4 вида токсични съдове за готвене, които трябва да избягвате
В крайна сметка, ако не използвате качествени готварски съдове за готвене на храната, тя може да стане отровна
Има много популярна поговорка, която казва, че човекът струва толкова, колкото и неговите инструменти. Това се отнася особено за модерните съдове за готвене. Ние обръщаме много внимание на продуктите и храната, които купуваме, но не толкова на уредите, които използваме, за да готвим.
В крайна сметка, ако не използвате качествени готварски съдове за готвене на храната, тя може да стане отровна от тиганите и тенджерите, които се използват, без значение дали използваме само биологични храни и подготвяме здравословни рецепти.
Има много различни видове съдове за готвене и те се произвеждат с различно качество. Много е важно да знаете свойствата и състава на готварските прибори, които използвате. Също така трябва да знаете, че използването на лоша посуда може да навреди на здравето и да разруши вкуса на храните. Ето вида съдове за готвене, които не трябва да използвате.
Кухненски прибори за избягване
Кухненски съдове с тефлон
Незалепващите се тигани и тенджери се почистват по-бързо, но както се казва в баснята за костенурката и заекът, бързината и качеството не винаги са едно и също нещо. Някои съдове за готвене се произвеждат от политетрафлуороетилен - синтетично покритие, пластмасов полимер, който започва да отделя отрови, ако се затопли повече от 230 градуса по Целзий.
Тефлоновите материали, например незалепващите съдове за готвене, са свързани още с репродуктивни проблеми и рак. Изпаренията от загряти подобни покрития може да доведе до полимерна дим, която е причина за треска, студени тръпки и стягане в гърдите. Опитайте се да избягвате тези съдове. Обикновените тенджери и тигани може да се чистят по-трудно, но инвестирайте в здравето си, за сметка на усилията.
Медни съдове за готвене
Медните съдове се оценяват по различен начин заради проводимите свойства на материала, които дават възможност за равномерно и бързо затопляне. Във всеки случай, още веднъж трябва да помислите за последиците. Непокритата мед може да "изтече" бързо във вашата храна, а предпазните покрития може да съдържат никел, който е вреден и опасен.
Кухненски съдове, покрити с керамика
Приборите за хранене, гърнетата и тенджерите, които са с керамично покритие, изглеждат много красиви в кухнята, но от друга страна те са много токсични за храната. Те се произвеждат от материали, които след това се покриват с по-мек синтетичен полимер. Корозията на това покритие се ускорява с постоянно нагряване и продължава около една година. Съдът може да се повреди и да се напука от неправилното боравене и високи температури. А оловото, което се използва, за да се осигури равномерност на цвета и устойчивост на удари, след известно време може да се озове в храната. Количеството олово е различно при различните производители, но то може да бъде токсично дори в малки количества.
Алуминиеви съдове и алуминиево фолио
Алуминият е основен елемент на всяка кухня; но това може да ни навреди, ако постоянно го използваме. Съдовете от алуминий отделят този елемент в храната, а той е опасен за здравето на хората. Също така, трябва да се избягва и алуминиевото фолио. Има и нов вид алуминий (алугус), който е нереактивен и доста дълготраен. Въпреки това, ако надраскате този алуминий, и той става реактивен. Затова не се препоръчва използването на съдове от алуминий.
Не-токсични съдове за готвене
Чугун
Чистият чугун е дебел и плътен съд за готвене с несравним топлинен капацитет. Благодарение на дебелината си той се нагрява изключително равномерно, но това изисква доста повече време и енергия в сравнение с останалите съдове за готвене.
Готвенето с чугун влиза в графата здравословно и заради съдържанието на желязо в него, защото храните, приготвени в загрят чугун съдържат два или повече пъти желязо, отколкото по принцип.
Стъкло
Подобно на чугуна и неръждаемата стомана, стъклото е твърд материал, който не се разпада или изхвърля токсини във вашата храна. Трябва да използвате стъкло и когато съхранявате храната си, вместо пластмасови съдове.
Емайлиран чугун
Облицованите чугунени тенджери дават едни и същи незалепващи качества, без да е нужен опасният тефлон. Те са доста лесни за измиване и изискват малко поддръжка. Най-хубавата част е, че ги има в различни форми и стилове!
Неръждаема стомана
За да се направи съд от неръждаема стомана се смесват стомана с хром и никел (18/8 неръждаема стомана е 18% хром и 8% никел, а 18/10 има 10% никел). За така получената смес се твърди, че е устойчива на корозия и лесна за почистване.
Съдове за готвене от неръждаема стомана се смятат за един от най-добрите и безопасни избори в съдовете за готвене и затова неслучайно се използват основно в професионалните кухни и ресторанти./Zdrave.to.
Има разлика между коледния и годишния бонус
Булката беглец и в реалния живот - ето кои звезди избягаха пред олтара
Може ли работодателят да те уволни, ако си в болничен
„Сигнал“ постави впечатляващ финал на Никулденските празници в Царево
"Игра на тронове" се завръща с нов сезон
БГ Роналдо ще е охранител в новия сезон на "Под прикритие"
Илон Мъск иска Европейският съюз да бъде премахнат
Добавиха 77 лв. към пенсиите
Илон Мъск иска Европейският съюз да бъде премахнат
Зрителите срещу „Игри на волята”: Нашият победител е Калин!
Ако си мъж над 40 г. - не яж това
