×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Над 160 000 младежи у нас нито работят, нито учат


Над 160 000 младежи у нас нито работят, нито учат
Много млади българи просто си лежат на дивана и отказват да се развиват
18 Декември 2019, Сряда, 14:37 ч.
Автор: Флагман.бг

В същото време бизнесът страда от липсата на на квалифицирана работна ръка

Над 160 000 младежи не работят и не учат в нашата страна. Това обяви зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков при представяне на резултатите от проведеното онлайн допитване до членовете на камарата относно състоянието на бизнес средата и предприятията през изтичащата година, както и очакванията им за следващата година, информира БГНЕС.

Близо 70% от запитаните твърдят, че основният проблем е липсата на квалифицирана работна ръка. Най-голям е недостигът на тесните специалисти у нас, въпреки че този показател намалява с 10 %“, посочи Бранков и добави, че през тази година 73% посочват този проблем, през 2018 г. това са 81%, а през 2017 – 56%.

До този нов феномен се нареждат бюрокрацията, корупцията, качеството на образованието, липсата на доверие и негативизма спрямо бизнеса, гражданските протести, референдуми и натискът върху инвестиционни проекти“, допълни картината председателят на камарата Радосвет Радев.

Въпреки това тазгодишното изследване, проведено в периода от 10 ноември до 10 декември сред 792 мениджъри на фирми, показва, че се подобрява оценката на фирмите за бизнес климата, спрямо миналата година.

18% смятат, че бизнес климатът у нас се е подобрил, 44%, че се е влошил, а 37% смятат, че той остава без промяна. Това показва ръст с 4% по отношение на оптимизма и намаляване с 5% оценката за влошаването му. Данните показват, че има плах оптимизъм за подобряване на икономическата среда“, коментира  Радев.

От думите му става ясно още, че бизнесът отчита намаляване на престъпността, корупцията и регулаторната тежест, но според тях, пък се влошава достъпът до банкови кредити  и достъпът до правосъдие в сравнение с 2018 г.

Проучването засяга и предложенията на държавата.

Сред предложенията за нормативни промени през годината най-силно одобрение – 80 на сто, среща предложението за отпадане на задължението на работодателите да изплащат първите три от болничните, 63% от анкетираните посрещат с одобрение улесняването на процедурите за привличане на работници от трети страни. По отношение на ускореното присъединяване на България към еврозоната е налице сериозно колебание – 41% подкрепят, 39% са против, а 20% се затрудняват да преценят какви са минусите и плюсовете от подобна постъпка“, посочи Радев и уточни, че колебанието е предизвикано от липсата на добра информираност, както и от призиви на други държави да запазят националната си валута.

Той обяви още, че почти половината от анкетираните отчитат ръст в обемите на продажбите/оборотите и на производство през настоящата година, но около 40% остават на нивата от предходната година. Всеки пети декларира спад по тези показатели. Достъпът до външни пазари остава сравнително непроменен спрямо 2018 г. По отношение на работните места, през тази година има слабо увеличение от 19% през 2018 г. на 21 % през тази. 55% от участвалите в допитването посочват, че са увеличи заплатите на своите служители, този процент миналата година е бил 39%.

Инвестициите в човешкия ресурс също се е увеличил и то над 4 пъти. 37% са посочили, че правят това за сметка на едва 8% през 2018 г.“, отчете Радев и добави, че като цяло задлъжнялостта намалява по отношение на кредити и лизинги, задължения към контрагенти, към държавата за осигуровки и за заплати.

Радосвет Радев каза още, че най-високо е доверието на бизнеса в президента  с 54% и омбудсман с 39%, а най-ниско то е в Народното събрание – 85%, съдебната власт – 79%, МС – 69%,  НАП – 54%, КЗК – 50%, БАБХ – 48%, общинска администрация – 46%, КЕВР- 39%.

Зам.-председателят на БСК Станислав Попдончев обяви, че 63% от анкетираните не одобряват промените в Наредба Н-18, която касае касовите апарати, както и че 47% възнамеряват да се откажат от използването на касов апарат след 31.01.2020 г., което означава, че ще спрат да приемат плащания в брой.

Нараства броят на неодобряването в промените на Наредбата. От 7% през 2018 г. на 10% през тази година. 37% за сметка на 31% през 2018 г. се опасяват, че не знаят дали ще успеят да отговорят в срок на новите изисквания на Наредбата“, коментира Попдончев.

Радосвет Радев каза, че не се очаква 2020  г. да бъде много по-различна от настоящата, но бизнесът е песимистично настроен и 63% от него очакват ръст в цените на суровините, 75% увеличение на енергийните цени, а 65% инфлация и 57% от допитаните очакват увеличение на фискалната тежест.

По думите на Радев българската икономика не се е повлияла Брекзит, от фалита на „Томас Кук“ и санкциите на САЩ срещу Китай.

Той отчете още, че течът на данни от НАП също не е оказал влияние върху работата на бизнеса, но той е изгубил още повече доверие в институцията.

В заключение Радев заяви, че догодина БСК ще отбележи 40 години от основаването си и добави, че през 2020 г. ще работят върху подобряване на образа на бизнес в очите на обществото.


В категории: Просвета


23
Коментара по темата
23.
??????
19.12.2019 09:35:15
0
6
Къде да започнат младите работа след като повечето работодатели искат хора до 25 години, да не са студенти, ама и да имат опит в дадена сфера поне някоя друга година. Пък недай си боже си женен/омъжена и с дете край не си подходящ щото евентуално ще си взимаш отпуските и болничен заради детето. Как да се хване на работа един млад човек при положение, че максималното заплащане в по-голямата част от страната е под минималния доход? За къде по напред са 500 лв? Сметки ли да платиш или храна да купиш с тях?
22.
2020
19.12.2019 04:38:40
1
3
държавката ви е колония бе тиквеници,не го ли разбрахте вече,гние и умира и скоро ще бъде изкупена под носът ви-още едно поколение и тва е...
мислете зомбита
21.
Бачкерът
18.12.2019 22:02:19
1
13
На 20 и нещо години съм сменил съм много различни професий,повечето пъти работя сезонно само,но в момента съм се задържал на една работа от 2 години плътно,искам да кажа,че за 2 години едвам събрах 10к при това живея като мишка с почти никакъв разход(поради здравословни причини) бил съм в Чужбина точно за 2 месеца там не се лишавах от нищо (БГ фирмата ни прицепи яко) но все пак се върнах с 3к лева
правете си сметка маняци
аз само да се стабилизирам и драсвам от тоя сив кенеф,нито ще храня мутри нито гангстери,нито мангали,нито полицай,нито политици,нито войници и тем подобните други търтей боклуци
в тая държава пари няма от къде да се генерират,че да тръгнем нагоре то само полицай до полицай,олигофрен до олигофрен
20.
мислещ
18.12.2019 21:49:51
5
3
Ама иначе реват че държавата скапана,и никой не им "дава" пари...ма как да не ви дават бе,мама и тати се бъхтят и за вашите цигари и кафе....тюфлеци !
19.
Дълбоката Държава
18.12.2019 18:56:31
0
10
Ако не харесваш нещо, каквото и да е то, да продължаваш да го правиш или да оставаш в тази ситуация дори един единствен момент е самоубийство. Затова, какъвто и да е рискът, махни се от там. Защото въпросът не е само да се махнеш от там – това ще освободи енергията ти и ще бъдеш способен да я насочиш на друго място. Когато затвориш една врата, друга се отваря. Но ако не затвориш тази врата, другата няма да се отвори – защото си блокирал енергията, която трябва да я отвори.
18.
Дълбоката Държава
18.12.2019 18:55:40
0
12
Всичко, което не ти харесва, но продължаваш да го правиш против себе си, създава самоубийствена ситуация. И колкото повече оставаш в нея, толкова по-малко способен ще бъдеш да се измъкнеш оттам, защото навиците стават все по-силни и по-силни. И те въвличат все повече и повече. И ти все повече ще губиш кураж – защото, колкото повече време си в една професия, установен, чувстващ се удобно, толкова по-рисковано ще бъде да я напуснеш.След двайсет години, ще бъде невъзможно, защото тогава рискът е твърде голям, тогава отиваш направо на улицата. Затова, не губи време!

Ако не харесваш нещо, каквото и да е то, да продължаваш да го правиш или да оставаш в тази ситуация дори един единствен момент е самоубийство. Затова, какъвто и да е рискът, махни се от там. Защото въпросът не е само да се махнеш от там – това ще освободи енергията ти и ще бъдеш способен да я насочиш на друго място. Когато затвориш една врата, друга се отваря. Но ако не затвориш тази врата, другата няма да се отвори – защото си блокирал енергията, която трябва да я отвори.
Ако продължаваш да поддържаш връзка с човек, който не искаш и с който не се чувстваш добре, това е една постоянна тревога. Тя не само отравя теб, но отравя и човекът до теб. Ако не си добър към себе си, поне бъди добър към другия, поне бъди човек към него. Защото такава връзка не само осакатява теб, тя осакатява и другия. Повече не мисли за това – просто си тръгни. Мисленето е посредствено. Мисленето винаги е страхливо,малодушно. Затова не мисли. Просто си тръгни и затвори всички стари врати … и не гледай назад.
17.
така така
18.12.2019 18:16:22
1
7
само в Бургас има близо 40.000 дето само продават :D
16.
nikoi
18.12.2019 17:02:35
0
20
Не е изгодно да се работи при сегашните условия , работиш за да си гладен , евреите имат една поговорка по добре само гладен отколкото уморен и гладен .
Живота си върви чорбаджиите мрът като мухи , това стрес , страх че ще им вземат богатството , не е живот това .
Има млади момчета готови на някакви действия отвъд закона , вижте как чорбаджиите са събрали милионите и не ги пускат, имат по 1 апартамент и по една кола и за какво са им останалите 10-20милиона , еми има момчета ще гледат в тяхната паничка , тези чорбаджии вместо да отварят бизнеси да въртят парите и да има работни места скатават някакви милиони които си седят ама гладните младежи започват и те да мислят схеми как да ию ги вземат , вече и от затвор не ги е страх и от нищо
15.
???
18.12.2019 16:19:39
3
11
Аз съм на помощи 10 месеца,защото искам да се почувствам малко циганин.Поне знам при кой ми отиват данъците които съм плащал.
14.
ГРАД КОЗЛОДУЙ
18.12.2019 16:15:54
1
6
сега МАМА меци ТАТЕ носи да живей ТРУДА а като остареете идва глада истинския глад не по филма без средства живе е ли се
13.
флойд
18.12.2019 16:09:04
2
9
НЯМА И ДА ИМАТЕ ХОРА. МАШИНИ МОЖЕ, ЛОТАРИИ МОЖЕ, ЛЪЖИ МОЖЕ , НО ХОРА КАДЪРНИ НИКОГА.
ТОВА КЪМ ЕС И КАПИТАЛИСТИТЕ
12.
Изчезващ
18.12.2019 15:50:04
0
12
До Презкурий-братле и аз съм на същата схема Хахаххаха
11.
От чужбина
18.12.2019 15:43:54
0
31
Тъпаци, какви кадри да има като всички са навънка ве!! И все по-малко ще остават във фалиралата държавица България
10.
Ш Ей до всички бизнес мишки
18.12.2019 15:29:15
1
29
Когато ми давате по 6.000 лева заплата на месеца се прибирам да работя за вас бизнес мишки
9.
Диванджия
18.12.2019 15:20:58
2
21
Фирмаджиите да го духат
8.
Презкурий
18.12.2019 15:18:47
1
40
За 600 лв. вие нормални ли сте хората да имат мотивация да работят. Аз за себе си съм го измислил. 3 - 4 месеца в годината работа в някоя "Бяла държава" - 1500 - 2000 Евро. Връщам се с между 12000 и 15000 лева обърнати по курса и останалите 8 месеца си харча с кеф парите в Бг. Препоръчвам го на всички, това е най-добрия вариант. Фирмаджиите / Робовладелци / да духат супата.
7.
SF
18.12.2019 15:14:00
0
42
Какви специалисти търси бизнеса в Бургас като ти лазват че с три езика ще вземаш 600лв??? Ааа, луди не останаха да им работят, сами си го направиха и им пожелавам фалит!!
6.
Веселин
18.12.2019 15:10:41
3
9
Фашкии
5.
Реалист
18.12.2019 15:08:39
0
26
Направо ги съжалих мениджърите от бизнеса, да ги оплачеш горките.
4.
Българина
18.12.2019 15:08:23
0
22
Имам познат на около 50г, неквалифициран. Ходи от завод на завод и фабрика на фабрика. Пита за работа, готов е на МРЗ. С години. Навсякъде му сочат вратата.
3.
Реалността
18.12.2019 15:04:18
1
38
160 хил са само безработните младежи. В България, ако сметнем трайно безработните, сезонните работници които не работят по 6 месеца в година ще има моменти, в които без работа са над 1 млн души. Това са 25% безработица. И това е реалността. Социологически фирми манипулират тези данни срещу заплащане. Вижте какво е финансовото положение на много от тях и какви капитали им наливат без да са стъпвали на терен!
2.
За всичко има причинина
18.12.2019 14:58:34
0
45
Може би защото няма работа за тях?
Я отворете jobs.bg и вижте дали има 160 хил. работни места! Колко от наличните са за неквалифициран труд? А колко от тях в съмнителни фирми с лоши условия нс труд и несправедливо заплащане? Сега просветна ли ви? Ако не е, значи сте много зле
1.
Нормално!
18.12.2019 14:57:07
3
28
За какво развитие да се борят? В днешно време можеш да работиш само четири неща : да си лизач на гъзове, да бълваш простотия, да си мошеник, да си разрушител и убиец! Много ясно, че ще са демотивирани! Не всички хора са готови да вършат престъпления за пари, а с тия ниски заплати предпочитат просто да се скатават
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трагедия: Деветокласник падна от прозорец на училище Трагедия: Деветокласник падна от прозорец на училище

15-годишното момче е починало на път за болницата

Облаци прах в Пловдив заради събаряне на сгради Облаци прах в Пловдив заради събаряне на сгради

 Поне докато рушат, да бяха пръскали в вода, жалват се гневни граждани

Доц. Мангъров: Няма лекарство срещу новия вирус, който води до пневмония Доц. Мангъров: Няма лекарство срещу новия вирус, който води до пневмония

 В 10 на сто от случаите нещата може да тръгнат накриво и човекът може да загине, предупреди той

Корнелия Нинова: Кой им е виновен на управляващите, че отново е открит боклук в Бургас и Варна? Корнелия Нинова: Кой им е виновен на управляващите, че отново е открит боклук в Бургас и Варна?

С 300% повече пари са взели управляващите от хората за вода, а само 1% от мрежата е подновена през тези 10 години, каза лидерът на БСП

Попчето пристигна в съда маскиран като нинджа, тръгва делото за убийство Попчето пристигна в съда маскиран като нинджа, тръгва делото за убийство

Петър Попчев бе в неизвестност дълго време, в началото на декември 2019 бе задържан в София

8 неща, които вредят на здравето на очите 8 неща, които вредят на здравето на очите

Носите евтини слънчеви очила

МВР предупреждава: Зачестиха кражбите на коли на оживени места МВР предупреждава: Зачестиха кражбите на коли на оживени места

Най-често откриват откраднатите коли изоставени на паркинги или в халета - подготвени за разфасоване

Мъж с деменция починал след насилие в дома на ужасите в Пловдив Мъж с деменция починал след насилие в дома на ужасите в Пловдив

Когато видя служителка от Домът за възрастни хора с деменция, баша ми каза „не ме бий“, споделя Анна Колева-Кадирова

Проверяват склад с тонове отпадъци в село край Стара Загора Проверяват склад с тонове отпадъци в село край Стара Загора

Сметището - на километър от блоковете в кв. "Зора"

Заместник-кметът на Пловдив Анести Тимчев: Престъплението в дома за възрастни хора е чудовищно Заместник-кметът на Пловдив Анести Тимчев: Престъплението в дома за възрастни хора е чудовищно

От санитаря до директора всички ще си понесат наказанието, уверява той

Страшният коронавирус взема нови жертви, 200 са заразени Страшният коронавирус взема нови жертви, 200 са заразени

 СЗО свиква спешна среща

Съдът решава съдбата на 7-месечната Катерина, която германски социални служби отнеха от родителите Съдът решава съдбата на 7-месечната Катерина, която германски социални служби отнеха от родителите

В момента момиченцето е настанено в приемно семейство

Бивш морски офицер със страшна прогноза: Третата световна война започва през 2020-та Бивш морски офицер със страшна прогноза: Третата световна война започва през 2020-та

Военният анализатор сравни ликвидирането на иранския генерал Касем Сюлеймани с убийството на сръбския принц Франц Фердинанд през 1914-та

Трагедия в Испания! Българин закла брат си насред улицата Трагедия в Испания! Българин закла брат си насред улицата

Сцената се е разиграла около 23 часа снощи

Почина бащата на Дуейн Джонсън - Скалата Почина бащата на Дуейн Джонсън - Скалата

Роки Джонсън си е отишъл след масивен инфаркт

Бившата на Абрамович се омъжи за гръцки милиардер Бившата на Абрамович се омъжи за гръцки милиардер

Пръснаха 6,5 милиона долара за сватбата

80 убити при нападение в Йемен 80 убити при нападение в Йемен

Йемернската армия обвини за нападението метежниците от движението „Ансар Алла“

Адвокатите на Tръмп: Има опасна атака срещу демокрацията Адвокатите на Tръмп: Има опасна атака срещу демокрацията

Същинската част по делото за сваляне на държавния глава започва в Сената във вторник

Ученичка се самоуби, искаха да я омъжат насила за 50-годишен Ученичка се самоуби, искаха да я омъжат насила за 50-годишен

Момичето произхождало от семейство на йезиди

Колумбиец инсценира отвличането си, за да не се ожени Колумбиец инсценира отвличането си, за да не се ожени

Приятели на бъдещия 55-годишен младоженец подали сигнал в полицията, че броени часове преди сватбата мъжът от отвлечен от двама въоръжени мотоциклетисти в южния град Питалито

Иво СИРОМАХОВ Иво СИРОМАХОВ Всичко, което знам за Ким Кардашиян, съм го научил против волята си Виц на деня Виц на деня - Мамо, влюбих се.
– Как се казва? Може ли да готви? Как изглежда? От добро семейство ли е? Какво е завършила? С какво се занимава? Сериозно ли ходите? Защо не ми каза досега? Кога ще излизате? Да ти дам ли пари?
– Тате, влюбих се.
– В жена?
– Да.
– Хубаво…
Виц на деня Виц на деня - Къде се намира душата?
- В гърдите.
- Кат’ гледам, май си равнодушна!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Навярно, когато умра по навик в 06:30 ч. ще изляза от ковчега, ще си взема душ и ще отида на работа
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори