×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Модерен такелажен кабинет оборудват в Морското училище в Бургас


Модерен такелажен кабинет оборудват в Морското училище в Бургас
Ще бъде направен основен ремонт, а кабинетът ще бъде обзаведен и оборудван съвременно
28 Януари 2020, Вторник, 11:32 ч.
Автор: Флагман.БГ

Следващите в списъка за обновяване са работилниците по стругарство, заваряване, шлосерство и боядисване

Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола" в Бургас ще се сдобие с модерен такелажен кабинет, съобщи директорката Христина Жабова. Избрано е просторно светло помещение с хранилище към него. То се намира в основната сграда на училището. Ще бъде направен основен ремонт, а кабинетът ще бъде обзаведен и оборудван съвременно.

Ще продължи използването на съществуващи макетни табла с видове възли, приспособления и инструменти за такелажа, които имат и сантиментална стойност, тъй като с тях са се учили на занаят поколения бургаски моряци. Но ще бъдат изработени и нови.

В момента такелажната работилница се намира в занемарена помощна сграда и е на практика неизползваема. В новия кабинет учениците ще могат нагледно да се обучават на видовете корабни въжета, такелажното обзавеждане на кораба - с блокове, скоби /шегели/, коуши, халки и обтегачи, както и да извършват такелажни работи.

Учениците ще правят морски възли и примки, съединяване на въжета и т.н. Те ще научат и командите на български и английски език за натягане и освобождаване на швартови въжета, буксири и проволки, както и заставане и снемане от котва.

След оборудването на такелажен кабинет, следва реновирането на работилници по стругарство, заваряване, шлосерство и боядисване.

Амбицията на Община Бургас е Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола" да бъде едно модерно училище с потенциал да се превърне в колеж, а кадрите, обучени в него, да са конкурентни на световния пазар.

През септември 2019 г. гимназията, която беше държавна, бе прехвърлена на Общината, която полага усилия за модернизация на материалната база, за оборудването й със съвременни съоръжения, както и за повишаване качеството на образованието.

 


В категории: Бургас


9
Коментара по темата
9.
Дали е по-правилно
29.01.2020 08:13:34
0
0
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%B6
8.
Дали е по-правилно
29.01.2020 08:13:27
0
0
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%B6
7.
Капитан
28.01.2020 20:28:03
0
5
До Другарката Жабова - морето не е блато и там действат строги правила, конвенции и изисквания. Всяко въже използвано за швартови операции се приема на кораба само и единствено със сертификат със сериен номер и детайлна информация за физическите му параметри. Един от най важните е силата на опън на които то издържа.
Всякакъв ремонт или сплитаме на въжето е абсолютно забранен поради причината че след тези волности експлоатационните параметри вече са неизвестни и много лесно някой може да загуби глава или крак и т.н. Възли се използват по корабите но все по рядко и то два три вида.
Такъв кабинет е хубаво да има но това е най вече от уважение към историята на професията и за самочуствие. Дай Боже да се завърне и специалността по риболов където тези знания са основни. Всичко ново е по стабилно когато се гради на традицията и историята но не пишете глупости.
Научете децата да работят не само да щтракат по телефоните работа има за всички няма средно което да завършиш и да можеш да започнеш работа за 1500 USD а със опит и до 4500 USD като моряк на off shore.
Но трябва сърце, желание и подготовка. Никой няма да слезе и през почивката да преподава за безплатна карта за транспорта. Жабова успя да изгони всички преподаватели за месеци а новите не си взимат заплатите и даскала по физическо преподава и по биология че завършил за рехабилитатор.
Като не разбирате питайте.
Обърнете се към общността винаги с радост ще помогнем ако трябва и да дойдем да преподаваме да се обнови програмата да се учат неща които ще трябват и да са в крак с изискванията на IMO и EMSA. Стига само глупости да се точат пари. Струговете са чисто нови. Може да са ръждясали от неизползване. Но най наложителното беше да си оправи кабинета и да боядиса.
6.
ССУМОР
28.01.2020 18:57:38
0
4
За пореден път директорката на Морското показва, че има тънко чувство за детайлите и владее прекрасно познанието за морската професия.Само дето никой на съвременните кораби не сплита въжета.Този иновативен подход ,който директорката прилага при изграждането на новия кабинет ни връща години назад и имам чуството , че прави музей, а не съвременен кабинет.Хвала на този , в чиято глава се е родила блестящата идея.Наистина така ще върнем старата слава на техникума.Барем един от старите учители да беше останал, ей така за кадем...
5.
Я
28.01.2020 18:12:56
0
6
Хаааа какви са тези табла от памтивека.
4.
Mодерен
28.01.2020 17:50:41
0
6
Чак пък модерен кабинет със стари табла, умряла работа.
Не съм чул в морското да има специалност кораборемонт
Шефката откъде долетя с толкоз морски познания.
Всяка статия по - смешна от предната
3.
Рибар
28.01.2020 17:46:13
0
5
Текелажи се изучаваха навремето , ко има ше рибарска паралелка.
Съществуващите специалности изучават текелаж само по 1 час в дисциплината ,, Морско дело", нямат отделен предмет.
За 1 час цяла работилница.
Това е поредната безмислица .
Като не знае леля, да я посъветват.
На снимките са само табла от времето на Жечков, нищо ново
2.
Антиквар
28.01.2020 15:10:44
1
6
Яко се е изръсила Жабова за тези, старинни табла, монтирани върху напукана стена.
Поздравления.
1.
Пише се тЕкелаж, а не тАкелаж
28.01.2020 13:49:33
3
11
Сигурен съм че навремето са имали по-добър кабинет и по-добри учители по текелаж.

Между другото се пише тЕкелаж, а не тАкелаж. Но съм сигурен че и новата директорка не знае как е правилното наименование
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Биг Майк като истински джентълмен сам предложил да й остави любимата й вила на Карибите, където двамата често се усамотяваха Изгониха считана за вещица от Ергенът Изгониха считана за вещица от Ергенът Тя заплаши, че ще разбие главата на друга участничка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Освен отпадането на партньора на Емануела Иван се заформя още един скандал в танцувалното шоу Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Целта на обучението - повишаване на готовността и времето за реакция на полицейските служители при подобни сигнали бе постигната, каза комисар Емил Павлов Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Шорт листата се скъси до двамата зам.-председатели на Сметната палата, Горица Грънчарова-Козарева – фаворит Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Драгана Миркович сложи край на брака си след 24 години Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование
Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута? Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута? Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори