×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Гешев за Нено Димов: Никого не сме убивали, но недосегаеми хора няма


14 Януари 2020, Вторник, 18:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Главният прокурор обещал на жителите на Галиче да разкара целия крими контингент

Това, че някой е министър, не води до имунитет срещу наказателно преследване. Недосегаеми хора в България няма. Така главният прокурор Иван Гешев коментира ареста на екоминистъра в оставка Нено Димов заради водната криза в Перник и нерегламентирания внос на отпадъци от Италия. 

"Единствената гранична линия е дали спазваш закона или не. Всеки министър, зам.-министър, лица от изпълнителната власт, включително и магистрати, следователи, съдии и прокурори нямат имунитет срещу наказателно преследване. В случай, че колегите от съответните прокуратури констатират и съберат достатъчно доказателства за виновността на някое лице от кръга на тези, които посочих, то нямам съмнение че ще бъде привлечено към наказателна отговорност. Ние ще докажем, че наистина такива няма с действията си. Нямам притеснения от никакви други фактори, освен това да спазваме закона и да го прилагаме правилно", отсече обвинител номер 1. 

Попитан за мнение по позицията на лидера на ВМРО и военен министър Красимир Каракачанов, че задържането на Димов представлява политическо убийство, Гешев отговори, цитиран от "Блиц" с напомняне, че у нас отдавна няма смъртно наказание.

"Така, че няма как да извършим убийство, когато спазваме закона. Единствената разделителна линия, която очертах е дали някой спазва закона или не. По отношение на общественото мнение, съм сигурен, че ако прокуратурата продължи последователно по този начин, по който смятам да продължи, едва ли ще остави съмнение в българските граждани, че работим за това да са по-добре защитени техните права, живот, къщи и да не бъдат ограбвани. Ще работим за това да не бъде присвояван публичен ресурс", категоричен е главният прокурор.

По повод напрежението в Галиче след убийството на 18-годишна Андреа, Гешев разкри, че вече е взел мерки всички криминални лица да бъдат изведени от там. "В крайна сметка дори да предотвратим и едно престъпление с тежест като зверството в с. Галиче, аз ще съм доволен. Но това ще е координирана дейност в цялата страна, така както съвместно с МВР противодействахме на телефонните измами, които в процентно отношение намаляха с 55% през последната година", отчете той.

И допълни със статистика - че през последните няколко години извършителите на тежки престъпления се оказват с незавършен първи клас, непълнолетни и безработни. "Социопати! Това е краткото определение за тях. Прокуратурата ще поеме своята отговорност, но това трябва да направят и други институции. За да не прозвучи драматично, тъжно и дълбоко невярно това, което описвам - че България е страна, в която се шири страшна престъпност и корупция, истината е, че ние нямаме проблемите на много европейски държави", убеден е Гешев. 


В категории: Темида


4
Коментара
4
Коментара по темата
4.
ХХ
15.01.2020 09:37:49
0
3
Гешев, гешев, изрод лъжлив гербаджийски, цветанов си каза истината много добре. Можеш ли да го/ме опровергаеш?!
3.
плитък гроб=
15.01.2020 05:31:26
0
5
Господ гледа мърши!
2.
Еретика
15.01.2020 00:14:49
0
8
Другарю Гешев лъжеш като дърт циганин.Бойко е недосегаем.Ловите убийци е циганинът от Галиче дали е убиец.Ами ако някой му е платил да си. (признае).Е виновен трябва да има и вие решихте проблема,както някога мязащият на циганин Иван Костов обвини че майка е убила детето си.Е потулиха случая както правите вие сега.
1.
Дълбоката Държава
14.01.2020 19:20:21
1
8
Как една определена политика или нейната затлъстяла, лакома и самопредлагаща се карикатура се е превърнала в КАСТА, и е завладяла цялото общество? Как, възлагайки си все по-малко цели в името на общото благо и, вместо да създава една здрава и честна администрация, все повече се стреми да подхранва собствените си интереси? Все по-отявлено намерение, което постепенно се е превърнало в булимия, която заразява бизнесмени, депутати, областни управители, кметове, общински съветници, съдии, чантаджии и клакьори. В изкушението си да превземат метър след метър нови пространства, са се разпрострели нашироко в икономиката чрез обществени поръчки и евросубсидии; в здравни заведения, общински фирми, смесени дружества, фондации, медии, фестивали, футболни клубове и всичко, носещо пари. Спирала, която не само вреди на милиони честни хора от дясното и лявото политическо пространство, но е и самоубийствена за обществото – повече власт, за да се правят повече пари; повече пари, за да се вземе по-голяма власт; и отново повече власт, за да се правят повече пари.

Според Алексис дьо Токвил: „Олигархията е система, в която властта е силно централизирана и свързващите тела са разтворени, или отслабени в тяхното самоуправление. На върха, конституционните власти, вместо да са отделени и уравновесени, гъсто са се преплели една в друга. Който ги управлява, е част от олигархията. Всеки от олигарсите си има своя монополна зона на власт, а другите са заети да му я гарантират непрекъснато, при условие да се възползват естествено от правото си на взаимност.” Токвил все още не е предвидил по своето време модерните общества, средствата им за комуникация и манипулация на мнението на масите.

Това не означава, че народът не може да гласува и че електоралните механизми са създадени така, че да се утвърждава непрекъснато олигархията. Политиците надменно твърдят, че не им е известно за случаи на политика, провеждана от граждани, а не от политици. Прераждането на държавата на парите ни кара вече горчиво да се смеем, защото, обобщено погледнато, в програмите на партиите няма различия по основните въпроси, а само в несъществените детайли. А новите партии са по-лоши от тези в зората на демокрацията. С малки изключения, им липсва демократичен живот. Те са олигархични или лични партии, олицетворявани от новите им “фюрери”. Без територия и конкретен социален пласт. Чувстват се удобно, като у дома си в телевизионните студия. На онези, които биха искали да наложат отново демокрация, базирана на пропорционалната избирателна система, трябва да кажем: „Първо ни върнете партиите!”. Но истинските, не онези, създадени от специалисти по търговско право.

Преди време бе поставен световен рекорд, при който 357 парашутисти успяха да се хванат в огромен кръг за ръка и да се приземят, някои с леки контузии. Но нека си признаем, никой не се приземява в критични ситуации така меко и успешно, както родните ни политици. Че кой може да извади парашутистите ни от топлите им службици? Кой смее да засегне тази мрежа от интереси, връзки, осигурени електорално избирателни райони, утвърдени отношения с бизнес, културни и научни институции, тези мрежи от познанства, така скъпоценни в деня на изборите? Откровено казано, остана ли някой наивен нашенец, който да си представи, че толкова лакомата управляваща класа, оставаща винаги една и съща при всички редувания във властта, се е превърнала в добродетелна, въпреки изобилието на мошеници в нея, които винаги се отървават, без дори леко пошляпване по бузките? Когато се наложи да се потърси наказателна отговорност на олигарх или висш партиен деятел, се оказва, че те едва ли не са едноръки, слепи, куци и с диагнози като „двустранна гонартроза”, “генерирана остеопороза”, “шипове”, “лумбална дископатия” и пр. медицински термини, услужливо представени от благодарно задължените им медици. А в същото време джиткат с колите си и се веселят по партита, обкръжени от многобройни гардове, някои като държавна охрана, за уж застрашената им лична безопасност.

Привилегиите карат кръвта да кипи във вените ни. Ако се направи проверка на разходите на държавната и общинска администрация само за пътни разходи, ще излезе, че някои са във въздуха едва ли не 25 часа в денонощието. Естествено „Авиоотряд 28” е по-секретен и от щатския, тайнствен „обект 51”. С още по-голямата тайна – кой ли е пътувал с тези самолети? Някой би се запитал – откъде намират време да ни управляват, като не се спират нито за миг, нагоре-надолу по стълбичките на самолетите? А лудото каране с включени сирени и сини буркани, за да пристигнат на ново летище, с нови излитания и кацания? Какво ни казват от години? Че държавните полети са наложени от съображения за сигурност. Че неизползването на гражданските самолети повишало тяхната сигурност. Ах, какви златни сърца! Но, за да ги опровергае, на преден план излиза британската монархия, например, изложена на много повече истински терористични заплахи. Кралското семейство и свитата му ежегодно използват десетки граждански, редовни полети, с цел икономии за бюджета на двореца. При това, без техния и на останалите пътници статус да е нарушен.

Ами разходите за тоалетна хартия на парламента – те са колкото за цял малък град. Естествено разликата не е в количеството ролки, а в качеството и цената на хартията за привилегированите им задници. Порят родните магистрали с императорската свита на НСО, отваряща им път, както Мойсей през водите на Червено море. И вече едва ли не и селските кметове искат да се возят, ако не в служебен “Ролс-Ройс”, то поне в BMV или “Мерцедес”, обезателно със син буркан.

Всички те маршируват и бият крак под звуците и строфите на тяхната си песен: „За децата и внуците ще се бием на всички фронтове”. Открай време е така. Общо е чувството, че политиците, да не говорим за адвокати, съдии, нотариуси, лекари, фармацевти, журналисти, напредват в обществото по роднинска линия. Това е и едно от неопровержимите доказателства, как българската политика и администрация се превръща в каста, чрез предаване на властта между близки и роднини. Без разлика в политическите цветове и без значение дали от дясно или от ляво. Комунизъм не се римува с либерализъм, но в рамките на рода и дори семейството това е практика, гарантираща вечен престой във властта. Дори имаме пример с двамата братя медици Миланови, често показвани по телевизиите. Е, все още не са заявили, че не разговорят помежду си.

Доскоро беше практика партийни бонзи от ляво и дясно да дремят на парламентарната банка по 3-4 мандата, а някои продължиха мандатите си от родния в европейския парламент, където престоят е още по-сладък. Кастата на висшите ни политици и бюрократи се превръща в такава на щастливи, млади „бейби пенсионери”, законно пенсионирани със стаж, значително по-малък от този на простосмъртните граждани.

Ако маржът на печалбата в медицината беше висок, защо българските политици трябва да се терзаят душевно за функционирането на държавното здравеОПРАЗване? Ако при частните лечебни заведения отиват пари, а към държавните – неприятности, защо те ще трябва да трансформират полуразрушени болници в стегнати и годни клиники? Въпроси, които въобще не са реторични. Защото голяма част от болниците и медицинските центрове за частно лечение са в ръцете (директно, или чрез съпруги и роднини) на политиците от партиите, на които от възкръсването на държавното здравеопазване директно ще им се бръкне в джоба. Здравеопазването е индустрия от първостепенна важност, с дефектите, които се забелязват в целия държавен сектор, където се подпомага сътрудничеството между лошите навици на неолиберализма със старите на тоталитаризма. Където над 50 % от дейностите в частните клиники са упълномощени да извършват онова, което в една нормална страна се прави от държавните болници, и благодарение на това се обогатяват необосновано.

И понеже сме в навечерието на изборитe за Европарламент. Какви са разликите в заплатите на националните ни депутати и онези на европейските парламентаристи? Толкова много е изписано и дискутирано по тази тема, че не си заслужава да се спори по тази тема. Числата сами говорят за себе си. Не само не се доближават до базовата заплата от 144 хил. евро годишно, но и далеч я надхвърлят. В нея не са включени пътните, естествено калкулирани върху цената на най-скъпия самолетен билет. Плюс допълнителни парламентарни пари за сътрудници, които просто може и да не съществуват в ерата на Гугъл. Плюс няколко хиляди за заседателни, хотел от поне 300 евро за нощувка и редица други. Сметката от 30-35 хил. евро на калпак за месец е по-скоро занижена, отколкото завишена, и това определя неистовия интерес към този синекур. Това определя и тяхното гласуване и поведение по-нататък, в полза на наднацианалната олигархия.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Епископ Константин Преславски“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Епископ Константин Преславски“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер  Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални 
Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори