×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бюджет 2020 на Поморие е направен от хората за хората, съобразихме се с техните искания


Бюджет 2020 на Поморие е направен от хората за хората, съобразихме се с техните искания
В капиталовата програма сме заложили само одобрени проекти, за които има финансиране и ще се случат, каза кметът на Поморие Иван Алексиев
07 Февруари 2020, Петък, 21:30 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка: Авторът

БСП да не забиват кол в колелото на Общината и да не опитват на базата на един гол популизъм да провокират  съмнения, че въпреки че бюджетът е добър, е малък

- Г-н Алексиев, в началото, когато видяхме числото за капиталовата програма, помислихме, че има някаква грешка. Впоследствие се оказа, че Вие залагате средства също и от европейски програми. 26 млн.лв. е доста амбициозна програма, какво се включва в това число?

- Капиталовата програма на Община Поморие е близо 26 млн.лв., но в себе си тя включва и всички одобрени проекти; такива, за които вече са избрани изпълнители; и тези, които ще бъдат завършени. Община Поморие има още проекти, които все още не са одобрени и такива, за които все още текат процедури за избиране на изпълнители, а тези вече са готови за стартиране и реализиране и затова са сложени в капиталовата програма, независимо, че са с европейско финансиране.

Към голяма част от тях имаме определени ангажименти. Например втория етап на пристанището, където имаме 1% съфинансиране. Отделно към други проекти имаме осигуряване на наше финансиране относно надзор. По принцип капиталовата програма на община Поморие никога не е била от собствените ни приходи. Това, което в момента се говори в залата от групата на БСП, с цялото ми уважение към тях – са глупости.

Нека директивите на „Позитано“ №20 не се превръщат в ръцете им в кол, който да е забит в колелото на развитието на община Поморие. Винаги собствените приходи на община Поморие са били около 1.5 млн.лв. Това са ни възжмоностите.

Приеха бюджета от над 29 млн. лв. за 2020 в Поморие, но никой не разбра защо от БСП се въздържаха

- Сега обаче е около 3 млн.лв...

- Да и ще обясня защо. Бюджетът ни винаги е варирал около 20-22 млн.лв. През последните 3 години поради добрата финансова дисциплина и при добро събиране на местните данъци и такси, показваме много добри резултати. В този период имаме голямо нарастване на собствените ни приходи – от 13 млн.лв. до 14 млн.лв., 15,8 млн.лв. м.г. и тази година – 16.1 млн.лв.

По тази причина си позволяваме да разширяваме капиталовата програма с всеки следващ бюджет. Но въпреки това тя не е толкова голяма и не е достатъчна, защото на територията на община Поморие има 17 населени места. Анализът показа, че 95% от местните приходи се генерират от общинския център. Често се казва „Вие, морските общини, имате пари“. Поморие не е типично морска община и имаме само един-единствен град – общинския център – който се намира на морето. Дори Ахелой не е на брега и в момента се мъчим с Общия устройствен план, да му разширим територията. Паралелите, които се правят с другите морски общини, не са валидни за нашата.

Всичко това казвам във връзка с това, че трябва да опровергая твърденията, че нямаме завишения в собствените приходи, което изказаха от опозицията. Че нямало развитие в бюджета, няма достатъчно приходи за капиталова програма и т.н. Напротив. Важните проекти, които се предвиждат по нашата програма, са основно това, което населението иска – ремонти на улици в населените места. Големите ни проекти пък също са съобразени с жителите на Поморие. Освен втория етап на рибарското пристанище, с който то ще е напълно готово, имаме и заложено рехабилитирането на три основни улици в Ахелой, както  и на три основни улици в Каблешково. Пак по Програмата за развитие на селските райони имаме благоустрояване на паркове в пет малки населени места – Александрово, Медово, Порой, Страцин и т.н. Всичко е балансирано.

- Упрекнаха ви, че пренебрегвате село Гълъбец?

- И по време на кампанията, и по време на обсъждането на бюджета, хората бяха категорични, че положението с детската градина в с. Гълъбец е много тежко. Тя се намира в стара сграда и трябва да се направят много ремонти, които ще глътнат повече от половината средства за изграждане на новата сграда. А тя вече е на етап груб строеж. Строим със собствени средства колкото можем, в момента ни е необходимо да довършим сградата, да я обзаведем и да благоустроим двора и околните улици – това е на стойност 980 хил.лв. Местните жители сами го казаха – предпочитат да се осигурят средства за завършването на детската градина, за да може техните деца да учат в приятна обстановка и родителите да са спокойни, отколкото да отделяме средства за другите улици.

Но тъй като финансирането не е осигурено на 100%, няма как на този етап да го предложим в капиталовата програма. Тоест в нашия бюджет няма кухи обеми. А лесно може да се направи, веднага Ви казвам. Например от продажба на общинска земя. Ние сме заложили 400+ хил.лв. – средства, които са реални. Можем обаче да ги раздуем до например 1 млн.лв. и веднага написваме в бюджета и тези 980 хил.лв. заложени за изграждане на детската градина в с. Гълъбец. Накрая на годината обаче реално продаваме за 400 хил.лв. земя и казваме „Ами, съжаляваме, не успяхме да изпълним плана за годината. Ще трябва да чакате догодина“.

Мисля, че това не е коректно към жителите и затова казвам, че в момента общинските съветници на БСП се опитват на базата на един гол популизъм да провокират у хората съмнения, че въпреки че бюджетът е добър, е много малък. Вдигнали сме били данъците, пък капиталовата програма била малка.

Ние сме партийни кандидатури, но след като минат изборите, ние се кълнем да работим за доброто на жителите на община Поморие, а не в съответната си партия. Затова реагирам емоционално – тези хора на втория месец си забравиха клетвата. Как ще върви развитието на тази община по този начин? Едно е да си опозиция – такава е необходима. Но да излязат с конкретика. Може ли за най-важния документ за развитието на една община за годината да нямаш позиция? Или си „за“ или си „против“. Какво значи „въздържал се“.

- БСП Ви упрекнаха и за общинския дълг, който бил в опасни граници.

- Дългът не е в опасни граници. Той е гласуван след широко обществено обсъждане преди около 2 години. Той е в размер на около 18 млн.лв. Тогава собствените ни приходи възлизаха на малко над 12 млн.лв. Аз затова казах – банките са за това – да дават пари. Но те ги дават на стабилни субекти. Ние сме направили един разчет на банката с нашите собствени приходи и това как те ще нарастват. Преди 2 години ни отпуснаха този заем и ни освободиха за първите 2 години от главницата. И по този разчет, в който ние заявихме, че след 2 години ще достигнем до 16 млн.лв. – то това се случи. След още 2 години ще достигнем до 18 млн.

Не може да имаме 30 млн.лв. за бюджет плюс 25 млн.лв. привлечени средства, плюс още 25 млн.лв. отзад за проекти, привлечени средства, достигнали етап оценка и той да стане реално около 70 млн.лв. и в същия момент банката да не ни отпусне този кредит. Естествено е, че ще го отпусне.

Затова казвам, че тези хора трябва да си припомнят клетвата, която са положили. Аз не им обръщам внимание, важното е, че бюджетът се прие с пълно мнозинство от страна на съветниците – те наистина чуха хората по всички населени места и ако ви направи впечатление, точката по гласуване на бюджета бе гласувана за 5-6 минути. Бюджет 2020 на Поморие е направен от хората за хората, всичко в него е балансирано и съобразено с техните искания.

*В интервюто са използвани и въпроси на други медии.


В категории: Поморие


7
Коментара по темата
7.
Цимента Митко
10.02.2020 12:25:30
0
0
Л Е Ш
6.
Общината с най-голям бюджет
08.02.2020 13:36:20
0
2
Несебърския кмет го пуснаха и коментарите за община Несебър ги забраниха. Нещо Северна Корея ми се обажда.
5.
Да, така е
08.02.2020 11:54:10
0
4
Ние даже и знаем кои са хората. Ся, релакс. Не са поморийци във всеки случай.
4.
поморие е нашта клетва
08.02.2020 09:53:32
1
11
Бюджет 2020 е еманация на местните политики. Това бюджет изготвен от администрацията, не от хората за хората. Бюджет на статуквото, на непрозрачното харчене на публични средства, на вдигане на данъци и такси, на разпродажба на недвижимо имущество, както всяка година. Бюджет изготвен като една обикновена счетоводна сметка, проблемите се решават на парче, липса на стратегия и приоритети. Липса на дългосрочна визия за развитие на общината. Общината се управлява неграмотно, инфраструктурата й е съсипана, не се откриват нови производствени мощности, разчита се само на туризъм и търговия. Няма спечелени нови евро-проекти, тази година ще се довършват проекти започнали преди година и повече. Липсва информация на базата на какви конкретни числови данни е определена повишаване на цената на сметосъбирането. Не стана ясно как управляващите общинари са изчислили процента на повишения данък. Не се разбра и какво точно налага повишаването на такса смет.
Спрямо 2019 година повишаване на данък МПС е с 200 000лв., повишаване туристически данък е с 330 000лв. , повишаване данък придобиване на имущество с 740 000 лв. Общо увеличение на данъци за 2020 спрямо 2019 е повече от 1млн. лв. Какво ще получим срещу това увеличение на данъците и този приход от 1млн.лв. Отново не се предвиждат средства за цялостен ремонт на улици,осветление и озеленяване, да не говорим че няма предвидени средства за проект за спортна зала, автогара , а терените са отредени за жилищно строителство заедно с частни терени. Няма проектна готовност за уличната инфраструктура в общината, други общини имат отдавна нови улици и осветление. Не се предвиждат инвестиции в електронни услуги, които Община Поморие да започне да предлага, за да улеснява жителите, бизнеса, собствениците на имоти и туристите. Дългът на общината е почти 20 млн.лв. и надвишава собствените приходи. Тези заеми се инвестират в грандиозни проекти които нямат ефективност и не са обществено значими, като втори етап на пристанището например. Градът трябва да харчи толкова колкото изкарва, но управляващите са на друго мнение. Отново не се дават никакви средства и управление на кметовете в общината, сами с жителите да решат какво да направят с парите от капиталовата програма, решават в Поморие и го замаскират с обществени обсъждания по места. Липса на финансиране на младите семейства и стимули за малкия и среден бизнес. Бюджет който не помага на бизнеса, не вдига стандарта на живот на поморийци и не подобрява средата в която живеят, а удря по джоба му.
3.
Коко
08.02.2020 08:23:25
0
3
Бургаския бюджет кога ще го побликувате -постна пица с макет на златна зала в средата
2.
Пахама дъртия швестър
07.02.2020 23:05:42
0
5
Браво и от мен.
1.
Bravo
07.02.2020 22:17:59
0
1
Golqmo razvitie bravo
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Биг Майк като истински джентълмен сам предложил да й остави любимата й вила на Карибите, където двамата често се усамотяваха Изгониха считана за вещица от Ергенът Изгониха считана за вещица от Ергенът Тя заплаши, че ще разбие главата на друга участничка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Освен отпадането на партньора на Емануела Иван се заформя още един скандал в танцувалното шоу Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Целта на обучението - повишаване на готовността и времето за реакция на полицейските служители при подобни сигнали бе постигната, каза комисар Емил Павлов Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Шорт листата се скъси до двамата зам.-председатели на Сметната палата, Горица Грънчарова-Козарева – фаворит Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Драгана Миркович сложи край на брака си след 24 години Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование
Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута? Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута? Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори