Ново огнище на африканската чума, ще поскъпне ли още свинското?
24 000 животни подлежат на умъртвяване
Ново огнище на африканската чума по свинете у нас. Този път е засегнат голям свинекомплекс в село Никола Козлево, Шуменско. В него се отглеждат 24 000 прасета. След втората положителна проба, на място са пристигнали изпълнителният директор на Агенцията по безопасност на храните и прокуриста на засегнатия холдинг, съобщава Нова телевизия.
След два часа в Шумен започва и заседание на областната епизоотична комисия. Около свинекомбината вече са определени трикилометрова предпазна и десеткилометрова наблюдателна зони. Към този час изявление по телефона, за Нова телевизия направи прокуристът Цветан Илиев.
„Тепърва предстоят срещи, разговори и дискусии с БАБХ. Ние изцяло ще се съобразим с техните решения, препоръки и насоки. Всички 24 000 животни ще бъдат умъртвени. Това е решението на БАБХ, това изискват и европейските директиви. Това не е нещо уникално, което се случва за нашата страна”, коментира той.
„Повече от 2/3 от свинското месо, което се потребява в България е от внос, така че основният ценообразуващ фактор за нашата държава не е нашето производство, а е това какво се случва с цените на свинското месо по света”, каза още Илиев.
Гъста мъгла, лед и ограничения за тирове по магистралите - внимателно на пътя!
18 декември: Имен ден празнуват Модест и Севастиян - време за духовна сила и равносметка
Мъгливо начало и слънчев край: стабилно време в четвъртък с до 13 градуса
Истината за връзката между Киара и Краси след финала на "Ергенът: Любов в рая"
Грипът удари Европа по-рано от обичайното с нов щам
Дженифър Анистън разкри тайната си срещу остаряването
Форбс отличи младия рефер и финансист Геро Писков в престижната класация "30 под 30"
Скандал в Барселона: Играч издал тайна информация на журналисти
Благомир Коцев обвини системата в репресии срещу опозицията след ареста си
5 често срещани родителски грешки по празниците и как да ги избегнем
Мали кипи: Мустафа Сангаре от Левски не е повикан за Купата на Африка
Може ли да печем замразени пържоли на скара: какво да знаем преди да опитаме
