Враца се размина с голяма трагедия, опасни цианиди и живак захвърлени в бивш завод
Намерени са 90 сандъка с токсините, използвани за взривни вещества
В сряда разследващи влязоха в бивш военен завод във Враца. Цеховете бяха запечатани, заради сигнал за открити вътре опасни вещества.
В мазе на територията на завода са намерени 90 сандъка, съдържащи отровни вещества – цианиди и живак. Според експерти от тях може да бъдат направени и взривни вещества, съобщава Нова телевизия.
Взети са проби от химикалите, които са съхранявани там повече от 30 години.
„Разбира се, че има червен живак. То си го пише и на опаковките, той се използва за взривни вещества. Много опасен и силно токсичен е”, потвърди Георги Караиванов от РИОСВ.
„Съвсем случайно отворих един от сандъците и намерих червения живак или живачен оксид. Формулата на червения живак отговаря на тази на живачен оксид”, допълва той.
Според него, късмет е, че тези вещества не са попаднали в грешните ръце. Повечето живачни съединения са силно токсични. Опаковките не са компроментирани, тъй като те са съхранявани добре.
В друг сандък е намерено калиев перхлорат, който също е силно отровен. Хората могат да бъдат спокойни, тъй като веществата се пазят от органите на реда.
Предстои опис по вид и количество на намерените вещества.
Живот след смъртта: Жена видя Рая, срещна загубеното си дете и се върна да разкаже
Русе грее с 900 метра празнична светлина и нова коледна магия
Лекари без договор, пациенти без сигурност – защо бюджетът за 2026 е решаващ
Открит опасен микроорганизъм в мляко за кърмачета, изтеглят партиди от пазара
Властта се срива, Радев излиза напред
Откраднаха коледна елха от района пред училище в Радомир
Протест в Смолян срещу фотоволтаична централа: Жителите се опасяват за домовете и гората
Как евтините китайски дрехи заляха Европа
Въпросът остава: Кои са били хората, стреляли по деца в Сараево, като на сафари?
Тези хора да забравят за джинджифил, въпреки че се води суперхрана
Нова горивна схема затяга коланите: Бензинът в Иран вече не е даденост
Всички правим тази грешка: Тези ястия, стават по-здравословни, но чак на следващия ден
