×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Не искаме за съседи наркомани, пада възрастта при употреба на 13 години!


13 Декември 2019, Петък, 19:40 ч.

Хомосексуалистите, ромите и бежанците са по-добре приети

Никой не иска за съсед наркоман. Българското общество е по-толерантно към бежанците, хомосексуалистите, ромите и най-високо заклеймява именно употребяващите наркотици. Това каза социологът Антоний Гълъбов на работна среща с медиите по проблемите с употребата на наркотици и лечението на зависимости, пише dnes.bg.

Според специалисти отношението към зависимите като към хронично болни би ни направило много по-адекватни към тях. Именно стигмата и това, че смятаме избора им за доброволен, усложнява многократно проблема.
 
"Бивш наркоман няма, е другата крайност на посланието за доброволен избор, обезсмисля лечението и поддържа употребата", каза психиатърът д-р Цвета Райчева. Тя акцентира, че в повечето случаи това не се разпознава като здравен проблем, какъвто всъщност е.

Смъртните случаи у нас, свързани с употребата на наркотици, са 24 за 2018 г. - починали са 18 мъже и 6 жени. Данните са на националната статистика, но според специалисти у нас и в Европа, те са силно подценени.

По думите на д-р Райчева употребата на наркотични вещества само видимо изглежда като доброволен избор, а относително добър контрол върху нея има до определен момент.

Александър Панайотов от Националния фокусен център обяви данни, според които 37.3% от хората у нас пушат, докато в Европа този процент е 29.4. Употребата на алкохол също е над средната в Европа. 11.2% поне веднъж в живота си са употребявали наркотични вещества у нас. В Европа този процент е 29, като 26% се формират от употребата на канабис. Поне веднъж към наркотици в последните 12 месеца са посегнали 5.7% от хората у нас при 5.5% за света.

Конкретно за употребата на кокаин сме на ниво под средното за Европа. Пада обаче средната възраст, при която учениците започват да употребяват наркотици и тя е 13 години.

На срещата беше акцентирано на превенцията, която е свързана основно със средата в семейството. Неблагоприятните събития в ранна детска възраст, сред които насилие, пренебрегване, бедност, тормоз от връстници, психични заболявания на родителите и др., са свързани с повишен риск от употребата на наркотици по-късно, обясни д-р Владимир Наков от Националния фокусен център. Ключов фактор за ефективна превенция е образованието на всички нива.

Според социолога Антоний Гълъбов българското общество става все по-насилническо и над 40% е декларираното домашно насилие. Същевременно 85% от пълнолетното население в България е убедено, че възпитанието на детето е само работа на семейството.

Обществото ни е търпимо, но не е достатъчно толерантно. Именно когато пациентите се стабилизират, най-важна е реинтеграцията им в обществото.

Според специалистите системата на лечение на наркозависимите в България е добре развита, но липсва хуманността в обществото, която не е свързана нито със законодателство, нито с финансиране. Като конкретен пример за дефицита й беше дадена съпротивата на живеещите в "Младост" срещу присъствието на метадоновата програма.


В категории: Животът


4
Коментара
4
Коментара по темата
4.
къси
14.12.2019 19:49:36
0
0
трябвадасеговоризапроблемавсекиказватованеемоипроблемноможедаизлъжатвашетодетедазапочнедаупотребяванаркотици
43852
3.
pf
13.12.2019 20:44:06
2
8
мен повече ме дразнят чалгарите и въобще не искам такъв съсед !!!
2.
Dr. GT2
13.12.2019 20:22:29
0
10
Кога е правено това допитване, че толерирам/е?
Каква е статистиката за м@ймуните, които с години ги отглеждаме, за да сме "хуманни" и да бъдат вкарани най-накрая в цивилизацията?!
Колко поразии, щети, мръсотия, зарази и пострадали има заради тях.
Колко лв. на година струват на държавата? :/
1.
XX
13.12.2019 19:57:25
0
9
Е с какво един наркоман е по лош от един луканов или филип димитров?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори