×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Десетимата, заради които Бургас прозвуча гордо през 2019 г.


Десетимата, заради които Бургас прозвуча гордо през 2019 г.
Всеки от тях бе награден от кмета на града Димитър Николов, те са считани за истинска сензация в своята сфера
26 Декември 2019, Четвъртък, 19:00 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА

Математика, плуване, бойни изкуства, лингвистика, литература и още много сфери, в които Бургас остави своя отпечатък

Флагман.бг опита да събере в няколко реда постиженията на онези, заради които Бургас прозвуча гордо пред изминалата 2019 година. В края на годината е време именно за тази равносметка.

Всеки ден от тях е оставил своя отпечатък в различни сфери на науката или спорта. Представяме ви няколко имена, заради които за Бургас и България се чуваше често през 2019 г.

Това не е класация и подредбата на морските таланти е произволна.

Имената на гените в общината са много, направи ли сме кратка извадка, с която по кажем, че бургазлии могат да бъдат щастливи от купите, медалите и престижните места, които заема градът ни в национален и световен мащаб.

1. Лъчезар Томов - 6-годишният гений в математиката. Той стана най-малкият златен медалист на Международната олимпиада по математика в Тайланд в конкуренцията на над 1500 участници от 21 държави.Лъчо е един от общо 32-мата млади математици от 10 български града, които представиха достойно страната ни в Тайланд и превърнаха участието си в истински фурор. Лъчезар Томов учи в предучилищна група в ДГ "Ханс Кристиян Андерсен", а това е 10-тата престижна награда по математика, която печели до момента.

Лъчезар Томов

2. Едмонд Назарян - Младата надежда на българската борба. Той е бронзов медалист от Световното първенство за кадети в София и европейски шампион за кадети от първенството на Стария континент през 2019 г., което се проведе в град Фаенца - Италия. Негов треньор е Николай Дачев.

Едмонд Назарян

3. Стефан Иванов – Географията му е най-силната точка. Стефан е възпитаник на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас. Той спечели сребърно отличие на Международната олимпиада по география в Хонг Конг. Това е поредно голямо отличие за него.Печелил е и престижни отличия в олимпиади и по физика, астрофизика и астрономия.

Стефан Иванов

4. Деян Влайков и Емили Влайкова – перфектната танцова двойка. Бургаският танцов тандем стана четирикратен шампион на България за 2019 г. в категория младежи-стандарт. Танцовата двойка представи държавата ни на Европейското първенство в Кишинев, Молдова и на Световното първенство в Тимишоара, Румъния.

Деян Влайков и Емили Влайкова (в ляво)

5. Атанас Божилов – гордостта на Бургас в кикбокса. Божилов спечели първа за Бургас световна титла от второто издание на професионалната верига по бойни спортове SENSHI.Във финала за световната титла на WAKO PRO бургазлията, който е състезател на спортен клуб "Самурай джим", се наложи над беларуската кикбокс звезда Макс Сподаренко. Божилов спечели оспорвания мач след единодушно съдийско решение в негова полза.

Атанас Божилов

6. Диян Костадинов - композитор на шахматни задачи. Диян спечели бронзов медал на Световната купа по шахматна композиция, а малко по-късно на Световното първенство само половин точка го раздели от медал и той се класира на четвърто място в раздел Обратни матове. Пет от общо шестте шахматни задачи, с които Диян участва на първенството, са получили много високи оценки и автоматично влизат в Албума на ФИДЕ (Световната организация по шахмат), в който се публикуват най-класните задачи в света на всеки три години.

Диян Костадинов

7. Венелин Шурелов – Той е богата компилация от таланти. Венелин е художник, сценограф и ръководител на магистърска програма „Дигитални изкуства“ в Националната художествена академия. Той е създателят на Авиомузея в Сарафово и инсталациите на о-в Света Анастасия. Тази година той бе награден с престижното отличие грамота и почетен знак „ПЕЧАТ НА ЦАР СИМЕОН ВЕЛИКИ“ – ЗЛАТЕН за принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство.

Венелин Шурелов

8. Людмила Белчева - бургаската плувна икона. Тя спечели два бронзови медала съответно на 50 и 100 гръб и пето място на 200 метра гръб по време на Световното първенство за ветерани в Южна Корея в категория 50 +. Людмила доказа, че водните спортове имат силна традиция в морския град и въпреки възрастта си намира време за плуване и медали.

Людмила Белчева

9. Атанас Стоянов – майсторът на четката. Стоянов бе награден с отличието „Художник на годината 2019”. За него рисуването е призвание, а не състезание, той успява да излее душата си върху белия лист, а с цветовете рисува история, която може да видите само в приказките.

Атанас Стоянов

10. Виктор Балтин – бургаският Индиана Джоунс, който изследва функционирането на езика. Той е сребърен медалист от Международната олимпиада по математическа лингвистика в Южна Корея. Успява да разгадае шифър на напълно непознат език само чрез информацията.

Виктор Балтин

 


В категории: Бургас


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
Мими
27.12.2019 09:12:38
0
7
Браво! Има известни пропуски и неточности в статията, но това не омаловажава таланта, труда и постигнатото от тези достойни личности.
1.
Браво!
26.12.2019 21:38:41
0
25
Дано продължават все така! Успех на тях и всички, които вървят по достойни пътища, и през новата година!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук Шефът на ДАНС „изритал“ заместника си заради лоша мотивация и политическа ангажираност Шефът на ДАНС „изритал“ заместника си заради лоша мотивация и политическа ангажираност Петър Петров демонстрирал пренебрежение към институцията Чуждите инвестиции намаляха с половин милиард Чуждите инвестиции намаляха с половин милиард Привлеченият дялов капитал през първите два месеца на годината възлиза на 16,6 млн. евро Чия е служебната строителна министърка? Чия е служебната строителна министърка? И Виолета Коритарова се използва като аргумент в спора дали ГЕРБ или ПП-ДБ има (по-голям) дял в кабинета "Главчев" Фики на косъм се откаже от музиката, писнало му от хейта Фики на косъм се откаже от музиката, писнало му от хейта Хейтът тотално съсипва попфолк певецът Сексът в „Ергенът“ вече не е мираж. Валерия и Алек го направиха в морето Сексът в „Ергенът“ вече не е мираж. Валерия и Алек го направиха в морето Красавицата споделила, че е било много страстно, но и доста неудобно Украинка се изгаври с ченгета от РУ-Несебър, ето какво се случи Украинка се изгаври с ченгета от РУ-Несебър, ето какво се случи 60-годишната чуждестранна гражданка, но временно пребиваваща в Слънчев бряг, опитала да ги подкупи с 20 лв., но се озовала в ареста Община Царево с мащабни инфраструктурни проекти Община Царево с мащабни инфраструктурни проекти За реализацията им администрацията ще си партнира с различни институции НСИ: Българите удвоиха своите доходи през последните 10 години НСИ: Българите удвоиха своите доходи през последните 10 години Реалните доходи1 на домакинствата нарастват с 10.0% през 2023 г. в сравнение с 2022 г.
Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори