×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
НА ЖИВО

Валентин Златев: Крадат водата на Ботевград, а кметът мисли, че печели народната любов като се бори с богатите


Валентин Златев: Крадат водата на Ботевград, а кметът мисли, че печели народната любов като се бори с богатите
Бизнесменът Валентин Златев разкри как милиони левове са присвоени във Ботевград. От населението ВиК събира пари за 9 млн. кубика вода, а плаща на държавата само 2,5 млн. куб. м вода, каза той
08 Януари 2020, Сряда, 10:32 ч.
Автор: Флагман.БГ

 Бизнесменът обвини градоначалника Иван Гавалюгов, че се опитва да отклони вниманието като прехвърля на ВЕЦ „Бебреш“ вината за водната криза

В Ботевград действа организирана престъпна група, която краде от водата и с действие или бездействие кметът ги подпомага. От населението ВиК събира пари за 9 млн. кубика вода, а плаща на държавата само 2,5 млн. куб. м вода. Останалите пари са присвоени. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ бизнесменът Валентин Златев. 

„Кметът на Ботевград си мисли, че печели народната любов като се бори с богатите. Но въпросът е къде е водата от язовира“, добави той.

„В последните 16 месеца ВЕЦ „Бебреш“ не работи, защото няма достатъчно вода. Къде е тя“, попита Златев и обясни, че централата, която е собственост на неговия баща, е с реален капацитет 750 кв/ч.

„ВЕЦ „Бебреш“ е работил само 14 дни през последната година и няма как да е отговорен за източването на язовира, който осигурява водоподаването за Ботевград. Работил е само от 20-ти до 28 май и от 18-ти до 24 юни през 2019 г. Общо 861 000 кубически метра вода е изразходена“, поясни бизнесменът. 
 
„Фактът, че нито през юни, нито през август и през септември не е настъпила криза с водата, значи, че това количество вода не е било значимо и че е можело да си го позволим. На фона на 15-милионния обем на язовира, тези 861 000 куб. метра е незначимо“, коментира той.

На въпроса защо 10 години не е стъпвал в телевизионно студио, а сега е решил да говори, бизнесменът отговори, че човек трябва да занимава обществото със себе си само, когато има какво значимо да съобщи за обществото. „Занимавам се с бизнес и моята задача е да върша добре работата си като мениджър“, добави той.

Намесено е моето име и това на моя баща с неверни твърдения, заяви Валентин Златев.

„Кметът на Ботевград Иван Гавалюбов твърдеше, че тръба свързва язовирите „Бебреш“ и „Правец“. Той разпространява невярната хипотеза, че ВЕЦ „Бебреш“ е основна причина за липсата на вода в едноименния язовир. Вие самите от бТВ установихте, че такава тръба няма и че централата работи съгласно издадените му разрешения и се изпълняват всички закони на Република България“, уверява бизнесменът. 

„Странно защо в дните преди Нова година Гавалюбов отново разпространи новината, че Ботевград е застрашен от водна криза и че има ВЕЦ, който го източва. Премиерът Борисов назначи специална комисия по този повод и на 30 декември тя в региона, като по безспорен начин установи, че нито има такава тръба към язовир „Правец“ и че през последните две години централата почти не е работила“, разкри Златев.

„Смешно е да се твърди, че един язовир може да бъде източен за 14 дни. Така или иначе прокуратурата и ДАНС ще извършат проверка, ако те установят нарушение, нека понесат отговорност виновните“, коментира той.

„Нарушение във ВЕЦ-а няма. Три причини има за твърденията на кмета, че заради централата Ботевград остава без вода. Едната е свързана с разбирането му, че борейки се с богатите и преуспелите, той печели народната любов. Тъжно е, но това е негово разбиране. Втората причина е, че по същото това време Върховният административен съд е отстранил кмета от длъжност по искане на комисията за конфликт на интереси и отнемане на незаконно придобитото имущество при явно констатиран такъв“, заяви Златев. 

По-лесно е в такъв момент да обясняваш кой е лошият и да отклоняваш вниманието, отколкото да обясняваш какви си ги свършил, добави той.

„Кметът истерично държи да отклони вниманието като покаже кои са лошите, които са откраднали водата. Аз съм израснал в Ботевград и винаги съм пил вода от крана на чешмата. Нямам спомен в града да е имало проблем с нея. Какво се случи, за да остане Ботевград без вода и защо сега тя е най-мръсната и най-вредната в страната“, попита бизнемснът.

„Държавата е построила за около 12 млн. лева 8 пречиствателни станции. В момента нито един от 23-те сондажа и 5 водохващния, които са изброени в документа на „Басейнова дирекция“ - Плевен, не работи. Много странно се оказва, че язовир „Бебреш“ е единственият източник на вода", добави той.

Златев обяви, че построеният през 1977 г. язовир „Бербеш“ не е бил предназначен за питейните нужди на града, а за напоителни и промишлени нужди. Ботевград бил лицензиран да добива питейна вода от 28 водоизточника.

„Тези 28 източниха обаче сега не работят. Въпросът е кой кога ги е унищожил и кой кога е подписал документа единственият източник на питейна вода да е яз. „Бебреш“, коментира бизнесменът.

Бизнесменът каза, че ако не било уважението към баща му, би разрушил ТЕЦ „Бебреш“, тъй като загубата няма да е голяма.

Той показа заповед на Община Ботевград, в която се споменавало, че бизнесменът Иван Гавалюбов пише на кмета Иван Гавалюбов да отмени акт на бившия кмет, с който фирмата „Аталантис“ се задължава да премахне незаконна кабелната Интернет мрежа в града. 

„Градоначалникът подписа заповед и премахва акта. Имам пет такива акта. На това основание ВАС е отстранил кмета от длъжност“, добави Златев. 

„Красноречив пример за конфликт на интереси е и това как Община Ботевград в лицето на кмета Гавалюбов плаща 25 000 лева на съдружника на г-н Гавалюбов, който е собственик на местна телевизия. Целта е да се отразява дейността на Гавалюбов. Когато той се бори със злите, обича да споменава думата олигарх, но именно Гавалюбов е най-крупният бизнесмен в общината. Той притежава средствата за масова информация и цялата власт в Ботевград, която използва в полза на своя бизнес. Това е христоматиен пример за олигарх“, подчерта бизнесменът. 

„Басейнова дирекция“ сезира Района прокуратура – Ботевград, като се споменава, че водата от язовира се подава към населението без дори да бъде пречиствана. Това е престъпление по Наказателния кодекс. Последното предупреждение за това е от лятото на 2019-та“, добави той.

„През 2016 г. е съставен протокол в присъствието на служители от Икономическа полиция, „Напоителни системи“ и ВиК, в който пише, че тръбата, по която Ботевград може да получава вода, не функционира и че това се осигурява от осем нелегални врязвания. Това става между системата за напояване на Ботевград и тръбата за напояване, като никой не отчита колко течност има в нея“, разкри Златев. 

„През следващата година е установено, че водоснабдяването на града става директно от напоителната система без пречистване на водата. За целта са изградени вече 17 байпасни незаконни връзки. Този начин на водовземане е в разрез с разрешителното и не дава възможност на „Напоителни системи“ АД да упражняват какъвто и да било контрол на водовземането на язовира“, добави той.

„Ботевград ползва вода, за която трябва нещо да плати. Четири години ВиК Бебреш не е имала никакъв договор с „Напоителни системи“, което значи, че не са плащани никакви пари. След намесата на журналисти през 2016 г. канализационното дружество подписва за 2,5 млн. лева договор, т.е. само толкова пари дължи на държавата“, заяви бизнесменът. 

„Питайте кмета къде са парите, които се събират от населението, а не постъпват никъде! Гавалюбов удостоверява, че водата, която ползва Ботевград, е с обем 728 069 куб. метра. До 1 ноември градът е изразходвал от язовира 8 874 000 куб. метра вода. Самият Гавалюбов каза пред бТВ, че Ботевград използва 20 000 куб. метра. Това прави 9 млн. куб.метра вода. ВиК-Бебреш плаща за 2 500 000 куб. метра вода. От населението обаче събира пари за 9 милиона. Излиза, че само 10% от хората в града плащат, а това не е така", коментира Златев и добави, че в общината действа организирана престъпна група, която събира от гражданите пари, от които плаща малка част на държавата. "Останалите средства са присвоени с цел лично облагодетелстване. Това продължава от 2016 г.", каза още той.


В категории: Животът


5
Коментара
5
Коментара по темата
5.
123
09.01.2020 13:44:13
0
1
Не са го махнали братушкита, щото той не е тяхно назначение. Той си е човек на нашата държава. Беше назначен да отговаря за златната акция на Лукойл
4.
Олигарх
08.01.2020 12:38:27
0
9
Този човек е типичен представител на олигарх- алчен, безскрупулен.Където и колкото можа завзе- хотели, плажове, гори, води...Явно братушките се усетиха и го махнаха от кацата с мед.И има безочието, че не помага политици, не контактува с тях- нима мисли хората за толкова наивни.Съдбата си знае работата.
3.
Да
08.01.2020 12:07:01
0
8
Мале ще умра от смях.Тоз и баща му където са стъпнали трева не никне.Свръх лицемерие направо съм отвратен.Само да напомня един случай как беше строил първанката и б.б(нарочно с малки букви, а също и прилики с реални лица няма) в един от хотелите и им се караше в присъствието на персонала.Голямо унижение беше и тоя кви глупости говори.
2.
*********
08.01.2020 12:04:01
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
1.
Петър
08.01.2020 11:53:02
0
4
ВиК няма никакво отношение с който, и да е Кмет! ВиК е изключително Държавно дружество! Акциите, които са "дадени" на съответните Общини са нищожни, и са само разход за тях!
Не знам даден Кмет как ще твърди подобно нещо, но може да заведете дело за клевета на место да се обяснявате!
Кметът може да удостовери единственно и само за публичната употреба на вода!
Продължавайте да поливате с питейна вода, па после извънземните ще са виновни че са ни зточили язовирите!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как да му доставим удоволствие с крака Как да му доставим удоволствие с крака

Никой няма да ви сметне за канибал, ако решите да „изядете“ палците му

Бургаската певица Лидия стана фолкаджийка и се пусна на нацист Бургаската певица Лидия стана фолкаджийка и се пусна на нацист

Във видеоклипа на новото си парче музикалната морска сирена се отдава на ласки с нацистки офицер

Защо някои жени преследват мъже, които не ги обичат Защо някои жени преследват мъже, които не ги обичат

Може би на всяка жена се е случвало

Кои приятели да задържите в живота си Кои приятели да задържите в живота си

Останаха ли такива, на които можем да разчитаме?

Изследовател: Земята е плоска, илюминатите ни заробват с лъжи Изследовател: Земята е плоска, илюминатите ни заробват с лъжи

До 20 години човечеството ще изчезне, казва Стамен Георгиев – Стамат

4 зодии, които винаги са в центъра на купона 4 зодии, които винаги са в центъра на купона

За тях най-важното е да си прекарват добре и да се забавляват сред голяма група хора

Алкохолен глад! Софиянец цяла седмица краде джин и уиски от магазин „Кауфланд” в Бургас Алкохолен глад! Софиянец цяла седмица краде джин и уиски от магазин „Кауфланд” в Бургас

Мъжът се сдобил с десетки бутилки Bushmills и Beefeater

Актрисата Диана Димитрова осмя плеймейтките Актрисата Диана Димитрова осмя плеймейтките

Феновете на д-р Огнянова от "Откраднат живот" в подкрепиха

Стефано Белтраме донесе победата на ЦСКА над „Ботев“ Стефано Белтраме донесе победата на ЦСКА над „Ботев“

 В девета поредна среща "червените" не допуснаха попадение

Инфарктен мач във Варна: „Левски“ поведе в 93-ата минута, но „моряците“ изравниха Инфарктен мач във Варна: „Левски“ поведе в 93-ата минута, но „моряците“ изравниха

 Черно море море се добра до точката секунди, след като сините вкараха втория си гол

Над 50 са вече заразените с коронавирус в Италия Над 50 са вече заразените с коронавирус в Италия

Според здравните власти няма основания за въвеждане на извънредни мерки

16 години по-късно: “Приятели” отново заедно за един епизод 16 години по-късно: “Приятели” отново заедно за един епизод

Очаква се култовата история на шестимата приятели-съквартиранти да счупи рейтингите

Зловещо! 51 убийства в Бразилия за два дни Зловещо! 51 убийства в Бразилия за два дни

Обикновено регистрираните убийства в щата Сеара са около шест на ден

Путин бил по-опасен от коронавируса Путин бил по-опасен от коронавируса

Руският президент нямал никакво намерение да сключи мир с Украйна, жалва се Порошенко

Купон в морга, гробари празнуват със стриптизьорка Купон в морга, гробари празнуват със стриптизьорка

В момента скандалното парти се проверява

Страх от китайския коронавирус в Украйна, министър влезе при евакуирани от Ухан Страх от китайския коронавирус в Украйна, министър влезе при евакуирани от Ухан

Зоряна Скалецка взе решение да изкара с тях карантината

Трагедия на остров Бали, връщат красавица в ковчег Трагедия на остров Бали, връщат красавица в ковчег

Денят преди заминаването океанът бил неспокоен, но Авелина решила да се изкъпе и течението я отнесло

Нападнаха с камъни автобуси, превозващи евакуирани от Китай Нападнаха с камъни автобуси, превозващи евакуирани от Китай

Демонстранти хвърляха камъни и палиха огньове

Ситуацията с коронавируса - преекспонирана, имало повече страх Ситуацията с коронавируса - преекспонирана, имало повече страх

Вирусът рано или късно ще бъде овладян, заяви Евгений Кандиларов

Заловиха човешки мозък в буркан на граничен пункт Заловиха човешки мозък в буркан на граничен пункт

Пратката идвала от Торонто и е била на път за Кеноша, Уисконсин

Емил Димитров-Ревизоро Емил Димитров-Ревизоро Президентът какво прави – общо взето, грижи се за първата дама Виц на деня Виц на деня Пешо, съседи сме с теб откакто се помним... мислиш ли, че ще ти крада wifi?!? - Не! - Ами... тогава защо непрекъснато сменяш паролата?! Виц на деня Виц на деня Когато ви е скучно, отидете в най-близката до вас банка и изкрещете:
- Никой да не мърда!
И точно преди да извадят пистолети, добавете:
- Падна ми контактната леща.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако мъжете можеха да четат женски мисли...пак нищо нямаше да разберат
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори