×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

75 г. откакто Червената армия влезе в Аушвиц: Спомен за Холокоста


75 г. откакто Червената армия влезе в Аушвиц: Спомен за Холокоста
Ключови думи: холокост, аушвиц, 75 години
28 Януари 2020, Вторник, 10:22 ч.

Как концентрационният лагер Аушвиц-Биркенау стана център на Холокоста

На 27 януари 1945 г. съветските войски внимателно влизат в Аушвиц. Примо Леви, един от най-известните оцелели, е лежал в болница в лагера със скарлатина, когато освободителите пристигат. Мъжете хвърлили смутени погледи към изтощените тела на хората, към къщурките и малкото оцелели.

"Те не ни поздравиха, нито се усмихнаха. Изглеждаха потиснати не само заради съчувствие, но и заради чувството на вина, че такова престъпление въобще съществува", пише Примо Леви.

Иван Мартинушкин, един от освободителите на лагера, казва по-късно: Видяхме измършавели, измъчени, окаяни хора. Можехме да "прочетем" в очите им, че се радват, че са спасени от този ад.

В продължение на 4 г. и половина нацистка Германия систематично убива 1,1 млн. души само в Аушвиц. От тях почти един милион са били евреи, припомня днес.бг.

Депортираните в лагера са били вкарвани в газовите камери, изтощавани от глад, карани са да работят буквално до смърт и дори убивани в медицински експерименти. Повечето са умрели в газовите камери в комплекса Аушвиц-Биркенау.

В Холокоста общо 6 млн. евреи биват убити от нацистите. Център на този геноцид е Аушвиц.

Какво е Холокоста?

Когато нацистите идват на власт през 1933 г. постепенно започват да лишават еврейското население от собственост, свободи и права. След като Германия окупира Полша през 1939 г., нацистите започват да депортират евреи от Третия Райх към части от Полша, където са създали "гета", за да ги отделят от останалата част от населението.

През 1941 г., по време на германската инвазия в СССР, нацистите започват истинското екстерминиране. Нацистите говорят за инвазиите си като "състезание" между германците и евреите.

Групи германски войници наречени "Einsatzgruppen" започват да убиват цивилни в новозавладените територии в Източна Европа. Към края на 1941 г. са убити 500 000 души, а към 1945 г. жертвите са вече около 2 млн. - 1,3 от които са евреи, пише BBC.

В ешелона на нацистката армия командирите са експериментирали с начини за масово убийство на хора. Смятали са, че застрелването на хората е твърде стресиращо за войниците и трябвало да създадат по-ефективни начини за убийство.

Експерименти с отровен газ, с който са убивани душевно болни в Полша са започнали още през 1939 г. Отровните газове са били вкарвани в затворено пространство, за да задуши хората. Към 1941 г. нациститите успяват да построят газови камери в Аушвиц.

През януари 1942 г. властовите структури на нацистка Германия се срещат на Ванзейската конференция и взимат решение за действия по "Окончателното решение на еврейския въпрос". С други думи убийството на цялото еврейско население на Европа - 11 млн. души. Така се дава начало на Холокоста.

Аушвиц 

Преди германците да дойдат, Аушвиц е бил полска казарма в южната част на страната. След като германците окупират Полша го превръщат в затвор за политически затворници.

По-късно слагат и портата с небезизвестните думи "Arbeit macht frei" - Трудът освобождава. Това става Аушвиц I. С развитието на войната нацистите дострояват още сгради в лагера, сред тях и газовите камери.

Първите хора, които са обгазени са група полски и съветски затворници. Междувременно започва работа по строежа на Аушвиц II-Биркенау. Toчно там са построени и огромните газови камери, в които стотици хиляди души са убивани до ноември 1944 г.

В Аушвиц II-Биркенау няколко големи германски компании откриват заводи и се възползват от безплатния затворнически труд. IG Farben построява фабрика за синтетична гума. Krupp и Siemens-Schuckert също строят фабрики в околността.

До момента на освобождаването на Аушвиц е имало 40 лагера и подлагера.

Как е работел Аушвиц?

Хора от цяла Европа са бутани в малки вагони за добитък без прозорци, тоалетни, седалки или храна, и са транспортирани към концентрационните лагери. Там са разпределяни спрямо това могат ли да работят. Останалите са незабавно убивани.

На втората група от хора са нареждали да се съблекат напълно голи и да отидат до душовете за "обезпаразитяване". Такава процедура няма, душове няма, а има само газови камери. Вместо това надзиратели от така наречения "Хигиенен институт" са пускали отровния газ Zyklon-B и са чакали хората да умрат. Отнемало е 20 минути, а дори и дебелите стени не могат да заглушат писъците на умиращите..

След това идва ред на Сондер командите - други затворници, които са сваляли протези, очила, изкуствени зъби и са влачели телата на загиналите към крематориума.

Вещите на затворниците в концентрационните лагери са били изпращани за сортиране в част на Аушвиц, наречена "Канада". Името не е случайно - смятали са, че Канада е страна на изобилието.

Жертвите

Надзирателите от SS са опитали да скрият престъпленията си и докато съветските войски настъпват са се опитали да унищожат подробните записи за затворниците. Затова е трудно да се установи точния брой на жертвите, но проучванията сочат, че около 1,3 млн. души са пристигнали в Аушвиц и 1,1 млн. са загинали в лагера.

Преобладаващата част от тях са евреи от частите на Европа, контролирани от нацистите. Унгария например е депортирала 420 000 от 437 000-ното еврейското население. 3/4 от депортираните са убити при пристигането си в лагера.

Освен тях жертви са 75 000 поляци, 15 000 съветски затворници, 25 000 роми и синти, както и Свидетели на Йехова, хомосексуални и политически затворници.

Освобождаването

В края на 1944 г. германските власти нареждат преустановяване на убийството в газовите камери. По същото време съветските войски настъпват на Запад. Огромните запаси откраднати вещи от лагерниците са изнесени в Германия.

Решени да заличат доказателства за престъпленията си, нацистите изпращат 56 000 от останалите затворници към други лагери като Берген-Белсен, Дахау и Заксенхаузен. Онези, които са били прекалено слаби, за да ходят, са оставени в Аушвиц. Падащите по време на прехода са застрелвани.

Съветските войски намират в лагера едва няколко хиляди оцелели, когато влизат в Аушвиц на 27 януари 1945 г. Заварват и стотици хиляди дрехи, както и няколко тона човешка коса. Войниците по-късно си спомнят, че е трябвало да убеждават затворниците, че наистина нацистите са си отишли.

По време на 50-тата годишнина от освобождаването Ели Вайзел, един от оцелелите в Аушвиц, казва, че престъпленията в лагера са произвели "мутация от космическо равнище".

"След Аушвиц човечеството не е същото. След Аушвиц нищо никога няма да бъде същото", казва Вайзел.


В категории: Животът


6
Коментара
6
Коментара по темата
6.
До 3
29.01.2020 09:52:26
0
1
Хубаво е като преподаваш граматика, да знаеш как се пише думата спрАт!! Ко ши кайш?
5.
Истина
28.01.2020 15:03:59
7
3
Бившият Съветски съюз е на първо място в света по избити граждани от собствените си управници.
4.
един нормален
28.01.2020 12:34:52
3
15
Благодарение на Русия и нейните саможертви, нацисткия режим е разбит, а милиони хора спасени от сигурна смърт!

Затова е и велика Русия, защото често е поставяля човешките интереси над собствените си, за разлика от една друга велика нация, която постоянно подклажда конфликти и войни по целия свят. Сещате се за кои каубои говоря, нали?
3.
до тоя дето Духчо
28.01.2020 11:03:54
3
0
Как е доказано? От къде е доказано ? От кой е доказано? Или си пишем там редовните пропагандни гнилочи копи-пейстнати от Фейсбук. Аман от промити стадни мозъци. Той едно тире не могъл да напише, взел да размишлява без да знае, че ако не са те, други ще са. Но ако ги няма такива като Духчо, тогава ще се спрът пропагандните глупости.
2.
ХХ
28.01.2020 11:02:54
7
10
нещо, което в западния свят днес се пропуска да се каже е, че чърчил е споделял позицията на нацистите за изолиране, кастриране и тнт. на душевноболните, за по-ниското положение на другите раси и че евреите донякъде сами са си виновни за лошото отношение към тях (не по-различно от позицията на нашенските им съвременници).
1.
Духчо
28.01.2020 10:58:09
0
9
Най голямата напаст са евреите и това е доказано през годините.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори