×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
НА ЖИВО

Ще ни проверяват на границата дали сме в болнични


Ще ни проверяват на границата дали сме в болнични
Това е една от мерките за ограничаване на злоупотребите с болнични
18 Януари 2020, Събота, 09:45 ч.
Автор: Флагман.бг

Предвиждат се и внезапни проверки спазва ли се болничният режим по сигнали на работодатели и граждани

Граничните органи да имат достъп до електронния регистър на болничните листове и да подават незабавно информация към НОИ, когато някой напуска България докато е в болнични, пише Mediapool.bg.

Това е една от мерките за ограничаване на злоупотребите с болнични, предложена в анализ на Националния осигурителен институт (НОИ) по проблема, публикуван в петък. В него се съдържат и други предложения като например да се намали срокът, за който личният лекар и ТЕЛК могат да издават болнични. Както и да се въведе контрол на болничните от работодателите и болничният да бъде заверяван от лекар, с който те имат договор. Или дори работодателят да изпраща служителите си за повторна експертиза в лечебно заведение, с което има договор, когато се съмнява в достоверността на болничните. Това обаче ще става само със съгласието на служителите. Представители на здравните власти пък ще правят внезапни проверки дали хората си спазват назначените болнични режими. Това ще може да става по сигнали на работодателя или граждани.

Анализът на НОИ развенчава мита, че болничните се ползват от осигурените най-вече като инструмент за "сливане на празничните дни". Такива внушения бяха направени както от премиера Бойко Борисов, така и от бизнес организации, според които "като дойде петък, и "айде в Гърция на почивка", и от орязването на болничните "губят само измамниците, които се пекат на плажа".

От анализа на НОИ става ясно, че ръстът в разходите за болнични се дължи на дългосрочните болнични, а не на кратките болнични за по 3 дни до седмица. Сериозен принос за ръста в броя на болничните и разходите има застаряващата работна сила, тъй като хората в предпенсионна възраст ползват повече болнични. Анализът отхвърля подозренията, че държавните служители са голям ползвател на болнични.

Най-честите диагнози в болничните

Най-често срещаните диагнози, по които са издадени болнични листове, са "Остър бронхит, неуточнен", "Увреждания на междупрешленните дискове в поясния отдел", "Остра инфекция на горните дихателните пътища, неуточнена", "Заплашващ аборт" и "Вирусна инфекция, неуточнена". По тези пет диагнози през 2018 г. са издадени близо 29 на сто от всички болнични листове, по които НОИ плаща и по тях са изплатени обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване на над 45 на сто от всички хора с изплатено обезщетение. Тези и останалите диагнози в топ 20 при издаваните болнични листове, показват че те са най-често за вирусни и грипни инфекции с различни форми на усложнения, проблеми с опорно-двигателния апарат и усложнения при бременност. Близо 80 на сто от издадените болнични листове са издадени от лечебни заведения в извънболничната помощ – лични лекари и специалисти.

На кои болнични се дължи ръстът в разходите?

Макар и болничните листове с по-кратка продължителност (до 7 дни) да са най-често издаваният вид болнични листове, не те са причината за нарастването на изплатените от НОИ брой работни дни, респективно – за нарастването на разходите за парични обезщетения.

Отчетеният ръст от 760 хиляди работни дни за периода 2016-2018 г. се дължи на болничните листове с продължителност над 7, но под 30 календарни дни.

Кой ползва най-много болнични?

Държавните служители, противно на обществените очаквания не са съществен ползвател на болнични, според анализа на НОИ. Най-голям брой болнични листове се издават логично от работещите в най-масовата – трета категория труд – близо 76 на сто от всички болнични листове. Структурата остава непроменена в периода 2016-2018 г., от което е видно, че работещите на държавна служба по Закона за държавния служител или други закони, имат много малък принос в общото нарастване на общия брой на болничните листове за разглеждания период. Същото се отнася за самоосигуряващите се. Анализът на НОИ обръща специално внимание на възрастовата група 55- 64 г., тъй като нейната численост намалява, но се увеличава броят на получателите на обезщетения. Това е логичен резултат от увеличеното участие на хората на 55 и повече години в работната сила и заетостта. Болничните листове, издадени на хора в най-високите възрастови групи на пазара на труда, имат основен принос за увеличението. Броят на издадените болнични листове за най-младите генерации на пазара на труда (15-24 г. и 25-34 г.) намалява както поради демографските промени - най-вече емиграция, така и поради факта, че здравният им статус по принцип предполага да боледуват по-малко.

 Икономическите дейности, в които се издават най-много болничини са информационните технологии и услуги; операции с недвижими имоти; търговия на едро и дребно с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт; бюджетни организации и субекти, които не прилагат минимални осигурителни доходи; хотелиерство; ресторантьорство; туристическа дейност; транспорт, строителство; растениевъдство, животновъдство; производство на електрически съоръжения.

Има сезонност, но няма прекомерно сливане с празниците

Данните на НОИ показват, че действително може да се говори за наличието на сезонен компонент при издаването на болничните листове. Най-голям е броят им през зимните месеци (януари, февруари, март) и късната есен (октомври и ноември). "В контекста на разпространеното схващане, че болничните листове се използват от осигурените лица като инструмент за "сливане на празничните дни", данните на съвкупностно ниво не позволяват това допускане да бъде потвърдено. В месеците с най-голям брой официални празници (април, май и септември) сезонните индекси на издадените болнични листове е значително по-нисък от средното равнище", сочи анализаът на НОИ.

Какво предлага НОИ за ограничаване на болничните?

НОИ предлага да се намали продължителността на временната неработоспособност, определяна от лекарските консултативни комисии (ЛКК) и от ЛКК по решение на ТЕЛК от 30 на 20 дни еднократно, респективно от 180 на 120 дни без прекъсване. След изтичане на 120 дни непрекъснат отпуск или 240 дни с прекъсване в две предходни календарни години и в годината на боледуването.

При необходимост от продължаване на болничния това ще става след решение на ТЕЛК.

Предлага се и промяна в правомощията на лекуващия лекар по отношение продължителността на болничния. Той ще може да издава еднолично 7 вместо 14 дни непрекъснато за едно или повече заболявания, но за не повече от 20 дни с прекъсване в рамките на една календарна година.

Освен това за профилактични прегледи в работно или извънработно време няма да се издава болничен, а ще се издава служебна бележка от лекаря, в която ще се посочва часа на явяването и приключването на изследването или прегледа.

Предлага се и работодателите да упражняват контрол над болничните. Една от идеите е болничният лист да се подписва и от лекар, с който работодателят има сключен договор. Допълнителен контрол може да се осигури и чрез регламентиране на възможност за работодателя да сключи договор с лечебно заведение, в което да изпраща за повторна експертиза своите служители (с тяхно съгласие), при съмнение че издадените им болнични листове не отразяват адекватно здравословното им състояние. Мярката би имала възпитателен и превантивен характер срещу злоупотребите с правото на ползване на отпуск при временна неработоспособност, смятат от НОИ.

В Закона за здравето ще се въведе задължение на хората да спазват предписания режим, лекарствената терапия, назначените диагностично-лечебни процедури и прегледи. Освен това ще се въведе административна санкция за неспазване на режима. Освен това човек може да бъде лишен обезщетение не само за дните на нарушението, а за целия период на временната неработоспособност, ако не спазва предписания режим. Представители на регионалната здравна инспекция, териториалното поделение на НОИ и РЗОК ще имат право да извършват внезапни проверки за спазване на определения в болничния лист режим на лечение. Това ще може да става и по жалби от работодателя и сигнали на граждани.

Предлага се още да се разработи и внедри информационна система за контрол и мониторинг на решенията за временна неработоспособност в реално време, с цел осигуряване на пълната информация по отношение на издадените болнични листове и решенията по обжалването им, е необходимо. Чрез нея следва да се интегрира информацията за временна неработоспособност, постъпваща от НОИ, НЗОК и НЕЛК.


В категории: Политика


16
Коментара
16
Коментара по темата
16.
Вики
18.01.2020 17:35:36
1
5
А колко хора ходят да се лекуват само в Турция, а? Че там са пет хиляди пъти по добри от нашите лекари, клиники и условия. Нещастници!!! Както пише 12 ще си даваме парите по моргите
15.
Офф малеее
18.01.2020 16:10:57
0
7
Ма много искам да видя как ще се случи една бременна с ранни контракции или кървене как ще я накарат да се върне на работа , след като и изтекат тия 120 дни. И ако работата и е да стои по 8 часа на крак без право да седне в 7мия месец. И да я разхождат по комисии. Явно не ни стига, че здравното обслужване и система е ужасно , ами и това с болничните
14.
Бот
18.01.2020 14:48:57
0
7
Заради простия Бай Ганьо ще създадат толкова проблеми на хората които наистина имат нужда от болнични и от лечение в чужбина.
13.
И във фецата ви гледат
18.01.2020 14:42:08
0
5
Който е в болнични да не се тагва във Фейсбук като ходи на почивка, че и там гледат. Направо си закривайте фейсбук профилите
12.
Гениално
18.01.2020 14:15:46
0
5
Така търсещите лечение в чужбина няма да харчат пари по лекари навън, а парите им ще остана в България - по морги и погребални бюра
11.
Sick pay
18.01.2020 12:44:04
1
5
В Англия болничните са фиксирани на 92 лири седмично . Направо умираш прав :)
10.
123
18.01.2020 12:43:01
0
5
След време ще направят който има някаква не платена глоба или сметка, няма да може да напуска границата
9.
Добринка
18.01.2020 12:41:29
8
4
Браво! Добро решение! Тарикатите, които взимат болнични са всъщност крадци: лъжат държавата, лъжат работодателите си, лъжат колегите си, които им поемат смените! Иначе пеят патриотични песни, веят трибагреника и са първи по съборите! И са все едни и същи във всяка фирма и учреждение.
8.
Добринка
18.01.2020 12:41:25
11
3
Браво! Добро решение! Тарикатите, които взимат болнични са всъщност крадци: лъжат държавата, лъжат работодателите си, лъжат колегите си, които им поемат смените! Иначе пеят патриотични песни, веят трибагреника и са първи по съборите! И са все едни и същи във всяка фирма и учреждение.
7.
Поправям се
18.01.2020 11:31:45
1
2
В коментара ми N6 имах предвид НЗОК, а не НОИ
6.
Ха
18.01.2020 11:27:11
0
23
Доктор Дечев ясно посочи как се източва НОИ-чрез покупка на лекарства от частните болници, без обществена поръчка, които лекарства НОИ запраща на тези болници. Болничните са капка в морето, още повече, че работещите над 55 годишна възраст боледуват повечеот работещите, които са по-млади по чисто възрастови причини. Въпреки това платените "анализатори", които са слуги на статуквото(разбирай управляващите) упорито отказват да търсят проблемите там където те съществуват, хвърляйки фалшиви новини на непосветената маса от народонаселението. (от което 80%са дебили, както каза един умен човек преди време).
5.
мислещ
18.01.2020 11:25:25
12
6
Супер идея !
4.
Тони
18.01.2020 11:10:31
12
6
Крайно време беше!
3.
зурла
18.01.2020 11:01:06
6
16
единственото което една простотия може да роди е .. друга простотия
2.
Яяяя
18.01.2020 10:51:20
3
17
Ами ако искаш да се лекуваш в чужбина
1.
SF
18.01.2020 10:30:41
8
37
Божичко, докъде стигнахме...??!!! А да гледат в устата ми какво съм ял не искат ли?? Второ мнение за проверка- като си болен ти е само до обикаляне по улуците докато се чудиш къде да се изповръщаш и как да си стоиш на краката...Боже, пази ни от ГРОБ!!!! Това е геноцид! Пак гласувайте за вожда си....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как да му доставим удоволствие с крака Как да му доставим удоволствие с крака

Никой няма да ви сметне за канибал, ако решите да „изядете“ палците му

Бургаската певица Лидия стана фолкаджийка и се пусна на нацист Бургаската певица Лидия стана фолкаджийка и се пусна на нацист

Във видеоклипа на новото си парче музикалната морска сирена се отдава на ласки с нацистки офицер

Защо някои жени преследват мъже, които не ги обичат Защо някои жени преследват мъже, които не ги обичат

Може би на всяка жена се е случвало

Кои приятели да задържите в живота си Кои приятели да задържите в живота си

Останаха ли такива, на които можем да разчитаме?

Изследовател: Земята е плоска, илюминатите ни заробват с лъжи Изследовател: Земята е плоска, илюминатите ни заробват с лъжи

До 20 години човечеството ще изчезне, казва Стамен Георгиев – Стамат

4 зодии, които винаги са в центъра на купона 4 зодии, които винаги са в центъра на купона

За тях най-важното е да си прекарват добре и да се забавляват сред голяма група хора

Алкохолен глад! Софиянец цяла седмица краде джин и уиски от магазин „Кауфланд” в Бургас Алкохолен глад! Софиянец цяла седмица краде джин и уиски от магазин „Кауфланд” в Бургас

Мъжът се сдобил с десетки бутилки Bushmills и Beefeater

Актрисата Диана Димитрова осмя плеймейтките Актрисата Диана Димитрова осмя плеймейтките

Феновете на д-р Огнянова от "Откраднат живот" в подкрепиха

Стефано Белтраме донесе победата на ЦСКА над „Ботев“ Стефано Белтраме донесе победата на ЦСКА над „Ботев“

 В девета поредна среща "червените" не допуснаха попадение

Инфарктен мач във Варна: „Левски“ поведе в 93-ата минута, но „моряците“ изравниха Инфарктен мач във Варна: „Левски“ поведе в 93-ата минута, но „моряците“ изравниха

 Черно море море се добра до точката секунди, след като сините вкараха втория си гол

Над 50 са вече заразените с коронавирус в Италия Над 50 са вече заразените с коронавирус в Италия

Според здравните власти няма основания за въвеждане на извънредни мерки

16 години по-късно: “Приятели” отново заедно за един епизод 16 години по-късно: “Приятели” отново заедно за един епизод

Очаква се култовата история на шестимата приятели-съквартиранти да счупи рейтингите

Зловещо! 51 убийства в Бразилия за два дни Зловещо! 51 убийства в Бразилия за два дни

Обикновено регистрираните убийства в щата Сеара са около шест на ден

Путин бил по-опасен от коронавируса Путин бил по-опасен от коронавируса

Руският президент нямал никакво намерение да сключи мир с Украйна, жалва се Порошенко

Купон в морга, гробари празнуват със стриптизьорка Купон в морга, гробари празнуват със стриптизьорка

В момента скандалното парти се проверява

Страх от китайския коронавирус в Украйна, министър влезе при евакуирани от Ухан Страх от китайския коронавирус в Украйна, министър влезе при евакуирани от Ухан

Зоряна Скалецка взе решение да изкара с тях карантината

Трагедия на остров Бали, връщат красавица в ковчег Трагедия на остров Бали, връщат красавица в ковчег

Денят преди заминаването океанът бил неспокоен, но Авелина решила да се изкъпе и течението я отнесло

Нападнаха с камъни автобуси, превозващи евакуирани от Китай Нападнаха с камъни автобуси, превозващи евакуирани от Китай

Демонстранти хвърляха камъни и палиха огньове

Ситуацията с коронавируса - преекспонирана, имало повече страх Ситуацията с коронавируса - преекспонирана, имало повече страх

Вирусът рано или късно ще бъде овладян, заяви Евгений Кандиларов

Заловиха човешки мозък в буркан на граничен пункт Заловиха човешки мозък в буркан на граничен пункт

Пратката идвала от Торонто и е била на път за Кеноша, Уисконсин

Емил Димитров-Ревизоро Емил Димитров-Ревизоро Президентът какво прави – общо взето, грижи се за първата дама Виц на деня Виц на деня Пешо, съседи сме с теб откакто се помним... мислиш ли, че ще ти крада wifi?!? - Не! - Ами... тогава защо непрекъснато сменяш паролата?! Виц на деня Виц на деня Когато ви е скучно, отидете в най-близката до вас банка и изкрещете:
- Никой да не мърда!
И точно преди да извадят пистолети, добавете:
- Падна ми контактната леща.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако мъжете можеха да четат женски мисли...пак нищо нямаше да разберат
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори