×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Генерал майор професор д-р Венцислав Мутафчийски беше удостоен със званието "Доктор Хонорис кауза" на ВВМУ "Никола Вапцаров"
  • От 22 до 25.10.2020г. в спортна зала "Младост" Община Бургас ще приеме домакинството на шампионат по кикбокс
  • Тони Шивачев стана вицеевропейски шампион по културизъм
  • 6-има новозаразени с Ковид19 в Бургаска област
  • Нови есенни колекции в Триа Сити център - вижте ги ТУК
НА ЖИВО

Как НРБ уби разнообразието в кухнята


Как НРБ уби разнообразието в кухнята
Преди 1944 г. българската кухня е разнообразна и отворена към света
26 Януари 2020, Неделя, 08:29 ч.
Автор: Флагман.бг

Преди идването на съветските войски и налагането на "народната власт" изобилието от местни и вносни продукти по пазарите у нас е било много по-голямо

Преди 1944 г. българската кухня е разнообразна и отворена към света. В Народна Република България (НРБ) обаче поне осем вида сирена и редица други продукти изчезват от трапезата. А на тяхно място идват "вкуснотиите" на столовете, пише Дарик. Deutsche Welle разказва:

С навлизането на европейските търговски вериги в България и покрай конкуренцията в хранителната и аграрната индустрия хранителните навици на българина се промениха. На масата му днес има италиански сирена, европейски колбаси и много други чуждестранни специалитети. Само преди 30 години нещата изглеждаха другояче: до края на 1989 г. в българските магазини можеха да се открият само по два-три вида сирене и кашкавал. Подобно беше и разнообразието от трайни и малотрайни колбаси - разбира се, не наведнъж.

Преди идването на съветските войски и налагането на "народната власт" обаче изобилието от местни и вносни продукти по пазарите в България е било много по-голямо. Стандартизацията на храната по съветски модел, затварянето на пазара в рамките на СИВ, индустриализацията и налагането на любимия на Ленин модел на обществено хранене са довели до изчезването на десетки традиционни за България продукти. Продукти, които в наши дни вече не съществуват, поне не и масово.

Поне осем български сирена са практически изчезнали и днес са непознати, пише в книгата си "Производство на традиционни млечни продукти при домашни условия" професор Петър Груев, публикувана през 1994 г. В рецепти от ловешката кухня от 1893-а, издадени от Регионалния исторически музей в Ловеч, откриваме продукти като октопод, миди, охлюви и китова мас. А това означава, че те са били нещо обичайно за пазара в първите години на Третата българска държава. От реклами на търговци в стари вестници се вижда, че в магазините и кръчмите е имало отбрани алкохолни напитки, вина и бири от цял свят.

Тънката книжка "Производство на традиционни млечни продукти при домашни условия" на проф. Груев е написана с цел да се възстановят технологиите за производство на изчезналите млечни продукти. Шанс за това Петър Груев вероятно вижда в завръщането на частното животновъдство и малките мандри в началото на 1990-те.

Кои са изчезналите български сирена?

Да започнем с Куртмач (Куркмач) и неговата разновидност - куртмачово сирене. Интересното е, че технологията на производството на този продукт е открита в италианската специализирана литература. Приготвя се след изваряване на овче мляко и вкусът му се описва като близък до сладка, но гъста сметана. Ако продуктът се остави да узрее и ферментира, се получва куртмачово сирене.

Ахчакът е друг изчезнал вид меко сирене, което узрявало при съхраняване в стомна. Поставянето му в този съд позволявало да се транспортира на далечни разстояния и да има необходимата за това трайност. Преди употреба стомната се чупела. Производството е възможно и в други съдове. Негов братовчед е катъкът - при него се добавяло бяло саламурено сирене. Сегашният катък по магазините няма много общо с оригинала.

Разновидност на катъка е тулумското сирене, тоест катъкът узрява в тулум (торба от животинска кожа, наричана още мях). Смята се, че рецептата е останала от каракачаните. В Централните Родопи това сирене е известно и като "мяхово сирене" или като "ядково сирене" - заради това, че се образуват своеобразни ядки, в които са съчетани няколко консистенции и вкусове - от този на извара, през бяло сирене и кашкавал. Малки количества от него могат да се опитат и в наши дни - като атракция за туристи. Разбира се, тулумското сирене сега не се съхранява в мях, а в буркани.

Преди Първата световна война най-популярното сирене в Родопите е битата брънза. По пазарите в Пловдив е било известно и като Рупско сирене, тъй като предлаганото там се е правело в района, наричан Рупчос - около селата Хвойна, Павелско и Орехово.

Освен тулумското сирене, каракачаните приготвяли и сирене Стромботири, известно още като "кремик сирене" или "жилавец", което траело цяла година.

Освен изброените в книгата на проф. Груев сирена, преди 1944 в България са били популярни и рецепти за млечни продукти от съседните страни, чийто вкус отдавна е забравен. Каймакът например, който все още е специалитет в Сърбия, е бил част от българската трапеза до 9-ти септември.

Столовете като "кълнове на комунизма"

"В утвърдения от третата редовна сесия на Народното събрание доклад "За ускоряване на развитието на народното стопанство" ние си поставихме задачата да подобрим и разширим мрежата на общественото хранене с оглед в перспектива постепенно всички наши съграждани да получават готова, евтина и питателна храна", пише в доклад, изнесен пред Политбюро на 18 май 1959 г. В документа се прогнозира, че през близките няколко години ще се премине от "индивидуално-семейния към обществения начин на хранене". "Този начин не само осигурява икономия на материални и трудови ресурси, но изменя коренно бита на семейството, освобождавайки жената от тежестта на домакинския труд", се посочва още там. Както в почти всеки документ от соца, така и в този доклад се цитира Ленин, който наричал столовете "кълнове на комунизма" и ги смятал за важен фактор за "социалистическото преустройство на бита на народа".

Голяма част от работещите в столовете в Народна република България нямат готварско образование, храната в повечето заведения за обществено хранене е с голяма надценка, а освен това съществуват и проблеми с необходимата техника. 

От документа, намиращ се в дигиталната колекция на Държавна агенция "Архиви", не става ясно кой е неговият автор. За негово съжаление, но пък за наше щастие "индивидуално-семейният начин на хранене" е оцелял, а с него и част от кухнята и кулинарията. Общественото хранене в годините на социализма обаче е довело до почти пълно унифициране на рецептите и изчезване на много традиционни продукти.


В категории: Ретро Флагман


58
Коментара
58
Коментара по темата
58.
Истината
29.01.2020 06:30:29
2
2
Напълно разбираемо е, че не всички са живели добре през социализма...и не случайно тук има такива които плюят този режим. Да ние нормалните хора си живяхме доста добре...например не им беше добре на мързеливите и некадърните - защото работата беше задължителна.....не им беше добре и на откачалките, самотниците и старите ергени - защото плащаха данък затова, всички ги осмиваха и отбягваха и си беше доста обидно да бъдеш стар ерген или стара мома. През социализма също така заклеймяваха като голямо зло - пияниците, педалите, крадците, лъжците, интригантите - всички отбягваха такива хора и бяха отлъчвани от обществото. Нормално е някои индивиди да плюят и ненавиждат комунистическия режим, защото гаранция са от някоя от изброените категории, а може и съвкупност от няколко :)))))
57.
ПЕШО МАЙМУНАТА
28.01.2020 23:11:38
2
3
ПРЕДИ НИ УПРАВЛЯВАШЕ БАЙ ТОШО, А СЕГА НИ УПРАВЛЯВА ШОФЬОРА МУ.
56.
zig-zag
28.01.2020 22:18:14
0
0
до 41: Бащата ти продаваше слънчоглед,и беше най-хубавия в квартала.Лека му,пръст. Тогава в квартала 90% бяха българи. Бил е избягал от болшевиките през 18г.от Русия,че да го унижат нашите.
55.
До номер 53
27.01.2020 11:12:44
8
11
И признай си ти на къра,
как надупваше катъра.
Чурчето ти беше малко,
доста мекичко и жалко.
54.
Гошо
27.01.2020 11:10:40
9
15
Да и понеже имало такова разнообразие Филов въвежда купони Сигурно за да ограничи това разнообразие
53.
ХХ
27.01.2020 10:47:47
9
10
@51
Taка, така... Ши си признаеш ти и за руските частушки на къра....
52.
До номер 50
27.01.2020 10:19:49
16
11
Иди плачи на гроба на Тошо уфчерина и викай - ела, ела Тоти, уханно коти. Върни соскализма-бастунджизма. Погледай гроба и на Иван Славков пияндурника и изкукалата му жена Людмила, която казваше - мислете за мен, като огън. Хубав огън, няма що, пропиля милиони долари, за да пътува по света с пияндурника.
51.
До номер 47
27.01.2020 10:12:10
7
13
Луканов и Плевнелиев са твои хора, целият форум го разбра , деди.В Държавна сигурност едно време ви пускаха западна музика, за да ви надъхват срещу гнилия запад.
И намали лъскането сутрин, че вече пишеш едно и също, приличаш на изтъркана грамофонна плоча.
50.
Светла му памет и вечна слава на Бай Тошо !
27.01.2020 09:47:10
14
21
Аааааааааа ха ха ха ха ха ха ха !
Демократичните нещастни ПЛЮВАЧИ , никога няма да имат късмета да се хранят с Божествено вкусната и качествена храна , която се правеше в НРБ !
Та : Яжте си пластмасовите домати , ГМО боклуците , демократичните банани И ПЛЮЙТЕ !
Май само това Ви остана .
49.
Ахчак
27.01.2020 07:30:15
2
25
Сирене в стомна съм ял точно през комунизма, 1985г. Беше деликатес и на висока цена, затова не се намираше по всяко време, но го имаше. Щом за това подвеждате, значи толкова ви е вярна и останалата част от статията.
48.
Иван
27.01.2020 06:08:31
2
10
Оплюването на миналото не води до успехи за в бъдеще. Безспорни са малоумствата на просъветския тоталитаризъм, но не бива всичко да се слага под един знаменател. Преди 10.11.89 - та шкембе чорбата в закусвалните беше на цена 14 - 20 стотинки, бобената 9 - 12 ст. За народа имаше хкяб и зрелища, но нямаше възможности за просперитет извън наложената соцсисрема...
47.
ХХ
27.01.2020 06:00:25
10
11
@46
За феновете на подлогата на безродния руски изрод луканов - плевнелиев, поздрав с песента на крокодила гена... или руски частушки, че са им по присърце!
46.
До номер 44
26.01.2020 23:39:10
12
10
Ти когато беше у Странгята не слушаше ли Гюрга Пинджурова и Жечка Сланинкова.Сега вече много си разширил диапазона, все пак това е голяма еволюция за теб.
45.
XX
26.01.2020 23:09:52
12
18
@41
Що не се таковаш отзаде?! А за матушка русия питай евроатлантиците плевнелиев, цветанов, поптодорова...
Аман от дебилни евроатлантически отрепки!
44.
ХХ
26.01.2020 23:06:49
9
11
@43
Поздравявам те с парчето на Aerosmith Dream on :)
43.
ХХ
26.01.2020 21:24:08
12
18
Христо Христов се наричам
и злините най-обичам.
Не искам никакви жени,
мастурбирам до зори.
Вече дърт съм, не ми става,
но го лъскам до забрава.
Денонощно пиша в нета
глупости на търкалета.
Вечно някой ми е крив,
злобен съм и завистлив.
Мразя всичко европейско,
ала имам нещо гейско.
Мразя всички либерали,
но пък духам им кавали.
Аз съм много депресиран,
вечно нервен и стресиран.
Мен омразата ме храни,
с нея сит съм, тя ме брани.
Зъл и безполезен вече,
комплексирано човече.
Аз наистина не зная
дали ще се осъзная.
42.
Доктор Саян търси ХХ
26.01.2020 20:48:01
11
10
Внимание! Зънн, Зънн, Зънн, Внимание!
Зънн, Зънн, Зънн, Внимание!-До всички!
Има избягал опасен болен от психиатрията.
Ходи из града и бълнува-ела, ела Тотю, уханно котю.Ела да върнеш соскализма.
Който го види незабавно да извика санитари, за да му сложат усмирителна риза!
41.
Баладински
26.01.2020 20:24:13
18
13
Общото на комунистическите тролове е ниският интелект, лабилната нервна система(от употреба на некачествена дрога и алкохол) и ниският морал(по генетични причини). Изведнъж много се включихте! Явно много ви заболя от истината.Каква кочина е Е.С,? Ако Е.С. е кочина какво тогава трябва да е матушката ти Рассия? Имаш ли нещо руско(съветско) в дома си? Ако имаш дом.Би ли пратил децата си в Русия ? Ако имаш деца. Би ли депозирал парите си в руска банка? Ако имаш пари.Ако "да" -ти си това което наричаш мен.Ако "не"-си платен трол, който за жълти копейки е готов да продаде и гъза си. Като не ти харесва Европа ходи да се наливаш с бояршчик и да ядеш сланина с братушките си на техен терен.
40.
ХХ
26.01.2020 20:17:36
9
13
@39
Със сигурност отпреди, в повече държави и за по-дълго време от тебе... мога да боравя с факти и имам по-голяма база за сравнение от 99.999% от хората.
39.
056
26.01.2020 20:04:03
18
17
До 38. Пич, ти стъпвал ли си в западна държава в ЕС. Ако си ходил не знам на какво казваш ''кочина'' или кочина е пространството между ушите ти? Комунистите от НРБ направиха страната ни кочина, подражявайки на кумирите им от СССР. Изключителни глупости прочетох в коментарите и за радост тук-таме и обективни мнения. Основният извод от статията е, че зрелият социолизъм затри изконни български занаяти и стоки. Това стана защото плановата икономика, поради своята същност, не търси разнообразие, високо качество и уникалност на стоките, а цели да задоволи елементарни нужди - един два вида сирене и толкова, столови навсякъде като в казармата... Да не говорим, че соца затри нещо много по-важно от 8 вида сирена. Затри здравия характер и нрав на старите българи, уби семейния поминък, изрита народа в панелни кутийки, раздели семейства, научи народа да краде и физически унищожи не малко народ... Не мога да гадая, но България би била много по различна сега, ако не бяхме налазени от комунистическата чума. За настоящето могат да се напишат много негативи. Но да се въхвалява за соца не виждам и една причина. Не лъжете децата си...
38.
XX
26.01.2020 19:20:34
8
14
@34
Пострадал си не от мен, ми от тва, че си дебилна некадърна отрепка.
Това, което казвам за кочината ес, винаги е подкрепено с факти, а не първосигнална реакция ала двуклетъчен евроатлантик.
37.
евроатлант
26.01.2020 19:19:13
2
25
обичам демокрацията ....ям Гмо, имам два кредита, плащам на циганите сметките, . искам да се оженя за наркоманка, сина ми да се казва Джорджана и да има пиятел Хасан :))))
другия път пак ще гласувам за бодигарда от Сик ооо йеееееес
36.
евроатлант
26.01.2020 19:06:17
5
18
мразим комунизма, защото нямаше банани. сега има колкото щем кеф ти големи, кеф ти дебели, кеф ти жълти, кеф ти черни, кеф ти цигански, турски ....с вкус на сирене и на риба.........обичаме бананите колкото повече толкова по-добре:)))
35.
НРБ уби
26.01.2020 18:08:33
9
16
Ама уби простащината на платените тролове!!! Тогава не съществуваше професия да си платен трол. Тогава журналистите бяха да задължени да казват истината, а не като сега скъсани на изпитите журналисти да работят в медиите и да лъжат
34.
Баладински до XX
26.01.2020 18:07:04
19
13
Не съм набор 1990. С около 40 години съм по-възрастен. Свидетел съм на всичките комунистически простотии и съм пострадъл от тях и от такива като тебе-милиционерски и номенклатурни издънки. И продължажам да страдам,защото такива некадърници си вадят копейките с лъжи, плюене по ЕС и лизане на руски задници.
33.
до аз
26.01.2020 16:49:30
9
18
такава измет като теб едно време я пускаха на синете в Белене . Какъв живот беше само ,къде си бай Тошо да дисциплинираш изродите.Видиш ли на убийците наследниците и те убийци ,с право си ги чистел.
32.
до 20
26.01.2020 16:40:03
3
13
аз пък се надявам целия ви кла да бъде разстрелян ,както разстреляха един твой родственик /боклук-убиец/ през 60 -те.От боклук боклук се ражда , колелото се върти и вашия ред иде.
31.
Зора
26.01.2020 15:15:24
4
11
До номер 30. Когато се храниш с хубава храна
тогава ли си човек.Жалко номер 30
30.
Фанта Бамбуча до 27
26.01.2020 14:46:23
17
12
Много точно написано!
Истината е такава,на доста няма да им хареса.Българина обича мизерия,като гледам и знам къде какво се яде лошо ми става!Най ме радват тези с големите претенции и после ги гледаш на мизерните капани как сърбат от мизерната купа чорба!
29.
Квартален доносник
26.01.2020 14:46:01
12
12
за. Млякото в млекоцентралата която вече е няма Построиха магазин Пикадили на неино място сега е за бяла техника и там една нощна смяна работничките се съблякли. Голи и се потопили в ваната с мляко както Клеопатра дори и. Други неща правили но се похвалили и така. другарите от народната милиция ги спипали с директно в затворав Сливен за няколко месеца това е деиствителен случаи но и много по фрапантни имаше Например. в завода Георги Димитров бяха натровили целия завод работещите може и умрели да имаше и оправданието им беше че са сложили отрова турските терористи и десиденти които по това време направиха няколко саботажа но не и в Георги Димитров навсякъде тогава хигиената и безопасни храни си беше под нулата всички прасета се храниха с развалени и опасни храни от сметища и къде ли не изкупуваха ги и нии ги консумирахме
28.
ХХ
26.01.2020 14:40:14
9
26
@27
Пич, ти да не си автентичния олигофрен, младежкия лидер на сдс, набор 1990?
Защото от написаното - това излиза.
ПП. Комунистите ли научиха офис работниците в ес да ядат в кантинета или, както в някои държави, да си носат кафяв хляб с кашкавал от в къщи?
Аман от слабоумни идиоти.
На времето имаше пазарчета, месарниците може да са имали опашки за агнешко, понеже до 75та плащахме репарации заради кобургготските царедворски изроди на гърция в натура, а сетне го изнасяхме за арабите по техните празници..
27.
Баладински
26.01.2020 14:06:24
28
20
Комунистите научиха хората да се хранят по столовете по следния начин: По магазините плодовете и зеленчуците бяха боклуци(когато ги имаше). Хубавите отиваха за износ. Месото се продаваше в малки магазинчета само за месо (халите пак ги събориха комунистите и на тяхно място направиха дупка) Та ако купувачът в тези магазинчета беше симпатичен на месаря, получаваше хубаво месо.Ако не беше симпатичен,получаваше сланина и кокали.Освен това опашките бяха огромни и нямаше гаранция че докато ти дойде реда ,стоката няма да свърши. Е, колко жени биха предпочели да си губят времето? По-лесно беше да пратят мъжете си на стола.А в стола храната беше много хубава,защото когато месото се сготви ,не се вижда че е било синьо,доматът-че е бил скапан и т.н.Когато ядеш ориз или боб трябваше да внимаваш да не си счупиш зъбите,защото бяха пълни с камъни и готвачките ги чистеха отгоре-отгоре.Не знам какъв Б.Д.С. е имало, защото яко се крадеше,В Комлука имаше един ресторант "Бъдеще" където работниците в Родопа след работа продаваха крадено месо. И как се покриваха тези загуби? Естествено с влагането на по некачествено. Защото циганите крадяха и продаваха само високо качество.Предполагам че със сиренето и кашкавала от Млекоцентралата ситуацията не е била по- различна. Комунистите успяха да унищожат традициите и да научат народа на мързел. В колко домове сега се правят домашни луканки?Предпочитат да дават по 25 лева за луканка -тя вътре червена от селитрата,пълна с жили , ама няма да си направят. Домашна ракия-да ,ама луканки?Унищожиха културата на хранене. Колко души четът състава на етикета на продукта и колко могат да го осмислят/ Във всеки магазин за месо има машина за мелене.Ама колко души си купуват месо и дават да им го смелят и колко купуват готова кайма? Един на сто. И защо "правя домашна ракия,за да знам какво пия, а не си правя кайма,за да знам какво ям." Всичко тръгна от столовете-работнически,ученически,ведомствени и т.н.
26.
_nib_
26.01.2020 13:30:47
11
27
Ааааатакаааааа.Сега при демокрацията е пълно с разнообразни.....химии.Яж народе,а ушите ти да плющят като на малко слонче майка му.
25.
Флагман
26.01.2020 13:02:04
11
63
Тоталитаризмът беше безспорен, но храната беше чиста и здравославна, образованието висококонкурентно и безплатно, здравеопазването също. Простият български народ изгради икономика, която сега може да сънува. Социализмът беше идеология, която нямаше бъдеще, но съвременната глобализация е концентрационният лагер, от който няма излизане. А държавата разграбена, народът мизерстващ с все по-ясно очертаващо се "бъдеще".
24.
До 1, 3 ,21, 22 и 23
26.01.2020 12:24:43
22
21
През социализма ти беше добре, защото се събирахте в апартамента на Чавдарчо Драг ойчев и ядяхте кожени бишкоти и пиехте чисто мъжко мляко.
23.
XX
26.01.2020 12:12:56
9
27
@8
DW са немския вариант на флагман - издържат се от платени публикации...
22.
XX
26.01.2020 12:07:49
13
29
@18
А как е при демокрацията бе, дебил? Или и там комунистите са виновни, че хората пазаруват веднъж седмично в суперите?
Аман от олигофрени!
21.
ХХ
26.01.2020 12:05:55
16
28
@20
Hадеждата крепи човека, па било то и дебилна евроатлантическа отрепка... дет не вдява, че без "комунистите", евроатлантическите некадърни боклуци ще измрете от глад.
20.
аз
26.01.2020 11:55:19
34
19
до" през комунизма"-надяваме се скоро да измрете всичките и така да се изчисти нацията
19.
през комунизма
26.01.2020 11:35:13
33
39
изЧистиха нацията , не назначаваха роднини на убийци на високи постове ,а сега е обратното.Тогава имаше ред ,дисциплина и спокойствие , затова хората не се разболяваха и живееха по- дълго.Всички отпадъчни боклуци бяха пратени в Белене .
18.
Реалист
26.01.2020 11:33:44
9
18
Извода, който си вадя от статията и от коментарите е, че българина е "убил" разнообразието при сирената от мързел. Не е важна коя е властта, а мързела. Комунизма научил поколението, че е по лесно да иде на магазина за сирене от колкото да си го направи сам. По лесно е след работа да се прибереш и да легнеш пред телевизора, от колкото да се занимаваш да приготвяш храна, особенно щом има лесен начин да си купиш нещо за ядене от магазина.
Аз примерно знам от пра баба ми как да си напряавя и кактък и крокмач и все още като ми се прииска си правя.
17.
мнение
26.01.2020 10:51:10
6
37
Да , мине не мине и излиза някой шедьовър , какво и как
е преди 1989 г. Всеки период си има своето време , живота
се променя дали е за добро или не времето ще покаже.
За някои социализма им пречи , но има истини
1, Контрола на производство бе висок , цялата индустрия спазваше нормативи – колбаси, сирене, мляко и пр,
Примерно на пазара до Краснодар имаше лаборатория с която се измерваха нитраните при зеленчука.
Сега кои контролира , а всеки ден , четем как правят колбасите сирене и пр. По възрастните знаят как беше хлябът , сиренето и особенно
кремвишите .
Казват , че нямало внос или не сме произвеждали ,, може би си спомняте халите на Бургас и какво се предлагаха. Аз като дете исках да бъда с мама
на покупки , особенна атмосфера .
Казвате – столове – да имаше училишни столове , аз учих в гимназията , там беше
Математическа и английска и за всички , не само за учащите на квартира бе супер, свършваш занятия на стола а след това у дома .не мислиш
дали мама е сготвила а , искам , яде ми се това . Така , беше и в големите заводи не носиш от дома а в стола –супа, ядене , десерт , бе добре за всички .
Да , сега казвате има разнообразие , но какво е качеството. Често фиксират , как веригите доставят стока , каква е като качество
в Германия и тук. ГМО в храната и последиците. Колкото да искате да черните социализма , там имаше желязни закони , здравето на
хората бе много на преден ред а сега ? та кои ли мисли за нас .За тях управляващите далаверата е важна , те да са добре а след тях
потоп.
16.
аз
26.01.2020 10:49:03
3
36
Тия дето днес се пишат за демократи са същите тези лентяи, на които по времето на соца им правихме нормите. Познавам поне десетима такива, които днес под всяка статия за соца - първи пишат глупостите си. Некадърни си бяха до шия, и за това в днешни времена, в които можеш да бъдеш всякакъв стига да си банднит, мушеник и трол. Ако ме четат тези - ще се разпознаят. Станаха първи деомократи, станаха и репресирани, а на работа не можеше и една гайка да завие, че трябваше ние по-младите да го износваме. За едното чудо и за общински съветник се гласеше, а тъп и кух като гьон.
15.
Един нормален
26.01.2020 10:38:07
44
48
То пък голяма файда, че сега има разнообразие...разнообразие от продукти с палмова мазнина или соя.

Да ви е сладко, демократи! Яжте палма и банани, че гадните комунисти не ни даваха банани едно време.

Сега банани има, даже сме си направо бананова република!
14.
Обективен
26.01.2020 10:24:59
10
47
До 13.
Това което се построи за 45 г. като инфраструктура , сега от кражби не могат да го боядисат , камо ли да се подържа.Преди 1989 г. България беше на първо място по поливно земеделие и западняците идваха тук да се учат. Демократите нарязаха тръбите.Стената на яз. Студена е куха , като кратуната ти и там зрееше кашкавал и ферментираше сирене.Чети повече !
13.
До 6
26.01.2020 10:08:30
31
34
Когато си купуваш кашкавал за 6лв какво очакваш да има вътре .А за комунизма пожелавам им на тея дето много им липсва да го изживеят пак ама не тук .
12.
Естествено зелен
26.01.2020 09:58:22
1
41
От дълбока древност в черноморския регион се ядеше делфиново филе веяно с червен пипер...вкусотия...Имаше и делфини и скумбрия, и паламуд, и сафрид и лефер и ..и..и...и киселото мляко се вкисваше след два дни....след полкупка...
11.
Иларион
26.01.2020 09:53:48
1
45
Още помня вкуса на домашни колбаси и сирене от село върху топъл и мек селски хляб.
10.
056
26.01.2020 09:51:50
18
9
Верно че си карут и то от най-тъпите, дето главите им дрънчат кат празна кофа..
9.
Истината
26.01.2020 09:51:33
23
53
Яжте сега банани от Кауфланд по демокрацията. Яжте сирене без мляко, месо с черав, хляб с подобрители, шоколад без какао и зеленчуци расли за 3 дни.... хапвайте, щом ви харесва повече. Както казват всички майстор-готвачи - две неща може да предлагаш, но да са истински и вкусни
8.
kaputt
26.01.2020 09:47:24
10
44
Стигнах до дойч велле и спрях да чета
немците няма как да знаят какво сме яли 44та защото си възстановяваха държавата от руините ,a те са яли картофи и корени поне до 50та
7.
056
26.01.2020 09:34:08
35
36
До 3. Сещаш ли се защо до 80-те години е имало вносни стоки, а след това и маслини дори не е можело да се купят? Ми щото след 1980 г. на любимата ти социалистическа икономика са започнали да е скъцат чарковете и е намало доларчета да се внася рокфор. Народът да се глези с разни западни сирена, аре ве. По-добре да закопаваме доларите в заводите за тежко машиностроене със стара техника, които никога не тръгнаха. Имаш ли някви спомени...?
6.
Само че
26.01.2020 09:26:28
9
46
Колкото и малък да беше избора на млечни продулти през Соца, те все пак бяха от мляко. Сега не знам дали има производител, който да използва мляко на 100%. Всичко е с украинско сухо мляко. Имам приятел, работещ в една уж престижна мандра. Поисках да донесе сирене само от мляко. Няма.такова. всичко е със сухо, ми отговори.
5.
Обективен
26.01.2020 09:26:27
9
49
DW са манипулатори, препоръчвам им да гледат филма -Крилце или кълка с Луи дьо Финес. Тогава имаше БДС за храните и се спазваше , всичко беше истинско.Колко от DW знаят , че кашкавала зрее 60 дни на постоянна температура ,а сиренето ферментира 70.
Напълниха България с чужди вериги продаващи боклуци . Ако нашите баби и дядовци хапнат от нашата храна ще получат най-малко хранително отравяне.
4.
056
26.01.2020 09:25:58
33
39
Еей, пак оревахте орталъка за тоз социализъм, при който сирената били с еднакво качество. Но че соца направи с еднакво качество и тъпите ви мозъци хич не забелазвате... и разбира се DW са виновни, че едно време в България се е живяло човешки, а при соца сте се кефили на боба в стола за 1 стотинка. Евалла, коментаторчета...
3.
хх
26.01.2020 09:18:31
31
30
Също така (туй за промитите деца на демокрацията), до началото на 80те години, преди демократичните превратаджии да заменят старите комунисти, в Бургас можеше да се купи рокфор и други вносни сини сирена. Също когато по времето, когато все още изплащахме репарации ма гърция заради бащите на другите ни демократични политици.
2.
Българина
26.01.2020 08:53:42
12
40
Ха-ха-ха-ха-ха, тия от DW 'избиха рибата'. Били нещо нормално преди 9-ти да се яде октопод. Пълни глупости! То и сега като го има в магазина, колко от българите са го опитвали?
1.
хх
26.01.2020 08:39:21
12
52
За европейските меса, слабоумните говеда от дойче веле може да си таковат мамата.
За сирената е така, но никой не е юречел на селяните да правят не 8, а 18 вида сирене. Друг е въпросът, че качеството на двата вида сирена, кашкавали, мляко и маслото навсякъде беше еднакво и по високо от това на 30те вида демократични сирена...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Николай Нанков: Дори без дъжд година и половина, Бургас няма да има проблем с водата Николай Нанков: Дори без дъжд година и половина, Бургас няма да има проблем с водата

Бургаското водно дружество е изнесло данни, че яз. "Камчия" има налични обеми, които могат да осигурят непрекъснато, без каквото и да е поскъпване на цената на водата, отбеляза зам.-министърът на регионалното развитие

 

Учени: И най-незабележимата точка по тялото на жената може да я доведе до оргазъм Учени: И най-незабележимата точка по тялото на жената може да я доведе до оргазъм

Oтнacяйтe ce към ceкca кaтo към изкуcтвo, a нe кaтo към мeхaничeн прoцec, cъвeтвaт ceкcoлoзи

Когато семейният секс ни омръзне Когато семейният секс ни омръзне

Няколко начина да разчупите сивотата под завивките

Христо Иванов: Ако някой си позволи управление на промяната без нас - ще му се стъжни животът! Христо Иванов: Ако някой си позволи управление на промяната без нас - ще му се стъжни животът!

Иванов не искал да става премиер, но имал кого да предложи

 

3-те зодии, които са много по-умни от всички останали 3-те зодии, които са много по-умни от всички останали

Ето кои са те:

Рецепта за вечеря: Салата със смокини, ядки и синьо сирене Рецепта за вечеря: Салата със смокини, ядки и синьо сирене

Чудесна есенна салата

Ще направи ли партия "Отровното трио" Ще направи ли партия "Отровното трио"

Днес Арман Бабикян пред Дарик радио призна, че 70 % от хората, които присъствали на техните събирания, ги призовавали да направят партия и да участват в изборите

 

Учител преби до смърт ученичка заради грешни отговори Учител преби до смърт ученичка заради грешни отговори

Детето не успяло да отговори на 2 въпроса

Няма да повярвате какво направи синът на Венета Райкова Няма да повярвате какво направи синът на Венета Райкова

11-годишният Патрик, който тази година е петокласник, смая не само родителите си, но и съучениците

При случаи на коронавирус в училище, касата ще плаща за тестовете При случаи на коронавирус в училище, касата ще плаща за тестовете

Хората се държат към тази епидемия като към сезонния грип, твърди проф. Салчев

 

Строги карантинни мерки в Мадрид и 7 големи околни града Строги карантинни мерки в Мадрид и 7 големи околни града От понеделник жителите там ще могат да влизат или да излизат от своя район само за да отидат на работа, на лекар, на училище или по призовка Известен невролог: Шумахер никога няма да се подобри Известен невролог: Шумахер никога няма да се подобри

Документален филм изяснява основната причина за влошеното състояние на шампиона

В Гърция е страшно! Циклонът "Янос" взе първа жертва В Гърция е страшно! Циклонът "Янос" взе първа жертва

Външното ни министерство предупреди да не се пътува до Гърция

Започна предварителното гласуване за президентските избори в САЩ Започна предварителното гласуване за президентските избори в САЩ

В много щати избирателите могат и да изпратят бюлетините си предварително по пощата

Окончателно: TikTok и WeChat забранени в САЩ Окончателно: TikTok и WeChat забранени в САЩ

Според администрацията на Тръмп те са заплаха за националната сигурност

11 изрода изнасилиха и убиха 19-годишна 11 изрода изнасилиха и убиха 19-годишна

Заподозрените за ужасяващото престъпление, извършено миналия петък, са арестувани

Нова книга за Лагерфелд твърди, че родителите му били нацисти Нова книга за Лагерфелд твърди, че родителите му били нацисти

Биографията започна да се продава от днес

Гръцката полиция мести стотици мигранти от остров Лесбос в нов лагер Гръцката полиция мести стотици мигранти от остров Лесбос в нов лагер

Най-големият бежански лагер беше унищожен от пожар

Украйна за първи път с над 3500 заразени за денонощие Украйна за първи път с над 3500 заразени за денонощие

Общият брой на заразените с коронавируса в страната достигна 166 244 души

Лошо, ученици: Playstation 5 излиза през ноември Лошо, ученици: Playstation 5 излиза през ноември

Цената на последаната пета версия ще започва от 499,99 щатски долара

Румен РАДЕВ Румен РАДЕВ Времето за диалог с премиера Бойко Борисов изтече, такъв е възможен само след оставката му Виц на деня Виц на деня Разпит на заподозрян в полицията.
- Познат ли ви е този нож?
- Да, познат ми е.
- Охо, ще си признаеш ти! И откъде ти е познат?
- Ами вече трети ден ми го показвате.

Виц на деня Виц на деня - Много ми харесвате, искам да преспя с вас!
- Какво си мислите!? Не спя с първия срещнат!
- Ще ви платя, сто лева давам.
- Аз да не съм ви проститутка? Аз съм порядъчна, омъжена жена!
- Колко тогава?
- Поне триста!

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Не мисли, че като изгориш чуждата свещ, твоята ще гори по-ярко.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори