×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Цитонамазката: Първата и най-важна стъпка в предотвратяването на рака на маточната шийка


Цитонамазката: Първата и най-важна стъпка в предотвратяването на рака на маточната шийка
При здрави жени профилактичната цитонамазка трябва да започне 1-2 години след началото на половия живот
24 Януари 2020, Петък, 11:53 ч.
Автор: Флагман.Бг

На 24-ти януари отбелязваме началото на Европейската седмица за борба с това заболяване

Цитонамазката е изследване, което има голямо значение за ранното откриване на рака на маточната шийка, който е сред най-честите онкологични заболявания при жените. В днешно време се прилагат едновременно конвенционална  цитонамазка, която не се е променила значително от откриването ѝ  през 1928 г. от Джордж Папаниколау, както и осъвременен и подобрен метод, наречен течно-базирана цитология. По примера на много европейски държави  и България планира да  въведе последната като златен стандарт. Независимо от метода, който избират, за пациентките е полезно да знаят на какъв период е препоръчително да се посещава  гинеколог за цитонамазка и в кои дни от месечния цикъл  трябва да става това. Отговор на тези въпроси, както и разяснение за разликата между конвенционалната и течната цитология, дава онкопатологът от медицинска лаборатория „ЛИНА” д-р Ярослава Маринчева.

- Д-р Маринчева, какво е значението на цитонамазката за превенцията на рака на маточната шийка и на какви периоди трябва да се извършва?

- Тя е първата стъпка след обстойния гинекологичен преглед, най-добре придружен с колпоскопия, особено след определена възраст, когато репродукцията не е основната причина за посещение при гинеколог. При здрави жени профилактичната цитонамазка трябва да започне 1-2 години след началото на половия живот. Оптималната възраст е около 20 години, като най-добре е  да се прави ежегодно. Казваме усреднен срок, но ако цитонамазката винаги е придружена с колпоскопски преглед и с изследване на човешки папилома вирус, може да се прави и по-рядко при отрицателен резултата за високорисковите типове HPV.

Онкопатологът д-р Ярослава Маринчева изследва под микроскоп пробите от цитонамазките

По принцип най-добре e да съобразяваме периода с предишния резултат. Ако той е от трета група, т.е. суспектен за промени, е хубаво по-голяма честота на намазките в следващите 1-2 години - на 3 или 6 месеца, като това преценява гинекологът според нивото на промените. Ако намазката не е позитивна, т.е. е от втора група, се съобразяваме според буквата пред резултата. Ако е Втора А група можем да направим следващата цитонамазка до две години, ако е Втора B  значи няма кой знае какви реактивни и суспектни промени и следващата трябва да е в стандартния срок от една година. Ако е Втора C група е хубаво след 6 месеца да се повтори, като това е обичайно нормална група, но тя предполага по-изявени реактивни и хормонални промени.

- Има ли изисквания, които пациентките трябва да спазват, преди да посетят гинеколога си и в кой период от цикъла е най-подходящо да става това?

- Първите чисти дни след края на менструалното кървене са  точното време за цитонамазка.  Обикновено те са в периода между 7-я и 10-я ден при един обичаен 28-дневен цикъл с 5-6 дни кръвотечение. Дните от цикъла се броят като първи ден е денят на започналата менструация. Важно е пробата за цитонамазка да бъде взета  преди овулация, която е между 11-ти- 18-и ден, според дължината на цикъла. 

Най-важното, което трябва да се запомни, е че цитонамазката е само за онко профилактика. Тя не е метод за диагностика на възпаления и  хормонални промени. Ако пациентката има първично изявено инфекциозно заболяване -  бяло течение, гъбички или  нещо, което предполага, че към момента има проблем, е по-добре той първо да се лекува и след това да се прави профилактична намазка. В противен случай всичко това се отразява на стъклото и това замъглява оценката на основното, което ни интересува – онко профилактиката.  

- Каква е разликата  между стандартната и течно-базираната цитонамазка и какви са предимствата на по-съвременния метод?

- Конвенционалната намазка има много добри страни, но и много недостатъци на самия метод. Тя е подходяща за масов скрининг, заради по-ниската си себестойност. Ако обаче пациентката иска по-детайлно изследване, тогава подходяща е течната цитология.

Основната разлика между двете е в качеството на взетата проба от гинеколога и видимостта на  клетките и техните детайли на предметното стъкло. Именно по тях се определя има ли предракови промени. При стандартната цитонамазка гинекологът взима проба, която после се нанася на предметно стъкло, и се изпраща за изследване под микроскоп. Когато е видима на стъклото, в нея са примесени много допълнителни клетки и обекти, които замъгляват картината. Това са възпалителни клетки в различно количество в материала от шийката на матката, еритроцити – червени кръвни клетки, които се получават обикновено при самото вземане на пробата, особено ако то е по-грубо. Също така, когато посещението при гинеколога е в неправилно време от цикъла,  шийката е по-ранима и изкървява, а във влагалището има много слуз. То  е пълно с нея и особено в дадени периоди на цикъла замъглява клиничната картина.  Това е като звездички върху екрана на телевизор, които  много пречат на образа. Ако обаче се вземе течно-базирана цитология, тези проблеми на конвенционалната цитоманазка са минимизирани в голяма степен.

- По-каква причина  редица европейски държави с по-развита здравна система избират течно-базираната цитология като златен стандарт?

- При конвенционалната намазка  разчитаме на човешки фактор  при вземане, разстилане на пробата, начин на съхранение и обработка. Течно-базираната се взема по по-лесен и стандартизиран начин с удобна четка, която не предизвиква кървене, и се съхранява в специална среда, в която може да издържи на стайна температура до няколко седмици. Така не се налага човек – гинеколог или акушерка, да разстели пробата върху стъкло и да стане така, че  не е  разстелена, както трябва. Не се налага да чакаме пробата да бъде донесена в лабораторията и да се молим да е  съхранена правилно, тъй като не са редки случаите, в които получаваме стъкла, залепени едно върху друго, което е неправилно. Всички тези неща са избегнати при течната цитология, защото тя е придружена със специален комплект от контейнерчета, четка и разтвор за съхранение. Четката е атравматична,  с формата на канала на маточната шийка, така че да се вземат  лесно клетки от всички необходими зони.

А дори пациентката да се забави с носенето на намазката,  това не влияе на качеството на материала. След като пробата е в лабораторията, обработката се  извършва  от апарат, така че в нея не попадат странични обекти като слуз и еритроцити, след това се гледа детайлно под микроскоп. На всички етапи имаме предимства на новия метод пред стария и човешката грешка е сведена до минимум.  Поради тази причина течно-базираната цитология е приемана като златен стандарт. В много клиники по репродуктивна медицина се използва именно този метод.

- Как изглеждат под микроскоп проби от двата вида цитонамазки и голяма ли е разликата?

- Клетките при течно-базираната са много по-добре разстлани, тънки,  всяка една се вижда много добре, както и  нейните детайли – ядро, граници, отношение със съседни клетки.  При конвенционалната не е така, защото тя се разстила на стъкло с четка от човек.

Така изглеждат под микроскоп клетките от пробата за стандартна цитонамазка

Много често стандартната цитонамазка е разстлана на няколко слоя, като клетките се наслояват една върху друга и изглеждат като стълбчета магнити, а детайлите им не могат да се отдиференцират. А ние преценяваме групата на намазката по детайлите. Затова е много важно клетките да са колкото се може по-раздалечени, да не се наслагват и да няма обекти наоколо като слуз, възпалителни клетки, еритроцити и т.н. Всичко това се постига благодарение на новия метод.  

Детайлите на клетките са много по-ясно видими при течно-базираната цитология

Не на последно място от същия разтвор в рамките на четири седмици може да бъде извършено допълнително изследване на човешки папилома вирус без да се посещава за втори път гинеколог.

- Какъв е Вашият призив към пациентките?

- Който и от двата метода да изберат, да не пропускат това профилактично изследване, защото то е доказало, че намалява честотата на  откриване на рака на маточната шийка в късни стадии и показва предраковите промени на клетките. Профилактичната цитонамазка може да спаси живота Ви, затова не чакайте твърде много. В лаборатория „ЛИНА” извършваме както стандартна цитонамазка, така и течно-базирана цитология, с която също имаме голям опит.

 


В категории: Здраве


България Всички новини
23-годишен атакува ветеринарна клиника в кв. Рудник, задигна лекарства и... тостер 23-годишен атакува ветеринарна клиника в кв. Рудник, задигна лекарства и... тостер

Общата стойност на откраднатите вещи е около 250 лв.

Китайски кораб с над 25 моряци акостира в Бургас, не е поставен под карантина Китайски кораб с над 25 моряци акостира в Бургас, не е поставен под карантина

Xiang He Kou е пътувал 25 дни в открито море, тръгнал е от Окпо Донг в Южна Корея

Помориец „изгоря” в Бургас: Качи се на Ситроена си пиян и надрусан, спипаха го Помориец „изгоря” в Бургас: Качи се на Ситроена си пиян и надрусан, спипаха го

Дрегерът отчел стойности над 1 промила, като след това младежът е тестван и с Drug Test, който бил положителен

Йоана Драгнева сравни раждането с фитнес Йоана Драгнева сравни раждането с фитнес

Мислела, че няма нищо по-трудно от естественото раждане, но...

Юлиян Вергов влезе в „Капките” Юлиян Вергов влезе в „Капките”

С възторг приел поканата да журира в този сезон

Сигнал до Флагман.бг! Изсякоха овощната градина на бургазлия в кв. Лозово, за отмъщение ли говорим? Сигнал до Флагман.бг! Изсякоха овощната градина на бургазлия в кв. Лозово, за отмъщение ли говорим?

7 години Стоян Иванов се грижел за дръвчетата, днес обаче заварил заравнена поля

Ресторант „Ла каса гранде“ организира невероятна вечер за Осми март Ресторант „Ла каса гранде“ организира невероятна вечер за Осми март

Гръцкият изпълнител Аристос Константину е подготвил специална програма за гостите

На 26-27 февруари кръстовището "Средна гора"-"Оборище" ще е затворено за движение На 26-27 февруари кръстовището "Средна гора"-"Оборище" ще е затворено за движение

Причина са изкопните работи за полагане на нови тръбопроводи

Боян Найденов и Цветомир Найденов - едни от най-влиятелните мъже днес Боян Найденов и Цветомир Найденов - едни от най-влиятелните мъже днес

Американска мечта? Нищо подобно. Братята Боян и Цветомир Найденови са успели да реализират своята българска мечта. И продължават да предизвикват сами себе си всекидневно.

Покъртителна драма! Установиха защо 16 г. ученичка се хвърли под влака на гарата в Септември Покъртителна драма! Установиха защо 16 г. ученичка се хвърли под влака на гарата в Септември

Десетокласничката е от пазарджишкото село Семчиново и е единствено дете в семейството

Китайското правителство нареди банките да улеснят кредитирането Китайското правителство нареди банките да улеснят кредитирането

Пекин се опитва да подкрепи малкия бизнес и фермерите, които са най-засегнати от коронавируса

500-те най-богати в света загубиха $139 млрд. от срива на борсите вчера 500-те най-богати в света загубиха $139 млрд. от срива на борсите вчера

 Това е най-големият спад в състоянието им откакто съществува индекса Bloomberg Billionaires

Световната здравна организация: Пикът на коронавируса отминава в Китай, но не и в Италия Световната здравна организация: Пикът на коронавируса отминава в Китай, но не и в Италия

Разпространението на новия коронавирус в Италия може да има негативно отражение върху икономиката, но все още е рано за прогнози
 

Huawei представи своя нов сгъваем смартфон Mate Xs Huawei представи своя нов сгъваем смартфон Mate Xs

Устройството ще се продава в Европа за 2499 евро

По стъпките на Китай: Две области в Италия напът да обявят тотална карантина заради коронавируса По стъпките на Китай: Две области в Италия напът да обявят тотална карантина заради коронавируса

От 3 потвърдени случая на зараза в петък, днес числото набъбна до над 200, смъртните случаи са вече 5 

Кола връхлетя върху карнавално шествие в Германия Кола връхлетя върху карнавално шествие в Германия

Има пострадали, сред тях и деца

Джендъри масово печелят състезания за жени, окупираха титлите в 12 дисциплини Джендъри масово печелят състезания за жени, окупираха титлите в 12 дисциплини

Три ученички се осмелиха да възстанат срещу тази извратена идеология на болни мозъци

Златото литна нагоре заради коронавируса Златото литна нагоре заради коронавируса

Стойността се изкачи с повече от 2 процента до нива

Над 60% от американците уверени, че Доналд Тръмп ще бъде преизбран Над 60% от американците уверени, че Доналд Тръмп ще бъде преизбран

Името на съперника му на изборите ще бъде определено през юли

Онлайн платформите за пазаруване са пълни с небезопасни и незаконни стоки Онлайн платформите за пазаруване са пълни с небезопасни и незаконни стоки

Масово не се спазват изискванията на ЕС за търговия с играчки, козметика и електроника

Иван Костов, бивш премиер Иван Костов, бивш премиер Стив Ханке е с наранено его, защото не е "баща на валутния борд" Виц на деня Виц на деня Животът на мъжа не се счита за пълен докато не се ожени. А след сватбата животът приключва. Виц на деня Виц на деня - Пешо, защо тиганите са ти без дръжки?
- Понеже жена ми е тенисистка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Докато планетата е в опасност ще си тръгвам по-рано от работа.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори