичните мерки при протестите
 • ВАП сезира столичния кмет за проверка на строежа на вила "Аглика" на Витоша
 • В Бургас откриха жива изложба с някои от най-красивите тропически пеперуди
 • Трима са починалите от коронавирус за последните три дни в Пловдив
 • Двама загинали при катастрофа на малък самолет в Германия
НА ЖИВО

Една жена е прибирала 40% от приходите на общинските паркинги в Созопол с хвърчащ договор


Една жена е прибирала 40% от приходите на общинските паркинги в Созопол с хвърчащ договор
Искам напрежението да пада, да се успокоим и да продължим напред, въпреки тежкото наследство, но излизат още и още парични задължения, казва Тихомир Янакиев
14 Февруари 2020, Петък, 15:59 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Няма ги парите от такса "Смет", на РИОСВ-Бургас трябва да преведем 1,8 млн.лв., които от години не са плащани, наистина е време прокулатурата да види реалния размер на злоупотребите в Община Созопол

-Г-н Янакиев, какви са задълженията и дълговете на община Созопол, вече трябва да сте напълно наясно, предвид започването на новата финансова година?

Дълговете на община Созопол са в размер на 22 млн.лв. Формирани са основно към кредитни институции – до ЦКБ, например. Имаме неразплатени задължения, които е трябвало да бъдат погасени буквално вчера (12 февруари, бел.а.), които са в размер на над 5 млн.лв., като 3.5 млн.лв. са към юридически и физически лица – контрагенти на община Созопол – за доставка на стоки и услуги. 1.5 млн.лв. са отчисленията по чл. 60 и чл. 64 от Закона за битовите отпадъци и отделно главници около 300 хил.лв.

Тази година бюджетът е направен така, че да се разплатят тези задължения, които са формирани, много е важно да се каже, от предходните управляващи, те е трябвало да ги платят, а те са ги оставили на нас. Иначе 22-те милиона лева кредити имат погасителен план. Тази година трябва да платим 1.2 млн.лв. главница по тях. Догодина – 1.1 млн.лв. Това е положението.

-Трябва ли, според вас, бившият кмет Панайот Рейзи да подаде оставка като общински съветник понастоящем? Той е избран от хората в тази община и това че има други, които не го харесват, имат ли право да издевателстват?

-Това е въпрос на личен морал. Ако бях на негово място, нямаше да допусна да изпадна в подобна ситуация, изобщо нямаше да се кандидатирам. Но какво да ви кажа... има хора, които са гласували за него, избран е. Факт. Аз не съм прокуратура или съд, че да кажа: Панайот Рейзи трябва да бъде отстранен.

-Очаквахте ли да е такова тежко финансовото положение на общината?

-Не. Честно казано, знаех за кредитите от 22 млн.лв., но за огромните просрочени задължения към контрагентите не съм и предполагал.

-Г-н Рейзи обаче току-що в залата, по време на редовната сесия, каза, че това не е нищо необичайно?

-Говорим за кредити или за задължения? За кредитите съм съгласен – взети са 22 млн.лв. Но трябва да отбележа, че една част от тези средства бяха предвидени за осветлението в община Созопол. За този проект имаше осигурено финансиране, а сега фирмата, която бе изпълнител, буквално виси всеки ден с представители пред вратата на кабинета ми, защото се оказва, че ние й дължим още 300 хил.лв. Питам Ви – това нормално ли е? Особено при положение, че е имало осигурено финансиране за този проект. Когато се одобряваше кредитът, на всички съветници беше казано, че една част от него ще е за разплащане с тази фирма. Когато аз станах кмет, се оказа, че все още имаме 300 хил.лв. неразплатени към същата тази фирма.

-Защо прокуратурата не се намесва?

-Подал съм сигнал в прокуратурата, ще оставя всичко в ръцете на държавното обвинение. Каквото е в моите правомощия да направя, съм го направил. Моите анализи също са пуснати към компетентните органи. 22 млн.лв. кредити и 5 млн.лв. финансови задължения, при положение, че собствените приходи на общината са по-малко от 15 млн.лв. Община Созопол  отговаря на 5 от 7-те критерия за обявяване във финансова несъстоятелност. Предходният кмет беше отстранен миналата година заради злоупотреби за 2 млн.лв. Вие си направете извода изобщо за какви реални размери на финансовия проблем става въпрос..

-Каква беше обосновката за отказания безлихвен заем?

-Най-общо казано – имаме и други приходови източници. Тоест, има откъде другаде да изстискаме финанси. Неслучайно затова сме отрязали и капиталовата програма.

-Кои ангажименти на общината отпадат заради орязаната капиталова програма?

-Почти всичко, което не е финансирано целево със средства от еврофондовете или държавния бюджет. Чисти средства от капиталовата програма за 2020 г. – собствени средства – остават 190 хил.лв. Ще купим вишка за подрязване на клони и ще закупим устройства за паркингите, тъй като бяхме обещали, че те ще станат реално общински.

-А ще станат ли наистина общински, защото миналото лято на нашите репортери едно яко момче от общинския паркинг пред читалището просто им прибираше парите в джоба си - без фискален документ?

-Да. Ще се постараем да се случи и това. 

-Успяхте ли да прекратите концесията?

-Нямало е концесия! Това беше публична частна собственост – с някакъв хвърчащ договор, на който съм се смял от сърце. Общината в съотношение 60 към 40 с една частна фирма, която се държи от една жена от Созопол. След това приходите се делят в това съотношение, от което общината е взела 16 хил.лв. при общ приход от 26 хил.лв.! Това нормално ли е според вас? От 5 паркинга в Созопол с около 500 паркоместа, общината да вземе толкова средства?

- Христо Бардуков от Вашия екип разкри сериозни злоупотреби в детските градини, назначили сте проверки, ревизии, инвентаризация. Доколкото става ясно от твърденията му, хора покрай г-жа Красимира Германова са осребрявали...

-Не мога директно да кажа кой какво е осребрявал. Но и аз имам подрозрения. Сториха ми се доста завишени цените, по които е закупен инвентарът в детските градини. Назначих комисия по случая, която да излезе с доклад и тя почти е готова с анализа. И всичко това пак ще тръгне към компетентните органи, ако се установят злоупотреби, разбира се.

-Установихте ли дали пари от целевите средства за чистота са харчени за други дейности?

-При положение, че неразплатените към почистващата фирма РТК-Созопол задължения, когато аз стъпих в длъжност като кмет на 6 ноември м.г., бяха в порядъка на около 800 хил.лв., какво повече да ви кажа.

-Кои са най-големите установени до момента злоупотреби?

-Точно това е, че парите не са изразходвани целево. Например случаят с РИОСВ-Бургас. С директора инж. Тонка Атанасова водим тежка  кореспонденция, заради това, че имаме да плащаме на държавата 1.5 млн.лв., с лихвите 1.8 млн.лв.! Няма как да ни бъдат опростени. Това са екоотчисления, които общината е длъжна да заплаща. За мен не е нормално, че тези суми не са били изобщо плащани през годините, защото те са целеви.

РТК  е фирма, която от дълги години работи в Созопол. На нея дължим 800 хил.лв. Къде са отишли парите от такса Смет, които ние събираме от гражданите и от бизнеса? Не е плащано на фирмата и не е плащано на РИОСВ-Бургас. Значи са някъде другаде! Не е нормално и общият приход от всички паркинги да бъде едва 16 хил.лв.


 
26
Коментара
8 грешки, които правим след секс
8 грешки, които правим след секс 13/07/2020, Понеделник 22:00 0
На закрито в Сърбия - с маски
На закрито в Сърбия - с маски 13/07/2020, Понеделник 19:20 0
26
Коментара по темата
26.
Ина жина
16.02.2020 15:33:13
0
3
Тоз жина е бившата на кофчежника на рейзито Николай.Тоз Николай обираше оборота от паркинга и даваше процента бна манджата а големият пай за гъбата.А Мария и Николай колко са взели не се знае.
25.
*********
15.02.2020 17:51:34
2
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
24.
Стою
15.02.2020 17:49:39
11
6
Нали щеше да намали данъците с 10 % илъга ни нас, хората които го избрахме. Нямало възможност, защо обещаваш. Толкова ще се напрвят автогарите и болница, само прах в очите на избирателите.
23.
truestory
15.02.2020 15:48:19
0
15
точно пък тази жена най-малко е прибрала от паркингите и цял Созопол го знае това. Най-много е прибрал рейзи дето му носиха парите в санта марина и даже обвини че са му откраднали циганките 50 бона, а той забравил къде ги сложил. Е тия пари са оборот от паркингите за няколко дни. Другите прибрали пари от паркингите са манджата и трътльо. И това го знае цял созопол и селата наоколо.
22.
Getsbi
15.02.2020 11:24:23
2
6
Рейзи, ефес и турчин kолкото и Домусчиев. Рейзи, може да е всякакъв, но не е турчин.
21.
Бастун
15.02.2020 00:12:20
0
14
Феса крал крал, че се о. рал.
20.
*********
15.02.2020 00:11:14
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
19.
клюкарка
14.02.2020 21:10:43
2
16
Съвсем в стила на стария град "Една жена каза", ами кажи коя е тази жена!
18.
Гладен
14.02.2020 19:15:33
3
21
Много изпосталял ми се видя Рейзи,явно само на гъби я кара.
17.
идея
14.02.2020 18:21:53
3
30
Съкрати една девета от общинските чиновници и ще има пари за всичко
16.
Getsbi
14.02.2020 18:14:02
2
27
Тези лафове, Pейзи ги говори, че си е платил за да мислят хората, че е фактор. Нима, Баневи, Арабаджиеви, Миню Стайков, Божков и други нямат огромни пари да си платя ли?
15.
???
14.02.2020 18:12:10
1
44
Созопол- една от най-богатите Общини ,да се доведе до фалит ???? Голямо крадене ще да е било. Няма ли кой да го разследва???
14.
Мафията
14.02.2020 18:11:22
9
22
А защо не казваш с футбола колко пари открадна рейзито заедно с Румен?явно се подготвя оттам да краде Тишо.
13.
Getsbi
14.02.2020 17:54:46
0
24
Да, фирма Нимуей е на Мария Найденова. Жената има общо три фирми. БЪЛГАРИЯ, гр. Созопол, Девети май, 4
12.
пунта мара
14.02.2020 17:53:57
0
42
Ако имахме читав главен прокурор, Рейзи отдавна да беше в затвора.
11.
тоя
14.02.2020 17:41:49
2
11
негодник не го е жал за откраднатите милиони а за няколко хиляди
10.
Герберастите
14.02.2020 17:38:00
5
19
И да не забравите отново да гласувате за нас.
9.
Нимуей
14.02.2020 17:21:49
0
35
Тихомир Янакиев, фирма Нимуей говори ли ти нещо а името Мария Найденова? Защо мълчиш,това ли е жената?
8.
Питам
14.02.2020 16:58:59
1
28
Коя е тази жена,кажете името. Защо ни го спестявате,след като официално стои в договора!
7.
Созопол
14.02.2020 16:55:33
0
29
Тези пари те само от местата пред читалището ги изкараха,там никога нямаше свободно място.Сметката е елементарна,15 места по 2 лева по 15 часа на ден,защото се плащаше от 8 сутринта до 23 часа прави 450 лева на ден.100 дена по 450 лева е 45000.
6.
Asas
14.02.2020 16:53:45
3
33
500 места по 5 лв на ден минимум са 2500 на ден. По 60 дни силен сезон прави около 150 000 на минимални приходи за два месеца през лятото. Бая са прибрани някой си е купил новата еска на края на сезона хаха
5.
Г. Б
14.02.2020 16:40:22
2
42
Каде е новия Гл. Прокурор Рейзито РАСПРАВЯ във хотел приморец как си платил на специализирания съд във София и ако нещо се прецакало как най блиски те му щяли да поемат удара той бил недодегаем и нямало да го предадат имал пари и за правнуците
4.
$$$$$
14.02.2020 16:39:17
1
26
Олеле, а в община Несебър, какво ли е?
3.
Getsbi
14.02.2020 16:38:56
0
30
Коя е жената с паркингите? Паркингите не са ли 6? Двамата паркинг агенти, къде са? Как са дърветата, в гората?
2.
Наблюдател
14.02.2020 16:34:54
0
47
Трябва да има и съд за фирмата стопанисвала паркингите за укриване на приходи от общината.Нали са били партньори.Не стига че са им ги дали без пари ами и са злоупотребявали.Благодарение на тях Созопол стана единственния град в България със запечатан ОБЩИНСКИ паркинг от НАП .Съд за пропуснати ползи и за уронване престижа на общината.
1.
$$$
14.02.2020 16:24:10
2
60
Рейзи май ще бие всички от Герб по крадене.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Спипаха софиянките Мария и Анелия с екстази и кока в Царево Спипаха софиянките Мария и Анелия с екстази и кока в Царево

Двете жени са задържани за срок до 24 часа

8 грешки, които правим след секс 8 грешки, които правим след секс

Ще ви разкрием какво в никакъв случай не трябва да правите след полов акт

4 причини, за които се карат двойките 4 причини, за които се карат двойките

Това разбира се не са всичките, но поне са най-основните причини, заради които се стига до скандал

Служителки от хотел по Черноморието със скандални твърдения за бургаски бизнесмен Служителки от хотел по Черноморието със скандални твърдения за бургаски бизнесмен

Собственикът на семейния хотел Петко Николов често обиждал момичетата, а виковете били ежедневие, твърдят двете момичета

 

Ден 5: Търговска верига за детски стоки се включи в протеста срещу Борисов Ден 5: Търговска верига за детски стоки се включи в протеста срещу Борисов

Чуха се призиви да няма шествие, а да се остане пред Министерски съвет

Гуцанов и Копейкин яхнали автентичния протест във Варна Гуцанов и Копейкин яхнали автентичния протест във Варна

Хората не искат тези две личности в своите редици – още по-малко да ги виждат като лидери

 

Заради COVID19: Спасителите с ръкавици, забраняват им дишане уста в уста Заради COVID19: Спасителите с ръкавици, забраняват им дишане уста в уста

Новите изисквания за спасителите се случват на фона на една тревожна статистика – 30 са удавянията от началото на сезона като четири от случаите са на деца

 

Георги Манев свиква Изпълкома на ПП СЕК заради усложнената обстановка в страната Георги Манев свиква Изпълкома на ПП СЕК заради усложнената обстановка в страната

Партията е коалиционен партньор на Обединени патриоти, част от ръководството й смята, че се налага кардинално решение

Билетната каса в град Приморско отвори врати за летния сезон Билетната каса в град Приморско отвори врати за летния сезон

Наличието на пункт в курортния град значително ще улесни желаещите да пътуват с влак летуващи по Южното Черноморие да се снабдят с билети

Ще пропука ли ГЕРБ хард опозицията в Царево? Ще пропука ли ГЕРБ хард опозицията в Царево?

Кметът Георги Лапчев вкарва повторно докладната за парцел, свързан с „Мерилин Александрия“, предложението е стрес тест за БСП и Гергьовден

 

На закрито в Сърбия - с маски На закрито в Сърбия - с маски

Досега в Сърбия с коронавирус са се инфектирали 18 639 души

Почина съпругата на Джон Траволта - актрисата Кели Престън Почина съпругата на Джон Траволта - актрисата Кели Престън

Тя изгуби битката с рака

Забраниха прегръдките и целувките в Хърватия Забраниха прегръдките и целувките в Хърватия

Носенето на маски ще бъде задължително в магазините, обществения транспорт и медицинските заведения

Внукът на Елвис Пресли се самоуби Внукът на Елвис Пресли се самоуби

Той е сложил край на живота си на 27 г.

21 моряци ранени при взрив на американски боен кораб 21 моряци ранени при взрив на американски боен кораб

 Все още не е ясно какво е предизвикало експлозията

Ръкавици и маски замърсяват седем от големите реки в Европа Ръкавици и маски замърсяват седем от големите реки в Европа

Учени предупреждават за опасността от това замърсяване

Откриха нов, още по-заразен щам на COVID-19 в Хонконг Откриха нов, още по-заразен щам на COVID-19 в Хонконг

Сега всеки болен човек може да зарази четирима по време на третата вълна на разпространение

От 15 юли влизаме в Гърция само с отрицателен PCR тест, преведен на английски От 15 юли влизаме в Гърция само с отрицателен PCR тест, преведен на английски

Това решиха гръцките власти

Цените във Великобритания скачат при Brexit без сделка Цените във Великобритания скачат при Brexit без сделка

Часовникът тиктака до 31 декември, ще има ли споразумение

Болниците в Белград изнемогват заради увеличението на заразените с COVID-19 Болниците в Белград изнемогват заради увеличението на заразените с COVID-19

Починали са 19 пациенти през последното денонощие

Проф.Коста КОСТОВ, пулмолог Проф.Коста КОСТОВ, пулмолог Покрай компромисът, който се направи със запалянковците, сега ще пострадат артистите и хората, които стоят у дома месеци наред Виц на деня Виц на деня - Жена ти лъже ли те?
- Изобщо, каза, че спи със съседа и беше истина.
Виц на деня Виц на деня - Сине, ако обичаш една жена, покажи й го!
- Мамо, показах й го и тя избяга...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Всяка болест е смъртоносна, ако търсиш правилно в Гугъл.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори