×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Останете си вкъщи!
Накратко
НА ЖИВО

2019 г. и инвазията на тротинетките


2019 г. и инвазията на тротинетките
Ключови думи: тротинетки, 2019 г., новини
29 Декември 2019, Неделя, 13:30 ч.

Трите услуги, които предлагат споделени пътувания с е-тротинетки, са оптимисти за развитието на пазара през следващата година

Електрическите тротинетки се появиха в София в момент, в който недоволството от увеличващия се трафик и замърсяването на въздуха ескалира. Новата за България алтернатива за придвижване не може да реши всички проблеми в столицата, но предизвика вълнение у потребителите, които искаха да опитат нещо ново, както и критики, свързани с регулацията и безопасността на движението.

Ако през първата половина на 2019 г. чувахме все повече слухове, че няколко компании имат апетит към навлизането на този пазар у нас, то през второто полугодие всичко това се сбъдна. Така по столичните улици се появиха Lime, Hobo и Brum, пише investor.bg.

Началото даде американският играч Lime, който вече беше във фаза на експанзия в Европа. Той стъпи у нас през август с общо 150 електрически тротинетки. Само месец по-късно още две компании навлязоха на пазара - българската Hobo и Brum, която ползва платформата на американската компания Bird.

Бърза равносметка

Предвид краткия период, в който компаниите имаха възможността да тестват услугата си в София, и трите посочват, че са доволни от постигнатото през 2019 г.

“Въз основа на настоящото ни присъствие в Европа, София се открои като град с важно географско местоположение и голям потенциал благодарение на подема на алтернативната градска мобилност. Инвестициите ни в България ще подкрепят продължителния растеж и разрастването ни в Източна Европа”, коментира новият оперативен мениджър на Lime у нас Петко Анчев.

По думите на Йордан Георгиев, който ръководи Brum Scooters, тротинетките са се възприели добре от потребителите. “За съжаление, не успяхме да организираме по-ранно пускане на тротинетките, за да видим развитието на бизнеса през летния сезон и за по-добра преценка ще се наложи да изчакаме 2020 г.”, посочи той в интервю за Investor.bg.

За Hobo успехът от 2019 г. се измерва в доказването, че услугата е конкурентоспособна на местния пазар. По думите на основателя на компанията и неин изпълнителен директор Теодор Рачев фокусът е бил и върху изграждането на име на лоялен партньор, успешното стратегическо сътрудничество със Столична община и с различни частни бизнеси.

Досега Hobo може да се похвали с петцифрен брой пътувания със средна продължителност 10,5 минути в делнични дни и до 16 минути през почивните дни. Средните стойности за дължина на пътуване са 1,4 км, а през събота и неделя цифрата расте с 20%, коментира Рачев. От старта си в София до днес Brum има близо 30 хил. карания, а по-голямата част от тях са за не повече от 10-15 минути. От Lime пък се похвалиха, че вече имад над 100 хил. пътувания със средно изминато разстояние на пътуване от 1,28 км.

Предизвикателствата

Ръководителите на трите компании са единодушни, че голямото предизвикателство за тях е да променят възприятията на потребителите и да наложат електрическите скутери като предпочитан начин за придвижване.

Според Йордан Георгиев от Brum безопасността и културата на каране също се открояват като проблем. В тази връзка трите оператора, които показват желание за общо развитие на пазара, си сътрудничат в редица посоки, включително наскоро пуснаха специално видео, което показва как безопасно да се управляват тротинетките в градска среда.

Не на последно място в списъка с предизвикателства остават кражбите. “Кражбите също са неприятно предизвикателство. За щастие успяваме да хванем почти всички крадци благодарение на полицията, която реагира много бързо и ефективно на всички наши сигнали. В резултат от това кражбите от старта досега са драстично намалели, но това е постигнато с много труд, много часове прекарани по районните управления и в следствие на немалък брой хора, срещу които вече водим дела”, коментира Георгиев.

Регулацията

Въпрос номер едно, който стои пред операторите на споделени тротинетки в София, е регулацията на този вид транспорт. Липсата на достатъчно велоалеи и лошото качество на инфраструктурата са проблем, който пречи не само на нормалното и безопасно придвижване, но и на потребителското преживяване. Brum, Lime и Hobo вече показаха, че са готови да работят заедно и за създаването на правила, които да регулират пазара, така че той да има възможност да се развива. Предложените промени в Закона за движение по пътищата все пак не бяха приети напълно от самите оператори. Те настояха за поправки.

„Нашето споделено опасение е, че задължаваща, а не препоръчителна законова мярка като носенето на каска, би забавила и дори спряла подема на велосипедите и индивидуалните електрически превозни средства в дела на всички пътувания в града“, посочиха в общо изявление фирмите.

„Надявам се да бъдем чути и да не бъдат поставени сериозни законови ограничения за ползвателите на електрически тротинетки и велосипеди, защото според мен това ще откаже голяма част от потенциалните желаещи да използват екологичен транспорт. Строги регулации биха били стъпка назад в решението на проблемите с трафика и мръсния въздух в столицата”, обясни пред Investor.bg Йордан Георгиев от Brum.

От своя страна Веселин Грозданов, член на управителния съвет на клъстер “Зелен транспорт”, коментира пред Bloomberg TV Bulgaria, че зачестяват проблемите с тротинетките, водещи до пътнотранспортни произшествия, така че регуация определено е необходима.

Петко Анчев от Lime подчертава, че компанията има „установени връзки с регулаторите на всички пазари, на които оперира. София не прави изключение”. Той е на мнение, че фокусът трябва да падне върху подобряването и създаването на подходяща инфраструктура, както и върху повишаването на културата на придвижване на пътя.

„Регулацията допринася за повишаването на вниманието по отношение на безопасността и културата на пътя. Разбира се, ние като оператор ще я приемем, но нека не забравяме, че идеята тук е не да се забранява непознатото, а да бъде подпомагано при условие, че то е добро за града ни”, обясни пред Investor.bg Теодор Рачев от Hobo.

Какво предстои през 2020 г.?

Както на европейско, така и на местно ниво операторите на тротинетки очакват повишения интерес към услугите им да се запази и през следващата година.

„Вземайки предвид общественото мнение в полза на намаляване на трафика и вредните емисии, както и усилията, които полагаме в посока реклама, смятаме, че през 2020 г. ще има повишено търсене”, коментира Рачев.

За Lime 2020 г. „продължава да бъде инвестиционна година в дългосрочното бъдеще” на компанията. За целта компанията ще инвестира в основата на бизнеса си, в общностите, които обслужва и в глобалната си експанзия. По думите на Петко Анчев Lime ще се съсредоточи върху ускорения си глобален растеж по начин, който е устойчив от гледна точка на бизнеса и на околната среда.

От Brum пък обещават редица интересни кампании и събития, целящи да помогнат София и България да станат по-приятно място за живеене.

Отвъд тези обещания предстои да видим и финализирането на регулаторната рамка, както и дали компаниите няма да увеличат броя на споделените тротинетки значително през следващото лято, което да доведе до проблемите, които виждаме в Европа с неправомерно оставени навсякъде електрически скутери.


В категории: Животът


1
Коментара
Флагман.БГ Тежка катастрофа със седем ранени в София Тежка катастрофа със седем ранени в София 09/04/2020, Четвъртък 23:05 0
1
Коментара по темата
1.
Gringo
29.12.2019 14:47:10
0
7
В това отношение Бургас е привилегирован. Имаме чудесни и широки велоалеи, които се споделят между колоездачите и тротинетките. Аз имам тротинетка, с която се предвижвах бързо, лесно и удобно. Незаменима е в делнични дни, когато човек е в работен режим. Колелото ме ангажираше в обличане, а и физическото движение чрез него ( много полезно е) ме караше да се потя и ня работа някак си не се чуствах удобно. Тротинетката е мания. Лека е, удобна е, предижваш се без усилия, Живея в Меден рудник. От комплекса до всяка част на населено място в Бургас има велоалеи и не се налага да се рискува пресичайки автомобилните платна или ленти, какъвто проблем има в София например. От комплекса до Морска гара стигам с тротинетка за 20 минути. Батерията ми издържа да отида и да се върна два пъти ( 7 км. в посока). освен това, когато се налага да съм с автомобила, винаги си я нося в багажника, като по този начин ставам по-мобилен и не се лутам в търсена на място за паркиране в натъпкания център. Много удобно нещо е, но съм сигурен че на Бургас бус, бензиноколонката. зелената и сини зони не съм им удобен. За това очаквам и атаки от всички заинтересовани и свързани с тези бирници управленци. Само за сведение, моята калкулация с тротинетката е, че спестявам едни 80-90 лева на месец пари, дадени за транспорт с кола/автобус в рамките на града. Тротинетката се използва 8 месеца в годината, а като гледам какви зими вече имаме, може да се използва и 10 месеца в годината. Да, тя не заменя, колелото и автомобила, но си е едно чудесно средство за предвижване в малък град като Бургас, в който най-отдалечените му точки са на отстояние - 13-14 км. и до всяка една има свързаност с велоалеи.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тежка катастрофа със седем ранени в София Тежка катастрофа със седем ранени в София

В инцидента са участвали три коли - Мерцедес, Рено и Шкода

„ЗД Армеец” масово прекратява договори за застраховки към  туроператори „ЗД Армеец” масово прекратява договори за застраховки към туроператори

Туристическите фирми били „рискови”, ходът може да остави десетки компании без лиценз насред извънредното положение

Депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев: Твърда подкрепа за българското производство, реакцията на търговските вериги е странна Депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев: Твърда подкрепа за българското производство, реакцията на търговските вериги е странна

Качеството на българските стоки е безспорно, трябва да заемат съществено място в хипермаркетите, каза народният избраник

Отлагат поклонението пред големия лекар д-р Сабето Асса, тялото му ще бъде кремирано Отлагат поклонението пред големия лекар д-р Сабето Асса, тялото му ще бъде кремирано

Една от най-ярките емблеми на интелигенцията на Стария Бургас си отиде на 92 години днес

Незрящият Андриян, победил в България търси талант: Купувам си дом в Люлин след кризата Незрящият Андриян, победил в България търси талант: Купувам си дом в Люлин след кризата

Анди се надява мечтата му за собствено жилище да се осъществи до 2-3 месеца и лятото да прекрачи прага на новото жилище

Ударно ремонтират виадуктите на "Тракия" Ударно ремонтират виадуктите на "Тракия"

Ударно ремонтират виадуктите на "Тракия"

Мавродиев си отива, но министър Караниколов - не, премиерът го защити Мавродиев си отива, но министър Караниколов - не, премиерът го защити

Сега стои въпросът кой ще управлява оттук нататък ББР, която се е превърнала в касичка за "обръчите" около властта

Заведения в центъра на София масово затварят Заведения в центъра на София масово затварят

Българска асоциация на заведенията излезе с декларация, с която предупреждава, че се очакват фалити на над 50% от заведенията

Кметът на Бургас Димитър Николов: Продължаваме да изследваме рисковите групи Кметът на Бургас Димитър Николов: Продължаваме да изследваме рисковите групи

По график ще бъдат взети и проби на служителите в патронажната грижа, лични лекари, медицинските сестри, които дежурят по автогарите, групите, които доставят храна на хората под карантина, доброволци от БЧК, анонсира кметът

 

Президентът зове Бойко Борисов да не управлява чрез страха и да не говори за потоци от трупове Президентът зове Бойко Борисов да не управлява чрез страха и да не говори за потоци от трупове

Не е време за сърдити пози, а премиерът трябва да знае, че народът не е публика, от която да чака аплодисменти, каза Радев

Положителният резултат: Как Гърция изравни кривата на COVID-19? Положителният резултат: Как Гърция изравни кривата на COVID-19?

В основата на всичко е страхът за крехката здравна система

Турските власти освобождават от карантината българските шофьори на ТИР-ове Турските власти освобождават от карантината българските шофьори на ТИР-ове

Това съобщиха от Външното министерство

От 26 април Испания ще започне бавно да се връща към нормалния живот От 26 април Испания ще започне бавно да се връща към нормалния живот

Премахването на карантината трябва да бъде планирано и организирано, така че да няма пикове и заразени

Почина жената, разкрила любовната връзка на Бил Клинтън с Моника Люински Почина жената, разкрила любовната връзка на Бил Клинтън с Моника Люински

Трип почина от тежко заболяване

Британците изтрещяха: Масово палят стълбове от 5G мрежата, докарвали им коронавирус Британците изтрещяха: Масово палят стълбове от 5G мрежата, докарвали им коронавирус

Вчера Facebook премахна страница, на която се виждат снимки на горящи стълбове за пренос на 5G мрежа, която насърчава другите да направят същото

Мистерия: НЛО с формата на поничка летя над Одеса Мистерия: НЛО с формата на поничка летя над Одеса

Уфолози гадаят дали тайнственият обект е на извънземни

COVID-19 заразява и убива чернокожи в тревожно висока степен COVID-19 заразява и убива чернокожи в тревожно висока степен В сраната растат исканията да се съобщава расата на болните, хоспитализираните и умиращите от COVID-19 БМВ започва да прави маски БМВ започва да прави маски

От автомобилния гигант заявиха още, че имат готовност да закупят необходимото за производството на маски оборудване.

Полицейски час влиза в сила в цяла Сърбия Полицейски час влиза в сила в цяла Сърбия

От мярката ще бъдат изключени определени групи

Прогноза: С крути мерки жертвите в САЩ ще са над 80 000 до август Прогноза: С крути мерки жертвите в САЩ ще са над 80 000 до август

Математиците очакват пикът на заразата отвъд Океана да е на 26 април

Илиян Василев Илиян Василев Не отписвайте още Мавродиев, прокуратурата не си е казала думата Виц на деня Виц на деня - Докторе, животът ми е пълна скука...
- Намерете си любовник!
- Имам двама...
- Разкажете на мъжа си за тях!
Виц на деня Виц на деня Две проститутки решават кръстословица: Голям съд за течности - чете едната. Презервоар - отговаря другата. - Не, започва с буквата Р. - Тогава е резерватив! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Песимистът чува: - След малко. Оптимистът: - С лед, малко. Реалистът въобще не се ослушва, а си налива сам
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори