Шоколадът и червеното вино помагат срещу вирусите
Положителният ефект се дължи на съдържащия се във шоколада и виното ресвератрол
Продуктите, които съдържат какао, както и червеното виното могат да помогнат в битката с вирусните заболявания, установиха учени от Центъра по контрол е профилактика на заболяванията в САЩ. Според тях положителният ефект се дължи на съдържащия се във шоколада и виното ресвератрол.
Ресвератролът е фенолно съединение и е един от най-силните природни антиоксиданти. Съдържа се в някои растения като какаото и гроздето. С негова помощ те се защитават от гъбичките и бактериите. Изследователите добавили споменатото химическо съединение в култура от човешки клетки, заразени с вирус на кравешка вариола. Този инфекциозен агент е роднина на опасния вирус на едрата шарка, но той не е толкова смъртоносен и е често използван за експерименти.
Оказало се, че високите нива на ресвератрол в клетките са препятствали размножаването на вирусите в ранните стадии на тяхното развитие. Учените направили и експерименти с маймуни и установили, че ресвератролът също така е ефективен в борбата с вируса на маймунската вариола, която поразява приматите, включително и човека. Заболяването причинява смърт при 10% от заразените.
Карлос Насар печели „Спортен Икар“ 2025
Мария Корина Мачадо стигна Осло след драматично бягство
Задържаха мъж за ухапвания и заплаха за убийство към жена му
Инициативата „Да украсим Бургас“ вдъхнови стотици хора, превърнаха града в приказка (СНИМКИ)
„Форбс“ обяви кои са 100-те най-влиятелни жени в света
Отиде си легендарна наша треньорка
Трафиканти примамват мигранти с видеа на млади британски момичета
Той й спаси живота, а тя избра друг! Натали ще е вечно благодарна на Тихомир за това
От ПСС с предупреждение към тези, тръгнали към планините
Нова наредба разрешават барове на плажа само до 2% от площта му
Голям успех за несебърски млад лекоатлет
