Шоколадът и червеното вино помагат срещу вирусите
Положителният ефект се дължи на съдържащия се във шоколада и виното ресвератрол
Продуктите, които съдържат какао, както и червеното виното могат да помогнат в битката с вирусните заболявания, установиха учени от Центъра по контрол е профилактика на заболяванията в САЩ. Според тях положителният ефект се дължи на съдържащия се във шоколада и виното ресвератрол.
Ресвератролът е фенолно съединение и е един от най-силните природни антиоксиданти. Съдържа се в някои растения като какаото и гроздето. С негова помощ те се защитават от гъбичките и бактериите. Изследователите добавили споменатото химическо съединение в култура от човешки клетки, заразени с вирус на кравешка вариола. Този инфекциозен агент е роднина на опасния вирус на едрата шарка, но той не е толкова смъртоносен и е често използван за експерименти.
Оказало се, че високите нива на ресвератрол в клетките са препятствали размножаването на вирусите в ранните стадии на тяхното развитие. Учените направили и експерименти с маймуни и установили, че ресвератролът също така е ефективен в борбата с вируса на маймунската вариола, която поразява приматите, включително и човека. Заболяването причинява смърт при 10% от заразените.
Задържаха 42 тона български доматен сос в Бриндизи с "италиански" етикет
Почина световен шампион на Германия
Нов онлайн капан ужили семейство - поръча си двигател, а пристигна детска играчка
ЕК чертае есенната икономическа прогноза: България расте, но инфлацията се завръща през 2027 г.
Как да постъпим, ако имаме по-големи суми в брой
Имаш неплатен фиш или глоба? Забрави за технически преглед от май 2026 г.
Българският бизнес влиза в 2026 г. със сдържан оптимизъм въпреки нарастващите разходи и липсата на кадри
Ето я колата, която ще се прави в България
От Дамаск до Бургас-колоритната история на медните съдове
