×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Как да разпознаем психопата сред нас, кои са типичните му страни?


12 Януари 2020, Неделя, 10:28 ч.

Около 1% от всички мъже в света могат да бъдат класифицирани като психопати

Учените смятат, че сред серийните убийци има малко хора, които могат да бъдат наречени психопати. Но всички ние, в една или друга степен, имаме психопатични особености, пише авторитетното шведско издание Svenska Dagbladet.

Да започнем с това, че психопатията не е психиатрична диагноза – полезно е да го знаем.  Въпреки факта, че мнозина смятат този термин за остарял, той се използва в съдебната практика.
 
В затворените наказателни заведения приблизително 15-20 престъпници отговарят на достатъчен брой критерии, за да бъдат наречени психопати. За това пишат в книгата си "Психопат: реалността зад митовете" съдебният психиатър Мариан Кристиансон и докторът на медицинските науки Каролина Сьорман. И двамата провеждат научна работа в Катедрата по клинична неврология на Каролинския институт в Стокхолм.
 
Около 1% от всички мъже в света могат да бъдат класифицирани като психопати. Жените с психопатични черти са проучени много малко, така че вероятно не можете да кажете нещо за тях.
 
Типични черти на психопата
 
1. Намален контрол на импулсивността
 
2. Повърхностни емоции и неспособност да мислят за последствията от поведението си
 
3. Голяма дързост и невероятна устойчивост на стрес
 
 Така концепцията е описана в най-модерния триархичен теоретичен модел на психопатия, който е разработен от американския професор Кристофър Патрик. Идеята му е, че новите изследвания на психопатията в рамките на невробиологията трябва да се основават на три специфични области.
 
По-старият модел, който най-често се използва през последните десетилетия и който все още се използва като стандарт в съдебната практика в Швеция, както и в Северна Америка, е така нареченият 20-точков въпросник PCL-R (контролен списък на Хейр). С негова помощ се определя степента на психопатичност на престъпните групировки.
 
При използване на контролния списък на Хейр, който включва критерии за определяне на психопатия, на човек се приписва една точка за свойствата, присъщи на неговата личност в една или друга степен, и две точки за тези, които са напълно присъщи. Можете да получите максимум 40 точки. В различни страни, за да се характеризира човек като психопат, са достатъчни различен брой точки.
 
Има много спорове около този списък, особено в Съединените щати, тъй като той се счита за остарял, въпреки че мнозина все още го използват в съдебната система.
 
Двадесет критерия на психопатията на Робърт Хейр
 
1. Разговорчивост / повърхностен чар
 
2. Завишена самооценка / високопарност
 
3. Необходимостта от постоянно вълнение, напрежение / склонност към скука
 
4. Патологична лъжливост
 
5. Коварство / склонност към манипулиране
 
6. Неспособност за изпитване на вина и срам
 
7. Повърхностни емоции
 
8. Студенина / липса на съпричастност
 
9. Паразитен начин на живот
 
10. Слаб самоконтрол, например, лесно възникваща агресия
 
11. Хаотичен и егоистичен сексуален живот
 
12. Поведенчески проблеми от ранна възраст (до 12 години)
 
13. Невъзможност за поставяне на реалистични дългосрочни цели (неспособност да се гледа в бъдещето)
 
14. Импулсивност
 
15. Безотговорност, да речем, в ролята на родител или лидер
 
16. Невъзможност да отговорят за своите действия
 
17. Многобройни краткосрочни връзки, подобни на брака
 
18. Престъпления в юношеска възраст (до 15 години)
 
19. Нарушаване на условията за условно освобождаване, престъпления, извършени през този период
 
20. Криминална многофункционалност, престъпления от различен тип, например: нарушаване на частните граници, кражби, наркотрафик, незаконно лишаване от свобода на друго лице, убийство или опит за убийство, сексуални престъпления, обиди, измама, бягство от затвора.
 
Хората с разстройства на личността (а това вече е диагноза) често имат психопатични черти. Разликата между тези две понятия е, че при формирането на набор от критерии за определяне на личностното разстройство се подчертава престъпното и асоциалното поведение.
 
Когато става дума за психопатия, се отбелязва пренебрегването на други хора, дори и да не е нарушение на закона. По-нататък ще опишем хора, които отговарят на критериите и на двете концепции.
 
В Американския диагностичен наръчник и Европейската система за класификация на болестите диагнозата "разстройство на личността” се основава на поведенчески характеристики. В много отношения прилича на психопатия и често се поставя само на престъпници. Както вече споменахме, в затворените поправителни институции 15-20% от задържаните имат очевидни психопатични особености. Повечето хора с психопатия също имат диагноза "антисоциално разстройство на личността", според книгата "Психопат: Реалността зад митовете".
 
В проучване, проведено сред 4 хиляди млади мъже, които независимо преминаха психопатичен тест и набраха достатъчно много точки, бяха идентифицирани две групи: от една страна, нахални, обичащи приключения и авантюри, млади хора, не склонни към тревожност и депресия, от друга те се характеризират с тревожност, депресия и телесни неразположения.
 
Ето три престъпни типа с различна степен на психопатичност, моделирани въз основа на въображаем банков обир. Те са описани в книгата "Психопат: Реалността зад митовете".
 
Патрик
 
Силно изразени психопатични черти. Това е контролирана и студена психопатия, което го прави невероятно смел и спокоен в стресови ситуации, например по време на грабеж на банка. Способен да планира много сложни престъпления без следа от вълнение. Типичен за неговата група, човек с голям потенциал. Ако не бе попаднал в престъпна среда, той би могъл да постигне много в друга област. Той може да управлява други хора и знае как да ги организира добре. Челните лобове на мозъка му, същите, с които човек взема решения, са много добре развити. Други, според учените, са много по-слабо развити. Например тези, с които оценяваме различни неща или образуваме моралния си компас, предпочитайки, да речем, да не убиваме никого. Патрик е умен и общителен и това подвежда много. Дори в поправителните заведения мнозина се поддават на очарованието на самоуверения и манипулативен Патрик.
 
Една от причините за невероятната смелост и безстрашие на такъв човек: симпатическата му нервна система не работи като нашата.
 
Клаас
 
Чертите му на психопатия са по-слабо изразени. Той е импулсивен, но не толкова устойчив на стрес. Очевидно беше нервен, когато в банката избухна хаос по време на грабежа, планиран от Патрик. Системата за възнаграждение в мозъка на Клаас работи малко необичайно. Освен това той има проблеми с така наречената работна памет. Трудно му е да запази информация в работната си памет. Той вероятно има синдрома на дефицит на внимание и хиперактивност. Трудно му е да планира нещо, да довърши това, което е започнал и да се концентрира. Лесно се управлява, което е много удобно за Патрик, когато той например измисля престъпление.
 
Андерс

 
Той беше диагностициран с "антисоциално разстройство на личността", но нямаше изразени психопатични особености. Той е в състояние да оцени себе си отвън. Той иска да стане по-добър и да напусне престъпния свят. В поправителните заведения той участва активно в рехабилитационни програми.


В категории: Животът


11
Коментара
Христина Балинска чака бебе
Христина Балинска чака бебе 23/01/2020, Четвъртък 18:20 0
11
Коментара по темата
11.
Доктор Саян
12.01.2020 14:21:08
3
6
ХХ-номер 1 е на,големият психопат и е на първо място в моята картотека.Веднага да се яви в Болницата за оптични болести, за да му бия няколко кожени инжекции с антикукумицин, антисвиркаджин, антиплевнелин, антибастунджин и антиевропеин и да се успокои.Стига е лъскал евнухското си чурче, бяло мляко няма да пусне.
10.
Д-р Саян
12.01.2020 13:03:57
2
5
Във форума на Флагман ще ги познаете...
9.
ГРАД КОЗЛОДУЙ
12.01.2020 12:58:35
1
1
Анаааа майко разкриха мъъъ!!! Ама как успяхте да ми направите толкова точен психопортрет само едно сте забравили да напишете че сме склонни да се правим на хора с увреждания за да събудим съчувствие у нормалните хора, също като Ромънските копанари дето мамеха хора в София
8.
Tg
12.01.2020 12:05:16
1
1
1% от мъжете а, ама ако красивата Андреа беше мъж на никого нямаше да му дреме! Мъжете тва мъжете онова но истината е че 95% от мъжете са толква неглижирани ,че е цяло чудо че са толкова малко реалните случаи дело на психопати. Жени с години осакатяват някой бавно и мъчително, но няказяние за психологическо разбойничество няма. Може да си мародерстващ над някой емоционално, да си душевен убиец но пипне ли те по рамото пяндиза чака. Лошите мъже пак сме виновни, че вскички сме родени психопати и понеже и полицията е птриархат сме си уредили статуквото. Голям кеф няма що е да си мъж. Зарари едно гадно олигофренясяло изчадие пак се почва публичен дебат се едно малко хора умират по пътищата. Джокърът е прав, че когато смърта може да се помести и е съвмедтима със статистиката няма проблеми и всичко е точно. Когато стане обаче така с кравивата Андреа всички си губят разсъдака. Лошото е че ние не сме мангали а страхливци. Губейки разсъдака си не ставаме по-смели и решителни, а само страхливи истерици. Ние и без тва само акъл имаме предимство пред тях. Големите потресени тука големи приказки вадят ама нито раждат ,нито гледат деца нито правят нещо да променят ситуацията. И така ще продължите ,няма кво да се лъжем и преструваме! Не мърша сме а мозъчна гангрена!
7.
до коментар 5
12.01.2020 11:26:48
1
2
5ти си педал
6.
ПСИХОПАТИ СА
12.01.2020 11:23:39
1
2
КАЛОЯН меден рудник бай курти АТИЛА
5.
Педала Козлодуй
12.01.2020 11:22:31
1
2
Тоя бавноразвиващия и бавно подвижния шизофреник ми направи една свирка и ми обеща че повече няма да се пише козлодуй
4.
Герги
12.01.2020 11:08:06
2
6
Аз разпознавам психопатите от раз. Истинският психопат има задължително в името си или ГРАД или КОЗЛОДУЙ. Ако има и двете, пази боже!
3.
ГРАД КОЗЛОДУЙ
12.01.2020 11:00:42
3
1
много е трудно те са обаятелни двлични лицемерни паднете ли им вкапана си показват истинското лице
2.
КРЕЙЗИ МЕН
12.01.2020 10:54:39
0
6
НЯМА НОРМАЛНИ ХОРА.....
ИМА....НЕПРЕГЛЕДАНИ.....

БУХАХАХАХА....
1.
ХХ
12.01.2020 10:48:32
4
5
Не съм живял с него, но по публичните му изяви намирам, че росен плевнелиев покрива доста от хореизброените критерии...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Реставрират 12 културни паметника в Несебър, сред тях и Каменната мелница на Провлака Реставрират 12 културни паметника в Несебър, сред тях и Каменната мелница на Провлака

Преминаха обществените обсъждания на проектобюджета на общината, предстои да се гласува на местния парламент

Бургаските ресторантьори се включват в национален протест, ще работят с жълти жилетки Бургаските ресторантьори се включват в национален протест, ще работят с жълти жилетки

Искат разговори с правителството заради новите правила за касовите апарати, настояват и за мерки за изсветляване на бранша

Вицепремиерът Николова се срещна с посланика на Китай Вицепремиерът Николова се срещна с посланика на Китай

Двамата обсъдиха резултатите от проведената наскоро в Пекин 17-ата сесия на Междуправителствената смесена комисия за икономическо сътрудничество

Предлагат задължителна медиация за бракоразводни и търговски дела, също и за попечителство Предлагат задължителна медиация за бракоразводни и търговски дела, също и за попечителство

Административният ръководител на Бургаския окръжен съд съдия Росица Темелкова отчете свършеното от нея за последните 2 години

Новият водещ на бТВ се гаври със Слави на старта на шоуто си Новият водещ на бТВ се гаври със Слави на старта на шоуто си

Младият мъж седна на мястото на Дългия в изцяло ново модерно студио - с ново диванче и нов бенд

Зрелищна разпра между Симеонов и Гечев: „Ръсите простотии и лъжи!“ - „Успокойте се, внимавайте с езика!" Зрелищна разпра между Симеонов и Гечев: „Ръсите простотии и лъжи!“ - „Успокойте се, внимавайте с езика!"

Споразумението CETA стана повод за лют спор и нападки между двамата депутати

3 бона за Виктор Калев при Слави 3 бона за Виктор Калев при Слави

Няма съмнение, че Калев е голям талант, въпреки че точно тези сценични персонажи от репертоара му се поизтъркаха

Как можем да ползваме данъчното облекчение за млади семейства с ипотечен кредит? Как можем да ползваме данъчното облекчение за млади семейства с ипотечен кредит?

Кой може да се възползва и какви са важните подробности, които трябва да знаем

МС прие спасителния план за Перник МС прие спасителния план за Перник

Петя Аврамова съобщи, че с оглед на създалата се ситуация от Камарата на строителите са поискали среща с премиера Борисов и са предложили помощ за изграждане на помпена станция и водопровод 

Ужас! Три трамвая катастрофираха в столицата, има загинал Ужас! Три трамвая катастрофираха в столицата, има загинал

В момента на място се извършва оглед от столични полицейски екипи

Петролът поевтинява с над 1.5% Петролът поевтинява с над 1.5%

Двата основни сорта достигнаха най-ниското си ниво от седем седмици

Русия с ваксина срещу коронавируса, появи се и първият заразен Русия с ваксина срещу коронавируса, появи се и първият заразен

Мъжът пътувал до Китай, потърсил помощ в Санкт Петербург 

СЗО: Без извънредно положение заради вируса в Китай СЗО: Без извънредно положение заради вируса в Китай

В Китай потвърдиха 17 смъртни случая от коронавируса и още 581 заразени

Еминем би рекорд по скорост на пеене Еминем би рекорд по скорост на пеене

Средно за една секунда той е казал 7,6 думи

Мистериозният вирус взе 17 жертви в Китай, спират автобусите заради заразата Мистериозният вирус взе 17 жертви в Китай, спират автобусите заради заразата

 Засега няма за бъде въвеждано международно извънредно положение

Русия разработва ваксина срещу китайския коронавирус Русия разработва ваксина срещу китайския коронавирус

Това съобщи руската служба за защита на правата на потребителите "Роспотребнадзор"

Жена предложи мъжа си за продан заради... пране Жена предложи мъжа си за продан заради... пране

Ситуацията се влошила още повече, когато жената разбрала, че жълтеникавокафявият панталон на австралийския бранд „Спел енд дъ Джипси Колектив“ е изчерпан

Изненада: Памела Андерсън се омъжи Изненада: Памела Андерсън се омъжи

Тя се венча тайно за Джон Питърс

Кайсиевите ядки могат да помогнат в борбата с рака Кайсиевите ядки могат да помогнат в борбата с рака

Това сочат изследвания на турски университет

Какво се случва с Мадона? Какво се случва с Мадона?

Защо попиконата отменя концерти от турнето си

Румен Петков Румен Петков Борисов направи Перник Сахара на Европа Виц на деня Виц на деня Забутано село в планината:
- Дядо, на колко години си? Пиеш ли, пушиш ли?
- На 103 съм вече. И пием, и пушим, чедо. Инак нема умиране.
Виц на деня Виц на деня Мръсник! Негодник! Подлец!...
Върни се!!!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Марихуаната причинява амнезия и още нещо което не си го спомням.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори