×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Светът се усложнява, стратегията на Борисов да балансира тихомълком между глобалните играчи ще става все по-трудна


Светът се усложнява, стратегията на Борисов да балансира тихомълком между глобалните играчи ще става все по-трудна
Българският премиер няма никакви основания да се смята за значим международен политик, в ЕС вървят много съществени процеси, в които не участваме, смята Владимир Шопов
29 Декември 2019, Неделя, 11:45 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

България реално е статичен бенефициент на принадлежността си към ЕС и НАТО, казва политологът

Продължаваме серията от обзорни интервюта с политически анализатори в края на годината. Идва ред на политолога Владимир Шопов - консултант, солиден изследовател и колумнист с дългогодишен опит. Акцент в случая са външно-политическите процеси, които той следи приоритетно.

- Г-н Шопов, с какво ще запомните 2019 г. от гледна точка на международната политика. Бихте ли отличили събитие на годината?

- Голямото събитие на отминалата година е трансформацията на отношенията между САЩ и Китай, превръщането им в конкурентен сблъсък. Това може и да беше неизбежно, но вече се превръща в основна геополитическа реалност, спрямо която буквално всяка страна ще трябва да се позиционира. И тук търговската война далеч не е централната точка на сблъсъка, макар да концентрира в себе си напреженията между двете страни. Става въпрос за много по-широк конфликт на няколко нива – технологично, икономическо, гео-политическо. Нещо повече, той няма да изчезне с евентуалното непреизбиране на Доналд Тръмп. Този сблъсък е дългосрочен. Другото съществено събитие, в Европа, е всъщност тенденция. И тя е ускоряването на разбирането, че ЕС трябва да е самостоятелен, автономен център на власт и влияние в глобалната система. Тя вече се приема от множество политически елити на „стария континент“. Това също е дългосрочна тенденция.

- Как се представи България на международното поле?

- България има дипломатически капитал, който отдавна е на санитарния минимум. Ние просто нямаме геополитически гръбнак, манталитет, ресурс и структура. Нямаме външнополитическа мисъл, дебат и общност. Това, което правим, е производно на политически страх, чиновническо удобство и институционална инерция. България реално е статичен бенефициент на принадлежността си към ЕС и НАТО, тя е в това положение от дълго време и в момента не се случва абсолютно нищо, което да подсказва някаква промяна. Ние дори се отказахме от темата за разширяването, в която инвестирахме политически капитал, ресурси, време. Емануел Макрон каза „не“ и ние се снишихме. Девет държави се обединиха, за да му се противопоставят, нас просто ни нямаше в стаята! „Зеленият пакт“ е на път да преобърне ЕС и финансирането му, а нашият премиер просто каза, че и той обича чистия въздух! Светът става все по-сложен и институционалната инерция на членствата не е достатъчна, за да управляваш външнополитически обществото и съдбата си. Затова и ние затъваме все повече в една опасна безтегловност, събитията ни се случват, не участваме активно в нито един съществен процес. Това, че сме на масата в ЕС и НАТО, не ни прави смислен участник в европейската и глобална политика. Ние например нямаме никакво политическо и институционално отношение към трансформацията на Азия, случващото се там, влиянието му върху бъдещето.

- Премиерът Бойко Борисов като че ли все повече се самоизтъква като значим международен политик. Има ли реални основания за това?

- Не, никакви. В ЕС вървят много съществени процеси и ние отново просто не участваме, пак се ослушваме да се оформи някакъв най-малък общ знаменател и да застанем зад него. Задава се нова конференция за бъдещето на Европа, нова вълна от интеграция, смяна на философията на инвестиране на еврофондовете, пренареждане на европейските политики и т.н., ние сме в дълбокия миманс по тези въпроси. Дори темата за разширяването на съюза, където инвестирахме много дипломатически усилия, вече не ни е интересна. Вече споменах за деветте държави, които се противопоставиха на блокирането на процеса от страна на Франция. България дори не бе сред тях, сега отново е ред да се мръщим на македонците. Нещо повече, досегашната стратегия на Борисов да балансира тихомълком между основните глобални играчи ще става все по-трудна, поради общите тенденции, които вече очертах. Пред очите ни са и първите примери за това. Задълбочаването на американския ангажимент към България, който е очевиден през последните година-две, все по-често го поставя в трудни ситуации. Например, желанието на САЩ да вдигне рязко нивото на сътрудничество в области като сигурност, отбрана и енергетика няма как да не бъде за сметка на руските интереси, които в тези области са вкоренени от десетилетия и успешно неутрализират повечето усилия за реформа и промяна. Сега това става все по-трудно и Борисов ще изпада все по-често в затруднение.

- През 2020 г. ще има президентски избори в САЩ. Трябва ли да се плашим от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп?

- Преизбирането на Доналд Тръмп със сигурност ще донесе сериозни предизвикателства в няколко посоки. Първото е окончателното оформяне на далеч по-селективния ангажимент на САЩ към сигурността на различни части на света. Някои го описват като оттегляне, но това не е най-точното описание. По-скоро става въпрос за гъвкав, неравномерен интерес, донякъде непредвидим. Например, независимо от напрежението с ЕС, Вашингтон е доста по-активен на „стария континент“ в ключови области като сигурност, енергетика, инвестиции. Второто предизвикателство е обърнато към предпочитаната институционална формула на Тръмп, повече двустранни формати, вместо добре познатите многостранни такива. Това също носи известна непредвидимост и объркване. На трето място, ако той има втори мандат, със сигурност Европа ще бъде убедена в това да се развива като по-самостоятелна сила, по посока на „европейския суверенитет“, но това носи много рискове. Напреженията с Китай също ще продължат, защото вече имат системен характер. Те ще се разпространят в различни области и ще изискват внимателно управление. Също така ще продължи външната политика на две нива, това на самия президент и администрацията, които понякога говорят на различни езици и постигат един сложен и често нестабилен синтез.

- Как е възможно партиите и гражданите в САЩ и Великобритания да се доверяват на хора като Тръмп и Борис Джонсън? Светът да не е полудял?

- В най-различни политически периоди е било възможно да бъде задаван подобен въпрос. Политиците често се отклоняват от някакъв установен стандарт за поведение, етика, компетентност. В този смисъл, едва ли точно тези две фигури са единствените, които могат да предизвикат подобен дебат и не това е най-важното. По-скоро е важно да си зададем въпроса защо такъв тип хора успяват да направят политически пробив, защо различните форми на аутсайдерство са толкова привлекателни, защо избирателите с такава готовност желаят да накажат мейнстрийм политиците, да зашлевят шамар на системата. Очевидно е, че има някаква дисфункционалност на представителството, Тръмп и Брекзит бяха достатъчно ясни знаци за това. Тоест, по-смисленият разговор е за това как се изправят тези кривини на политическите системи, а не дали конкретни политически фигури са странни, комични или просто не ни харесват. И в двата случая става въпрос за доверие в хора, които решиха да говорят на съществени социални прослойки, които са маргинализирани или дори изключени от съвременните икономики, култури и политически системи. Това недоволство си търсеше просто говорители и ги намери. Другите не им обърнаха внимание и платиха цената за това.

- Бившият премиер Иван Костов наскоро каза, че за България най-големият геополитически проблем е Брекзит, който предстои през 2020 г. Съгласен ли сте с него?

- Брекзит вече изглежда като управляем проблем – има ясна времева рамка, последствията при различните варианти са достатъчно очертани, имаме и много повече яснота относно намеренията на двете страни. Британия ще остане достатъчно близо до Европа в основни направления – политика, сигурност, икономика, независимо че се очертава по-малко амбициозно търговско споразумение. По-глобалният въпрос пред България сега е как да реагира на различните пренареждания, които се случват едновременно – нарастване на системната конкуренция с Китай и Русия, пропукването на западната общност и възможно дългосрочно разделяне на интересите между Европа и САЩ, продължаващото оттегляне на САЩ от различни периферии на Европа, което ни засяга пряко, задълбочаващата се гео-политическа амбивалентност на Турция и т.н. Като реакция на Брекзит, Франция и Германия вдигат темпото на интеграция в най-различни плоскости, някои доста проблематични за нас. На фона на цялата тази палитра, Брекзит е казус от средна значимост.

- Бихте ли предвидили кои ще са ключовите събития в глобален план през 2020 г.?

- Няма особен смисъл да се опитваме да предвиждаме конкретни събития. Но е ясно кои са големите плоскости и въпроси, където предстоят развития. На глобално ниво, това е сблъсъкът между САЩ и Китай и неговото потенциално развитие през идните 12 месеца. Към днешна дата, сякаш по-скоро вървим към по-спокойна година, защото Тръмп трябва да се фокусира върху изборите през есента, а Си върху овладяване на различните кризи вътре в неговата страна. Отвъд това, в различни региони има множество задълбочаващи се рискове – конфликта между Иран и Саудитска Арабия, Нарендра Моди е по-настъпателен спрямо Кашмир, имаме и втората вълна от недоволство в близкия Изток, която ще продължи да генерира нестабилност. Там най-много потенциални проблеми може да възникват в Ливан и Ирак, Сирия си тлее. За Европа годината също е много важна. Евентуалното преизбиране на Тръмп ще я убеди окончателно, че трябва да се развива като самостоятелен център в новата глобална среда. Разбира се, голяма въпросителна остава дали глобалната икономика няма да влезе в рецесия или просто ще продължи забавянето на растежа. Подобен сценарий веднага ще генерира социално недоволство и политически сътресения. Както и през последните години, важни събития ще има много!
Флагман.БГ 112 двойки си казаха "Да" в Несебър през 2019 112 двойки си казаха "Да" в Несебър през 2019 26/02/2020, Сряда 14:00 0
9
Коментара по темата
9.
Гербер:
30.12.2019 14:21:31
0
2
Нашият Лидер борисоФ е Полиглот, Дипломат, Политолог и Икономист. Той е завършил международна Бизнес-Дипломация в Кеймбридж и затова България под неговото управление Цъфти и Връзва!
8.
Дълбоката Държава
29.12.2019 21:37:52
0
4
Като че ли живеем в „колективно договорена халюцинация“ и затова каним интересни личности, които взривяват тишината и не просто критикуват, а дават посока и идеи за размисъл”. Тя подари на двамата новата книга на ямболския писател Христо Карастоянов „Животът няма втора половина”.
7.
К
29.12.2019 19:07:32
1
0
Хахахахахахахахахаха повече от ясно се изказах!
6.
ХХ
29.12.2019 15:47:02
4
6
@3
Браво на радев, че ликвидира въглищата!
5.
XX
29.12.2019 15:44:38
4
13
Добър анализ, брекзит преговорите тепърва започват и островитяните ще ядат хурката на брюксел...
Нашият дипломатически матрял е същият прост ибрик кат тиквата, при това скопен.
4.
fen
29.12.2019 15:16:14
4
8
Е кво да се чуди нали сме вече американци и англосанкснци и нищо славянско не остана в кръвта ни.
Знаете ли какво е оренда, но той го е забравил.
3.
Хвалят го НПО-тата
29.12.2019 13:27:55
22
13
Дори се гордеят с Румен Радев, че не знае какво е подписал!Румен Радев води жена си Десислава Радева по екскурзии с нашите пари. Това обяви водещият Слави Трифонов.Повод за коментара на шоумена стана участието на президента в Конференцията на ООН в полския град Катовице.Трифонов обяви, че Радева е записана като заместник-водач на делегацията, което било видно в документите за участието.Чехъл Тъпанчев подписал в Катовице ликвидирането на въгледобива в България!Миг невнимание и дългосрочни ангажименти от некомпетентен военен пенсионер!
2.
A?
29.12.2019 12:43:26
6
18
Сорос ли плати за това интервю? :D
1.
?
29.12.2019 11:47:56
12
30
Е как тоя глупак ще балансира, че не ми е ясно? Че и между световните играчи.. смях в залата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пушачите заслужват да знаят за бездимните алтернативи Пушачите заслужват да знаят за бездимните алтернативи

80% от българите смятат, че трябва да има точна информация по темата, показва глобално проучване на Филип Морис Интернешънъл

Борисов след критиките от ВМРО: И аз казвам, че така повече не може да продължава, ама продължава Борисов след критиките от ВМРО: И аз казвам, че така повече не може да продължава, ама продължава

Премиерът и вицепремиерът Каракачанов се обвиниха взаимно в съглашение с ДПС

ВМРО обвиниха партньорите си от ГЕРБ в нарушаване на човешките права и полицейщина ВМРО обвиниха партньорите си от ГЕРБ в нарушаване на човешките права и полицейщина

Националистите обаче искат да си доизкарат заедно управленския мандат заради "10-12 неща"

Япаджиева ще ръководи съда в Поморие до избора на титулярен шеф, кандидати засега няма Япаджиева ще ръководи съда в Поморие до избора на титулярен шеф, кандидати засега няма

Мандатът й изтича на 9 март, след това тя ще е изпълняващ функциите

Нова пукнатина в коалицията: ОП привика Борисов на обяснения в парламента Нова пукнатина в коалицията: ОП привика Борисов на обяснения в парламента

ГЕРБ не се съгласиха с партньорите си за по-късен час на заседанието на 4 март

БСП не одобрява да се излиза в отпуск при „доброволна карантина“ - държавата трябвало да плати БСП не одобрява да се излиза в отпуск при „доброволна карантина“ - държавата трябвало да плати

От соцпартията подкрепят мерките срещу коронавируса, но те не трябвало да са за сметка на хората

Дълги опашки в КАТ за регистрацията на газова уредба, бургаските шофьори наплашени от глобите Дълги опашки в КАТ за регистрацията на газова уредба, бургаските шофьори наплашени от глобите

От 2014 г. законът изисква автомобилите на повече от един вид гориво да бъдат с нови талони, малцина са обаче онези, които са ги сменили

Двама българи под наблюдение във ВМА заради коронавируса Двама българи под наблюдение във ВМА заради коронавируса

Те са пътували в Италия и имат грипоподобна симптоматика, съобщи шефът на Националния щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски 

Проф. Кантарджиев: Нова грипна вълна ни връхлита Проф. Кантарджиев: Нова грипна вълна ни връхлита

 Ограничете контактите, мийте ръцете и ако нямате маски, носете шалове на устата, призова шефът на Националния център по заразни и паразитни болести

Томислав Дончев: Коронавирусът не се предава по телевизията Томислав Дончев: Коронавирусът не се предава по телевизията

Писанията за къщата в Барселона и връзката с премиера Бойко Борисов са претоплена манджа, каза вицепремиерът

Коронавирус в Гърция и Австрия, починал във Франция Коронавирус в Гърция и Австрия, починал във Франция

Това е вторият смъртен случай във Франция

Гришо с първа победа в Акапулко, срази Джумхур Гришо с първа победа в Акапулко, срази Джумхур

 Григор Димитров започна мача колебливо, но се справи с опонента си в два сета

Заразени с коронавируса вече в Австрия, Хърватия и Швейцария Заразени с коронавируса вече в Австрия, Хърватия и Швейцария

 Първи положителен тест за вируса е направен и в Латинска Америка

Летяща чиния край Международната космическа станция, уфолог я видял от камера на НАСА Летяща чиния край Международната космическа станция, уфолог я видял от камера на НАСА

Първоначално Скот Уоринг си мислел, че наблюдава спътник, но обектът ускорил скоростта и изчезнал в космоса

Китайското правителство нареди банките да улеснят кредитирането Китайското правителство нареди банките да улеснят кредитирането

Пекин се опитва да подкрепи малкия бизнес и фермерите, които са най-засегнати от коронавируса

500-те най-богати в света загубиха $139 млрд. от срива на борсите вчера 500-те най-богати в света загубиха $139 млрд. от срива на борсите вчера

 Това е най-големият спад в състоянието им откакто съществува индекса Bloomberg Billionaires

Световната здравна организация: Пикът на коронавируса отминава в Китай, но не и в Италия Световната здравна организация: Пикът на коронавируса отминава в Китай, но не и в Италия

Разпространението на новия коронавирус в Италия може да има негативно отражение върху икономиката, но все още е рано за прогнози
 

Huawei представи своя нов сгъваем смартфон Mate Xs Huawei представи своя нов сгъваем смартфон Mate Xs

Устройството ще се продава в Европа за 2499 евро

По стъпките на Китай: Две области в Италия напът да обявят тотална карантина заради коронавируса По стъпките на Китай: Две области в Италия напът да обявят тотална карантина заради коронавируса

От 3 потвърдени случая на зараза в петък, днес числото набъбна до над 200, смъртните случаи са вече 5 

Кола връхлетя върху карнавално шествие в Германия Кола връхлетя върху карнавално шествие в Германия

Има пострадали, сред тях и деца

Иван Костов, бивш премиер Иван Костов, бивш премиер Стив Ханке е с наранено его, защото не е "баща на валутния борд" Виц на деня Виц на деня Животът на мъжа не се счита за пълен докато не се ожени. А след сватбата животът приключва. Виц на деня Виц на деня - Пешо, защо тиганите са ти без дръжки?
- Понеже жена ми е тенисистка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Докато планетата е в опасност ще си тръгвам по-рано от работа.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори