×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Как да разпознаем психопата сред нас, кои са типичните му страни?


12 Януари 2020, Неделя, 10:28 ч.

Около 1% от всички мъже в света могат да бъдат класифицирани като психопати

Учените смятат, че сред серийните убийци има малко хора, които могат да бъдат наречени психопати. Но всички ние, в една или друга степен, имаме психопатични особености, пише авторитетното шведско издание Svenska Dagbladet.

Да започнем с това, че психопатията не е психиатрична диагноза – полезно е да го знаем.  Въпреки факта, че мнозина смятат този термин за остарял, той се използва в съдебната практика.
 
В затворените наказателни заведения приблизително 15-20 престъпници отговарят на достатъчен брой критерии, за да бъдат наречени психопати. За това пишат в книгата си "Психопат: реалността зад митовете" съдебният психиатър Мариан Кристиансон и докторът на медицинските науки Каролина Сьорман. И двамата провеждат научна работа в Катедрата по клинична неврология на Каролинския институт в Стокхолм.
 
Около 1% от всички мъже в света могат да бъдат класифицирани като психопати. Жените с психопатични черти са проучени много малко, така че вероятно не можете да кажете нещо за тях.
 
Типични черти на психопата
 
1. Намален контрол на импулсивността
 
2. Повърхностни емоции и неспособност да мислят за последствията от поведението си
 
3. Голяма дързост и невероятна устойчивост на стрес
 
 Така концепцията е описана в най-модерния триархичен теоретичен модел на психопатия, който е разработен от американския професор Кристофър Патрик. Идеята му е, че новите изследвания на психопатията в рамките на невробиологията трябва да се основават на три специфични области.
 
По-старият модел, който най-често се използва през последните десетилетия и който все още се използва като стандарт в съдебната практика в Швеция, както и в Северна Америка, е така нареченият 20-точков въпросник PCL-R (контролен списък на Хейр). С негова помощ се определя степента на психопатичност на престъпните групировки.
 
При използване на контролния списък на Хейр, който включва критерии за определяне на психопатия, на човек се приписва една точка за свойствата, присъщи на неговата личност в една или друга степен, и две точки за тези, които са напълно присъщи. Можете да получите максимум 40 точки. В различни страни, за да се характеризира човек като психопат, са достатъчни различен брой точки.
 
Има много спорове около този списък, особено в Съединените щати, тъй като той се счита за остарял, въпреки че мнозина все още го използват в съдебната система.
 
Двадесет критерия на психопатията на Робърт Хейр
 
1. Разговорчивост / повърхностен чар
 
2. Завишена самооценка / високопарност
 
3. Необходимостта от постоянно вълнение, напрежение / склонност към скука
 
4. Патологична лъжливост
 
5. Коварство / склонност към манипулиране
 
6. Неспособност за изпитване на вина и срам
 
7. Повърхностни емоции
 
8. Студенина / липса на съпричастност
 
9. Паразитен начин на живот
 
10. Слаб самоконтрол, например, лесно възникваща агресия
 
11. Хаотичен и егоистичен сексуален живот
 
12. Поведенчески проблеми от ранна възраст (до 12 години)
 
13. Невъзможност за поставяне на реалистични дългосрочни цели (неспособност да се гледа в бъдещето)
 
14. Импулсивност
 
15. Безотговорност, да речем, в ролята на родител или лидер
 
16. Невъзможност да отговорят за своите действия
 
17. Многобройни краткосрочни връзки, подобни на брака
 
18. Престъпления в юношеска възраст (до 15 години)
 
19. Нарушаване на условията за условно освобождаване, престъпления, извършени през този период
 
20. Криминална многофункционалност, престъпления от различен тип, например: нарушаване на частните граници, кражби, наркотрафик, незаконно лишаване от свобода на друго лице, убийство или опит за убийство, сексуални престъпления, обиди, измама, бягство от затвора.
 
Хората с разстройства на личността (а това вече е диагноза) често имат психопатични черти. Разликата между тези две понятия е, че при формирането на набор от критерии за определяне на личностното разстройство се подчертава престъпното и асоциалното поведение.
 
Когато става дума за психопатия, се отбелязва пренебрегването на други хора, дори и да не е нарушение на закона. По-нататък ще опишем хора, които отговарят на критериите и на двете концепции.
 
В Американския диагностичен наръчник и Европейската система за класификация на болестите диагнозата "разстройство на личността” се основава на поведенчески характеристики. В много отношения прилича на психопатия и често се поставя само на престъпници. Както вече споменахме, в затворените поправителни институции 15-20% от задържаните имат очевидни психопатични особености. Повечето хора с психопатия също имат диагноза "антисоциално разстройство на личността", според книгата "Психопат: Реалността зад митовете".
 
В проучване, проведено сред 4 хиляди млади мъже, които независимо преминаха психопатичен тест и набраха достатъчно много точки, бяха идентифицирани две групи: от една страна, нахални, обичащи приключения и авантюри, млади хора, не склонни към тревожност и депресия, от друга те се характеризират с тревожност, депресия и телесни неразположения.
 
Ето три престъпни типа с различна степен на психопатичност, моделирани въз основа на въображаем банков обир. Те са описани в книгата "Психопат: Реалността зад митовете".
 
Патрик
 
Силно изразени психопатични черти. Това е контролирана и студена психопатия, което го прави невероятно смел и спокоен в стресови ситуации, например по време на грабеж на банка. Способен да планира много сложни престъпления без следа от вълнение. Типичен за неговата група, човек с голям потенциал. Ако не бе попаднал в престъпна среда, той би могъл да постигне много в друга област. Той може да управлява други хора и знае как да ги организира добре. Челните лобове на мозъка му, същите, с които човек взема решения, са много добре развити. Други, според учените, са много по-слабо развити. Например тези, с които оценяваме различни неща или образуваме моралния си компас, предпочитайки, да речем, да не убиваме никого. Патрик е умен и общителен и това подвежда много. Дори в поправителните заведения мнозина се поддават на очарованието на самоуверения и манипулативен Патрик.
 
Една от причините за невероятната смелост и безстрашие на такъв човек: симпатическата му нервна система не работи като нашата.
 
Клаас
 
Чертите му на психопатия са по-слабо изразени. Той е импулсивен, но не толкова устойчив на стрес. Очевидно беше нервен, когато в банката избухна хаос по време на грабежа, планиран от Патрик. Системата за възнаграждение в мозъка на Клаас работи малко необичайно. Освен това той има проблеми с така наречената работна памет. Трудно му е да запази информация в работната си памет. Той вероятно има синдрома на дефицит на внимание и хиперактивност. Трудно му е да планира нещо, да довърши това, което е започнал и да се концентрира. Лесно се управлява, което е много удобно за Патрик, когато той например измисля престъпление.
 
Андерс

 
Той беше диагностициран с "антисоциално разстройство на личността", но нямаше изразени психопатични особености. Той е в състояние да оцени себе си отвън. Той иска да стане по-добър и да напусне престъпния свят. В поправителните заведения той участва активно в рехабилитационни програми.


В категории: Животът


11
Коментара
11
Коментара по темата
11.
Доктор Саян
12.01.2020 14:21:08
3
6
ХХ-номер 1 е на,големият психопат и е на първо място в моята картотека.Веднага да се яви в Болницата за оптични болести, за да му бия няколко кожени инжекции с антикукумицин, антисвиркаджин, антиплевнелин, антибастунджин и антиевропеин и да се успокои.Стига е лъскал евнухското си чурче, бяло мляко няма да пусне.
10.
Д-р Саян
12.01.2020 13:03:57
2
5
Във форума на Флагман ще ги познаете...
9.
ГРАД КОЗЛОДУЙ
12.01.2020 12:58:35
1
1
Анаааа майко разкриха мъъъ!!! Ама как успяхте да ми направите толкова точен психопортрет само едно сте забравили да напишете че сме склонни да се правим на хора с увреждания за да събудим съчувствие у нормалните хора, също като Ромънските копанари дето мамеха хора в София
8.
Tg
12.01.2020 12:05:16
1
1
1% от мъжете а, ама ако красивата Андреа беше мъж на никого нямаше да му дреме! Мъжете тва мъжете онова но истината е че 95% от мъжете са толква неглижирани ,че е цяло чудо че са толкова малко реалните случаи дело на психопати. Жени с години осакатяват някой бавно и мъчително, но няказяние за психологическо разбойничество няма. Може да си мародерстващ над някой емоционално, да си душевен убиец но пипне ли те по рамото пяндиза чака. Лошите мъже пак сме виновни, че вскички сме родени психопати и понеже и полицията е птриархат сме си уредили статуквото. Голям кеф няма що е да си мъж. Зарари едно гадно олигофренясяло изчадие пак се почва публичен дебат се едно малко хора умират по пътищата. Джокърът е прав, че когато смърта може да се помести и е съвмедтима със статистиката няма проблеми и всичко е точно. Когато стане обаче така с кравивата Андреа всички си губят разсъдака. Лошото е че ние не сме мангали а страхливци. Губейки разсъдака си не ставаме по-смели и решителни, а само страхливи истерици. Ние и без тва само акъл имаме предимство пред тях. Големите потресени тука големи приказки вадят ама нито раждат ,нито гледат деца нито правят нещо да променят ситуацията. И така ще продължите ,няма кво да се лъжем и преструваме! Не мърша сме а мозъчна гангрена!
7.
до коментар 5
12.01.2020 11:26:48
1
2
5ти си педал
6.
ПСИХОПАТИ СА
12.01.2020 11:23:39
1
2
КАЛОЯН меден рудник бай курти АТИЛА
5.
Педала Козлодуй
12.01.2020 11:22:31
1
2
Тоя бавноразвиващия и бавно подвижния шизофреник ми направи една свирка и ми обеща че повече няма да се пише козлодуй
4.
Герги
12.01.2020 11:08:06
2
6
Аз разпознавам психопатите от раз. Истинският психопат има задължително в името си или ГРАД или КОЗЛОДУЙ. Ако има и двете, пази боже!
3.
ГРАД КОЗЛОДУЙ
12.01.2020 11:00:42
3
1
много е трудно те са обаятелни двлични лицемерни паднете ли им вкапана си показват истинското лице
2.
КРЕЙЗИ МЕН
12.01.2020 10:54:39
0
6
НЯМА НОРМАЛНИ ХОРА.....
ИМА....НЕПРЕГЛЕДАНИ.....

БУХАХАХАХА....
1.
ХХ
12.01.2020 10:48:32
4
5
Не съм живял с него, но по публичните му изяви намирам, че росен плевнелиев покрива доста от хореизброените критерии...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Посрещат депутатите с протест, организаторите зоват да се хвърлят домати по по сградата на парламента Посрещат депутатите с протест, организаторите зоват да се хвърлят домати по по сградата на парламента

35-тата вечер на антиправителствени протести премина спокойно

Извънредно заседание на парламента заради битите на конференцията на ГЕРБ Извънредно заседание на парламента заради битите на конференцията на ГЕРБ

Големият въпрос е дали ще бъде осигурен кворум

325 оздравели от COVID-19, а новите заразени са 171 325 оздравели от COVID-19, а новите заразени са 171

Още 11 инфектирани пациенти са починали

Българска туристка с тежки думи към Спешния център в Царево, вижте историята й Българска туристка с тежки думи към Спешния център в Царево, вижте историята й

Веселина Никова имала алергия, отпратили я към частен кабинет, където сама поставила диагнозата си, а лекар просто се разписал

Васил Найденов триумфира в Bedroom beach Васил Найденов триумфира в Bedroom beach Заедно с Васил Найденов на сцената бяха едни от най-талантливите български музиканти, с които буквално взривиха публиката Борисов: При ново извънредно положение отпускаме по 610 лв. за работещи родители Борисов: При ново извънредно положение отпускаме по 610 лв. за работещи родители

Мярката ще важи за хора с деца до 14 г. и такива, които са изхабили годишния си отпуск

Германец с Шкода сече пътя на моторист в центъра на Бургас Германец с Шкода сече пътя на моторист в центъра на Бургас

Инцидентът по чудо се размина без сериозни щети и травми за участниците

Министерски съвет промени статута на три сгради на Пристанището, готвят ги за събаряне Министерски съвет промени статута на три сгради на Пристанището, готвят ги за събаряне

Старите конюшни на порта са собственост на Агенция „Митници“ от години били неизползваеми

22-годишен мъж от Камено смаза от бой съсед 22-годишен мъж от Камено смаза от бой съсед

Стефан Атанасов остава в ареста, реши днес Районният съд в Бургас

 

Най-забавните и нашумели тийн звезди идват в Бургас за първия инфлуенсърски фест Най-забавните и нашумели тийн звезди идват в Бургас за първия инфлуенсърски фест
Полицаи стрелят с бойни куршуми на протест, арестуван демонстрант почина в болница в Минск Полицаи стрелят с бойни куршуми на протест, арестуван демонстрант почина в болница в Минск

Продължават бунтовете след президентските избори в Беларус

Турция предлага диалог на Гърция Турция предлага диалог на Гърция

Външните министри на страните членки на ЕС ще обсъдят ситуацията

Руската ваксина на пазара до 2 седмици Руската ваксина на пазара до 2 седмици

Производството на ваксината "Спутник V" ще бъде ориентирано на първо място към вътрешния пазар

Нестихващо напрежение в Беларус: Трета нощ на протести и барикади Нестихващо напрежение в Беларус: Трета нощ на протести и барикади

В столицата Минск демонстрантите издигнаха барикад

Чихуахуа спаси стопанина си Чихуахуа спаси стопанина си

Четириногото е повикало помощ, след като стопанина му получил инсулт

Война на Луната? Извънземни я обстрелват с ракети? Война на Луната? Извънземни я обстрелват с ракети?

В YouTube канала Bruce Sees all пуснаха видеоклип с НЛО и с удари по естествения спътник на Земята

Откриха коронавирус по опаковки на замразени храни в Китай Откриха коронавирус по опаковки на замразени храни в Китай

Властите са запечатали стоките, а всеки, който е боравил с тях, е под карантина

Хавана пак под карантина Хавана пак под карантина Връщането на карантинните мерки в кубинската столица, смекчени в началото на юли, е необходимо след рязкото увеличаване на заразените, посочи губернаторът на Хавана Рейналдо Гарсия Сапата Кървави протести в Беларус, взрив разкъса протестиращ Кървави протести в Беларус, взрив разкъса протестиращ

Мъжът се опитал да хвърли взривно устройство по полицията, но то избухнало в ръцете му

Моника Белучи: В хладилника ми винаги има шоколад и сирене Моника Белучи: В хладилника ми винаги има шоколад и сирене

Звездната италианка обожава Шаде, доброто хапване, обувките и дъщерите си, признава тя в интервю за руския Elle

Бойко Борисов Бойко Борисов Да обучим децата, че след това да ходят на протест Виц на деня Виц на деня - Кои три думи, просто така изречени, са способни да предизвикат неистова радост, трепет, вълнение и ентусиазъм у някои жени?
- "Бабо, гладен съм!"
Виц на деня Виц на деня - Аз шофирам 30 години, и нямам нито една катастрофа!!!
- Каква кола имаш?
- Ааа, шофьор на валяк съм...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук "Пеперуди в стомаха" - онова чувство, когато си пипнеш джоба и ти няма портфейлa.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори