×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Бомбена заплаха отцепи района около Айфеловата кула
  • Депутатите решиха: Бащинството се оспорва до пълнолетие на детето
  • Участниците от първия по рода си конкурс "Бургас харесва младите преводачи" ще бъдат наградени на 26 септември от 17.30 часа в Културен център "Морско казино"
  • За периода от 08.00 до 16.30 часа утре, 24 септември, ще бъде временно преустановено движението по улица "Ивайло"
  • Такси се сблъска с трамвай и избухна в пламъци в столицата
  • С 50 млн. увеличават заплатите на преподавателите в университетите
  • Централните новинарски емисии задължително ще имат и жестов превод
  • Плануваната за тази вечер премиера на книгата "Земното щастие" на доц. Георги Лозанов в Бургас, няма да се състои, заради неотложни ангажименти на автора
  • Правната комисия ще разгледа ветото върху кариерния бонус на магистрати
  • На 23 септември православната църква чества зачатие на Свети Йоан Предтеча и Кръстител и паметта на Света мъченица Ираида
НА ЖИВО

Опитваме да се преборим с функционалната неграмотност още от ранна възраст, програмата „Първокласно начало” е добър старт


Опитваме да се преборим с функционалната неграмотност още от ранна възраст, програмата „Първокласно начало” е добър старт
Ще насърчаваме децата да четат и разбират, вместо да зубрят и забравят, целим реформа на образователната система, но работим поетапно, казва зам.кметът Йорданка Ананиева
18 Януари 2020, Събота, 20:30 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

През 2020 г. предстоят нови ремонти на училищни дворове и детски градини, първокласниците ще влязат в чисто нови класни стаи, казва Йорданка Ананиева

-Г-жо Ананиева, освен развитие на висшето образование в Бургас, какво още предстои за образованието в Бургас, за началните и средните училища през 2020 г.? В началото на тази учебна година бургаските първокласници влязоха в обновени класни стаи.

Това е и една от важните програми на Община Бургас, която ще продължи след направеното м.г., - „Първокласно начало”. Ще има ремонти във всички бургаски училища и отново всички първолаци ще влязат в изцяло обновени и оборудвани по най-съвременни изисквания класни стаи. Съответно учителите ще преминат обучение по програмата, за да са запознати с новостите. 

Ще продължим да обновяваме спортните площадки. Много са училищата в Бургас, които са си направили труда да изготвят технически проекти и да имат готовност, за да можем ние, от наша страна, да търсим финансиране за изпълнението им. За съжаление, дворовете на училищата са много големи и съответно това увеличава цената за обновяване на тези пространства. Затова, за да можем да осъществим повече от тях, се насочихме към поетапно изпълнение на проектите, ще довършим започнатото през 2019 г. и ще започнем нови, които ще приключим тази година.

-Кои са училищата, за които със сигурност може да се каже, че ще получат обновени дворови пространства през т.г.?

-Със сигурност ще довършим двора на ОУ „Пейо Яворов”, където успяхме да направим само една площадка, а ремонта на другата предстои. Ще приключи и ремонтът на двора на ОУ „Георги Бенковски”, където предстои да се изгради още една площадка - за волейбол.

Най-вероятно ще започнем и изграждането на площадка в ОУ „Любен Каравелов”, за което вече има предложение от общински съветници.

-А какво предстои за детските градини на Бургас?

-В програмата на Димитър Николов са упоменати имената на детските градини, за които имаме готовност тази година да започнем ремонти. Едната е „Раковина”, която е с готов технически проект за обновяване на дворното пространство. Имаме готовност да подкрепим тези от ръководствата на детски забавачници, които имат разработен проект, за да можем ние да започнем реализирането му поетапно.

Отново ще следваме същия принцип – ще гледаме да не съсредоточаваме ресурсите и усилията само в един обект, а ще започнем на много места едновременно, за да виждат родителите, че по проекта се работи и има перспектива той да бъде довършен. 

-От началото на учебната 2019-2020 г. не е изминало много време, но основна задача на проекта „Първокласно начало” е подобряването на функционалната грамотност още от ранна детска възраст. Има ли прогрес в това отношение?

- Опитваме да се преборим с функционалната неграмотност още от ранна възраст, програмата „Първокласно начало” е добър старт, който започва дългия процес отрано, за да не се изправят после и учители, и родители пред свършен факт. Хората се изненадват, когато разберат, че дете в 7 клас е функционално неграмотно, но това е нормално, когато чак в 7 клас започват нашите усилия. Затова въведохме и програмата „Първокласно начало”, с която полагаме усилия обучението на децата да започне още от ранна възраст. Досега виждаме, че е много трудно образователната система да се пренастрои в посока подобряване на функционалната грамотност още от първи клас. А това е най-важното, защото след като е трудно при най-малките деца, то при вече поотрасналите става на практика невъзможно. 

Ще кажа следното – по поръчка на кмета Димитър Николов, на края на тази година ще имаме проведено изследване сред учениците в Бургас, което ще засече параметрите, показващи нивото на функционална грамотност спрямо предходния период. 

Засега  отчитаме, че когато децата използват новите технологии, те успяват да изпълнят два пъти повече задачи, зададени от учителя. 

-Какво точно представляват нововъведенията в класните стаи на първокласниците и те подобряват ли реално възможностите им да усвояват материята?

-Няколко са принципните и важни неща в това, което правим. Първото е пренастройката на системата. В наши дни светът е глобален и всяко дете може да намери информация, а това налага преосмисляне на всичките ни разбирания за образованието досега. Децата трябва да се научат да отсяват информацията, която намират и от всичко, което ги залива в социалните мрежи и в интернет като цяло, да успеят да извадят важното. Целта е те да усвоят това умение още от най-ранна възраст. 

Вече отмина времето, в което учителската работа се изразява в това да накара детето да си научи урока и след това да изкаже всичко по учебник. Нужно е да научим децата да могат да отговарят на въпроси към текста, който четат – това на практика показва техните знания. Защото в момента това не е така – когато нашите деца четат, те не разбират какво реално четат.

И в тази връзка, когато процесът от черната дъска се преместти към дигиталния свят, той се превръща за тях в по интересен и по-занимателен. Не е маловажен и опитът ни да направим така, че децата да работят в екип. Световното знание става все по-голямо и е все по-невъзможно един човек да знае всичко. Затова по програма „Първокласно начало” сме купили за децата не индивидуални таблети, а един за група от 4 деца. Чиновете в класните стаи вече са единични, като това позволява за различни аранжименти по време на час, по преценка на учителя и в зависимост от задачата. 

-Крайният резултат на тази реформа обаче изглежда като много драстична промяна от това, което досега наблюдаваме в образователната система?

-Да, затова подхождаме бавно, поетапно. Много е важно в случая обучението на учителите. Обучението, което направихме в началото на годината, беше ценно за тях, но имаме и екип, който подкрепя колегите на място. Понякога по-възрастните учители се притесняват да ползват новите технологии, като тогава се намесва въпросният екип, който им демонстрира цялата функционалност на техниката. Веднъж показано, след това практиката ни показва, че преподавателите бързо свикват с новите методи на работа. 

Използването на електронните дъски и таблетите не е самоцел. То подкрепя усилията ни, свързани с цялостната промяна на начина на преподаване и крайната цел на училището. 
 


В категории: Просвета


7
Коментара
7
Коментара по темата
7.
Психолог
20.01.2020 20:08:24
3
4
Не само, че директорите са парашутисти и обръщат училищата с главата надолу.
Другото важно нещо е,че след тези псевдо конкурси за директори ,масово учители напускат или биват принуждавани да напускат училищата си, в които са работили много години!
Не материалната база прави едно училище елитно, а учителите му, доказали се през годините.
Вие си затваряте очите за безобразното кадруване в бургаските училища!Синдикатите никави ги няма, както винаги...
6.
До номер 1
18.01.2020 21:27:00
12
4
Копанарин, пак се изсра по въпроса.
5.
Учителка
18.01.2020 21:09:09
1
20
Няма, защото слуша Вилито. А тя си урежда нейните хора, които да може да си ги врътка както си иска. И на никой не му дреме за децата, това са само празни приказки и замазване на очите. А действителността е трагична
4.
До 2
18.01.2020 20:46:02
0
0
Тон
3.
Н
18.01.2020 20:43:49
0
28
Г-жо Ананиева ,нямате и представа колко съм разочарована от системата на образование ... Нямам думи как се мижа когато се пишат оценки ... Неграмотността не може да се бори с директори парашутисти които и грам понятие нямат за какво служи учителя,психолога или логопеда
2.
Учителка
18.01.2020 20:42:23
1
61
Не оставяйте децата да учат до десети клас по селата,в така наречените обединени училища.Така ги обричате на неграмотност. Отидете и направете проверки по тези села и ще се обедите. Някои немогат да четат.Трябва да учат в Бургас след седми клас, това е спасението. В противен случай каквото и да правите една голяма част ще си останат неграмотни
1.
ХХ
18.01.2020 20:39:51
2
27
Тя функционалната неграмотност, ако искате да я изкорените, трябва да почнете от парламента...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Близнаците и Рибите да вземат мерки за здравето си, а Скорпионите да внимава с харченето на парите! Близнаците и Рибите да вземат мерки за здравето си, а Скорпионите да внимава с харченето на парите!

Хороскоп за деня – 24 септември 2020, четвъртък

Новият шеф на "Пътна полиция" в Бургас направи най-странната покупка от "Метро" Новият шеф на "Пътна полиция" в Бургас направи най-странната покупка от "Метро"

Подобен личен жест от страна на полицейски шеф заслужава уважение

3 ползи от НЕсериозната връзка 3 ползи от НЕсериозната връзка

Ето защо е хубаво да играете малко ролята на мъжете

Седем генерални правила, които всяка жена трябва да следва Седем генерални правила, които всяка жена трябва да следва

Ето кои са те:

4 зодии, които нямат търпение да вдигнат сватба 4 зодии, които нямат търпение да вдигнат сватба

Ето кои са те:

Голямо признание за бургаски плаж, определиха го за най-достъпен за хора с увреждания Голямо признание за бургаски плаж, определиха го за най-достъпен за хора с увреждания

Концесионерът още преди три години въведе изцяло нова концепция за българските плажове

 

 

 

Идеалният десерт: Лек мус с лимон Идеалният десерт: Лек мус с лимон

Пухкав десерт с леко кисел вкус

Христо Сираков уби сина на Въло Радев в катастрофа Христо Сираков уби сина на Въло Радев в катастрофа

Приятелката на Ради Радев - Милена не му прости никога 

 

Ето кои са победителите в детския конкурс за рисунка в Бургас Ето кои са победителите в детския конкурс за рисунка в Бургас

В конкурса се включиха възпитаници от 27 бургаски детски градини, които представиха общо 123 картини

 

Строителният сектор изостава сериозно в дигитализацията Строителният сектор изостава сериозно в дигитализацията

Един от основните панели на Националната конференция по транспортна инфраструктура с международно участие ще са на тази тема

 

Бомбена заплаха затвори за 3 часа Айфеловата кула Бомбена заплаха затвори за 3 часа Айфеловата кула

Районът около парижкия символ е отцепен от полицията

СЗО: Светът да се готви за нова пандемия СЗО: Светът да се готви за нова пандемия

Историята ни учи, че епидемиите и пандемиите всъщност са част от живота, каза генералният директор

 

Фейсбук може да спре работа в Европа Фейсбук може да спре работа в Европа

От компанията не виждат как ще предоставят услугите си в рамките на ЕС, ако регулаторите не замразят механизма за пренос на данни

 

Трима българи са задържани в Индия за източване на банкови карти Трима българи са задържани в Индия за източване на банкови карти

Арестите били извършени на различни места в югозападния щат Гоа

14 деца са ударени от мълния на футболно игрище 14 деца са ударени от мълния на футболно игрище

Едно от пострадалите деца е транспортирано с хеликоптер

В САЩ: Затварят ти устата, ако споменеш Сорос В САЩ: Затварят ти устата, ако споменеш Сорос

„Фокс“ прекъсна виден републиканец, щом заговори как с парите си плаща за насилието и бунтовете в Америка

Броят на жертвите на COVID-19 в САЩ надхвърли 200 000 Броят на жертвите на COVID-19 в САЩ надхвърли 200 000

 Това е най-тежко засегнатата от пандемията държава

САЩ създават коалиция за спиране на „Северен поток 2“ САЩ създават коалиция за спиране на „Северен поток 2“

Изявлението направи държавният секретар Майк Помпео в интервю за вестник Bild

 

ЕС готви санкции за 40 физически лица и организации от Беларус ЕС готви санкции за 40 физически лица и организации от Беларус

Борел пояснява, че на тези лица и образувания ще бъдат замразени авоарите в Общността

 

Мистерията на загадъчните столетници от Хималаите Мистерията на загадъчните столетници от Хималаите

В далечния север на Пакистан, в планинската долина Хунза, разположена в района Гилгит-Балтистан, хората живеят до 120, 130 години

Бойко Борисов, министър-председател Бойко Борисов, министър-председател Войната е между ГЕРБ и ДПС, другите са за цвят и меродия Виц на деня Виц на деня Катаджия спира блондинка:
- Не ви работи мигачът, ще ви взема двайсет лева...
- Супер, за същото нещо в сервиза ми искаха петдесет...

Виц на деня Виц на деня Късно вечерта две братчета гледат през ключалката в спалнята на родителите си. По едно време по-голямото казва:
- Погледни какво правят! А на нас не ни дават и в носа да си бъркаме даже.

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако носиш радост, добре дошъл в моя ден!
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори