Шоколадът и червеното вино помагат срещу вирусите
Положителният ефект се дължи на съдържащия се във шоколада и виното ресвератрол
Продуктите, които съдържат какао, както и червеното виното могат да помогнат в битката с вирусните заболявания, установиха учени от Центъра по контрол е профилактика на заболяванията в САЩ. Според тях положителният ефект се дължи на съдържащия се във шоколада и виното ресвератрол.
Ресвератролът е фенолно съединение и е един от най-силните природни антиоксиданти. Съдържа се в някои растения като какаото и гроздето. С негова помощ те се защитават от гъбичките и бактериите. Изследователите добавили споменатото химическо съединение в култура от човешки клетки, заразени с вирус на кравешка вариола. Този инфекциозен агент е роднина на опасния вирус на едрата шарка, но той не е толкова смъртоносен и е често използван за експерименти.
Оказало се, че високите нива на ресвератрол в клетките са препятствали размножаването на вирусите в ранните стадии на тяхното развитие. Учените направили и експерименти с маймуни и установили, че ресвератролът също така е ефективен в борбата с вируса на маймунската вариола, която поразява приматите, включително и човека. Заболяването причинява смърт при 10% от заразените.
Живот след смъртта: Жена видя Рая, срещна загубеното си дете и се върна да разкаже
Русе грее с 900 метра празнична светлина и нова коледна магия
Лекари без договор, пациенти без сигурност – защо бюджетът за 2026 е решаващ
Открит опасен микроорганизъм в мляко за кърмачета, изтеглят партиди от пазара
Властта се срива, Радев излиза напред
Откраднаха коледна елха от района пред училище в Радомир
Протест в Смолян срещу фотоволтаична централа: Жителите се опасяват за домовете и гората
Как евтините китайски дрехи заляха Европа
Въпросът остава: Кои са били хората, стреляли по деца в Сараево, като на сафари?
Тези хора да забравят за джинджифил, въпреки че се води суперхрана
Нова горивна схема затяга коланите: Бензинът в Иран вече не е даденост
Всички правим тази грешка: Тези ястия, стават по-здравословни, но чак на следващия ден
