×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

САЩ подготвят война на няколко фронта


08 Декември 2019, Неделя, 18:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Фундаментално ниво на глупостта е да разполагаш в България такива средства, след като Турция, влизаща често в конфликти с Вашингтон, държи вратата към Черно море

Американските граждани, заедно с голяма част от хората по света, внимателно следят процедурата по импийчмънт във Вашингтон и не обръщат особено внимание на събитията в Близкия Изток, които вероятно подготвят почвата за нови войни. Никой не трябва да се учудва от факта, че Вашингтон не разполага с реална политика, чрез която да приключи с действията си в Изтока и да се махне от региона. И по тази причина Белият дом позволява на своите т. нар. съюзници да правят каквото си поискат.

За това говори и фактът, че почти напълно беше отменено приетото в началото на октомври от Доналд Тръмп решение за деескалация в Близкия Изток, чрез извеждане на американските войски от северната част на Сирия. Веднага след решението за окупиране на сирийските нефтени находища и изявлението, че американските военни ще стрелят по руските и сирийски войници, които се опитват да отвоюват това парче от сирийска суверенна територия, стана ясно, че американската армия действа отново ръка за ръка с кюрдските опълченци, за да атакува, както беше обявено, остатъците от "Ислямска държава".

Защитниците на Доналд Тръмп продължават да настояват, че той не иска война и се отнася сериозно към оттеглянето на Америка от участие в „безсмислени конфликти“. Но трудно може да направим подобен извод, ако сме свидетели на това, което в действителност правят президентът и неговият щаб от патологични злодеи. От дълго време Русия е мишена на външната политика на неоконите* (иронично наименование на екстремните неоконсерватори - бел. ред.) в екипа на неграмотния Тръмп. Тази политика включва и отказ да бъдат преподписани няколко изключително важни договора, с които се ограничава разпространението на определени видове оръжия. В допълнение към това, легалната военна помощ за „доблестната малка Украйна“, за която напоследък много се говори в новините, в действителност е най-опасната грешка на Вашингтон, защото Русия приема границата си с тази държава, за свой, жизнено важен интерес, докато защитата на Киев въобще не представлява интерес от гледна точка на националната сигурност на САЩ.

Но има и нещо друго. Водят се преговори с България, като нов съюзник на НАТО, за създаване на Черноморски координационен център във Варна. Американците обсъждат с България и десетгодишна пътна карта за сътрудничество в сферата на отбраната, като настояват София да приеме по-широк спектър от съвременни американски военни технологии. Тези съвременни технологии ще включват и разузнавателно оборудване, насочено конкретно срещу Русия. Фундаментално ниво на глупостта е да разполагаш в България такива средства, след като Турция, влизаща често в конфликти с Вашингтон, държи вратата към Черно море, посредством контрола си върху Босфора и Дарданелите. Ако отношенията между САЩ и Турция, действително се влошат сериозно, и ако исканията да бъде изключена Турция от НАТО, дадат някога плодове, то тогава Анкара може изцяло да блокира преминаването на кораби на НАТО в Черно море.

Както винаги обаче, най-проблемният и най-застрашен от намесата на Вашингтон регион си остава Близкият Изток и в частност Персийския залив, където се случиха редица относително незначителни събития, които в своята съвкупност създават сериозна заплаха преднамерено или случайно да избухне война. Основната разстановка на силите в Персийския залив изглежда примерно по следния начин: Израел, Саудитска Арабия и голяма част от страните в Залива имат желание да нападнат Иран, който от своя страна е привлякъл в качеството си на съюзници Ирак, Сирия и Ливан. Тези държави, които се стремят към война с Иран, желаят от начало Съединените Щати да свършат най-тежката работа, защото само те могат да използват стратегическите си бомбардировачи за унищожаване на военни цели, разположени дълбоко под земята, или с други думи, дълбоко защитени обекти.

Администрацията на Тръмп и досега се намира на крачка от война с иранците, макар че направи всичко възможно да ги накаже, включително и с недалновидното си излизане от Съвместният всеобхватен план за действие и ограничителни мерки, одобрен на 20 юни 2015 г. от Съвета за сигурност на ООН, с който се налагаше контрол върху програмата на Техеран в сферата на ядрените разработки. Белият дом въведе също така огромна доза санкции срещу Иран, с явната цел да причини страдания на иранския народ и да създаде големи трудности на страната. Замисълът на САЩ е чрез глад да заставят иранския народ да въстане срещу правителството си. Но, както съобщават медиите, безредиците в Иран се подхранват основно от платени саудитски агенти-провокатори, а така също и от пропагандния поток в медиите и социалните мрежи, който се организира и ръководи от Рияд 

Един скорошен инцидент, който привлече удивително малко внимание в медиите, беше нападението на Израел в Сирия на 19 ноември. При това нападение бяха унищожени два щабни центъра на Корпуса на стражите на иранската революция, единият от които беше разположен на международното летище в Дамаск. В резултат на нападението бяха убити 23 човека, 16 от които иранци. Нападението, беше извършено в отговор на неподкрепеното с доказателства твърдение на Израел, че от контролирана от Иран сирийска територия са изстреляни четири ракети, които били прихванати от „Железен купол“ и не успели да нанесат щети. Непропорционалната реакция на Израел, дава основание да се предполага, че Тел Авив е очаквал да предизвика ответен удар на Иран, след което конфликта рязко да ескалира. В конкретния случай обаче, Техеран предпочете да не отговаря, защото осъзнаваше, че това е клопка.

Освен това в региона бяха проведени редица ключови срещи, които свидетелстват, че предстои да се случи нещо важно. В необясним порив САЩ и Франция се договориха да предприемат стъпки за повишаване сигурността в региона на Персийския залив, като укрепят отбранителните системи на страните от Залива, и специално тези на Саудитска Арабия. Претекст за тази стъпка стана разрушителната атака с безпилотни самолети върху саудитски рафинерии, за което бяха обвинени иранците, без да има някакви доказателства за това. За отбелязване е, че в миналото, повишаването на нивото на сигурност в Персийския залив често е било прелюдия към военни операции от страна на западните държави. Между другите скорошни посетители в региона са директора на ЦРУ Джина Хаспъл, която на 7 ноември се срещна със саудитския крал Салман Абдулазиз, за да обсъдят „теми от общ интерес“, държавният секретар Майк Помпео, който посети ОАЕ, за да обсъдят "темата Иран" и други регионални проблеми и вицепрезидентът Майк Пенс, който направи неочаквано посещение на сирийските кюрди. Пенс увери кюрдите, че не са ги забравили и САЩ ще ги защитава.

Генерал Кенет Маккензи, който оглавява Централното командване на САЩ, отговарящо за Близкия Изток, миналата седмица също предупреди, че даже с тези 14 хил. допълнително изпратени в началото на тази година военослужащи от Тръмп в региона, наличните сили няма да бъдат достатъчни да сдържат нападение на Иран срещу Саудитска Арабия, или срещу някоя друга държава в Персийския залив. От своя страна, Иран беше сериозно засегнат от протестите съпроводени с насилие, които избухнаха преди време в страната и заяви готовност да се разправи с агентите на Саудитска Арабия, Израел и ЦРУ, които са организатори на безредиците, приключили с множество жертви. На сегашния етап е напълно възможно Иран да използва своя ракетен арсенал за поразяване на цели, както в Саудитска Арабия, така и в Израел.

Изводът е, че може да се окаже напълно наивна общоприетата представа, че е прекалено опасно някой да започне сериозна война в района на Близкия Изток, за да бъде разглеждано това като потенциална възможност. В региона обаче редица страни мислят само за това как да воюват една с друга до пълна победа. Една погрешна стъпка или даже провокация „под чужд флаг“, е достатъчна целият Близък Изток да пламне. Това ще бъде такъв конфликт, в който мнозина ще загинат, но никой няма да бъде победител. А истината е, че войната може да бъде избегната, защото никоя от страните няма истински, жизненоважен интерес, който би могла да реши с помощта на война със съседите си.

Авторът Филип Джиралди е бивш сътрудник на военното разузнаване на САЩ и на ЦРУ. Той е експерт в сферата за противодействие на тероризма. Работил е около 20 години в Турция, Германия и Испания. От 1989 до 1992 г. г. е бил ръководител на резидентурата на ЦРУ в Барселона. Бил е един от първите американци влезли в Афганистан през 2001 г.  Сега е изпълнителен директор на Съвета за национални интереси.

-----------

Неокони (neocons) - термин за определена група американски политици. Така наречените неоконсерватори, които узурпират външната политика на САЩ и проникват в ръководството на Републиканската партия. Днес тази посока на консерватизма - неоконсерватизма се противопоставя на класическия консерватизъм („палеоконсерватизъм“, както го наричат неговите противници). „Колективният идеолог” на неоконите са група бивши либерали от еврейски произход, които се присъединяват към Републиканската партия в навечерието на победата на републиканците, водени от Роналд Рейгън. Те се наричат неоконсерватори, а техните противници ги наричат - неокони, с намек за едно от значенията на думата con - измамник, мошеник.

Неоконите подкрепят използването на икономическата и военната мощ на Съединените щати, за да победят враждебните режими на САЩ и техните съюзници, както и за установяването на демокрация в тези държави по американски маниер. Повечето неокони подкрепят политика на засилена конфронтация срещу Русия, срещу възстановяването на нейната икономика и политическото влияние в страните от бившия СССР и по света. Синята мечта на неоконите е разпадането на Русия, която те не приемат като единна държава в новия световен ред, както техния гуру Хенри Кисинджър в последната си книга със сходно заглавие - "Световният ред". Най-големият критик на неоконите е патриархът на консерваторите Пат Бюкянън, който ги нарича "клика" и "партия на войната".

 Превод от руски: Никола Стефанов

Източник: glasove.com


В категории: Политика


6
Коментара
6
Коментара по темата
6.
Булгаристански Турчин
09.12.2019 18:39:07
0
0
Ние Турците сме с Турция.Йордан Цонев с кой е.
5.
Дернев
09.12.2019 09:35:11
1
6
Щатите надали ще предприемат нещо сериозно, ако Европа се обедини зад основнста и най-важна цел- мир, сигурност и военно и икономическо развитие, които да гарантират Еврипа на европейците. САЩ трябва да разберат, че могат и трябва да бъдат само равнопоставен партньор на Европа на европейците и така да сеформира единият полюс на новия световен двуполюсен модел. Европа е крайно време да им покаже правилната подока за мира в света.
4.
333
08.12.2019 23:48:10
10
10
Руски жълти сайтове + гугъл преводач = Флагман
3.
Баладински
08.12.2019 21:16:06
5
12
Флагман! Стигнахте вече дъното! Не ви стига да препечатвате от жълти сайтове,ами почнахте да препечатвате и от руски!
2.
Петър
08.12.2019 18:53:32
2
13
Авторът забравя уклончиво факта, че именно САЩ, а не НАТО е в основата за достъп до проливите! Турция ако блокира достъпа, то ще блокира своето съществуване въобще!
Ще отворят "Кутията на Пандора".
Близкия изток "изчерпа" своя потенциал (петрола), и САЩ им дреме на на оная работа за кладенците на който и да било!
Не случайно арабите инвестират милиарди в съвсем друга насока (бъдеще, който приход не е основан на петрола).
1.
ха ха ха
08.12.2019 18:35:30
14
14
пак руска информация. пак манипулация. ако турците това, ако турците онова. турция е изцяло зависима от Европа и САЩ. ердоган много добре знае, че не трябва да рита, защото ще приключи с кариерата си. пък може и някой инфаркт да получи. а е нормално руснаците да не искат да се прави такъв център в България. това ни отдалечава още от тях и губят контрола над нас. и точно трябва да си малоумен за да откажеш такъв център, който ще гарантира защитата на страната ни.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Преди да направи нещо, Телецът да обмисля всяка стъпка, аз за Рака - приятни изненади Преди да направи нещо, Телецът да обмисля всяка стъпка, аз за Рака - приятни изненади

Хороскоп за деня – 29 януари 2020, сряда

Първи сблъсък между Слави Трифонов и Цитиридис Първи сблъсък между Слави Трифонов и Цитиридис

Те се впуснаха в надпревара за зрителския интерес на късната аудитория 

Как прекаленото внимание към партньора вреди на връзката Как прекаленото внимание към партньора вреди на връзката

Той започва да злоупотребява

Туит на 8 години и анимационен филм предсказаха смъртта на Коби Брайънт Туит на 8 години и анимационен филм предсказаха смъртта на Коби Брайънт

Много хора се усъмниха дали туита е истински

Грипна епидемия и в областите Сливен, Видин и Силистра от 29 януари Грипна епидемия и в областите Сливен, Видин и Силистра от 29 януари

Преустановяват се женските и детските консултации

Пуснаха в домашен отпуск от затвора осъждан апаш, той открадна чантата на бургазлия в църква Пуснаха в домашен отпуск от затвора осъждан апаш, той открадна чантата на бургазлия в църква

47-годишният Георги Костадинов е разкрит, част от присвоеното е намерено и иззето

Елза Парини налетя на акули във Филипините! Елза Парини налетя на акули във Филипините! Хонконг почти затваря границата си с Китай заради коронавируса Хонконг почти затваря границата си с Китай заради коронавируса

Всички влакови и фериботни връзки ще бъдат прекъснати в полунощ в четвъртък, наполовина се намалява броят на полетите от Народната република

Скандал: Прокуратурата пусна СРС с гласа на президента Радев заради престъпление Скандал: Прокуратурата пусна СРС с гласа на президента Радев заради престъпление

Била осуетена проверка на КПКОНПИ, свързана със съпругата на държавния глава

Отлагат влизането на наредба Н-18 Отлагат влизането на наредба Н-18
По пътя на коронавируса: Как патогенът стигна от Саудитска Арабия до Китай. Разработван ли е като биологично оръжие? По пътя на коронавируса: Как патогенът стигна от Саудитска Арабия до Китай. Разработван ли е като биологично оръжие?

Първият случай на заболяването е от 13 юни 2012 г., вирусът е сериозно изследван в Канада година по-късно

75 г. откакто Червената армия влезе в Аушвиц: Спомен за Холокоста 75 г. откакто Червената армия влезе в Аушвиц: Спомен за Холокоста

Как концентрационният лагер Аушвиц-Биркенау стана център на Холокоста

Коронавирусът потопи световните борси дълбоко на червено Коронавирусът потопи световните борси дълбоко на червено

Епидемията може да окаже силен негативен ефект върху глобалната икономика

Доказано с ДНК: Белгийският крал с незаконна дъщеря Доказано с ДНК: Белгийският крал с незаконна дъщеря

Делфин Боел няма да вземе титла, но може да претендира за дял от наследството

Българка, блокирана в Ухан: Създава се психоза със смъртоносния коронавирус Българка, блокирана в Ухан: Създава се психоза със смъртоносния коронавирус

С маска и ръкавици няма опасност да се заразим, но не ни пускат да се приберем, споделя Преслава Пешкова

Извънземни над САЩ, снимаха гигантска летяща чиния над Тесла Извънземни над САЩ, снимаха гигантска летяща чиния над Тесла

Летящото „чудовище“ било с големината на три или дори четири футболни игрища

Мадона си взе почивка заради лекари Мадона си взе почивка заради лекари

Отмени концерта си в Лондон

Черната Мамба Коби Брайънт - идол на милиони по света Черната Мамба Коби Брайънт - идол на милиони по света

Легендата на "ЛА Лейкърс" беше истинска икона в баскетбола

Бащата на Меган Маркъл ще се радва да я види, дори и в съда Бащата на Меган Маркъл ще се радва да я види, дори и в съда

Тя и принц Хари са наранили кралица Елизабет Втора с изненадващото си решение да се откажат от кралските си ангажименти, смята той

Силно земетресение разтърси Иран Силно земетресение разтърси Иран

Трусът е усетен в района на град Шираз в провинция Фарс

Димитър Рачков към Слави: Ти си ми идол! Виц на деня Виц на деня Криза на средната възраст при мъжа - когато любовницата по нищо не се различава от жената... Виц на деня Виц на деня - Провървя ти, Дребосъче, спечели апартамент в Дубайски небостъргач... - каза запъхтения Карлсон. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Рождените дни са много полезни за хората. Колкото повече ги имате, толкова повече ще живеете
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори