×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Колко бихте платили, за да работите по-малко?


15 Декември 2019, Неделя, 19:20 ч.

 За да се постигне баланс между професионалния и личния живот, служителите трябва да прекарват по-малко, но по-продуктивни часове на работното място

Компании като Goldman Sachs и Monsanto се заеха сериозно с това да направят работния процес по-гъвкав.

Благодарение на приложения и джаджи можете лесно да работите от разстояние, седейки на дивана в хола. Всичко това има скрита цена и това не е само перспективата да бъдете достъпни денонощно.

Неотдавнашен работен документ на Международния валутен фонд измерва от колко заплати японските служители биха били готови да се откажат, за да се насладят на по-здравословен баланс между професионалния и личния живот. Според документа служителите, които правят 3 млн. йени (27 600 долара) годишно, биха се отказали от почти половината от доходите си, за да избегнат 45 часа или повече извънреден труд на месец. Този резултат е приблизително същия и при работниците с по-високи заплати.

Най-очевидното решение е компаниите да направят всичко възможно, за да бъдат работните часове приемливи, а служителите - по-щастливи и евентуално по-продуктивни, според Рейчъл Розентал от Bloomberg.

Има обаче една важна уговорка - жените са много по-склонни от мъжете да се откажат от пари, за да получат време. Това се обуславя от по-дълбокото чувство на вина, според документа, не само заради отглеждането на деца, но и заради общите домакински задължения като готвене или грижа за застаряващите родители.

Въпреки че това заключение не е революционно, последиците за политиката са големи. На мястото на всяка жена, която е готова да приеме по-малко пари за по-голяма гъвкавост в работното време, има някой, който е склонен да работи през тези 14 часа.

Това предполага, че компаниите, готови да дадат на жените по-голям избор, предлагайки четиридневна седмица или по-кратък работен график, могат неволно да допринесат за задълбочаване на разликите в заплащането на половете.

По-добрият начин да се постигне баланс между професионалния и личния живот е всички служители - мъже, жени, млади, възрастни и родители - да прекарват по-малко на брой, но по-продуктивни часове на работното място.

Има достатъчно проучвания, които показват, че не е задължително допълнителната работата да доведе до по-добри резултати. Всъщност производителността спада, когато служителите работят повече от 50 часа седмично, показва проучване на университета в Станфорд. Независимо дали работите 70 часа или 56 часа, продуктивността е приблизително същата.

Въпреки репутацията на служителите в Япония, които работят до среднощ, американците работят още повече: 1786 часа годишно в сравнение с 1680 часа в Страната на изгряващото слънце, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. В Германия работят 1363 часа и все пак в тази страна се отчита най-голяма продуктивност в сравнение с трите изброени. Показателят е измерен въз основа на брутния вътрешен продукт за час. 

Добрата новина е, че работодателите започват да реагират. През август Microsoft е изпробвала четиридневна работна седмица в Япония. Производителността е нараснала с 40% спрямо година по-рано. В офис на местното управление в центъра на Токио са прибегнали до това да изключват светлините в 7 ч., за да принудят служителите да се прибират. А в Европа групи от финансовата индустрия притискат Лондонската фондова борса да намали търговския си ден с 90 минути.

Всички това е полезно, но работодателите и политиците трябва да признаят и възможните клопки. Най-тревожният елемент от документа на Международния валутен фонд може би е желанието на жените да правят по-малко пари в страна, в която вече има голяма разликата в заплащането на половете. Средният доход за мъжете от Япония е с 24,5% по-висок, отколкото при жените. За сравнение, средният доход на мъжете в страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е по-висок с около 13,5% , а в САЩ – с 18,2%

Гъвкавата работа може да означава много неща: телекомуникации, по-кратки работни седмици или дори възможността за задаване на плаващ график, стига да се изработят определен брой часове. Тези възможности са от полза както за мъже, така и за жени. Няма родител, който да не оценява възможността да отговаря на имейли, докато седи в чакалнята при педиатъра.

Но какво се случва, ако целият този мултитаскинг само допринася за увеличаване на нивата на стрес? Някои жени са готови да се откажат от голямо заплащане, за да могат да положат пълноценни грижи за своето дете без да изпитват вина, че са отложили част от работата за сутринта, когато всъщност те биха могли да я свършат и по-бързо. Дори компаниите с най-добри намерения имат затруднения да отчитат разтегливата дефиниция за това какво включва времето, прекарано в работа.

Ето защо гъвкавите HR политики са безсмислени, ако културата не се развива по-бързо. Японските служители получават най-дългите семейни отпуски в света, но все пак малко бащи се възползват от тях, както отбелязва Аняни Триведи. Хората там буквално се трудят до смърт със 100-часови работни седмици.

Коносуке Мацушита, основателят на Panasonic и гуру по бизнес мениджмънт, казва, че трябва да мислите за кариерата си като за "тридневна работа“. Време е да поемем толкова ангажименти, колкото са полезни за нашето благосъстояние.




Коментари
Идва времето за отпуски
Идва времето за отпуски 19/04/2024, Петък 10:00 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Диалогът продължава, лаконичен бе служебният премиер С Алек го направихме в морето, твърди тази участничка от Ергенът С Алек го направихме в морето, твърди тази участничка от Ергенът Още когато се усамотили да вечерят на плажа Валерия не издържала и споделила на Алек, че го желае страстно Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Камери са поставени в целия град Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи
Идва времето за отпуски Идва времето за отпуски Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Възрастният приятел на Маги и подсигурявал луксозен живот, докато не си намерил по-млада от нея  Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме  на Украйна Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме на Украйна Тя е приоритет за служебното правителство, подчерта Атанас Запрянов Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката  Проиранските милиции в Ирак са започнали да преместват въоръженията си в Сирия, заедно с бойци САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина Вашингтон аргументира ветото си като заяви, че независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез директни преговори Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Имало е предложение за незабавен отговор срещу Израел, което е било отхвърлено, коментира арабистът проф. Владимир Чуков Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Има висока заплаха от военни репресии, казват от местното външно министерство Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нападението по военна база в ислямската република съвпада с рождения ден на Аятолах Али Хаменей Късмет за Рака, а Девата има повод да празнува, но преди да вдигне тост, да визуализира! Късмет за Рака, а Девата има повод да празнува, но преди да вдигне тост, да визуализира! Хороскоп за деня – 19 април 2024, петък Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори