Шоколадът и червеното вино помагат срещу вирусите
Положителният ефект се дължи на съдържащия се във шоколада и виното ресвератрол
Продуктите, които съдържат какао, както и червеното виното могат да помогнат в битката с вирусните заболявания, установиха учени от Центъра по контрол е профилактика на заболяванията в САЩ. Според тях положителният ефект се дължи на съдържащия се във шоколада и виното ресвератрол.
Ресвератролът е фенолно съединение и е един от най-силните природни антиоксиданти. Съдържа се в някои растения като какаото и гроздето. С негова помощ те се защитават от гъбичките и бактериите. Изследователите добавили споменатото химическо съединение в култура от човешки клетки, заразени с вирус на кравешка вариола. Този инфекциозен агент е роднина на опасния вирус на едрата шарка, но той не е толкова смъртоносен и е често използван за експерименти.
Оказало се, че високите нива на ресвератрол в клетките са препятствали размножаването на вирусите в ранните стадии на тяхното развитие. Учените направили и експерименти с маймуни и установили, че ресвератролът също така е ефективен в борбата с вируса на маймунската вариола, която поразява приматите, включително и човека. Заболяването причинява смърт при 10% от заразените.
Правителството внесе в парламента проектобюджетите за 2026 г.
Катастрофа между товарен автомобил и мотоциклет в Бургас, пострада млада жена
Концертът "Оперна Галактика" очарова бургаската публика
Продават гараж в София за 300 бона
Слънчево време по Черноморието
Извънредно! Откриха мъртъв мъж в центъра на Бургас
Астролог с чудесна прогноза заради хексаграма в небето
Бомбардировач на САЩ репетирa удари на 50 км от руската граница
Почина голямо име в спорта в България
39-годишен българин се обеси
Вирусолози бият тревога за H3N2, мутирал е
