×
Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разследват Андрий Ермак по най-голямото дело за корупция в Украйна
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кои са най-полезните български храни


28 Ноември 2019, Четвъртък, 08:59 ч.
Автор: Флагман.бг

Интересно и полезно кулинарно пътешествие назад в историята предлага Шеф Петров

Борис Петров или Шеф Петров е един от известните български готвачи, посветен на кулинарното изкуство вече 34 години. Това, което прави в момента, е завръщане със столетия, дори с хилядолетия и преоткриване на традиционната храна на българите.

Интересно и полезно кулинарно пътешествие назад в историята предлага Шеф Петров, пише. “Доктор”. 

- Шеф Петров, коя е здравословната българска храна?

- Нашите предци, чиито гени сме наследили, са се хранели с определени храни, които са формирали тяхното ДНК. И ако и ние днес приемаме тази храна, ще бъдем здрави. Цял свят знае, че най-полезните лактобактерии са на Балканите. Млечнокиселата бактерия лактобацилус булкарикус е основен пробиотик в храната на българите. На тази “магическа бактерия” и на заквасваното с нея кисело мляко до голяма степен се е дължало дълголетието на българите. 

Традиционните български храни влияят на цялата микрофлора на човешкия организъм и поддържат неговото здраве. Но това не са храните, продавани в магазините. Съвременният българин ще си оправи здравето, ако затворим всички хранителни вериги. Така ще спасим и вкуса, и здравето на хората. 

В моята кухня работя с дървесни лишеи, както и с някои плесени, които подобряват баланса на чревната флора и усвояването на хранителните вещества. Една специална плесен се изследва от учените в последните години - Physarum polycephalum.

Тя има уникални свойства за разграждането на храни и ускоряването на метаболизма на човешкия организъм. Открили сме тази плесен в района на Брезник. Можем да я поглъщаме, за да ни чисти червата, защото тя се храни с остатъци от храна и с патогенни микроорганизми. Това значи, че можем да я ползваме вместо антибиотик. 

Да се живее здравословно, винаги е свързано с приемане на храна с полезни бактерии. Не е мит, че преди хиляди години хората са живели по 700 години

Те обаче не са хранели патогенните си бактерии, като ешерихия коли, не са превръщали телата си в развъдник на патогени. Те не са се раждали със секцио, а естествено, и така нормално всяко дете е получавало добрия микробиом на своите родители.

Бебетата са кърмени и така са получавали от майчината кърма протеина казеин и лактоглобулини, които изграждат имунната система на човека.

- Каква храна препоръчвате в днешно време?

- Нашата истинска, вълшебна българска кухня не мирише на овнешки кебапчета и кайми. Създал съм холистичен тип хранене. Ползвам продукти, които исторически българите са ползвали за храна.

Част от нея са били и дървесни лишеи, и диви джанки, съдържащи специален ензим, който успокоява например хиперактивните деца. Впрочем, аз също съм бил хиперактивно дете.

В момента се продават лекарства с екстракти от дива джанка. Аз лично правя маджун от дива джанка, какъвто се е правил по българските земи, преди въобще да съществува Турската империя. 

Правя и рачел, който не е само с тиква, а с всички видове плодове. Сокът от дивата ябълка от векове е утолявал жаждата на българите. Защото в процеса на разграждане на пектина в ябълката се получава сок, който не се оксидира от въздуха и може да се пие 4 - 5 дни с непокътната хранителна стойност.

Приготвям по древна технология от преди 2500 години гарум - рибено олио, от паламуд. Рибата се слага в сол и в продължение на пет месеца се бърка от време на време, за да се извлече рибеното олио или масло.  

- Влияе ли храната върху хода на заболявания?

- Когато човек усети неразположение в червата и има нужда от детоксикация, трябва да яде студена храна от хладилника. Защото от 26 градуса по Целзий нагоре започва силна бактериална активност. А хората по улиците непрекъснато се разхождат с топли сандвичи, пици и банички.

Ако погледнат какво става в тях под микроскоп, ще полудеят. Човешкото тяло е принудено да се справя с тези бактерии и токсините, които отделят. Но голяма част от тях остават в организма, колонизират го и болестите идват. 

Ако обаче рязко променим начина си на хранене, например с вегетарианско или веганско, това ще промени баланса на чревната флора. Защото някои от патогенните бактерии няма с какво да се хранят, дори мутиралите клетки на тялото измират.

През това време човекът, сменил хранителният си режим, се чувства по-добре. Но това е само временно. Бактериите пак се приспособяват и намират с какво да се хранят. Затова не мога да препоръчам на хората да ядат краставици или някакви биохрани, за да са здрави. Нещата не са толкова прости.

Все пак, монасите в Атон от векове вадят мед от полен от бял бор и никой от тях не е умрял от рак. Неслучайно, Атонският боров мед е най-скъпият в света. А пък чаят от широколистния репей от вида лопуш, лопух или лопка, забавя развитието на почти всички ракови клетки.

Българите са правили боза от просо. Тя е ферментационна напитка, която е лекувала болести на простатата и на млечните жлези. Оттук са легендите, че женските гърди растат от боза и че благодарение на бозата дядовците са правили любов до дълбоки старини. 

Истинска боза може да си направите вкъщи. Нужен ви е миксер, който, докато смила, и вари. Запичате брашно от лимец, една лъжица просо, два литра вода и оставяте в нагряващия миксер да го върти.  След това една част може да изпиете, а друга да оставите да ферментира.

Такава боза е много по-здравословна от смутитата, които днес се забъркват от “дрогирани” зеленчуци и плодове.  

- Кои са тези български храни, които сме забравили и за жалост не употребяваме?

- Храната е навсякъде около нас в природата. Наберете си свежи листенца от бреза, сварете ги на чай, а самите сварени листа после изпържете и прибавете към някое ястие. Ще видите, че е и вкусно, и полезно да ядеш листа от прясна бреза. Много вкусни са също опадалите листенца от черницата. 

Жалко е, че хората вече не забелязват копривата и не знаят колко вкусна и полезна е тя да се яде ежедневно. Супа от коприва със слънчогледово семе и орехи е прекрасно българско ястие. 

Аз съм поддръжник да се храним от продуктите според сезона и от мястото, на което сме родени. Ако нещо влияе положително върху нашата микрофлора, това са продуктите от региона, в който са живели предците ни. И ако някой ден имам артрита на баба ми, ще ползвам същите лечебни билки, с каквито тя се лекуваше.  

Дървесната плесен Physarum polycephalum

На 40 км от София, в Понор планина, вадя един от най-чистите лишеи, които улесняват храносмилането

Те съдържат много фибри. Когато храната се приготви с този лишей, може да изядете 30 чинии с ядене. Но този лишей расте в абсолютно чисти райони.

Моите гости в ресторанта изяждат около 26 неголеми чинии ядене, но минават също през леко алкализиране с алкален чай, който успокоява киселинността в стомаха. Правя им също мътеница, каквато е описана в книгите за хан Аспарух. Ферментацията й протича при 15 градуса.

В един милилитър от това мляко има 1 милион лактобактерии. 

- Кои храни не са български, а сме ги възприели от други народи?

- Бобът и доматите не са български храни. Те идват в България преди двеста години. Преди боба българите са яли друго растение, което се казва посевно секирче, а бабите го наричат сладък грах. То няма нужда от специални грижи, расте като плевел.

Сготвено, много прилича на боб. Сега обаче не се употребява, защото в него се съдържа силен невротоксин, който, ако се прекали с него, може да разгради дори колагена в костите.

С посевното секирче българите са се хранели, защото това е силен въглехидрат, който дава много енергия. Но същевременно “подлудява”, и е даван на войската, за да се бие без страх. 

Ние, българите, сме яли варива от грах. Основната ни храна обаче е била хлябът от лимец и от овес. 

Мара КАЛЧЕВА


В категории: Здраве


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
*********
28.11.2019 10:45:06
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Нетипичен контрабанден трафик заловиха  на Капитан Андреево Нетипичен контрабанден трафик заловиха  на Капитан Андреево Спасени са  100  леопардови гекона и над 240 тарантули на терариум Изследвай се безплатно и анонимно за ХИВ в Бургас Изследвай се безплатно и анонимно за ХИВ в Бургас 185 носители на ХИВ са установени у нас тази година, заболеваемостта е под средната в ЕС Наглите“ разтворени в киселина? Нова версия за съдбата на изчезналите Културиста, Йожи и Регето Наглите“ разтворени в киселина? Нова версия за съдбата на изчезналите Културиста, Йожи и Регето Криминалисти проверяват тази версия след безследното изчезване на бандитите 40 български туристи са блокирани в Шри Ланка 40 български туристи са блокирани в Шри Ланка Заради наводнения в страната Мария Цънцарова напуска сутрешния блок на bTV, вече не иска да става в 5 сутринта Журналистката се оттегля от сутрешния блок заради изтощаващия график, но остава в bTV като продуцент и автор на нови публицистични формати Необичайна гледка шашна поморийци: Щъркели се появиха в поле между с. Лъка и Каблешково (СНИМКИ) Необичайна гледка шашна поморийци: Щъркели се появиха в поле между с. Лъка и Каблешково (СНИМКИ) Ето какво обясниха експерти орнитолози пред Флагман Тръгвайте на път с автомобили, готови за зимни условия Тръгвайте на път с автомобили, готови за зимни условия Във високопланинските райони на Западна България е възможно дъждът да премине в сняг   Италианската ски легенда ще открие сезона в Банско Италианската ски легенда ще открие сезона в Банско Джорджо Роко ще бъде голямата звезда на откриването на 13 декември   Това са вредните навици, от които веднага трябва да се откажем Това са вредните навици, от които веднага трябва да се откажем   Тези привички тихомълком увеличават риска от диабет С влизането на еврото: Водата за битовите потребители поскъпва С влизането на еврото: Водата за битовите потребители поскъпва Поскъпване на водата за битовите потребители с влизането ни в еврозоната от 1 януари 2026 г. подготвя Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)
40 български туристи са блокирани в Шри Ланка 40 български туристи са блокирани в Шри Ланка Заради наводнения в страната Това е 25-годишната туристка загинала при ужасяваща атака на акула в Австралия Това е 25-годишната туристка загинала при ужасяваща атака на акула в Австралия Нейният приятел отчаяно се борел да я спаси Ето как младоженец изкара хиляди долари в сватбения си ден Ето как младоженец изкара хиляди долари в сватбения си ден Френски предприемач превърна най-романтичния ден в отлично платена сделка – и вече всички говорят за него Орбан пътува за Москва, за да осигури енергийните доставки на Унгария Орбан пътува за Москва, за да осигури енергийните доставки на Унгария Той напомни, че американците въведоха санкции срещу руските енергийни компании и ние бяхме във Вашингтон неотдавна, за да постигнем освобождаване от тези санкции  Ето коя държава изпреварва България по поскъпване на имотите Ето коя държава изпреварва България по поскъпване на имотите Малко не ни достига да бъдем водещият европейски пазар по поскъпване на жилищата Великата китайска стена е българска? Великата китайска стена е българска? Тартария е най-древната държава на българите Птичият грип отново плаши света: експерти предупреждават за потенциална пандемия, по-тежка от COVID-19 Птичият грип отново плаши света: експерти предупреждават за потенциална пандемия, по-тежка от COVID-19 Експерти предупреждават: ако щамът H5 мутира и тръгне между хората, светът може да се изправи пред по-тежка пандемия от коронавируса Путин с ултиматум към Украйна: Ще постигнем целите си чрез сила Путин с ултиматум към Украйна: Ще постигнем целите си чрез сила Темпото на напредъка на Русия по всички направления „видимо се засилва“, увери той Бивш германски евродепутат глобен след кражба от магазин и съпротива срещу полицаи Бивш германски евродепутат глобен след кражба от магазин и съпротива срещу полицаи На Гунар Бек са били повдигани и обвинения за злоупотреба с академична длъжност Какво включва менюто на ирландският модел-Воуг Уилямс Какво включва менюто на ирландският модел-Воуг Уилямс Тя разкри дневното си меню и тренировъчната си рутина по време на „Аз съм знаменитост“
Бойко Борисов Бойко Борисов "Постна пица – Дянков" няма да предложа пак Виц на деня Виц на деня Деца на холивудски звезди си говорят:
- Ти имаш ли братя и сестри?
- Не, но имам трима бащи от от първата си майка и четири майки от първия си баща.
Виц на деня Виц на деня Жената е като чиновника и рушвета.
Отначало:
- Ама моля Ви се, не така, недейте!
После:
- Еее, само толкова ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Един мъж застава на колене пред една жена, с надеждата че след време ролите ще се сменят.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори