×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

"За" или "Против" крематориума за 8 млн.лева на Кристиян Киров в Камено


"За" или "Против" крематориума за 8 млн.лева на Кристиян Киров в Камено
Бизнесменът Кристиян Киров гарантира, че щял да дава заплати от 1500 до 2000 лева и да наеме около 40 души
28 Януари 2020, Вторник, 14:31 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА, снимки: Авторът

В инсталацията ще бъдат инвестирани около 8 милиона лева, икономиката в Камено значително ще се повиши, уверяват инвеститорите

Строеж на крематориум разбуни духовете в Камено. Както тази сутрин съобщихме бе организиран протест от местни жители, които се обявиха против инвестиционното намерение, те приложиха и подписка, която е парафирана от 1600 души.

Наш репортер видя, че лица, които са пряко свързани с политиката, не само се опитват да яхнат демонстрацията, но изглеждат и като основни мотори.

По информация на Флагман.бг инсталацията в Камено е в пряка конкуренция с паралелен проект, който трябва да се осъществи в Бургас до няколко години и не е изключено някой да се заиграва със страховете на хората поради тази причина.

Факт е обаче, че в Камено има сериозни опасения относно проекта и това си проличава в последните няколко дни. 

Протестиращи: Не превръщайте Камено в Освиенцим, направете крематориума в Бургас!

Днес се проведе и дългоочакваното обществено обсъждане, на което инвеститорът Vorik Group - на известния бизнесмен Кристиян Киров за пръв път разкри подробности за бъдещото съоръжение. Киров го определя за "крематориум на бъдещето" и проект, който може да донесе много дивиденти на Камено. Щели да бъдат разкрити до 40 работни места, а заплатите да варират от 1500 до 200 лева, обеща бизнесменът, който има интереси в сферата на погребалния бизнес, развлекателния бранш, концесионер е и на плажа в Обзор.

Киров уточни, че крематориумът щял да се намира на около 500 м след отбивката на Камено към АМ „Тракия” или на 1100-1200 метра преди урбанизираната територия, която покрива изискванията за разстояния от населеното място. По точно в местността „Дере Арас”. Проектът щял да бъде разгърнат на площ от 16 дка, а самият сграден фонд на около 2000 квадрата, като ще бъдат разположени 5 сгради - техническо помещение, ритуална зала, зала за помени, администрация и склад. Инвеститорите обясняват, че са закупили частния имот след поредица от проучвания на региона, локацията, размера на данъците, и разбира се цената на газта, тъй като предприятието ще работи главно с природен газ.

Максималният капацитет е 7 хил. кремации на годишна база, която зависи от пазарните възможности в момента, които са доста по-ниски. Предимството, което предлага кремацията е, че цената и е в пъти по-ниска от стандартното погребение. Ако за погребение се плаща средно около 1200-1500 лв., то за кремация цената от 300 до 500 лв, изтъкна Киров.

На общественото обсъждане бе показана визуализация на проекта и как той би изглеждал при евентуално негово осъществяване. Крематориумът реална е най-малката сграда в целия парк.

„Размерът на инвестицията е 8 милиона лева, като това би се отразило икономическо доста добре на община Камено. Още първата такса, която ще трябва да платим е в порядъка на 80-100 хил. Тя ще е за разрешителни и други видове документи, с които трябва да разполагаме. Това е приход, който после ще може да бъде разходван спрямо нуждите на общината”, обясни Кристиян Киров, представител на инвестиционната фирма Vorik Group.

По думите му строежът и последващата дейност на крематоруима предвиждал и наемането на работна ръка от местното население. Освен това на място щели да пристигнат и немски специалисти и техници, които пък ще подпомогнат местната икономика, тъй като ще ползват магазините и ресторантите именно в Камено. Според изчисленията на инвеститора близо 30% от цялата вложение ще попадне на местно ниво.

Главното, което притеснява протестиращите жители на Камено е името на града да не бъде свързван с „горене на трупове” и там да започнат да прииждат контейнери с трупове, както се случи и с боклука, който се озова в едно от бургаските пристанища.

Получили сме становище на РИОСВ, РЗИ, Басейнова дирекция, АПИ и мога да кажа, че базовото ниво на качество на въздуха няма да бъде влошено след реализиране на проекта. По технологията няма отделяне на отпадни води, което значи, че няма да има опасност от замърсяване на водните басейни в района. Разгледана е добре технологията, ще има двукамерно изгаряне по показатели в закона. По отношение на фините прахови частици, които ще бъдат изпускани от крематориума, те са 0,1 милиграм на кубичен метър, при положение, че нормата е 5 милиграма на метър кубичен. Разработена е тристепенна система за очистване на димните газове, височината на комина ще е 12 метра, височина, която е достатъчна, за да доведе до тези ниски концентрации.Притесненията, които хората имат по отношение на замърсяване на въздуха, нямат основание”, разясни инж. Радостина Христова от БАН, ръководител на екипа, който е направил и извършил оценка на въздействие на инвестиционната предложение.

 С официално становище излезе и представител на Сливенската метрополия, според който кремацията е абсолютно забранена от Бог. „Тялото трябва да бъде положение така, както е създадено. Тялото трябва да бъде положено на земята, от която е взето”, каза местния свещеник.

Община Камено и Общинският съвет гарантираха, че ще подходят ангажирано и отговорно към това предизвикателство. Всеки един от общинските съветници ще гласува и ще посочи мнението си дали трябва или не трябва да има крематориум в землището на Камено.




В категории: Камено


Флагман.БГ Откриха труп до детска ясла Откриха труп до детска ясла 29/03/2024, Петък 09:57 0
46
Коментара по темата
46.
Валентина
16.02.2020 21:44:50
1
1
Не съм съгласна, да го направят извън населено място.
45.
Йоелина
03.02.2020 10:53:17
1
10
Ако , Жельо разпише за тая ГАДОСТ на територията на Камено, е ИЗМЕННИК и ще се прости с Кметския стол !
44.
Урдев
31.01.2020 08:49:30
27
6
Като чета коментарите ми се плаче. Само неграмотен, ограничен или зависим може да не иска подобна инвестиция. Какво замърсяване, какви 5 лв, прочетете и се ограмотете. И аз живея в Община Камено и желая това да се случи. Вардунски ще сгреши много, ако не пусне подобна инвестиция.
43.
И
30.01.2020 18:32:40
0
0
И
42.
възмутен Слави
30.01.2020 14:58:50
0
6
човекът който даваше по 40лв. стои в дъното на снимката
41.
Никола
29.01.2020 10:36:37
0
1
Кирчев сигурно има мераци за криматориома
40.
Бати Желйо
29.01.2020 09:35:56
2
13
Много са изложи!
39.
арт
29.01.2020 07:43:56
7
2
Да използват свободните мощности в Лукойл. И без това има такива в изобилие и при тези гадости няма да се разбере изобщо.
38.
мислещ
29.01.2020 07:04:20
8
12
Защо този бизнесмен не направи крематориума в район в близост до с, Свобода а до гара Българово и там има ж п лин ия ., е малко е по далеч от магистралата ? Малко по далеч е от Камено по близко до НХК, Защо някои се опитва да казва политически яхнат процес, За бога , хора , ако си живял , ако си каменовец , които от 1962 г старта на нхк си в среда обгазяван , няма да ни говорите глупости, Никои не е против инвестиция но но такава. Какво ми направи впечатление , какво говори този инвеститор но не с негови а с европейски средства ще строи - около 100 х лв приход в общината за разрешителни, какви заплати ще получават а най накрая 1000-1200 струвало погребение - за камено това е в пъти голяма сума .КОМПЛЕКСА- ще има ресторант , ще идват хора близки на починалите . Малко пресилено е като агитация, АЗ СЪМ КАМЕНКА , НЕ ЖЕЛАЯ ПОВЕЧЕ ОТ ТОВА ДА НИ ОБГАЗЯВАТ, ТУК НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА ПОЛИТИЧЕСКИ НЮАНС- това че излезли Т, Тенев, Шишманов , че били БСП - те са в т н интелегенция , те са каменци , те живеят там , те са мислещи и изразяват своето лично мнение , както и аз . Хората , които сме образовани , мислещи , няма как някои да ни подведе, Така че г-да съветници , избрани сте , мислете и то много , това важи и за кмета - не губете нашата подръжка .
37.
София
29.01.2020 00:35:04
6
9
Тази страхлива кука е за Векилски там ще му минат всички мераци
36.
до 23
28.01.2020 23:05:25
10
7
Да има Манол Тодоров преди рабитеше в погребалната агенция на гнусното ченге,а сега работи координатор в SOS ПТП и като общински съветник ходи да тормози близките на починали да сключват договор с тях и ги заплашва ,че ако не са те ще направят така,че пострадалите да не вземат обезщетение,сега с крематориума направо ще горят труповете добре,че като откраднаха трупа на блъснатото момче от Атия още нямаше крематориум....
35.
До Вардунски
28.01.2020 21:57:51
5
9
Питай го този тъм милиционер защо ги изгониха него и шефа му Гурещелов и тогава да идва при теб да се прави на бизнесмен тоз страхлив Милиционер
34.
Жельо Вардунски
28.01.2020 21:56:03
7
22
Докато аз съм кмет на община Камено този проект няма да съществува обещавам
33.
Простата
28.01.2020 21:56:02
1
5
И друго,защо всичко в тази държава е на политическа основа?
Има трезвомислещи и не мислещи.
Това,че някои отстояват позицията си не би трябвало да означава-друга политическа сила Опозиция
32.
Простата
28.01.2020 21:49:54
3
7
Абе то много коментари,много нещо.
Само че не от граждани на Камено,така като гледам.
Ромите изчезнаха,няма как да са на площада.По умни излязоха от Българите,населяващи Камено.
Давайте жители на Камено които сте против
ако имате възможност изчезваите....
Градът с този крематориум няма да е по-цветущ....
Нека новите паркове и църква пустеят....
Каквото са подали управниците това ще си жънат.....
Пусти улици упаднал град,празна хазна...липсващи млади и усмихнати лица..
Е може би пък ще има Реклами.....Елате при нас.Цените са промоционални......,но кой ли ще ги чете....
31.
до 30
28.01.2020 20:51:21
9
5
Защото явно си неук и го пишеш на български и ти излиза единствения в България, който е построен миналия век.
30.
до 28
28.01.2020 20:45:37
2
10
https://youtube.com/watch?v=dz7egC4WYOs

това ми излиза като напиша крематориум. Що така??
29.
Маняк
28.01.2020 20:41:28
2
14
Има четвърти вид хора такива които не харесват корунпирани крадливи и страхливи куки
28.
Откраднат коментар от фейса
28.01.2020 20:35:45
16
14
Сутринта гледах по телевизията репортажа и днес попрочетох тук, там из нета новините свързани с това. И ми прави впечатление, че има три вида хора, които са против крематориума. Първите явно живеят още в средата на миналия век и са против, защото някакъв капиталист ще дойде да печели на тяхна територия, а това много, ама много ще ги дразни. Вторите пък чули, недочули, но и не си направили труда да проверят, не искат защото щяло да има замърсяване, а ако си бяха направили труда само да напишат "crematorium" в някоя търсачка и щеше да им излезе толкова много информация, оборваща по всички показатели заблудата им. А третите имат някакви политически явно оправдания или просто са поставени лица. Аз лично съм виждал крематориум в чужбина. Интересното е, че в продължение на няколко дни аз минавах всеки ден по два пъти покрай него и ако не ми бяха казали, че е крематориум, със сигурност нямаше да се сетя. Нито един път не видях нито пушек, нито някаква миризма усетих.
27.
Вардун
28.01.2020 20:34:30
1
2
М.Тодоров и Жик Так може би са заедно със световния шампион по джет ски?
26.
*********
28.01.2020 20:32:43
2
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
25.
Eskurzovoda
28.01.2020 20:23:18
5
10
После чакайте туристи, лайна в морето , крематориум до магистралата още някое извращение някой да предложи?
24.
БРАВО!
28.01.2020 20:21:18
2
12
Наменовци доказаха, че могат да бъдат достойни и мислещи граждани на РБ! А за политиците, които се изложиха днес, много жалко!
23.
Запознат
28.01.2020 20:20:52
2
6
Има ли някаква топла връзка между инвеститора Киров и общинският съветник М.Тодоров?
22.
запознат
28.01.2020 20:02:21
3
18
този нагъл изгонен полицай Киров,дето траурната му агенция открадна трупа на едно попинало дете от Атия,а измамната му фондация лъже пострадалите от катастрофи направо в болницата сега ще загроби и Камено,само погледнете фактите в интернет и мислете Каменовци
21.
няма да е капо
28.01.2020 19:47:45
5
12
В крематориум могат да се горят и живи хора. Кой ще следи дали не изчезват и неудобни хора от ъндърграунда?
20.
Ха ха
28.01.2020 19:32:54
2
5
Точно...ще гори кафеви боклуции ще продава ел.енергия на НЕК....
.
19.
каменовец
28.01.2020 18:58:30
2
8
Много писания , но колко от Вас сте каменци Та самият бизнесмен не е от Камено. Та нима го е грижа , та защо точно Камено , Няма лошо да има инвестиции , но когато се говори за въздух е доста чувствителна тема. От 1962 г НХК замърсява , колко хора вече не са между живите, колко заболявания на тази основа. Кмета дали увърта или не , но той е каменовец , нека добре да си помислят и съветниците , Ако не сте компетентни има доста химик инженери в Камено , нека да си кажат мнението по въпроса..
18.
Никова
28.01.2020 18:34:32
16
23
Каква негативна енергия ще има от това,че човек иска да има инвестиция в Камено,единствената негативност е от хората там,които пищят без да знаят защо и днес ви гледам и не мога да повярвам ще си изкажа и аз мнението,че Камено отдавна опустя именно,защото няма работа,а сега се отварят работни места и вие пак недоволни угодия нямате хора,ето ви я негативността,а не да нападате човека без дори да го познавате!Другото,което е,че мнение може да изказва само човек,който има тази сила и е запознат със замърсяванията,до колкото видях хората,които викаха ги нямат,браво подкрепям Кристиян и твърдо заставам зад думите си с името си!
17.
Гражданин
28.01.2020 18:05:25
22
25
Изключително добра инвестиция с минимален риск за замърсяването, и ще бъде жалко ако не се реализира. Има далеч по-големи замърсители в района. Хубаво е жителите на Камено, ако наистина се интересуват от чистотата на района си, да насочат усилията си в правилна посока, а не да се влияят от хора с нечисти интереси
16.
Цонка
28.01.2020 17:18:02
6
6
Нит мога да мисла, нит да съм трезва...
15.
Бай Ху
28.01.2020 17:17:05
14
25
А Лукойла дето ви трови с години вас, нас и цял Бургас няма да ви донесе негативна енергия? Бах ва в бастуните прости!
14.
До Aaaa
28.01.2020 17:14:40
13
27
Мислете трезво! Каква негативна енергия ще донесе крематориум?? Да не би хората, които живеят в Изгрев до гробището да получават негативна енергия. По-красиво ли е от Изгрев до летището всичко да е в надгробни плочи?
13.
Аааа
28.01.2020 17:09:21
25
22
Тази гнусна корумпирана кука нормален ли е там живетя хора знаете ли какви работи ще се горят там освен трупове жители не гонпозволявайте това нещо вашият дом и на вашите деца е обречен толкова негативна енергия ще донесе това на Камено
12.
нова житeлка
28.01.2020 15:38:04
13
11
защо нe видях нито eдин клиeнт на новата инвeстиция,пардон, циганин на обсъжданeто ,няма ли вeчe сапуни в камeно,добрe,вeднага си купувам къща там.
11.
ПпП
28.01.2020 15:32:50
6
25
Много повече ще се замърси въздуха, ако се правят 7000 превоза на починали хора до София за кремация, а после праха може да се съхранява или разпръсне навсякъде.
10.
Каква стана тя
28.01.2020 15:30:23
5
32
От обещанията за светло бъдеще остана само крематотиум на бъдещето
9.
За!
28.01.2020 15:20:00
23
40
Един реален инвеститор за разлика от китайци и не знам си какви които са само в главите на флагманци .
8.
*********
28.01.2020 15:17:05
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
7.
Jetski
28.01.2020 15:12:57
11
29
Киров,не се пъни като не искат там инвестирай,другаде то от снимката виждам общо IQ 10 тези които са те изслушвали,само йм развали хабера,че ги изкара от хоремаг-а
6.
Тано Кариди
28.01.2020 15:09:36
8
26
Трупове и боклук внос от Ботуша + една спретната Мет лаборатория за допълнителни доходи. ..
5.
ХХ
28.01.2020 15:06:44
6
18
@2
искаме хората да живеят добре, а най-добре се живее в чиста среда.
това, че си беинуошнът роб би трябвало да си е лично твой проблем.
Един колега писа преди 2 дни тука, за приликата между задника и мнението...
4.
ХХ
28.01.2020 15:03:40
2
25
"В новия комплекс на БЪДЕЩЕТО..." - кидерова, кидерова, иди на лекар...
3.
тато
28.01.2020 14:56:01
7
64
Както винаги Вардунски увърта.На инвеститора е казал ДА , а пред населението казва,че е с тях. Истината е,че и при най-добрите технологии има миризма. Поради това е добре крематориума да бъде на по отдалечено място.
2.
Боби
28.01.2020 14:50:02
36
35
в последно време се наблюдава масова истерия в цялата държава, свързана с инвестиции, които уж видите ли, застрашават гражданите. Постоянно надаваме вълчи вой, че липсват инвеститори, народа нямало къде да работи, децата ни бягали в странство да си изкарват прехраната и ред други глупости. Добре де, ние какво искаме– чиста природа на гладен стомах или инвеститори, които поемат риск да направят проекти, които се одобряват от много институции и създават работни места. Ако я караме така, жална ни майка и си мисля следното: нека не проваляме с първичното си поведение и малкото добро, което можем да получим чрез разкриването на нови предприятия, било то и крематориум. В целият свят съществуват подобни съоражения, та ние ли ще учим другите на морал и етика. Извинявам се на тези читатели, на които моята теза не се нрави!
1.
Занев
28.01.2020 14:49:48
37
56
Естествено, че "за", само неразбиращ или гонещ други цели може да бъде против подобна инвестиция.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка За пръв път даде втори шанс Представят страхотна театрална постановка в Бургас на 2 април, входът е свободен Представят страхотна театрална постановка в Бургас на 2 април, входът е свободен Премиерният спектакъл е с два начални часа – 18.00 и 20.00 в зала „Тончо Русев“ на Дом на културата на НХК Мистериозна смърт на велосипедист, намериха тялото му на пътя Българово-Айтос Мистериозна смърт на велосипедист, намериха тялото му на пътя Българово-Айтос Тялото е откарано за аутопсия в отделение „Съдебна медицина“ при УМБАЛ-Бургас „Денсинг старс“ е най-доброто шоу, писна ни от Рачков „Денсинг старс“ е най-доброто шоу, писна ни от Рачков Такива предавания изграждат модели на поведение за зрителите и особено по-младите се подвеждат и искат да копират въпросните „тв звезди“ Ще приземят ли „Миг“-овете в очакване на F-16? Военният министър с добра новина за самолетите Ще приземят ли „Миг“-овете в очакване на F-16? Военният министър с добра новина за самолетите 300 военни пазят границите ни, каза  Тодор Тагарев Две години след напускането на бТВ тя фалира Две години след напускането на бТВ тя фалира Журналистката, която се втурна да прави частен бизнес и да развива своя фирма за маркетинг и реклама, е приключила дейността си Откриха труп до детска ясла Откриха труп до детска ясла Районът е отцепен, гъмжи от криминалисти Борисов се доверил на ПП-ДБ за промените в Конституцията, те му предлагат комисия за „Турски поток“ Борисов се доверил на ПП-ДБ за промените в Конституцията, те му предлагат комисия за „Турски поток“ Лидерът на ГЕРБ не хареса въпросите на репортерите и обяви, че "меракли за премиери винаги ще се намерят" Тази звезда от Капките бил алкохолик, щял да срине всичко, което е градил, но... Тази звезда от Капките бил алкохолик, щял да срине всичко, което е градил, но... Алкохола го отказах, защото много зле ми влияеше, почнах да ставам сприхав и неадекватен, призна Панайот Панайотов Капан за шефовете на БНБ, на парламента и на Сметната палата, зоват за оставките им Капан за шефовете на БНБ, на парламента и на Сметната палата, зоват за оставките им Като влиза в сила Конституцията, трябва да знаят, че са потенциални министър-председатели, коментира проф. Пламен Киров
Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори