×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ирак е на път да се взриви, ЕС, САЩ и Русия уплашени


03 Януари 2020, Петък, 20:00 ч.

Иран заплаши да отмъсти за смъртта на Сюлеймани

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви след убийството на върховния военен командир на Иран от удар на САЩ, че "светът не може да си позволи" нова война в Персийския залив.

"Генералният секретар твърдо се застъпва за деескалация в Персийския залив", каза в изявление говорителят на Гутериш. "Това е момент, в който лидерите трябва да проявят максимална сдържаност. Светът не може да си позволи нова война в Персийския залив."

САЩ обявиха в началото на деня, че е убит Касам Солеймани, командира на иранските сили "Кудс", при удар по международното летище на Багдад, пише vesti.bg.

След новината днес акциите на Уолстрийт се сринаха рязко, което предизвика заплахи за отмъщение от Техеран.

За около две минути търговия, Dow Jones се търгуваше на 28 616,27, което е снижение с 0,9%.

Индексът S&P 500 също спадна с 0,9% до 3 229,22, докато технологичният Nasdaq спадна с 1,0% до 8 999,84.

Основните индекси бяха стабилни в четвъртък, но американската атака срещу Касем Солеймани - и заплахата на Иран да отмъсти за смъртта му - доведе до множество рекордни снижения.

Американските граждани, работещи на иракски нефтени полета, бяха евакуирани от страната, заяви говорител на петролното министерство.

Няколко от тях вече са напуснали днес сутринта, а други се готвят да излетят, каза Асем Джихад за АФП, като добави, че "няма влияние" върху добива на нефт в Ирак.

Броят на американския персонал на находища във втория по големина производител на суров петрол вече е намалял през последните месеци, когато напрежението между САЩ и Иран нарасна. 

Преди няколко дни САЩ съобщиха, че ще изпратят веднага около 750 американски войници в Близкия Изток в отговор на скорошните събития в Ирак, предаде Франс прес.

Това заяви американският министър на отбраната Марк Еспър след атаката срещу американското посолство в Багдад, която се случи във вторник.

"Около 750 войници незабавно ще бъдат разположени в региона", се казва в изявление на Еспър.

Днес американски служител в областта на отбраната съобщи за АФП, че част от 750-те сили от американската 82-ра дивизия, изпратени в региона преди няколко дни, вече са пристигнали в Багдад.

Коментари:

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предупреди за опасността от по-нататъшна ескалация в Ирак.

"Цикълът на насилие, провокации и отмъщения, на които сме свидетели в Ирак през последните няколко седмици, трябва да спре", каза бившият белгийски премиер.

"По-нататъшната ескалация трябва да се избягва на всяка цена", добави той.

Мишел не се позова директно на американския удар, но отбеляза ролята на иракските милиции - много от тях подкрепени от силите на Солеймани „Кудс“, в размириците.

"Ирак остава много крехка страна", каза той. „Твърде много оръжия и твърде много милиции забавят процеса на връщане към нормалното ежедневие за гражданите на Ирак.

"Има риск от генерализиран взрив на насилие в целия регион и нарастване на неясни терористични сили, които процъфтяват в моменти на религиозно и националистическо напрежение", допълни Мишел.

Премиерът на Ирак Адел Абдел Махди осъди САЩ като нарече действията им "агресия", която "ще предизвика опустошителна война".

"Убийството на иракски военен командир на официален пост е агресия срещу страната Ирак, нейната държава, правителството и нейния народ", се казва в декларация на Абдел Махди.

Той има предвид Абу Махди ал Мухандис, заместник-ръководител на мощната паравоенна сила Хашд ал Шааби, който загина при удара заедно с иранския командващ генерал Касем Солеймани.

Абдел Махди заяви, че американският удар е "грубо нарушение на условията, разрешаващи присъствието на американски войски" на иракска земя.

Иран и "свободните нации в региона" ще отмъстят на САЩ за убийството на Касем Солеймани, заяви в петък президентът Хасан Рухани.

"Няма съмнение, че великата нация на Иран и другите свободни нации в региона ще си отмъстят за това страшно престъпление от престъпна Америка", заяви Рухани в изявление, публикувано на уебсайта на иранското правителство.

Междувременно иракчани, които месеци наред демонстрират срещу правителство, за което те смятат, че е задължено на Иран, се захванаха да пеят и танцуват в петък след ударът на САЩ, довел до смъртта на ген. Солеймани. "О, Касем Солеймани, това е божествена победа", скандираха развеселено те на емблематичния площад „Тахрир“ в Багдад.

„Това е Божие отмъщение за кръвта на убитите“, добави един от тях, имайки предвид, че близо 460 души бяха убити в насилие, за което много демонстранти обвиниха подкрепяните от Иран сили за сигурност.

Междувременно посолството на САЩ в Багдад призова американските граждани в Ирак „да се изтеглят незабавно“, поради страх от последствията от удара на САЩ.

"Гражданите на САЩ трябва да заминават по въздушен път, докато това е възможно, а ако не успеят, до други страни по суша", се посочва в съобщението на посолството.

Президентът Доналд Тръмп заяви, че иранският военен командир Касем Солеймани е трябвало да бъде убит много преди това.

В първите си съществени коментари за операцията, проведена по-рано днес на международното летище в Багдад, Тръмп туитва, че Солеймани „е трябвало да бъде изваден от строя преди много години!“

Солеймани "е убил или ранил тежко хиляди американци за продължителен период от време и е замислял да убие още много... но беше хванат!", пише Тръмп.

Единствените му по-ранни коментари за драматичната новина включваха туит, съдържащ снимка на американското знаме и друг, в който се казва, че „Иран никога не е печелил война, но никога не е губил преговори!“ 

Сенатори републиканци в САЩ не скриха задоволството си от военната операция в Багдад и се изказаха в подкрепа на нареденото от президента Доналд Тръмп действие.

Похвалите бяха в рязък контраст с реакцията на демократите, които остро критикуваха последния ход на Тръмп, което показва поляризацията на Вашингтон преди тазгодишните президентски избори.

"В демонстрация на решителност и сила, ние ударихме лидера на онези, които атакуват нашите суверенни територии в САЩ", заяви в изявление републиканецът от Камарата на представителите Кевин Маккарти.

Това въодушевление бързо отекна сред неговите колеги републиканци.

"Уау - цената на убийството и нараняването на американците току-що се повиши драстично", написа в Twitter сенаторът Линдзи Греъм, близък довереник на Тръмп.

Убийството на висшия ирански генерал Касем Солеймани при удара на САЩ по Багдад заплашва да влоши ситуацията в Близкия изток, заяви руският президент Владимир Путин.

"Тази акция може сериозно да влоши ситуацията в региона", каза той по време на телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон.

Американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че иранският военен командир Касем Солеймани е планирал неизбежни действия, които заплашват американските граждани.

"Той активно замисляше действия в региона - големи действия, както ги описваше, - това би изложило на риск десетки, ако не стотици американски животи", каза Помпео пред Си Ен Ен.

"Знаем, че това беше неизбежно", каза Помпео за замисъла на Солеймани, без да навлиза в подробности относно същността на планираната операция.

„Това беше разкритие на разузнаването, което задвижи процеса ни за вземане на решение“, добави Помпео. 

Френският президент Еманюел Макрон призова всички страни да избягват всякаква нова ескалация, съобщи френското президентство.

В телефонен разговор с руския президент Владимир Путин Макрон заяви, че не трябва да има "нова опасна ескалация на напрежението" и "призова всички страни да действат сдържано", съобщи Елисейският дворец

Темата беше коментирана и в предаването по NOVA "Плюс-минус".

„По всичко личи, че годината няма да е мирна. Изявленията на иранските лидери сочат, че ответен удар ще има. Генерал Сюлеймани не е обикновен човек, той не е терорист. Терорист е този, който ООН обяви за такъв. По популярност в Иран той е на второ място. Всички проучвания сочат, че ако в Иран имаше президентски избори той щеше да ги спечели”, заяви Мохамед Ибрахим, международен анализатор.

„Сюлеймани се счита за архитект на всички отряди за съпротива срещу САЩ в целия регион. За много хора той е герой”, допълни Ибрахим.

„Аз по-скоро бих обърнал внимание не върху самия акт -Тръмп да таргетира Сюлеймани, а дали моментът бе подходящ. В следствие на този удар ще се случат неща, които по-скоро биха имали негативен ефект върху самите американци”, изрази мнение Мартин Табаков, международен анализатор.

„Все по-видими обаче стават разминаванията между целите и средствата, които използва Доналд Тръмп в своята политика в региона. Едно е да искаш да сключиш „сделката на века” – разрешаването на конфликта между Израел и Палестина, а в следващия момент да обявиш израелския суверенитет върху Голанските възвишения”, допълни Табаков.

„Сюлеймани беше герой не само за Иран, а за Ирак, Йемен, Ливан и Сирия”, заключи Мохамед Ибрахим.


В категории: Политика


7
Коментара
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
7
Коментара по темата
7.
Прометей
04.01.2020 10:37:47
5
14
Ура за Чичо Сам, най-добре после скъса синджира. Кой каза, че можели да си позволят война в Персийския залив......че те там не са и спирали, на американците им писна от номерата на чалмите и почнаха с тексаското барбекю, а в Пентагона най- накрая са пратили по дяволите и моралът и задръжките, скъсали са всички договори и конвенции и са пратили на майната им и ООН и Международният съд по правата на човека.и най-вече Трибуналът в Хага, защото онези в чаршафите от Катар до Ивицата Газа хич не били човеци. Проведените експерименти очевидно са го потвърдили. Сега ще видим как янките правят барбекю и няма бог дето да ги спре........И накрая......Честита Нова Годинааааа.
6.
*********
04.01.2020 06:44:25
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
5.
*********
04.01.2020 06:41:29
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
4.
Анонимен
04.01.2020 06:39:19
0
0
Здравейте препорьчвам ви сериала хит Италианската булка изльчен по Бтв и по Бтв Лейди
Повторение всеки следобед без сьботите и неделите от 13 до 13 55 14 часа по Бтв Лейди
Сериала хит Италианската булка има 172 епизода
Но в Бьлгария сериала хит Италианската булка има 172 епизода
3.
Истина
03.01.2020 21:45:18
9
3
Отивай при Путкин и неговите пияндурници проститутски кавал
2.
Балкански Турчин
03.01.2020 20:43:57
9
2
Ние Турците само в северен иран (Южен Азербайджан ) сме 30 000 000.Амин
1.
XX
03.01.2020 20:37:29
4
7
Да не забравяме, че тръмп беше обещал, да не започва нова война.
Ценности за евроатлантически олигофрени.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Добрата новина е, че 49-ото НС ще излезе в почивка до няколко дни и доколкото е възможно авторитетът на парламентаризмът ще бъде запазен При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие „Пратете екип, защото престъпността расте, появяват се и все повече нарушители на ЗДвП, зоват местните жители Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Фолкдивата неузнаваема, сравниха я с нейна колежка Жена е с прорезни рани, мъжът й я замерил с порцеланова чиния Жена е с прорезни рани, мъжът й я замерил с порцеланова чиния Жертвата, която е на 64 години, е получила медицинска помощ Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“ Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“ Ветроходното състезание ще започне с Парад на участниците пред Морската гара ГЕРБ получи председателското място в РИК-Бургас, ДПС - секретарското ГЕРБ получи председателското място в РИК-Бургас, ДПС - секретарското Районната избирателна комисия ще е с четирима зам.-председатели
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори