×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Опитваме да се преборим с функционалната неграмотност още от ранна възраст, програмата „Първокласно начало” е добър старт


Опитваме да се преборим с функционалната неграмотност още от ранна възраст, програмата „Първокласно начало” е добър старт
Ще насърчаваме децата да четат и разбират, вместо да зубрят и забравят, целим реформа на образователната система, но работим поетапно, казва зам.кметът Йорданка Ананиева
18 Януари 2020, Събота, 20:30 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

През 2020 г. предстоят нови ремонти на училищни дворове и детски градини, първокласниците ще влязат в чисто нови класни стаи, казва Йорданка Ананиева

-Г-жо Ананиева, освен развитие на висшето образование в Бургас, какво още предстои за образованието в Бургас, за началните и средните училища през 2020 г.? В началото на тази учебна година бургаските първокласници влязоха в обновени класни стаи.

Това е и една от важните програми на Община Бургас, която ще продължи след направеното м.г., - „Първокласно начало”. Ще има ремонти във всички бургаски училища и отново всички първолаци ще влязат в изцяло обновени и оборудвани по най-съвременни изисквания класни стаи. Съответно учителите ще преминат обучение по програмата, за да са запознати с новостите. 

Ще продължим да обновяваме спортните площадки. Много са училищата в Бургас, които са си направили труда да изготвят технически проекти и да имат готовност, за да можем ние, от наша страна, да търсим финансиране за изпълнението им. За съжаление, дворовете на училищата са много големи и съответно това увеличава цената за обновяване на тези пространства. Затова, за да можем да осъществим повече от тях, се насочихме към поетапно изпълнение на проектите, ще довършим започнатото през 2019 г. и ще започнем нови, които ще приключим тази година.

-Кои са училищата, за които със сигурност може да се каже, че ще получат обновени дворови пространства през т.г.?

-Със сигурност ще довършим двора на ОУ „Пейо Яворов”, където успяхме да направим само една площадка, а ремонта на другата предстои. Ще приключи и ремонтът на двора на ОУ „Георги Бенковски”, където предстои да се изгради още една площадка - за волейбол.

Най-вероятно ще започнем и изграждането на площадка в ОУ „Любен Каравелов”, за което вече има предложение от общински съветници.

-А какво предстои за детските градини на Бургас?

-В програмата на Димитър Николов са упоменати имената на детските градини, за които имаме готовност тази година да започнем ремонти. Едната е „Раковина”, която е с готов технически проект за обновяване на дворното пространство. Имаме готовност да подкрепим тези от ръководствата на детски забавачници, които имат разработен проект, за да можем ние да започнем реализирането му поетапно.

Отново ще следваме същия принцип – ще гледаме да не съсредоточаваме ресурсите и усилията само в един обект, а ще започнем на много места едновременно, за да виждат родителите, че по проекта се работи и има перспектива той да бъде довършен. 

-От началото на учебната 2019-2020 г. не е изминало много време, но основна задача на проекта „Първокласно начало” е подобряването на функционалната грамотност още от ранна детска възраст. Има ли прогрес в това отношение?

- Опитваме да се преборим с функционалната неграмотност още от ранна възраст, програмата „Първокласно начало” е добър старт, който започва дългия процес отрано, за да не се изправят после и учители, и родители пред свършен факт. Хората се изненадват, когато разберат, че дете в 7 клас е функционално неграмотно, но това е нормално, когато чак в 7 клас започват нашите усилия. Затова въведохме и програмата „Първокласно начало”, с която полагаме усилия обучението на децата да започне още от ранна възраст. Досега виждаме, че е много трудно образователната система да се пренастрои в посока подобряване на функционалната грамотност още от първи клас. А това е най-важното, защото след като е трудно при най-малките деца, то при вече поотрасналите става на практика невъзможно. 

Ще кажа следното – по поръчка на кмета Димитър Николов, на края на тази година ще имаме проведено изследване сред учениците в Бургас, което ще засече параметрите, показващи нивото на функционална грамотност спрямо предходния период. 

Засега  отчитаме, че когато децата използват новите технологии, те успяват да изпълнят два пъти повече задачи, зададени от учителя. 

-Какво точно представляват нововъведенията в класните стаи на първокласниците и те подобряват ли реално възможностите им да усвояват материята?

-Няколко са принципните и важни неща в това, което правим. Първото е пренастройката на системата. В наши дни светът е глобален и всяко дете може да намери информация, а това налага преосмисляне на всичките ни разбирания за образованието досега. Децата трябва да се научат да отсяват информацията, която намират и от всичко, което ги залива в социалните мрежи и в интернет като цяло, да успеят да извадят важното. Целта е те да усвоят това умение още от най-ранна възраст. 

Вече отмина времето, в което учителската работа се изразява в това да накара детето да си научи урока и след това да изкаже всичко по учебник. Нужно е да научим децата да могат да отговарят на въпроси към текста, който четат – това на практика показва техните знания. Защото в момента това не е така – когато нашите деца четат, те не разбират какво реално четат.

И в тази връзка, когато процесът от черната дъска се преместти към дигиталния свят, той се превръща за тях в по интересен и по-занимателен. Не е маловажен и опитът ни да направим така, че децата да работят в екип. Световното знание става все по-голямо и е все по-невъзможно един човек да знае всичко. Затова по програма „Първокласно начало” сме купили за децата не индивидуални таблети, а един за група от 4 деца. Чиновете в класните стаи вече са единични, като това позволява за различни аранжименти по време на час, по преценка на учителя и в зависимост от задачата. 

-Крайният резултат на тази реформа обаче изглежда като много драстична промяна от това, което досега наблюдаваме в образователната система?

-Да, затова подхождаме бавно, поетапно. Много е важно в случая обучението на учителите. Обучението, което направихме в началото на годината, беше ценно за тях, но имаме и екип, който подкрепя колегите на място. Понякога по-възрастните учители се притесняват да ползват новите технологии, като тогава се намесва въпросният екип, който им демонстрира цялата функционалност на техниката. Веднъж показано, след това практиката ни показва, че преподавателите бързо свикват с новите методи на работа. 

Използването на електронните дъски и таблетите не е самоцел. То подкрепя усилията ни, свързани с цялостната промяна на начина на преподаване и крайната цел на училището. 
 


В категории: Просвета


7
Коментара
Емануела къса рокли
Емануела къса рокли 21/02/2020, Петък 11:40 0
7
Коментара по темата
7.
Психолог
20.01.2020 20:08:24
3
4
Не само, че директорите са парашутисти и обръщат училищата с главата надолу.
Другото важно нещо е,че след тези псевдо конкурси за директори ,масово учители напускат или биват принуждавани да напускат училищата си, в които са работили много години!
Не материалната база прави едно училище елитно, а учителите му, доказали се през годините.
Вие си затваряте очите за безобразното кадруване в бургаските училища!Синдикатите никави ги няма, както винаги...
6.
До номер 1
18.01.2020 21:27:00
12
4
Копанарин, пак се изсра по въпроса.
5.
Учителка
18.01.2020 21:09:09
1
19
Няма, защото слуша Вилито. А тя си урежда нейните хора, които да може да си ги врътка както си иска. И на никой не му дреме за децата, това са само празни приказки и замазване на очите. А действителността е трагична
4.
До 2
18.01.2020 20:46:02
0
0
Тон
3.
Н
18.01.2020 20:43:49
0
28
Г-жо Ананиева ,нямате и представа колко съм разочарована от системата на образование ... Нямам думи как се мижа когато се пишат оценки ... Неграмотността не може да се бори с директори парашутисти които и грам понятие нямат за какво служи учителя,психолога или логопеда
2.
Учителка
18.01.2020 20:42:23
1
61
Не оставяйте децата да учат до десети клас по селата,в така наречените обединени училища.Така ги обричате на неграмотност. Отидете и направете проверки по тези села и ще се обедите. Някои немогат да четат.Трябва да учат в Бургас след седми клас, това е спасението. В противен случай каквото и да правите една голяма част ще си останат неграмотни
1.
ХХ
18.01.2020 20:39:51
2
27
Тя функционалната неграмотност, ако искате да я изкорените, трябва да почнете от парламента...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургазлии категорични: Повече зеленина и арии на открито на пл. "Св.св. Кирил и Методий" Бургазлии категорични: Повече зеленина и арии на открито на пл. "Св.св. Кирил и Методий"

Всички идеи ще бъдат обобщени и анализирани

Спектакълът „Приятна жена в лоша компания“ с премиера в Бургас Спектакълът „Приятна жена в лоша компания“ с премиера в Бургас

Приятната жена е Нина – дръзка, чаровна, неустоима, неудържима в желанието си да живее живота си така, както иска

Емануела къса рокли Емануела къса рокли

Фолк фурията е на път да скъса някоя рокля с атрактивните си извивки

50-годишен мъж се самоуби тази нощ, след като скочи от прозореца на дома си 50-годишен мъж се самоуби тази нощ, след като скочи от прозореца на дома си

Няма данни за насилие, мъжът е загинал на място

Две трети от общините не искали винетките Две трети от общините не искали винетките

АПИ предлага те да й плащат за поддръжка на шосетата

Внимание! Променят движението край Гробищата в Бургас заради Задушница Внимание! Променят движението край Гробищата в Бургас заради Задушница

В траурния парк утре ще се влиза само през източния вход и ще се излиза само през южния

Лудогорец отърва кожата , падна само с два гола от Интер Лудогорец отърва кожата , падна само с два гола от Интер

Италианският гранд не остави шанс на разградчани, Ериксен и Лукаку донесоха победата на "нерадзурите"

Българин опитал да подкупи полицаи в Италия с ракия и суджук Българин опитал да подкупи полицаи в Италия с ракия и суджук

Срещу нашенеца е повдигнато обвинение за подбуждане към корупция

Павел Попандов на протест заради кафене, което блокира входа на жилищен блок и пречи на санирането Павел Попандов на протест заради кафене, което блокира входа на жилищен блок и пречи на санирането

Свидетели сме на поредното незаконно строителство, каза актьорът

Алекс Сърчаджиева излиза с млад колега Алекс Сърчаджиева излиза с млад колега

Боян Арсов се увърта около вдовицата на Ласкин

Ситуацията с коронавируса - преекспонирана, имало повече страх Ситуацията с коронавируса - преекспонирана, имало повече страх

Вирусът рано или късно ще бъде овладян, заяви Евгений Кандиларов

Заловиха човешки мозък в буркан на граничен пункт Заловиха човешки мозък в буркан на граничен пункт

Пратката идвала от Торонто и е била на път за Кеноша, Уисконсин

Лидерите на ЕС не могат да се разберат заради дупката от 75 милиарда евро в бюджета след Брекзит Лидерите на ЕС не могат да се разберат заради дупката от 75 милиарда евро в бюджета след Брекзит

Втори ден продължават тежките разговори и извънредното заседание на Европейския съюз

Берлинале започна с минута мълчание заради терора в Ханау Берлинале започна с минута мълчание заради терора в Ханау

Самуел Финци откри фестивала с реч, в която обърна внимание на свободата, с която хората на стария континент разполагат

Десетки хиляди на бдение за жертвите на крайнодесния екстремист в Ханау Десетки хиляди на бдение за жертвите на крайнодесния екстремист в Ханау

Нападението е определено от разследващите като терористичен акт

Смях! Българин опитал да подкупи полицаи в Италия с ракия и суджук Смях! Българин опитал да подкупи полицаи в Италия с ракия и суджук

Карабинерите го задържали веднага с обвинение за подбуждане към корупция

Германия бере горчивите плодове на Меркел - крайнодесен застреля 9 души в наргиле барове Германия бере горчивите плодове на Меркел - крайнодесен застреля 9 души в наргиле барове

Когато насаждаш крайнолява политика, ще жънеш крайнодесни плодове

Година без Лагерфелд: Как са осиротелите Chanel, Fendi и KL Година без Лагерфелд: Как са осиротелите Chanel, Fendi и KL

Как го помнят приятелите и колегите му...

Европейските лидери влизат в борба за бюджета Европейските лидери влизат в борба за бюджета

Те се събират този четвъртък в Брюксел

Кървава драма в Германия: 10 убити при стрелба в Ханау Кървава драма в Германия: 10 убити при стрелба в Ханау

Неизвестни нападатели откриха огън в два наргиле бара, стреляли от кола в движение

Емил Димитров-Ревизоро Емил Димитров-Ревизоро Президентът какво прави – общо взето, грижи се за първата дама Виц на деня Виц на деня Пешо, съседи сме с теб откакто се помним... мислиш ли, че ще ти крада wifi?!? - Не! - Ами... тогава защо непрекъснато сменяш паролата?! Виц на деня Виц на деня Когато ви е скучно, отидете в най-близката до вас банка и изкрещете:
- Никой да не мърда!
И точно преди да извадят пистолети, добавете:
- Падна ми контактната леща.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако мъжете можеха да четат женски мисли...пак нищо нямаше да разберат
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори