×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Бомбена заплаха отцепи района около Айфеловата кула
  • Депутатите решиха: Бащинството се оспорва до пълнолетие на детето
  • Участниците от първия по рода си конкурс "Бургас харесва младите преводачи" ще бъдат наградени на 26 септември от 17.30 часа в Културен център "Морско казино"
  • За периода от 08.00 до 16.30 часа утре, 24 септември, ще бъде временно преустановено движението по улица "Ивайло"
  • Такси се сблъска с трамвай и избухна в пламъци в столицата
  • С 50 млн. увеличават заплатите на преподавателите в университетите
  • Централните новинарски емисии задължително ще имат и жестов превод
  • Плануваната за тази вечер премиера на книгата "Земното щастие" на доц. Георги Лозанов в Бургас, няма да се състои, заради неотложни ангажименти на автора
  • Правната комисия ще разгледа ветото върху кариерния бонус на магистрати
  • На 23 септември православната църква чества зачатие на Свети Йоан Предтеча и Кръстител и паметта на Света мъченица Ираида
НА ЖИВО

САЩ подготвят война на няколко фронта


08 Декември 2019, Неделя, 18:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Фундаментално ниво на глупостта е да разполагаш в България такива средства, след като Турция, влизаща често в конфликти с Вашингтон, държи вратата към Черно море

Американските граждани, заедно с голяма част от хората по света, внимателно следят процедурата по импийчмънт във Вашингтон и не обръщат особено внимание на събитията в Близкия Изток, които вероятно подготвят почвата за нови войни. Никой не трябва да се учудва от факта, че Вашингтон не разполага с реална политика, чрез която да приключи с действията си в Изтока и да се махне от региона. И по тази причина Белият дом позволява на своите т. нар. съюзници да правят каквото си поискат.

За това говори и фактът, че почти напълно беше отменено приетото в началото на октомври от Доналд Тръмп решение за деескалация в Близкия Изток, чрез извеждане на американските войски от северната част на Сирия. Веднага след решението за окупиране на сирийските нефтени находища и изявлението, че американските военни ще стрелят по руските и сирийски войници, които се опитват да отвоюват това парче от сирийска суверенна територия, стана ясно, че американската армия действа отново ръка за ръка с кюрдските опълченци, за да атакува, както беше обявено, остатъците от "Ислямска държава".

Защитниците на Доналд Тръмп продължават да настояват, че той не иска война и се отнася сериозно към оттеглянето на Америка от участие в „безсмислени конфликти“. Но трудно може да направим подобен извод, ако сме свидетели на това, което в действителност правят президентът и неговият щаб от патологични злодеи. От дълго време Русия е мишена на външната политика на неоконите* (иронично наименование на екстремните неоконсерватори - бел. ред.) в екипа на неграмотния Тръмп. Тази политика включва и отказ да бъдат преподписани няколко изключително важни договора, с които се ограничава разпространението на определени видове оръжия. В допълнение към това, легалната военна помощ за „доблестната малка Украйна“, за която напоследък много се говори в новините, в действителност е най-опасната грешка на Вашингтон, защото Русия приема границата си с тази държава, за свой, жизнено важен интерес, докато защитата на Киев въобще не представлява интерес от гледна точка на националната сигурност на САЩ.

Но има и нещо друго. Водят се преговори с България, като нов съюзник на НАТО, за създаване на Черноморски координационен център във Варна. Американците обсъждат с България и десетгодишна пътна карта за сътрудничество в сферата на отбраната, като настояват София да приеме по-широк спектър от съвременни американски военни технологии. Тези съвременни технологии ще включват и разузнавателно оборудване, насочено конкретно срещу Русия. Фундаментално ниво на глупостта е да разполагаш в България такива средства, след като Турция, влизаща често в конфликти с Вашингтон, държи вратата към Черно море, посредством контрола си върху Босфора и Дарданелите. Ако отношенията между САЩ и Турция, действително се влошат сериозно, и ако исканията да бъде изключена Турция от НАТО, дадат някога плодове, то тогава Анкара може изцяло да блокира преминаването на кораби на НАТО в Черно море.

Както винаги обаче, най-проблемният и най-застрашен от намесата на Вашингтон регион си остава Близкият Изток и в частност Персийския залив, където се случиха редица относително незначителни събития, които в своята съвкупност създават сериозна заплаха преднамерено или случайно да избухне война. Основната разстановка на силите в Персийския залив изглежда примерно по следния начин: Израел, Саудитска Арабия и голяма част от страните в Залива имат желание да нападнат Иран, който от своя страна е привлякъл в качеството си на съюзници Ирак, Сирия и Ливан. Тези държави, които се стремят към война с Иран, желаят от начало Съединените Щати да свършат най-тежката работа, защото само те могат да използват стратегическите си бомбардировачи за унищожаване на военни цели, разположени дълбоко под земята, или с други думи, дълбоко защитени обекти.

Администрацията на Тръмп и досега се намира на крачка от война с иранците, макар че направи всичко възможно да ги накаже, включително и с недалновидното си излизане от Съвместният всеобхватен план за действие и ограничителни мерки, одобрен на 20 юни 2015 г. от Съвета за сигурност на ООН, с който се налагаше контрол върху програмата на Техеран в сферата на ядрените разработки. Белият дом въведе също така огромна доза санкции срещу Иран, с явната цел да причини страдания на иранския народ и да създаде големи трудности на страната. Замисълът на САЩ е чрез глад да заставят иранския народ да въстане срещу правителството си. Но, както съобщават медиите, безредиците в Иран се подхранват основно от платени саудитски агенти-провокатори, а така също и от пропагандния поток в медиите и социалните мрежи, който се организира и ръководи от Рияд 

Един скорошен инцидент, който привлече удивително малко внимание в медиите, беше нападението на Израел в Сирия на 19 ноември. При това нападение бяха унищожени два щабни центъра на Корпуса на стражите на иранската революция, единият от които беше разположен на международното летище в Дамаск. В резултат на нападението бяха убити 23 човека, 16 от които иранци. Нападението, беше извършено в отговор на неподкрепеното с доказателства твърдение на Израел, че от контролирана от Иран сирийска територия са изстреляни четири ракети, които били прихванати от „Железен купол“ и не успели да нанесат щети. Непропорционалната реакция на Израел, дава основание да се предполага, че Тел Авив е очаквал да предизвика ответен удар на Иран, след което конфликта рязко да ескалира. В конкретния случай обаче, Техеран предпочете да не отговаря, защото осъзнаваше, че това е клопка.

Освен това в региона бяха проведени редица ключови срещи, които свидетелстват, че предстои да се случи нещо важно. В необясним порив САЩ и Франция се договориха да предприемат стъпки за повишаване сигурността в региона на Персийския залив, като укрепят отбранителните системи на страните от Залива, и специално тези на Саудитска Арабия. Претекст за тази стъпка стана разрушителната атака с безпилотни самолети върху саудитски рафинерии, за което бяха обвинени иранците, без да има някакви доказателства за това. За отбелязване е, че в миналото, повишаването на нивото на сигурност в Персийския залив често е било прелюдия към военни операции от страна на западните държави. Между другите скорошни посетители в региона са директора на ЦРУ Джина Хаспъл, която на 7 ноември се срещна със саудитския крал Салман Абдулазиз, за да обсъдят „теми от общ интерес“, държавният секретар Майк Помпео, който посети ОАЕ, за да обсъдят "темата Иран" и други регионални проблеми и вицепрезидентът Майк Пенс, който направи неочаквано посещение на сирийските кюрди. Пенс увери кюрдите, че не са ги забравили и САЩ ще ги защитава.

Генерал Кенет Маккензи, който оглавява Централното командване на САЩ, отговарящо за Близкия Изток, миналата седмица също предупреди, че даже с тези 14 хил. допълнително изпратени в началото на тази година военослужащи от Тръмп в региона, наличните сили няма да бъдат достатъчни да сдържат нападение на Иран срещу Саудитска Арабия, или срещу някоя друга държава в Персийския залив. От своя страна, Иран беше сериозно засегнат от протестите съпроводени с насилие, които избухнаха преди време в страната и заяви готовност да се разправи с агентите на Саудитска Арабия, Израел и ЦРУ, които са организатори на безредиците, приключили с множество жертви. На сегашния етап е напълно възможно Иран да използва своя ракетен арсенал за поразяване на цели, както в Саудитска Арабия, така и в Израел.

Изводът е, че може да се окаже напълно наивна общоприетата представа, че е прекалено опасно някой да започне сериозна война в района на Близкия Изток, за да бъде разглеждано това като потенциална възможност. В региона обаче редица страни мислят само за това как да воюват една с друга до пълна победа. Една погрешна стъпка или даже провокация „под чужд флаг“, е достатъчна целият Близък Изток да пламне. Това ще бъде такъв конфликт, в който мнозина ще загинат, но никой няма да бъде победител. А истината е, че войната може да бъде избегната, защото никоя от страните няма истински, жизненоважен интерес, който би могла да реши с помощта на война със съседите си.

Авторът Филип Джиралди е бивш сътрудник на военното разузнаване на САЩ и на ЦРУ. Той е експерт в сферата за противодействие на тероризма. Работил е около 20 години в Турция, Германия и Испания. От 1989 до 1992 г. г. е бил ръководител на резидентурата на ЦРУ в Барселона. Бил е един от първите американци влезли в Афганистан през 2001 г.  Сега е изпълнителен директор на Съвета за национални интереси.

-----------

Неокони (neocons) - термин за определена група американски политици. Така наречените неоконсерватори, които узурпират външната политика на САЩ и проникват в ръководството на Републиканската партия. Днес тази посока на консерватизма - неоконсерватизма се противопоставя на класическия консерватизъм („палеоконсерватизъм“, както го наричат неговите противници). „Колективният идеолог” на неоконите са група бивши либерали от еврейски произход, които се присъединяват към Републиканската партия в навечерието на победата на републиканците, водени от Роналд Рейгън. Те се наричат неоконсерватори, а техните противници ги наричат - неокони, с намек за едно от значенията на думата con - измамник, мошеник.

Неоконите подкрепят използването на икономическата и военната мощ на Съединените щати, за да победят враждебните режими на САЩ и техните съюзници, както и за установяването на демокрация в тези държави по американски маниер. Повечето неокони подкрепят политика на засилена конфронтация срещу Русия, срещу възстановяването на нейната икономика и политическото влияние в страните от бившия СССР и по света. Синята мечта на неоконите е разпадането на Русия, която те не приемат като единна държава в новия световен ред, както техния гуру Хенри Кисинджър в последната си книга със сходно заглавие - "Световният ред". Най-големият критик на неоконите е патриархът на консерваторите Пат Бюкянън, който ги нарича "клика" и "партия на войната".

 Превод от руски: Никола Стефанов

Източник: glasove.com


В категории: Политика


6
Коментара
Флагман.БГ Фейсбук може да спре работа в Европа Фейсбук може да спре работа в Европа 23/09/2020, Сряда 13:31 6
6
Коментара по темата
6.
Булгаристански Турчин
09.12.2019 18:39:07
0
0
Ние Турците сме с Турция.Йордан Цонев с кой е.
5.
Дернев
09.12.2019 09:35:11
1
6
Щатите надали ще предприемат нещо сериозно, ако Европа се обедини зад основнста и най-важна цел- мир, сигурност и военно и икономическо развитие, които да гарантират Еврипа на европейците. САЩ трябва да разберат, че могат и трябва да бъдат само равнопоставен партньор на Европа на европейците и така да сеформира единият полюс на новия световен двуполюсен модел. Европа е крайно време да им покаже правилната подока за мира в света.
4.
333
08.12.2019 23:48:10
10
10
Руски жълти сайтове + гугъл преводач = Флагман
3.
Баладински
08.12.2019 21:16:06
5
12
Флагман! Стигнахте вече дъното! Не ви стига да препечатвате от жълти сайтове,ами почнахте да препечатвате и от руски!
2.
Петър
08.12.2019 18:53:32
2
13
Авторът забравя уклончиво факта, че именно САЩ, а не НАТО е в основата за достъп до проливите! Турция ако блокира достъпа, то ще блокира своето съществуване въобще!
Ще отворят "Кутията на Пандора".
Близкия изток "изчерпа" своя потенциал (петрола), и САЩ им дреме на на оная работа за кладенците на който и да било!
Не случайно арабите инвестират милиарди в съвсем друга насока (бъдеще, който приход не е основан на петрола).
1.
ха ха ха
08.12.2019 18:35:30
14
14
пак руска информация. пак манипулация. ако турците това, ако турците онова. турция е изцяло зависима от Европа и САЩ. ердоган много добре знае, че не трябва да рита, защото ще приключи с кариерата си. пък може и някой инфаркт да получи. а е нормално руснаците да не искат да се прави такъв център в България. това ни отдалечава още от тях и губят контрола над нас. и точно трябва да си малоумен за да откажеш такъв център, който ще гарантира защитата на страната ни.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Централните новинарски емисии задължително с жестов превод Централните новинарски емисии задължително с жестов превод

Закон регламентира жестовия език като самостоятелен

Бургас и Братислава с общи инициативи в областта на образованието Бургас и Братислава с общи инициативи в областта на образованието

Първото споразумение за обмен на ученически практики между гимназията по туризъм в Бургас и аналогичната в Братислава вече е факт и то беше официално подписано в посолството на България в словашката столица

 

Амониев азот избил рибата в яз. „Крива круша 1“ край Черноморец Амониев азот избил рибата в яз. „Крива круша 1“ край Черноморец

РИОСВ-Бургас и Басейнова дирекция извършват проверка

Над 2,2 милиона българи пият домашна ракия Над 2,2 милиона българи пият домашна ракия

Нашенецът най-често прави туршия и компоти

Пари вместо отпуск за полицаите при извънреден труд в работни дни – 65 млн. лв. повече за бюджета Пари вместо отпуск за полицаите при извънреден труд в работни дни – 65 млн. лв. повече за бюджета

Установява се подневно отчитане на работното време в МВР

Гърция създава специална платформа за ковид-мерките по райони Гърция създава специална платформа за ковид-мерките по райони

Гражданинът също така ще може да въведе пощенски код за района, който го интересува, и автоматично да се информира, какви мерки са валидни

 

Изкупителната жертва по кокаиновата афера Румен Денев вече е в бургаския затвор, искат предсрочното му освобождаване Изкупителната жертва по кокаиновата афера Румен Денев вече е в бургаския затвор, искат предсрочното му освобождаване

Клетникът е единственият от арестуваните в кораба "Свети Николай", който все още гние в затвора, тежката му участ е заради това, че е крайно беден и няма никакви пари, за да си осигури подходяща защита

 

Три биса за Васил Петров в Созопол Три биса за Васил Петров в Созопол

С впечатляващ концерт „SymphoNY Way” той закри летния сезон

 

Тодор Киселичков става треньор на Септември Симитли Тодор Киселичков става треньор на Септември Симитли

За последно, Киселичков бе помощник на Петко Петков в елитния Етър (Велико Търново)

 

Нови 5 ученици и директор са регистрирани с коронавирус в Бургаско Нови 5 ученици и директор са регистрирани с коронавирус в Бургаско

Болните са в общините Бургас, Карнобат и Сунгурларе

СЗО: Светът да се готви за нова пандемия СЗО: Светът да се готви за нова пандемия

Историята ни учи, че епидемиите и пандемиите всъщност са част от живота, каза генералният директор

 

Фейсбук може да спре работа в Европа Фейсбук може да спре работа в Европа

От компанията не виждат как ще предоставят услугите си в рамките на ЕС, ако регулаторите не замразят механизма за пренос на данни

 

Трима българи са задържани в Индия за източване на банкови карти Трима българи са задържани в Индия за източване на банкови карти

Арестите били извършени на различни места в югозападния щат Гоа

14 деца са ударени от мълния на футболно игрище 14 деца са ударени от мълния на футболно игрище

Едно от пострадалите деца е транспортирано с хеликоптер

В САЩ: Затварят ти устата, ако споменеш Сорос В САЩ: Затварят ти устата, ако споменеш Сорос

„Фокс“ прекъсна виден републиканец, щом заговори как с парите си плаща за насилието и бунтовете в Америка

Броят на жертвите на COVID-19 в САЩ надхвърли 200 000 Броят на жертвите на COVID-19 в САЩ надхвърли 200 000

 Това е най-тежко засегнатата от пандемията държава

САЩ създават коалиция за спиране на „Северен поток 2“ САЩ създават коалиция за спиране на „Северен поток 2“

Изявлението направи държавният секретар Майк Помпео в интервю за вестник Bild

 

ЕС готви санкции за 40 физически лица и организации от Беларус ЕС готви санкции за 40 физически лица и организации от Беларус

Борел пояснява, че на тези лица и образувания ще бъдат замразени авоарите в Общността

 

Мистерията на загадъчните столетници от Хималаите Мистерията на загадъчните столетници от Хималаите

В далечния север на Пакистан, в планинската долина Хунза, разположена в района Гилгит-Балтистан, хората живеят до 120, 130 години

Турция затяга мерките срещу коронавируса. Ще затвори ли границите си? Турция затяга мерките срещу коронавируса. Ще затвори ли границите си?

Нов пик на коронавируса е бил регистриран през последните 24 часа

Бойко Борисов, министър-председател Бойко Борисов, министър-председател Войната е между ГЕРБ и ДПС, другите са за цвят и меродия Виц на деня Виц на деня Катаджия спира блондинка:
- Не ви работи мигачът, ще ви взема двайсет лева...
- Супер, за същото нещо в сервиза ми искаха петдесет...

Виц на деня Виц на деня Късно вечерта две братчета гледат през ключалката в спалнята на родителите си. По едно време по-голямото казва:
- Погледни какво правят! А на нас не ни дават и в носа да си бъркаме даже.

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако носиш радост, добре дошъл в моя ден!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори