×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Светът се усложнява, стратегията на Борисов да балансира тихомълком между глобалните играчи ще става все по-трудна


Светът се усложнява, стратегията на Борисов да балансира тихомълком между глобалните играчи ще става все по-трудна
Българският премиер няма никакви основания да се смята за значим международен политик, в ЕС вървят много съществени процеси, в които не участваме, смята Владимир Шопов
29 Декември 2019, Неделя, 11:45 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

България реално е статичен бенефициент на принадлежността си към ЕС и НАТО, казва политологът

Продължаваме серията от обзорни интервюта с политически анализатори в края на годината. Идва ред на политолога Владимир Шопов - консултант, солиден изследовател и колумнист с дългогодишен опит. Акцент в случая са външно-политическите процеси, които той следи приоритетно.

- Г-н Шопов, с какво ще запомните 2019 г. от гледна точка на международната политика. Бихте ли отличили събитие на годината?

- Голямото събитие на отминалата година е трансформацията на отношенията между САЩ и Китай, превръщането им в конкурентен сблъсък. Това може и да беше неизбежно, но вече се превръща в основна геополитическа реалност, спрямо която буквално всяка страна ще трябва да се позиционира. И тук търговската война далеч не е централната точка на сблъсъка, макар да концентрира в себе си напреженията между двете страни. Става въпрос за много по-широк конфликт на няколко нива – технологично, икономическо, гео-политическо. Нещо повече, той няма да изчезне с евентуалното непреизбиране на Доналд Тръмп. Този сблъсък е дългосрочен. Другото съществено събитие, в Европа, е всъщност тенденция. И тя е ускоряването на разбирането, че ЕС трябва да е самостоятелен, автономен център на власт и влияние в глобалната система. Тя вече се приема от множество политически елити на „стария континент“. Това също е дългосрочна тенденция.

- Как се представи България на международното поле?

- България има дипломатически капитал, който отдавна е на санитарния минимум. Ние просто нямаме геополитически гръбнак, манталитет, ресурс и структура. Нямаме външнополитическа мисъл, дебат и общност. Това, което правим, е производно на политически страх, чиновническо удобство и институционална инерция. България реално е статичен бенефициент на принадлежността си към ЕС и НАТО, тя е в това положение от дълго време и в момента не се случва абсолютно нищо, което да подсказва някаква промяна. Ние дори се отказахме от темата за разширяването, в която инвестирахме политически капитал, ресурси, време. Емануел Макрон каза „не“ и ние се снишихме. Девет държави се обединиха, за да му се противопоставят, нас просто ни нямаше в стаята! „Зеленият пакт“ е на път да преобърне ЕС и финансирането му, а нашият премиер просто каза, че и той обича чистия въздух! Светът става все по-сложен и институционалната инерция на членствата не е достатъчна, за да управляваш външнополитически обществото и съдбата си. Затова и ние затъваме все повече в една опасна безтегловност, събитията ни се случват, не участваме активно в нито един съществен процес. Това, че сме на масата в ЕС и НАТО, не ни прави смислен участник в европейската и глобална политика. Ние например нямаме никакво политическо и институционално отношение към трансформацията на Азия, случващото се там, влиянието му върху бъдещето.

- Премиерът Бойко Борисов като че ли все повече се самоизтъква като значим международен политик. Има ли реални основания за това?

- Не, никакви. В ЕС вървят много съществени процеси и ние отново просто не участваме, пак се ослушваме да се оформи някакъв най-малък общ знаменател и да застанем зад него. Задава се нова конференция за бъдещето на Европа, нова вълна от интеграция, смяна на философията на инвестиране на еврофондовете, пренареждане на европейските политики и т.н., ние сме в дълбокия миманс по тези въпроси. Дори темата за разширяването на съюза, където инвестирахме много дипломатически усилия, вече не ни е интересна. Вече споменах за деветте държави, които се противопоставиха на блокирането на процеса от страна на Франция. България дори не бе сред тях, сега отново е ред да се мръщим на македонците. Нещо повече, досегашната стратегия на Борисов да балансира тихомълком между основните глобални играчи ще става все по-трудна, поради общите тенденции, които вече очертах. Пред очите ни са и първите примери за това. Задълбочаването на американския ангажимент към България, който е очевиден през последните година-две, все по-често го поставя в трудни ситуации. Например, желанието на САЩ да вдигне рязко нивото на сътрудничество в области като сигурност, отбрана и енергетика няма как да не бъде за сметка на руските интереси, които в тези области са вкоренени от десетилетия и успешно неутрализират повечето усилия за реформа и промяна. Сега това става все по-трудно и Борисов ще изпада все по-често в затруднение.

- През 2020 г. ще има президентски избори в САЩ. Трябва ли да се плашим от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп?

- Преизбирането на Доналд Тръмп със сигурност ще донесе сериозни предизвикателства в няколко посоки. Първото е окончателното оформяне на далеч по-селективния ангажимент на САЩ към сигурността на различни части на света. Някои го описват като оттегляне, но това не е най-точното описание. По-скоро става въпрос за гъвкав, неравномерен интерес, донякъде непредвидим. Например, независимо от напрежението с ЕС, Вашингтон е доста по-активен на „стария континент“ в ключови области като сигурност, енергетика, инвестиции. Второто предизвикателство е обърнато към предпочитаната институционална формула на Тръмп, повече двустранни формати, вместо добре познатите многостранни такива. Това също носи известна непредвидимост и объркване. На трето място, ако той има втори мандат, със сигурност Европа ще бъде убедена в това да се развива като по-самостоятелна сила, по посока на „европейския суверенитет“, но това носи много рискове. Напреженията с Китай също ще продължат, защото вече имат системен характер. Те ще се разпространят в различни области и ще изискват внимателно управление. Също така ще продължи външната политика на две нива, това на самия президент и администрацията, които понякога говорят на различни езици и постигат един сложен и често нестабилен синтез.

- Как е възможно партиите и гражданите в САЩ и Великобритания да се доверяват на хора като Тръмп и Борис Джонсън? Светът да не е полудял?

- В най-различни политически периоди е било възможно да бъде задаван подобен въпрос. Политиците често се отклоняват от някакъв установен стандарт за поведение, етика, компетентност. В този смисъл, едва ли точно тези две фигури са единствените, които могат да предизвикат подобен дебат и не това е най-важното. По-скоро е важно да си зададем въпроса защо такъв тип хора успяват да направят политически пробив, защо различните форми на аутсайдерство са толкова привлекателни, защо избирателите с такава готовност желаят да накажат мейнстрийм политиците, да зашлевят шамар на системата. Очевидно е, че има някаква дисфункционалност на представителството, Тръмп и Брекзит бяха достатъчно ясни знаци за това. Тоест, по-смисленият разговор е за това как се изправят тези кривини на политическите системи, а не дали конкретни политически фигури са странни, комични или просто не ни харесват. И в двата случая става въпрос за доверие в хора, които решиха да говорят на съществени социални прослойки, които са маргинализирани или дори изключени от съвременните икономики, култури и политически системи. Това недоволство си търсеше просто говорители и ги намери. Другите не им обърнаха внимание и платиха цената за това.

- Бившият премиер Иван Костов наскоро каза, че за България най-големият геополитически проблем е Брекзит, който предстои през 2020 г. Съгласен ли сте с него?

- Брекзит вече изглежда като управляем проблем – има ясна времева рамка, последствията при различните варианти са достатъчно очертани, имаме и много повече яснота относно намеренията на двете страни. Британия ще остане достатъчно близо до Европа в основни направления – политика, сигурност, икономика, независимо че се очертава по-малко амбициозно търговско споразумение. По-глобалният въпрос пред България сега е как да реагира на различните пренареждания, които се случват едновременно – нарастване на системната конкуренция с Китай и Русия, пропукването на западната общност и възможно дългосрочно разделяне на интересите между Европа и САЩ, продължаващото оттегляне на САЩ от различни периферии на Европа, което ни засяга пряко, задълбочаващата се гео-политическа амбивалентност на Турция и т.н. Като реакция на Брекзит, Франция и Германия вдигат темпото на интеграция в най-различни плоскости, някои доста проблематични за нас. На фона на цялата тази палитра, Брекзит е казус от средна значимост.

- Бихте ли предвидили кои ще са ключовите събития в глобален план през 2020 г.?

- Няма особен смисъл да се опитваме да предвиждаме конкретни събития. Но е ясно кои са големите плоскости и въпроси, където предстоят развития. На глобално ниво, това е сблъсъкът между САЩ и Китай и неговото потенциално развитие през идните 12 месеца. Към днешна дата, сякаш по-скоро вървим към по-спокойна година, защото Тръмп трябва да се фокусира върху изборите през есента, а Си върху овладяване на различните кризи вътре в неговата страна. Отвъд това, в различни региони има множество задълбочаващи се рискове – конфликта между Иран и Саудитска Арабия, Нарендра Моди е по-настъпателен спрямо Кашмир, имаме и втората вълна от недоволство в близкия Изток, която ще продължи да генерира нестабилност. Там най-много потенциални проблеми може да възникват в Ливан и Ирак, Сирия си тлее. За Европа годината също е много важна. Евентуалното преизбиране на Тръмп ще я убеди окончателно, че трябва да се развива като самостоятелен център в новата глобална среда. Разбира се, голяма въпросителна остава дали глобалната икономика няма да влезе в рецесия или просто ще продължи забавянето на растежа. Подобен сценарий веднага ще генерира социално недоволство и политически сътресения. Както и през последните години, важни събития ще има много!




Флагман.БГ Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът 29/03/2024, Петък 11:59 1
9
Коментара по темата
9.
Гербер:
30.12.2019 14:21:31
0
2
Нашият Лидер борисоФ е Полиглот, Дипломат, Политолог и Икономист. Той е завършил международна Бизнес-Дипломация в Кеймбридж и затова България под неговото управление Цъфти и Връзва!
8.
Дълбоката Държава
29.12.2019 21:37:52
0
4
Като че ли живеем в „колективно договорена халюцинация“ и затова каним интересни личности, които взривяват тишината и не просто критикуват, а дават посока и идеи за размисъл”. Тя подари на двамата новата книга на ямболския писател Христо Карастоянов „Животът няма втора половина”.
7.
К
29.12.2019 19:07:32
1
0
Хахахахахахахахахаха повече от ясно се изказах!
6.
ХХ
29.12.2019 15:47:02
4
6
@3
Браво на радев, че ликвидира въглищата!
5.
XX
29.12.2019 15:44:38
4
13
Добър анализ, брекзит преговорите тепърва започват и островитяните ще ядат хурката на брюксел...
Нашият дипломатически матрял е същият прост ибрик кат тиквата, при това скопен.
4.
fen
29.12.2019 15:16:14
4
8
Е кво да се чуди нали сме вече американци и англосанкснци и нищо славянско не остана в кръвта ни.
Знаете ли какво е оренда, но той го е забравил.
3.
Хвалят го НПО-тата
29.12.2019 13:27:55
22
13
Дори се гордеят с Румен Радев, че не знае какво е подписал!Румен Радев води жена си Десислава Радева по екскурзии с нашите пари. Това обяви водещият Слави Трифонов.Повод за коментара на шоумена стана участието на президента в Конференцията на ООН в полския град Катовице.Трифонов обяви, че Радева е записана като заместник-водач на делегацията, което било видно в документите за участието.Чехъл Тъпанчев подписал в Катовице ликвидирането на въгледобива в България!Миг невнимание и дългосрочни ангажименти от некомпетентен военен пенсионер!
2.
A?
29.12.2019 12:43:26
6
18
Сорос ли плати за това интервю? :D
1.
?
29.12.2019 11:47:56
12
30
Е как тоя глупак ще балансира, че не ми е ясно? Че и между световните играчи.. смях в залата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Разговорите вървят спокойно и конструктивно, отбеляза държавният глава Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Не е ясно как се е почувствал Стефан и какво ще последва, щом блондинката се прибере у дома след днешния ефир Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Васка влезе супер драматично - маскирана като гримьорка Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Ако я поискате, може би ще ви бъде предоставена, заяви бившата енергийна министърка Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" По-голямата част от трасето вече е обновено Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Наред с това е спечелен и още един проект – за 1,6 млн.лева, с които ще се подмени уличното осветление в 17 населени места Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Илияна Раева показа страхотната си фигура Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Инспектор Никола Тодоров от Второ РУ-Бургас пък призова човекът, който е загубил пари край НУМСИ „Панчо Владигеров“, да се обади в полицията Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента На Цончо Ганев му изпращат от Русия специален крем от тестис на усурийски тигър, отвърна след нападки народният представител от ПП-ДБ  Слави Трифонов пребори жестоката болест Слави Трифонов пребори жестоката болест Трифонов се подложил на експериментална модерна терапия, която дала много добри резултати
Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори