×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Градовете в Китай стават все по-умни, но на каква цена?


28 Декември 2019, Събота, 14:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

 Прилага се система на социален кредит, която възнаграждава гражданите за доброто поведение и да ги наказва за непристойното

Преди тридесет години Шънджън е рибарско селище, заобиколено от оризови поля, пише BBC.След това се появява план за изграждане на първата специална икономическа зона в Китай, която да позволява осъществяването на чуждестранни инвестиции. От тихия селски пейзаж се разрастват частни фирми и фабрики, които с течение на времето се превръщат в гигантски град. Сега Шънджън с население от 12 млн. души е само част от огромен урбаризиран район, простиращ се по делтата на Перлената река.

Китайските амбиции за интелигентни градове са сред най-големите в света. Съществуват, обаче, въпроси дали техните технологии ще подобрят качеството на живота на населението, или просто ще бъдат използвани, за да наблюдават жителите по-внимателно.

Чисти градове

До 2050 г. около 292 млн. китайци ще живеят в градове. В момента повече от 58% от населението обитава градските райони в сравнение със само 18% през 1980 г. Според властите съществуват 662 китайски града, като повече от 160 от тях са с население над един милион души, предава investor.bg.

Дзян Уей Дун, генерален мениджър на местната делегация, коментира пред BBC какви технологии захранват града, като допълва, че те са преди всичко сериозно фокусирани върху борбата със замърсяването. Той обясни, че Шънджън е първият китайски град, в който всички автобуси и таксита са електрически.

Наред с по-интелигентния транспорт има и нова интелигентна система за здравеопазване, която гарантира, че когато някой дойде в града, дори от далечна провинция, информацията относно здравния му статус ще бъде достъпна. На въпроси, свързани със системите за сигурност, генералният мениджър отговаря не толкова ентусиазирано. 

„Запознати сме само с трафика. За жителите на Шънджън не се прави мониторинг“, казва Дзян Уей Дун.

ЖП гарата в града е домакин на „Очите на града“ - изложба, която поставя въпроса: „Какво се случва с хората и градския пейзаж, когато градът, в който се намира сензорът, е в състояние да погледне назад?“

Сред представените творби в изложбата са системата за разпознаване на лица, от която посетителите могат да се откажат, като носят специална маска, както и дисплеи, които гледат към притежателите на билети, анализирайки емоционалните им реакции.

„Една от основните цели на изложението „Очите на града “ е да насърчи посетителите да заемат позиция, като се дистанцират от опасния вариант на неутралитет“, казва кураторът Карло Рати.

Китай създава нови градове с изумителна скорост, преформулирайки градския пейзаж с плановете си за 19 гигантски урбанизирани клъстера, както и с идеята за създаването на първия супер-град с повече от 40 млн. души население.

Градско развитие в такъв мащаб ще изисква ефективност. Трафикът ще трябва да бъде контролиран, за да се избегнат задръствания през седмицата, също така самият транспорт трябва да бъде екосъобразен, за да се намалят въглеродните емисии. Хвърлянето на отпадъци, слушането на силна музика в превозно средство, както и пресичането на улица при червен сигнал ще спрат да се разглеждат като нещо незначително, тъй като ще се превърнат в голямо неудобство за жителите на толкова големи градове.

През 2014 г. бе разкрита идеята за система за социален кредит. Донякъде оруелският план е да възнаграждава гражданите за доброто поведение и да ги наказва за непристойното. През март тази година милиони дискредитирани пътници имаха забрана да купуват билети за влак или самолет поради редица нарушения, като например използването на изтекли билети или пушенена забранени места.

City Brain

Все повече и повече данни и информация попадат в ръцете на правителството чрез сензори и други технологии. Какво обаче се случва, когато градовете сключват сделки с частни технологични гиганти като Alibaba и Tencent, които притежават огромна база данни с информация за гражданите?

Компанията Alibaba, която е със седалище в източния град Ханджоу, прекара две години в разработването на платформа, наречена City Brain. Целта й е да анализира данни от камери и местоположения от GPS системите на автомобили и автобуси, и го използва за управлението на повече от 1000 светофара, предотвратявайки задръстванията. Според компанията разработената програма е помогнала на седем милионен град, който е бил на пето място по задръствания, да се озове чак на 57-мо в списъка.

В момента градовете прехвърлят земи на технологичните компании. Правителството на Шънджън обяви, че е осигурило на компанията Tencent малък парцел рекултивирана земя от 809 кв. м, за да може гигантът да изгради това, което описва като „бъдещ град, фокусиран върху технологиите и иновациите“.

Все повече западни градове сключват сделки с китайски фирми. Съветници от Дарвин, Австралия, пътуваха до Китай, за да видят как работи технологията на мобилната компания Huawei. Китайският производител на смартфони реализира програма на стойност 10 млн. долара, чрез която да се внедрят 900 смарт LED светлини, 24 сензора за контрол на околната среда, както и мрежа от 138 на брой камери за видеонаблюдение.

Отхвърляйки твърденията, че градът възнамерява да приложи подобна социална схема, кметът на Шънджън Лорд Кон Ватскалис съобщи пред ABC News, че няма лицево разпознаване, както и че инсталираните камери не могат да рапознаят самоличността на даден човек или пък какво прави той.


В категории: Политика


3
Коментара
Флагман.БГ Рокада по високите етажи на Митниците Рокада по високите етажи на Митниците 28/03/2024, Четвъртък 15:20 1
3
Коментара по темата
3.
klkl
01.01.2020 12:02:10
0
3
prilicha na izvanzemno nashestvie
2.
Истина
28.12.2019 16:27:11
5
5
Бунак беше и бунак комунистически си остана.Отивай в Северна Корея там ще те вкарат в лагер и ще те разстрелят.
1.
ХХ
28.12.2019 14:48:06
2
6
Е и? В ес също следят, но не наказват простаците..
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Рокада по високите етажи на Митниците Рокада по високите етажи на Митниците „Митница София“ е с нов директор Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Предстои обществено обсъждане в двете населени места в началото на април С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" Благодаря на колегите кметове по общини и на Общинсктие съвети, че подкрепят тази идея и са единни, защото това вече има ефект, каза кметът на Поморие Иван Алексиев Похвално! Ученичка от музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари Похвално! Ученичка от музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари За да получи изгубените средства, собственикът трябва да назове стойността и да каже в какво са носени банкнотите ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Кирил Петков настоя президентът да побърза с консултациите за служебното правителство, за да може изборите да са "2 в 1" Той беше най-страховития еничар, а сега едва ходи след смъртта на жена си Той беше най-страховития еничар, а сега едва ходи след смъртта на жена си Йосиф Сърчаджиев не може да се грижи пълноценно за себе си Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" В ГЕРБ се страхували МВР да не бъде овладяно от ПП-ДБ, защото те правели незаконни арести Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Юксел Кадриев разкри интересни подробности от личния си живот Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори