Шоколадът и червеното вино помагат срещу вирусите
Положителният ефект се дължи на съдържащия се във шоколада и виното ресвератрол
Продуктите, които съдържат какао, както и червеното виното могат да помогнат в битката с вирусните заболявания, установиха учени от Центъра по контрол е профилактика на заболяванията в САЩ. Според тях положителният ефект се дължи на съдържащия се във шоколада и виното ресвератрол.
Ресвератролът е фенолно съединение и е един от най-силните природни антиоксиданти. Съдържа се в някои растения като какаото и гроздето. С негова помощ те се защитават от гъбичките и бактериите. Изследователите добавили споменатото химическо съединение в култура от човешки клетки, заразени с вирус на кравешка вариола. Този инфекциозен агент е роднина на опасния вирус на едрата шарка, но той не е толкова смъртоносен и е често използван за експерименти.
Оказало се, че високите нива на ресвератрол в клетките са препятствали размножаването на вирусите в ранните стадии на тяхното развитие. Учените направили и експерименти с маймуни и установили, че ресвератролът също така е ефективен в борбата с вируса на маймунската вариола, която поразява приматите, включително и човека. Заболяването причинява смърт при 10% от заразените.
Мъж се изкъпа в морето в Приморско
Развитие по скандала с Ариана Гранде и пробива през охраната
Благомир Коцев и Никола Барбутов вече са в затвора
Христо Марков оглави НАП
Бразилска легенда изпрати специални поздрави на Димитър Бербатов
Мартин Димитров за Бюджет 2026: Левичарски е, властта харчи като луд с картечница
Откриха труп на мъж, нахапан е от животни
Кой е мъжът, гаврещ се с най-големите здравеняци във фитнеса и защо не е хубаво да се хваща бас с него
