×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Страшен вирус убива бебета и старци, от белите им дробове излизат гнойни тапи при аутопсия


Страшен вирус убива бебета и старци, от белите им дробове излизат гнойни тапи при аутопсия
Докато прозорците на градския транспорт са отворени, грипна епидемия няма да има, каза проф. Тодор Кантарджиев. Опасен за много възрастните хора и малките деца обаче е респираторният синцитиален вирус, предупреди той
16 Декември 2019, Понеделник, 08:19 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

 У нас вече има респираторен синцитиален вирус, който е много опасен за деца до петгодишна възраст, предупреди проф. Тодор Кантарджиев

Грип у нас все още няма, но съществува друг, който е не по-малко опасен. Има вече респираторен синцитиален вирус, който е страшен за малки деца и старци. Това каза в сутрешния блок на БНТ проф. Тодор Кантарджиев.

Вирусът причинява инфекция на най-малките въздухоносни пътища на белия дроб.

Респираторният синцитиален вирус е животозастрашаващ за недоносените деца. Опасен и за малчуганите до петгодишна възраст, добави професорът.

„Възрастните да се пазят като при епидемия! Този вирус причинява бронхиолит. Като се натисне белия дроб при аутопсията на умрялото бебе излизат тапички гной от малките въздъхопреносни пътища“, обясни той. 

Респираторният синцитиален вирус протича обикновено заедно с грипа, но сега го е изпреварил. 
 
Според проф. Кантарджиев все още не е късно да си сложим противогрипна ваксина.

„В САЩ от десет деца, които са починали от началото на грипната епидемия, са били заразени от вируси от група Б. Четирите други са били с пандемичния. В момента в страните от европейския регион на Световната здравна организация само в две държави има умерено разпространение на грип - Грузия и Северна Ирландия“, уточни той. 

"Докато има отворени прозорци в градския транспорт, няма да има грип, или поне няма да има бурно разпространение на грипа", добави професорът.

Той препоръча да не се контактува с болни, кашлящи и кихащи, болните да си стоят вкъщи с маски, за да не заразят близките си. Освен това трябва да имат и хигиена на ръцете, подчерта експертът.

„Нека да кихат само в кърпички. Ако правят това в ръцете си, след това ще разпространяват вируса“, обясни Тодор Кантарджиев.

Той посъветва, когато има мъгла, когато температурите са ниски и няма вятър в големите градове, да не се разхождаме дълго време и да използваме шал.
 


В категории: Здраве


10
Коментара по темата
10.
da de
16.12.2019 14:58:24
1
3
Поне сменете този лобист на ваксини с
изражение на умиращ, който денонощно по всички ТВ канали повтаря глупавите си тези.
И какво общо има БГ с Америка, та да ни я дава за пример. Нито климатично, нито социално и здравно имаме сходство.
И вирусите също са различни.
9.
Рач
16.12.2019 13:06:37
2
2
Само дето по аптеките вече няма никакви антигрипни ваксини. Никой луд няма да държи такива налични до средата на декември. И сега от къде да си ги набавим, Г-н Професоре?
8.
обикновен работещ данъкоплатец
16.12.2019 10:29:39
2
14
Малко по оптимистично c позитивни новини за Коледа:
Ето: 1 Централната Избирателна комисия си гласува по 2 Коледни заплати
2.Депутатите ни си гласуваха по 6000лв бонус за Коледа
3.Прокурори и съдии по една 13 Коледна заплата
А за останалите стройни редици,
безплатни хора и ръченици!!!
Весела Коледа на всички!
7.
пещо
16.12.2019 10:26:02
1
1
със съвети не става трябва рестрикции и внедрени програми съм застрахователни дружества към профилактични дейности който не ги спазва - рез на заплата или отпуска или нещо друго
6.
пещо
16.12.2019 10:24:01
3
2
абе на този бунак в старческа възраст кой му дава право дето само едно заболяване е научил да дава интервю ами нали това което той казва го знаят всички по разумни ако има нещо да се внедри ако има ново лекарство дайте го независимо че е реклама или линк към него ,въпросът е със общи приказки да се запълва времето е просто безполезно . Тези професори са си взели диплома като преписват публикации и спазват едни правила но никога не са творящи като в Америка ,Едно нещо кажи но го кажи като хората а не да ти определят какво да кажеш или да си въртиш приказките които вече до болка знаем . Така и журналистите няма да получават пари за простейшън статии а за наистина иновативна статия .
5.
Д
16.12.2019 09:32:18
2
8
Най опасно за децата е да гледат грозни несанирани сгради за които родителите им не плащат никаква месечна подръжка.
Да гледат счупени пътища, фалшиво боядисани пешеходни пътеки за да се вземат едни пари, и да се виждат коли паркирани по тротарите — а също и коли които не спират пред пешеходни пътеки и няма глоби!!!
Най опасно за децата е да гледат грозота създадена от непукисти и некадърници които получават заплати. Най опасно за децата е да имат пристанище където няма кафе по евтино от 2.20 лева и трите ресторанта там сервират само за ботаташи. Най опасно е за децата да чуват че Пеевски има частна охрана платена от тяхните родители. Защо? Откъде накъде?
4.
Цар Борисов
16.12.2019 09:27:02
2
6
Няма нищо по опасно от децата да растат в обстановка в която пенсионерите правят 300 лева на прага на бедността обаче не се сещат че ако бяха на село и обработваха много земи сега поне щяха да имат истинска храна.
Града трябва да наблегне на качество и богати хора не на селяния.
3.
Страха се използва като политическо оръжие срещу н
16.12.2019 09:24:52
4
7
Умишлено се създават негативни новини за да парализират читателите и да го плашат.
Това е като при политиците. Навремето ни плашеха със “лошия запад” след това със Сърбия и Турция, а “патриотите” редовно използват тактиката на омразата че Гърция била лоша. Обаче хванаха пияния Джамбазов нали? И най отгоре вместо да замълчи и да се оттегли той почна да говори глупости “недейте да прави като мен” абсолютен кретен!!!!
Недейте да плащите хора с измислици.
За повече хигиена се иска по смели стъпки за повишаване на хигиената и условията.
2.
От Щатите
16.12.2019 09:19:18
1
12
Много по опасно за децата е да живеят във средата на Лукойл и Кроношпан във блокове гета със мухъл и всякаква липса на зеленчукови градини и подръжка на сградите. Родителите им не плащат месечни вноски и асансьорите не се чистят. Шума отвсякъде наранява децата и ги прави тъпи и шокирани.
Всичко това изисква смели решения.

1. преместване на населението от блокове гета във индивидуални къщички в селца където да имат чиста храна и въздух

2. Повишаване на данъците на замърсяващи коли тройно. И средствата да се дават на хора които използват велосипеди за транспорт.

Почвайте да събаряте гадните блокове и да градите градините на града. Изисква се ново мислене. Вижте примери като Сингапур.
1.
16.12.2019 09:16:50
2
20
Честита Коледа !
....Не мога да разбера едно.
Умишлено ли създавате подобни негативни новини и то в тази част от годината, в която
се предполага, че човек трябва да бъде обладан от доброта, оптимизъм и празнично настроение. Да, възможно е да съществува подобен вирус, но трябва ли да се стресират хората. Или сте в цялата тази офанзива, чрез която българинът да бъде подтискан чрез страх, уплаха, притеснение и стрес. Кажете ми кому е нужно да пишете това, при положение, че коледната елха е на 50 метра от офиса ви, а хиляди лампички греят в града ни, включително и в помещението от което бълвате тези негативи. Ако целта ви е била да сговнясате празничната еуфория на и без това малкото останали с оптимизъм бургазлии - успявате. Продължавайте в този дух и не се сърдете на вечно умислените, намръщени и тъмни физиономии, с които се разминавате. Ако един от вас може смислено да обясни нуждата от тази информация, нека я обясни...Само не вкарвайте презумпцията, че инфото ви е с цел "предупеждаване" за подобен вирус, след като никой не го познава и не знае резистентните му способи. Що се касае за глупостите ви описани, като евентуална превенция от него, са нищожни и меко казано смешни, при положение, че никой не знае за произхода му. А утре напишете статистика за починалите от рак, кардиологични проблеми и внезапна смърт хора, че белким оправдаете заплатите си и целта си на съществуване.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори  Анджелина Джоли смуче Брат Пит като пиявица - прибра му над $100 милиона Анджелина Джоли смуче Брат Пит като пиявица - прибра му над $100 милиона Само от продажбата на дела си във винарната "Миравел" красавицата е получила 50 милиона Колко ще ни струва великденския козунак Колко ще ни струва великденския козунак Козунаци в София се продават и за десетина, и за 20, че и за 100 лв. в някои от най-снобските пекарни в центъра на столицата Утре започва най-голямото географско събитие в България Утре започва най-голямото географско събитие в България Ще има над 500 участници от цялата страна 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори