×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Депутати жалеят за „Хеликон“: Закриха „най-знаковия“ обект на бургаската верига книжарници в София


Депутати жалеят за „Хеликон“: Закриха „най-знаковия“ обект на бургаската верига книжарници в София
Йотова и Ченчев потърсиха сметка от Боил Банов за закриването на книжарницата на бул. "Стамболийски" в София (горе). Първият обект на "Хеликон" в Бургас (долу) също е знаков.
10 Декември 2019, Вторник, 20:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Министърът на културата не подновил договора за помещението на бул. "Стамболийски" след 20 години сътрудничество

Закриването на знаков столичен обект на бургаската верига книжарници „Хеликон“ стигна до парламента. Магазинът за книги се помещаваше в имот на Министерството на културата в центъра на София – на бул. „Ал. Стамболийски“, от 20 години.

Ведомството на Боил Банов обаче преценило, че е необходимо приключване на взаимоотношенията с дружеството Лира.Бг, собственост на бургаското семейство Панайотови, което държи книжарниците „Хеликон“.

Петима депутати от „БСП за България“ - Иван Ченчев, Александър Симов, Чавдар Велинов, Нона Йотова и Анастас Попдимитров, отправиха въпрос по темата към министъра на културата по реда на парламентарния контрол наскоро.

Йотова се обърна към Банов: „Преди 20 години в сградата на Министерството на културата на булевард „Александър Стамболийски“ бе открита най-знаковата книжарница в центъра на София – „Хеликон“, която през годините се превърна в притегателен културен център, а нейната витрина носеше информация за най-актуалните издания, които излизат на български език.

Още по-фрапиращо е, че това извеждане на книжарница „Хеликон“ стана в Деня на българските будители с цел превръщането на един културен институт в канцелария на друг културен институт – на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).”

Депутатката каза, че НИНКН се намира в нова сграда, проектирана и строена специално за дейността й, чиято проектна площ дори още не е разгъната в пълния обем на проекта.

Йотова попита кое е наложило това внезапно ново разместване, като се има предвид, че Националният институт за недвижимо културно наследство бил с огромен масив архиви, отразяващ моментното състояние на хиляди национални и регионални недвижими паметници на културното наследство на България.

Боил Банов обясни, че през юли 2013 г. Министерството на културата (МК) сключило договор за наем с Лира.Бг ООД при условията и по реда на Закона за държавната собственост, съгласно който на дружеството е предоставено под наем самостоятелно помещение с обща площ 55 кв. м., в което се помещаваше книжарница „Хеликон“.

Във връзка с изтичане на срока на договора за наем, МК уведомило Лира.Бг, че следва да освободи помещението в едномесечен срок от получаване на писмото. Със заявление от месец септември 2019 г. наемателят изразява готовност да предаде наетия от него имот по надлежния ред на 16 октомври 2019 г., което се и случва.

Към настоящия момент се предвиждало преместването на НИНКН в сградата на Министерството на културата (където беше и "Хеликон").

Боил Банов подробно изложи какви обществени поръчки са предвидени във връзка с липсата на достатъчно помещения.

Реплика му направи друг депутат от БСП – Иван Ченчев: „Чухме цялата технология на всичко, което се е случило. Ще ми се тук да не говорим, както преди един час от тази трибуна говори един друг министър, за реорганизации, за модернизации. Ще ми се да поговорим малко за традиции – все пак това е културна дейност. Нашият въпрос е поставен по отношение на едно културно средище с дългогодишна традиция. Защото Министерството на културата трябва да има, ако щете, една такава императивна комуникация с „Хеликон“. Затова ми се ще да поговорим съвсем добронамерено.“

Не толкова добронамерено прозвуча обаче изявлението на Ченчев след оправданията на министъра по казуса: „По тази логика, тъй като имаме свободно място, можем ли да преместим Националната библиотека в Ловно-рибарското дружество? Защото им изтича договорът примерно?!“

Депутати от ГЕРБ реагираха от място, че сравнението е неуместно, както и че в случая с „Хеликон“ става въпрос за отношения с частно търговско дружество.

Ченчев обаче обясни: „Просто ме боли за традициите в България. Мисля, че това трябва да го разберем.“

Боил Банов пък репликира, че премахването на „Хеликон“ бил най-безболезненият вариант.

Министърът благодари на депутатите от БСП „за въпроса и отношението“.

„Така трябва да реагират хора на най-високи постове в държавата. Закриването на всяка една книжарница е болезнен акт. Така трябва да бъде. То е болезнен акт и за мен“, каза Банов и добави: “Въпросът е, че Министерството на културата в крайна сметка трябва да подсигури своите дейности, да подсигури въпросите по културното наследство и да даде възможност след доста проблемни години на граждани на тази държава да не изпитват страх от Института по културно наследство и от решенията на Министерството на културата, а респект. Това е целта.

Единственият начин, уважаеми народни представители, е този – трябва да съберем Института с Министерството на културата в една сграда. Толкова е еднаква дейността, че това дори през една пресечка да бъдат – администрацията на Института и администрацията на Министерството на културата, затруднява и прави тези безкрайни чакания, размяна на документации, което в крайна сметка се отразява на опазването на културното наследство и на гражданите на България.”

Във ведомството нямали избор.

„Трябва да въведем Института заедно с неговия цял архив. В момента един бивш ресторант долу, който години беше празен ресторант, сме го направили по всички съвременни стандарти на едно наистина сериозно архивохранилище. С проекта, който имаме за дигитализация, в рамките на дигитализацията ще се подреди целият архив, ще спре това търсене и ровене по едни кашони и торби на архива.

Отгоре, на първия етаж ще бъде целият Институт, разположен със собствен етаж. Отпред ще бъде приемната, която е задължителна, защото гражданинът трябва да има право да влиза, да се запознава с документи и така нататък.

Тоест, действието е много навременно, много закъсняло бих казал. То е позитивно за развитието и опазване на културното наследство в страната. За съжаление, имахме избор – или трябваше да изведем киното, или книжарницата да изведем, или галерията. Все пак „Хеликон“ е доказана група, която се занимава с книжарници – имат вече много в София“, коментира още Боил Банов.

Парадоксално или не, националната популярност на „Хеликон“ вероятно е причина само малка част от бургазлии да са запознати с факта, че веригата е основана от техния съгражданин Данчо Панайотов.

Първата му изобщо книжарница у нас се е превърнала в една от емблемите на площад „Тройката“ в центъра на Бургас.

Седалището на фирмата също е в морския град до ден днешен.


В категории: Политика


16
Коментара по темата
16.
...
11.12.2019 14:22:43
0
3
Правилно, защо са книжарници? да си стоим прости и толкова, на държвата четящи хора не ѝ трябват. Срам и позор!!!
15.
оффф...
11.12.2019 09:00:09
0
10
Много харесвам Хеликон и много искам да продължава да съществува и да се развива.
Бил съм на детски концерт в Хеликон, бил съм на представяне на книги в Хеликон, в Софийския Хеликон снимахме епизод от сериала "Връзки".

Но въпреки това мисля, че НЕ Е ПРАВИЛНО определени бизнеси да бъдат облагодетелствани от държавата. Това са националистически мерки, които убиват бизнеса и възможностите за конкуренция. Всеки бизнес трябва да разчита само на собствените си възможности и нито да бъде подкрепян, нито да бъде ограничаван от държавата.
14.
Г
11.12.2019 08:18:31
3
1
Във Бургас не само няма библиотеки на ниво сми и книжарници няма. Едната има часовник който е спрял и де намира на Тройката.
Как не ви е срам да не поправите часовника?
Правите страхотен оборот и нищо.
13.
Smith
11.12.2019 07:50:21
0
4
На Борисов са му натресли в кабинета тотално глупави мошенници. Само да припомня: За Ларгото на няколко пъти удължава срока на строежа, за да може мутрафоните от ДжиПи груп да не платят неустойки за некадърната си работа. После като нещата стигнаха до съд адвокатка на министерството "забрави" да внесе иска навреме и делото се провали. От цялата работа на далавера са строителите на този боклучав ремонт, който в момента се разпада. Та и с Хеликон сега... Услуги се правят само на камаради в Партията ГЕРБ или на приятелските партии ДПС, Лъжепатриоти, БСП. Явно този Данчо не се е вписал в схемата.
12.
е, Банов...
11.12.2019 07:14:23
4
16
Банов е една от издънките в това правителство. Няма да се учудя пак да не е разбрал и "някой да го е саботирал, за да му падне главата"
Борисов, че не става за премиер, не става, но така и така е станал такъв, защо поне не избира качествени хора под него?
11.
Преди и сега
11.12.2019 07:04:38
0
13
Като приватизираха всички киносалони, а всички книжарници от едно време станаха кафенета, сладкарници и бутици за дрехи и чанти, беше ОК. Тогава нямаше заговор против културата. Никой не скачаше в Парламента, за защити държавните предприятия Книгоразпространение и Кинефикация, щото имаше келепир. Голямо реване, културата умира, ами другарите да им отстъпят партера на Позитано, за вечни времена, като са толкова загрижени за бизнеса на фирмата.
10.
боко
11.12.2019 06:59:24
2
9
Наука и култура в циците и кура !
9.
Боил Банов
11.12.2019 06:07:26
3
10
Не ни трябва култура
Ние сме за халтура.
8.
Kandidati
10.12.2019 22:43:27
3
7
Helikon, kolko puti da vi pisha za chasovnika koito e sprial na Troykata, sram sram sram.
7.
f
10.12.2019 22:40:50
4
8
Tova semeistvo sobstenici zasto ne opravi chasovnika nad magazina zastoto e sprial i e sram za grada!!! Egati srama.
6.
Дядо Добри
10.12.2019 22:38:57
5
24
Какво очаквате в държава управлявана от тъпи илитерати? Или мислите, че като е Министерство на културата някой е прочел и 2 книги през живота си?
В момянта в България колкото по - тъп си и колкото се може по - малко си прочел, каквато и да е лиъература, на толкова по -ръководна и властова позиция си! Дай на лайното власт и му гледай сеира. Започва от книжарниците, следват театри и опери, та да остане накрая само bTV и турския сериал в 8. И за това сме си виновни само ние, щото макар ида не ги избираме на манипулираните избори, после си ги траем!
5.
*********
10.12.2019 22:37:12
1
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
4.
фенчо
10.12.2019 21:19:40
2
27
Ще ми се и в Бургас да си остане на същото място, но надали. Здравко няма я остави...
3.
Оцеола
10.12.2019 21:11:46
20
35
Той Винету, вожда на ГЕРБ, книги не чете, тъй че затваряйй!
2.
Въййй...
10.12.2019 21:01:16
36
3
Ми ко ши прай сега свежеещата? Шефката де. Вай, вай, вай. Ужас хазяйке, картофи. Смешната книжарничка. Закривай!
1.
Рач
10.12.2019 20:29:58
2
46
Айде,флагманци,не подценявайте бургазлии. Много добре знаем и уважаваме труда и усилията на сем. Панайотови. Все пак,не всички са дошли от Сакар ,преди две години....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Расте броят на кръводарителите през летния сезон Расте броят на кръводарителите през летния сезон

За да работи нормално, отделението по трансфузионна хематология към УМБАЛ-Бургас има нужда от 700 кръводарители месечно, или по около 30 дневно

Едрогърда блондинка от Кърджали с голяма роля в турски филм Едрогърда блондинка от Кърджали с голяма роля в турски филм

Красивата Семра в момента се намира в курорта Анталия, където в следващите дни започват снимките на единия от двата филма

27-годишна продава девствеността си, уморила се да чака "принца" 27-годишна продава девствеността си, уморила се да чака "принца"

Тя взела това решение, след като прекарала цялата година в търсене на сродна душа

Гардовете на Доган били част от семейството му, полковник зове за наказание за гаврата със знамето Гардовете на Доган били част от семейството му, полковник зове за наказание за гаврата със знамето

За хвърлянето на родния трибагреник в храстите трябва да им бъде отнето българското гражданство, шефът на НСО – уволнен, каза полк. Николай Марков

И Литва въведе 14-дневна карантина за пристигащи българи И Литва въведе 14-дневна карантина за пристигащи българи

Това е поредната държава, която взима мерки срещу нарастващите случаи на Covid-19 в България

Мнима ясновидка „източи” 7500 лв. от 19-годишен в Камено, обещала да разкрие родителите му Мнима ясновидка „източи” 7500 лв. от 19-годишен в Камено, обещала да разкрие родителите му

21-годишното момиче е от Игнатиево, криминално проявено е

Законно ли е да събират глоби на границата? Заведоха първи дела Законно ли е да събират глоби на границата? Заведоха първи дела

Адвокат: Не може да се ограничава правото на свободно движение

Смъртното наказание в САЩ се връща до броени дни Смъртното наказание в САЩ се връща до броени дни

Само след седмица ще бъдат поставени смъртоносни инжекции на трима затворници в затвора в Индиана, осъдени на смърт за убийство на деца
 

Ще оставят ли в ареста заподозрения в тероризъм Мохамед от Бургас? Ще оставят ли в ареста заподозрения в тероризъм Мохамед от Бургас?

Според прокуратурата младият шампион по борба е участвал във въоръжени действия в Сирия

Мерките срещу COVID-19 безсмислени, защото 1,5 млн. българи няма да ги спазват Мерките срещу COVID-19 безсмислени, защото 1,5 млн. българи няма да ги спазват

Ще се върнем към ниските нива, ако тези хора, които смятат коронавируса за безобидно грипче, си променят позицията, каза проф. Витанов

Тестват за COVID-19 вече всеки, който отива в Гърция Тестват за COVID-19 вече всеки, който отива в Гърция

Тестването за COVID-19 на желаещите за ходят на плаж в Гърция вероятно ще е безплатно

Четирима загинаха при стрелба в Ню Джърси Четирима загинаха при стрелба в Ню Джърси

Сблъсък между престъпни групировки може да е предизвикал екшъна, твърдят от полицията

Австрия издаде предупреждение да не се пътува до България Австрия издаде предупреждение да не се пътува до България

На всички пристигащи от страната ни се налага 14-дневна карантина

Доналд Тръмп изтегля САЩ от Световната здравна организация Доналд Тръмп изтегля САЩ от Световната здравна организация

Американският президент заяви намерението си още през май, след като обвини организацията, че е под контрола на Китай

Бунт в Сърбия срещу мерките за борба с COVID-19, протестиращите нахлуха в парламента Бунт в Сърбия срещу мерките за борба с COVID-19, протестиращите нахлуха в парламента

Има задържани и ранени

Кметове от Северна Гърция: Отворете незабавно всички гранични пунктове с България Кметове от Северна Гърция: Отворете незабавно всички гранични пунктове с България

На извънредно заседание 22-ма кметове подписаха протестна петиция

Мадона пак разголи застаряваща плът Мадона пак разголи застаряваща плът

61-годишната певица не може да бъде победена

Автобус падна в езеро, най-малко 21 са загинали Автобус падна в езеро, най-малко 21 са загинали

Местните власти обещаха да разследват причината за произшествието

Турски актьор потрошил гаджето си Турски актьор потрошил гаджето си

Озан Гувен е познат на българската аудитория най-вече с ролята си на султанския везир Рустем паша от хитовия сериал "Великолепният век"

Коронавирусът може да е бил „спящ“ години наред Коронавирусът може да е бил „спящ“ години наред

Околните условия или други фактори може да са го "възпламенили"

Осман Октай Осман Октай Овластени динковци не допуснаха “мигранта” Христо Иванов на българска територия Виц на деня Виц на деня Мъж се кара на касата в магазин:
- Но нали самите вие казвате, че не сте виждали в живота си банкнота от 75 лева...Тогава откъде знаете, че е фалшива?!
Виц на деня Виц на деня Мъж-инженер казва на жена си:
- Може ли да ми дадеш рецептата за тази торта? От нея ще стане истинска революция в циментовата индустрия.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Този който е казал "От опит глава не боли " явно не си спомня как за първи път е пил ракия
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори