×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Останете си вкъщи!
Накратко
НА ЖИВО

Вижте 16 от най-почитаните бургаски художници в обща изложба


Вижте 16 от най-почитаните бургаски художници в обща изложба
Гранд Хотел и СПА Приморец кани всички всички бургазлии, гости на града, почитатели на изкуството, да отдадат почит на майсторите на четката
29 Ноември 2019, Петък, 17:49 ч.
Автор: Флагман.бг

Тя е част от инициатива "Алея на славата" и ще бъде открита на 5 декември в Гранд Хотел и СПА Приморец

Ден преди Никулден - на 5 декември (четвъртък) от 17:30 часа във фоайето на Гранд Хотел и СПА Приморец ще бъде открита една изключителна морска изложба. Тя ще събере в обща "Алея на славата" 16 от най-почитаните творци, неразривно свързани с морски Бургас. Всеки от тях ще бъде представен със своя картина или пластика, както и с кратка биографична информация. Произведенията, част от изложбата са предоставени от Художествена галерия "Петко Задгорски" и нейния директор Георги Динев.

Гранд Хотел и СПА Приморец кани всички всички бургазлии, гости на града, почитатели на изкуството, да отдадат почит на майсторите на четката, прославили приживе града и страната ни по света и у нас. Изложбата е с вход свободен и след официалното откриване ще може да бъде видяна в дните до 15 декември (неделя) включително.  

"Алея на славата" 2019 ще покаже творби на:

*Петко Задгорски (р. Сливен; 1902 – 1974) Почетен гражданин на град Бургас (2002)

Един от най-бележитите творци на своето време. Патрон на Бургаската художествена галерия. Завършва Художествената академия в София в класа на проф. Димитър Гюдженов с профил живопис. Изключителен маринист. Изучава морето, приливи, отливи, залези плавайки с яхта, която сам си е построил. Неговите проекти на яхти, кораби и гемии намират приложение в родното ни корабостроене до днес. Занимава се и със скулптура и графика. Автор и изпълнител на паметника на А. С. Пушкин в Морската градина. Първи секретар на Дружеството на бургаските художници. Първи реставратор на Художествената галерия. Виден общественик, удостоен с орден „Кирил и Методий“ – II степен.

*Виолета Масларова (р. Бургас; 1925 – 2006) Почетен гражданин на град Бургас (2000)

Завършва Художествената академия в София при проф. Никола Ганушев и проф. Дечко Узунов, с профил живопис. Рисува предимно пейзажи и цветя, но също и портрети и фигурални композиции. Смятана е за един от най-добрите български маринисти. Нейни картини са част от фонда на Националната художествена галерия и водещи галерии в цялата страна, като включително са участвали в редица международни изложби. За творчеството си е удостоена с орден „Кирил и Методий“ II (1970 г.) и I степен (1975 г.) 

*Георги Баев (р. Бургас; 1927 – 2007) Почетен гражданин на град Бургас (1998)

Известен и с прякора си "Джурлата". Завършва НХА в класа на акад. Илия Петров и проф. Дечко Узунов. Твори в сферата на живописта и графиката. Участник в многобройни изложби в България и в чужбина. Тежък момент в неговия живот е 1983 г., когато запалват ателието му и при пожара изгаря всичко. Носител на многобройни отличия сред които Хердеровата награда на Виенската академия за изкуства (1986), Орден „Св. св. Кирил и Методий“ II степен и I степен - два пъти, Мъж на годината на Американски биографичен институт (ABI) (2002, 2003, 2004). Представен в 34-томния речник на изкуствата на издателство Макмилън, Лондон (1995) Многократно номиниран за  "Личности с влияние", "Кой-кой е" на американски и английски биографични институти. Депутат в VII Велико Народно събрание (1990-1991). Маринист. Определян като един от "големите хуманисти на Европа и света". Неговото име носи Галерия-музей "Георги Баев", разположена на бул. "Демокрация" 6 в Бургас.

*Тодор Атанасов (р. Карнобат; 1928 – 1985) Почетен гражданин на град Бургас (2008)

Учи в класическата мъжка гимназия, в която учител по рисуване му е бил Петко Задгорски.  Завършва специалност скулптура във ВИИИ „Николай Павлович“  в класа на проф. Иван Фунев. Твори предимно в областта на графиката, в жанровете пейзаж и градски пейзаж, голо тяло, илюстрация. Много от картините му имат за сюжет живота на моряците и рибарите. Автор на няколко екслибриса: на композитора Тончо Русев, на поетите Христо Фотев, Ваньо Вълчев и Илия Буржев. Използва различни техники: суха игла, офорт, литография, монотипия, линорезба. Секретар на СБХ (1965 до 1973). Създател и първи директор от Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“. Основател на графична база в Бургас, която носи неговото име и функционира и днес. Награден с орден „Св.св. Кирил и Методий“ – I степен (1972).

*Дамян Заберски (р. М.Търново; 1929 – 2006) Почетен гражданин на град Бургас (2000)

Завършва Художествената академия в София, живопис при проф. Илия Петров и Петко Задгорски. Специализира в Париж, Франция. Постъпва в Института за опазване на паметниците на културата към Министерство на културата като отговорник за Източна България. Твори в областта на кавалетната живопис. Подготвя се за реставратор в Прага, Чехия и в Хале, Германия. 15 години се занимава с реставрационна дейност на територията на цялата страна. Реставрирал е бургаските храмове „Света Богородица“, „Св. Св Кирил и Методий“, църквите „Свети Стефан“ и „Свети Спас“ в Несебър, „Свети Климент“ на остров „Света Анастасия“, Бачковския манастир и Аладжа манастир. Има над 25 самостоятелни изложби. Негови творби са притежание на много галерии у нас и на частни колекции в Европа и САЩ.

*Кирил Симеонов (р. Бургас; 1930 – 2006) Почетен гражданин на град Бургас (2000)

Завършва Художествената академия в София. Учи в класа на  Илия Петров, Кирил Цонев, Ненко Балкански и Боян Петров. Преподавател в Асеновград и в Бургас. Художник в Драматичен театър „Адриана Будевска”, гр. Бургас. Твори в сферата на живописта. Маринист. Казва, че всичко, което природата предлага, е могъщо като апокалиптичната красота на някакъв монумент - а тези, които се опитват да го копират, са безумци. Носител на Орден „Кирил и Методий” II степен (1970) и Орден „Кирил и Методий” I степен (1971).

*Ненко Токмакчиев (р. Айтос; 1931 – 2010) Почетен гражданин на град Бургас (2001)

Завършва специалност театрална живопис в Художествената академия със специалност сценография при професор Иван Пенков и професор Георги Каракашев. Работи жанровете пейзаж, композиция и портрет, а предпочитаната от него техника е акварелът. През 1974 г. е назначен за директор на Окръжна художествена галерия в Бургас, днес БХГ „Петко Задгорски“. Полага големи усилия за събирането на колекция икони от Странджанския регион и за постоянното обогатяване на фонда на галерията. Морето е основната тема в неговото творчество. Негови картини са в частни колекции в България, Англия, Франция, Германия, Русия, Япония и държави в Арабския свят. Носител на многобройни отличия, сред които Орден „ Кирил и Методий” - II степен (1970 и 1972) и Орден „ Кирил и Методий” - I степен (1981).

*Георги Янакиев (р. Черноморец; 1933 – 1998) Почетен гражданин на Черноморец (2015)

Завършва Художествена академия „Николай Павлович“ София при проф. Ненко Балкански, специалност живопис. От 1970г. участва във всички национални и окръжни изложби в страната, както и в групови изложби в Русия, Полша, Чехия, Германия и други. Прави самостоятелни изложби в Бургас, София, Несебър, Испания, Великобритания, Италия...Творческият му път е свързан и с Несебър, където през 80-те години на XX век е Главен художник на общината. През 1996 получава наградата на Фондация  "Полак-Краснер" в Ню Йорк, САЩ. Негови живописни платна са притежание на частни колекции в Англия, Франция, Германия и САЩ.

*Стоян Цанев (р. Бургас; 1946 – 2019) Почетен гражданин на град Бургас (1998)

Завършва с награда на Министерството на културата на Полша Академията за изящни изкуства във Варшава в класа на Анджей Руджински, специалност живопис. Твори в областите кавалетна графика, живопис и малка пластика. Автор на екслибриси за поетите Недялко Йорданов, Христо Фотев и за изтъкнатия бургаски художник Георги Баев. Удостоен с множество престижни български и международни отличия, сред които най-голямата българска награда за живопис – „Захарий Зограф“. Негови платна са притежание на НХА, Софийската градска художествена галерия; художествените галерии в Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Сливен, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Русе, както и музейни и частни колекции по цял свят.

*Генчо Павлов (р. Бургас; 1952 – 1981)

Завършва Художествената академия в София, специалност „Графика“ в класа на проф. д-р Ефтим Томов. Участва в редица престижни изложби. Състезател по подводен риболов, харпунаджия. Загива на международно състезание в Турция. В негова памет и на негово име се организира Турнир по подводен риболов. Множество изложби посмъртно, сред които Цялостна изложба по графика и театрален плакат в ДТ „А.Будевска“ – Бургас, самостоятелна изложба – графика на ул.“Раковска“ 125, София, Камерна изложба в Истанбул, Турция под егидата на Морското общество.

*Руси Стоянов (р. Бургас; 1955 – 2003) Почетен гражданин на град Бургас  (2017)

Учи в Художествената гимназия в гр. Казанлък. Завършва университет „Св. св. Кирил и Методий“ Велико Търново, специалности „Графика“ и „Естетика“. В родния Бургас работи като дизайнер, проектант, художник. Участвал е в множество общи експозиции в България и в международни изложби, биеналета в Норвегия, Италия, Белгия и други. Негови творби са собственост на много наши галерии и колекционери в страната и чужбина. Остава нереализиран големият му проект за мемориален кръст в памет на свети апостол Андрей Първозвани и 2 хил. години от проповядване на християнството по тези земи от него, който трябва да се издига на остров "Света Анастасия".

*Николай Янакиев (р. Бургас; 1957 – 2003)

Завършва университ „Св.св. Кирил и Методий“ във Велико Търново специалност графика в класа на проф. Никола Хаджитанев. Участвал е в редица изложби в страната и в чужбина – Полша, Австрия, Италия, Белгия, Холандия, Япония, Канада… Член на Съюза на българските художници, член на салона за малка графика Токио, Япония, Член на група “Бурен Вятър” (Н. Янакиев, И. Стратиев, Г. Динев, В. Желязков, А. Гаджев) осъществила 13 изложби в страната от 1995 г. Основател на групата на българските “Анахронисти” (по термина на Итало Томасони). Янакиев, И. Иванов – Йоаний, И. Стратиев с първа изложба в Русе през 2001 г. Автор на книгата "Нарисувано с думи."

*Тодор Евгениев (р. Бургас; 1934 -2019)

Завършва Художествената академия – София, специалност декоративно-монументална живопис при проф. Георги Богданов. Дългогодишен реставратор и бивш директор на Бургаска Художествена Галерия "Петко Задгорски." Сред най-известните му произведения са „В безтегловност“ и „Рибари.“

*Павел Вълков (р. Индже войвода, Бургаско; 1908 – 1956)

Завършва Художествената академия в София, живопис при проф. Никола Маринов, графика при проф. Васил Захариев. Прави редица самостоятелни изложби в родния Бургас, в Пловдив, София, Казанлък, Силистра, Русе. Негови произведения са представени в много изложби зад граница - Пекин, Делхи, Венеция, Будапеща, Прага, Москва и др. Последните си години живее в София, като преподава в Художествената академия. Творчеството му е свързано преди всичко с Бургас и Южното Черноморие. Рисува старите кейове от Бургаското пристанище, старите гемии, района на Бургаската митница и рибарите. Автор на редица живописни портрети на известни бургазлии и на стотици български пощенски марки.

*Владимир Гоев (р. Бургас; 1925-2013) Почетен гражданин на град Бургас  (2012)

От 1939 до 1944 година учи в Реалната гимназия в Бургас, където негов класен ръководител е Петко Задгорски. Завършва Художествената академия в София, специалност живопис в класа на проф. Илия Петров и при проф. Дечко Узунов. Твори в различни жанрове на живописта: пейзаж, морски пейзаж, портрет, натюрморт. Рисува портрети на Васил Левски (1966), Ленин (1967), Георги Димитров (1969), Иван Башев (1972), Николай Райнов, Никола Вапцаров. Директор на Национална художествена галерия (от 1975 до 1985). Журира на различни художествени конкурси. Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, Бургаската галерия „Петко Задгорски“, други градски галерии и частни сбирки. През 1984 година Гоев е удостоен с наградата за живопис на СБХ „Владимир Димитров – Майстора“.

*Стефан Марков (р. Бургас; 1940 - 2000)

Възпитаник е на френския пансион в Бургас, където завършва и гимназия. Негов учител е Петко Загорски. Завършва НХА със специалност "Графика" през 1967 година при Евтим Томов. Името му неизменно се свързва с оформлението и с илюстрациите в сп. "ЛИК", където той работи от създаването му до 1992 г., когато седмичното издание на БТА е закрито. Носител на многобройни отличия сред които Голямата награда на СБХ  на името на  Борис Ангелушев (1986), Международното биенале на графиката във Варна (1991 и 1997), Приза на журито от Графичното биенале на графиката в Маастрихт, Холандия (1993), Специална награда от Международното триенале на графиката в Кайро (1997). Има самостоятелни изложби в галериите "Хитсучи" в Нигата, Япония; "Норд-Ест" в Париж и Овер-сюр-Оаз, Франция и други. Произведенията му са показвани още в Русия, Германия, Австрия, САЩ, Финландия, Швейцария, Португалия.

Общата изложба произведения на всички 16 творци ще ви очаква във фоайето на Гранд Хотел и СПА Приморец до 15 декември включително. Официалното откриване е от 17:30 часа на 5 декември. Събитието ще уважат семействата, близки и приятели на майсторите на четката. Добре дошли са всички бургазлии и гости на града, на една изложба почитаща изкуството с морски адрес. Да си спомним – и да помним.


В категории: Бургас


България Всички новини
Астролог предупреждава Телеца и Козирога да се грижат за здравето си, а Скорпионът – за парите си! Астролог предупреждава Телеца и Козирога да се грижат за здравето си, а Скорпионът – за парите си!

 Хороскоп за деня – 5 април 2020, неделя

Добрев 30 години след преименуването на партията: Трите букви – БСП, са непреходни, неподвластни на конюнктурата Добрев 30 години след преименуването на партията: Трите букви – БСП, са непреходни, неподвластни на конюнктурата

Тогава започва една непосилна за нито една друга формация от бившия соцблок идейна промяна

Младият фермер Николай Господинов мисли за чужбина – вижте кои институции блокираха инвестициите му Младият фермер Николай Господинов мисли за чужбина – вижте кои институции блокираха инвестициите му

РЗИ-Сливен и РИОСВ-Стара Загора си прехвърлят топката вече няколко месеца и провалят стратегически европроект

Има поне 5 вида изневяра, които мъжете практикуват Има поне 5 вида изневяра, които мъжете практикуват Наркокариерата на Георги Македонов свърши, ще посреща РД-то си зад решетките Наркокариерата на Георги Македонов свърши, ще посреща РД-то си зад решетките

Тежките обвинения са резултат от специализираната полицейска операция на 1 април, когато в дома му в кв. Сарафово бе разбита нарколаборатория

9 неща за секса, които никой не ни е казал 9 неща за секса, които никой не ни е казал

Кои са тайните на интимните ласки, за които рядко някой отваря дума

3 зодии, които постигат своето чрез сарказъм 3 зодии, които постигат своето чрез сарказъм

Ето кои са те

Разпуснаха Медицинския съвет, ето обяснението на проф.Коста Костов Разпуснаха Медицинския съвет, ето обяснението на проф.Коста Костов

Ние знаехме, какво ни чака, но въпреки това, приехме. Когато времето е пупаво и професионалният дълг те зове, имаш само един полезен ход - да се отзовеш, каза ръководителят му проф.Коста Костов

Димитър Рачков още не може да прежали Мария Игнатова Димитър Рачков още не може да прежали Мария Игнатова

Водещият на “Като две капки вода”,  на два пъти намекна в ефир за бившата си любима по време на последния лайф на шоута

Бургас остана без кръв в разгара на най-тежката здравна криза през 21-ви век Бургас остана без кръв в разгара на най-тежката здравна криза през 21-ви век

Кръвните центрове са място, където се пази фанатична стерилност, гарантираха от отделението по трансфузионна хематология

 

Роналдо го закъса: Джорджина хвана машинката за подстригване Роналдо го закъса: Джорджина хвана машинката за подстригване

Суетният португалец призова да си стоим у дома

В Гърция безпощадни: Глоба до 1 млн. евро за спекула с цените В Гърция безпощадни: Глоба до 1 млн. евро за спекула с цените

От днес в страната започват мащабни проверки на цените на горива, храни, лекарства и предпазни маски

Конспирация: Коронавирусът променя играта сред гигантите, на никой не му пука за възрастните Конспирация: Коронавирусът променя играта сред гигантите, на никой не му пука за възрастните

 Дейвид Айк представя интерсна конспиративна теория за COVID-19  и неговия изход

15% от котките в Ухан са заразени с новия коронавирус 15% от котките в Ухан са заразени с новия коронавирус

Освен нас хората, вирусът засяга и животните

Починалите от Covid-19 по света надхвърлиха 59 000 Починалите от Covid-19 по света надхвърлиха 59 000

Най-засегнатата от заразата страна остава Италия

Ирак забрани „Ройтерс”, глоби агенцията с 25 млн. динара Ирак забрани „Ройтерс”, глоби агенцията с 25 млн. динара

В четвъртък агенцията публикува репортаж, в който няколко източника твърдят, че иракското правителство признава само за стотици заразени, при условие че реалният им брой се измерва в хиляди

Ердоган заключи младите вкъщи Ердоган заключи младите вкъщи Хората под 20 години нямат право да излизат Вирусолог от САЩ: Коронавирусът е биологично явление, а не резултат от световен заговор Вирусолог от САЩ: Коронавирусът е биологично явление, а не резултат от световен заговор Той заличи всички инвестиции, които сме направили, за да защитим възрастното население. А млад човек, прекарал тежко Covid-19, вече никога няма да може да участва в маратон - казва Анча Баранова Ще забравим ли какво е да пием бира с приятели? Реклама илюстрира времето след дълго чаканата свобода Ще забравим ли какво е да пием бира с приятели? Реклама илюстрира времето след дълго чаканата свобода

В клипчето се вижда колко непозната е обстановката в бара, а чашата с бира е абсолютно откритие за група мъже

Гръцки фермери търсят сезонни работници Гръцки фермери търсят сезонни работници

Фермери молят правителството за облекчени права за чужди работници

Иво СИРОМАХОВ Иво СИРОМАХОВ И карантината раздели народа ни. По-простите хора по цял ден си разменят мемета, а интелигенцията си разменя миймове.
Виц на деня Виц на деня Настана време, в което човек може да спаси света, седейки у дома по пижама Виц на деня Виц на деня Глaвeн лeкaр извършвa визитaция.
- Кaк e пaциeнтът c пoдoзрeниe зa кoрoнaвируc?
- Нoрмaлнo, изoлирaн e в oтдeлнa cтaя, нaзнaчихмe му cпeциaлнa диeтa.
- Кaквa диeтa?
- Хрaним гo c биcквити.
- Нo зaщo c биcквити?
- Aми caмo тe минaвaт прeз прoцeпa нa врaтaтa.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Какво е извънредно положение: Жените добиха представа какво е казармен режим, а мъжете - майчинство
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори