×
Култура Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кои са най-полезните български храни


28 Ноември 2019, Четвъртък, 08:59 ч.
Автор: Флагман.бг

Интересно и полезно кулинарно пътешествие назад в историята предлага Шеф Петров

Борис Петров или Шеф Петров е един от известните български готвачи, посветен на кулинарното изкуство вече 34 години. Това, което прави в момента, е завръщане със столетия, дори с хилядолетия и преоткриване на традиционната храна на българите.

Интересно и полезно кулинарно пътешествие назад в историята предлага Шеф Петров, пише. “Доктор”. 

- Шеф Петров, коя е здравословната българска храна?

- Нашите предци, чиито гени сме наследили, са се хранели с определени храни, които са формирали тяхното ДНК. И ако и ние днес приемаме тази храна, ще бъдем здрави. Цял свят знае, че най-полезните лактобактерии са на Балканите. Млечнокиселата бактерия лактобацилус булкарикус е основен пробиотик в храната на българите. На тази “магическа бактерия” и на заквасваното с нея кисело мляко до голяма степен се е дължало дълголетието на българите. 

Традиционните български храни влияят на цялата микрофлора на човешкия организъм и поддържат неговото здраве. Но това не са храните, продавани в магазините. Съвременният българин ще си оправи здравето, ако затворим всички хранителни вериги. Така ще спасим и вкуса, и здравето на хората. 

В моята кухня работя с дървесни лишеи, както и с някои плесени, които подобряват баланса на чревната флора и усвояването на хранителните вещества. Една специална плесен се изследва от учените в последните години - Physarum polycephalum.

Тя има уникални свойства за разграждането на храни и ускоряването на метаболизма на човешкия организъм. Открили сме тази плесен в района на Брезник. Можем да я поглъщаме, за да ни чисти червата, защото тя се храни с остатъци от храна и с патогенни микроорганизми. Това значи, че можем да я ползваме вместо антибиотик. 

Да се живее здравословно, винаги е свързано с приемане на храна с полезни бактерии. Не е мит, че преди хиляди години хората са живели по 700 години

Те обаче не са хранели патогенните си бактерии, като ешерихия коли, не са превръщали телата си в развъдник на патогени. Те не са се раждали със секцио, а естествено, и така нормално всяко дете е получавало добрия микробиом на своите родители.

Бебетата са кърмени и така са получавали от майчината кърма протеина казеин и лактоглобулини, които изграждат имунната система на човека.

- Каква храна препоръчвате в днешно време?

- Нашата истинска, вълшебна българска кухня не мирише на овнешки кебапчета и кайми. Създал съм холистичен тип хранене. Ползвам продукти, които исторически българите са ползвали за храна.

Част от нея са били и дървесни лишеи, и диви джанки, съдържащи специален ензим, който успокоява например хиперактивните деца. Впрочем, аз също съм бил хиперактивно дете.

В момента се продават лекарства с екстракти от дива джанка. Аз лично правя маджун от дива джанка, какъвто се е правил по българските земи, преди въобще да съществува Турската империя. 

Правя и рачел, който не е само с тиква, а с всички видове плодове. Сокът от дивата ябълка от векове е утолявал жаждата на българите. Защото в процеса на разграждане на пектина в ябълката се получава сок, който не се оксидира от въздуха и може да се пие 4 - 5 дни с непокътната хранителна стойност.

Приготвям по древна технология от преди 2500 години гарум - рибено олио, от паламуд. Рибата се слага в сол и в продължение на пет месеца се бърка от време на време, за да се извлече рибеното олио или масло.  

- Влияе ли храната върху хода на заболявания?

- Когато човек усети неразположение в червата и има нужда от детоксикация, трябва да яде студена храна от хладилника. Защото от 26 градуса по Целзий нагоре започва силна бактериална активност. А хората по улиците непрекъснато се разхождат с топли сандвичи, пици и банички.

Ако погледнат какво става в тях под микроскоп, ще полудеят. Човешкото тяло е принудено да се справя с тези бактерии и токсините, които отделят. Но голяма част от тях остават в организма, колонизират го и болестите идват. 

Ако обаче рязко променим начина си на хранене, например с вегетарианско или веганско, това ще промени баланса на чревната флора. Защото някои от патогенните бактерии няма с какво да се хранят, дори мутиралите клетки на тялото измират.

През това време човекът, сменил хранителният си режим, се чувства по-добре. Но това е само временно. Бактериите пак се приспособяват и намират с какво да се хранят. Затова не мога да препоръчам на хората да ядат краставици или някакви биохрани, за да са здрави. Нещата не са толкова прости.

Все пак, монасите в Атон от векове вадят мед от полен от бял бор и никой от тях не е умрял от рак. Неслучайно, Атонският боров мед е най-скъпият в света. А пък чаят от широколистния репей от вида лопуш, лопух или лопка, забавя развитието на почти всички ракови клетки.

Българите са правили боза от просо. Тя е ферментационна напитка, която е лекувала болести на простатата и на млечните жлези. Оттук са легендите, че женските гърди растат от боза и че благодарение на бозата дядовците са правили любов до дълбоки старини. 

Истинска боза може да си направите вкъщи. Нужен ви е миксер, който, докато смила, и вари. Запичате брашно от лимец, една лъжица просо, два литра вода и оставяте в нагряващия миксер да го върти.  След това една част може да изпиете, а друга да оставите да ферментира.

Такава боза е много по-здравословна от смутитата, които днес се забъркват от “дрогирани” зеленчуци и плодове.  

- Кои са тези български храни, които сме забравили и за жалост не употребяваме?

- Храната е навсякъде около нас в природата. Наберете си свежи листенца от бреза, сварете ги на чай, а самите сварени листа после изпържете и прибавете към някое ястие. Ще видите, че е и вкусно, и полезно да ядеш листа от прясна бреза. Много вкусни са също опадалите листенца от черницата. 

Жалко е, че хората вече не забелязват копривата и не знаят колко вкусна и полезна е тя да се яде ежедневно. Супа от коприва със слънчогледово семе и орехи е прекрасно българско ястие. 

Аз съм поддръжник да се храним от продуктите според сезона и от мястото, на което сме родени. Ако нещо влияе положително върху нашата микрофлора, това са продуктите от региона, в който са живели предците ни. И ако някой ден имам артрита на баба ми, ще ползвам същите лечебни билки, с каквито тя се лекуваше.  

Дървесната плесен Physarum polycephalum

На 40 км от София, в Понор планина, вадя един от най-чистите лишеи, които улесняват храносмилането

Те съдържат много фибри. Когато храната се приготви с този лишей, може да изядете 30 чинии с ядене. Но този лишей расте в абсолютно чисти райони.

Моите гости в ресторанта изяждат около 26 неголеми чинии ядене, но минават също през леко алкализиране с алкален чай, който успокоява киселинността в стомаха. Правя им също мътеница, каквато е описана в книгите за хан Аспарух. Ферментацията й протича при 15 градуса.

В един милилитър от това мляко има 1 милион лактобактерии. 

- Кои храни не са български, а сме ги възприели от други народи?

- Бобът и доматите не са български храни. Те идват в България преди двеста години. Преди боба българите са яли друго растение, което се казва посевно секирче, а бабите го наричат сладък грах. То няма нужда от специални грижи, расте като плевел.

Сготвено, много прилича на боб. Сега обаче не се употребява, защото в него се съдържа силен невротоксин, който, ако се прекали с него, може да разгради дори колагена в костите.

С посевното секирче българите са се хранели, защото това е силен въглехидрат, който дава много енергия. Но същевременно “подлудява”, и е даван на войската, за да се бие без страх. 

Ние, българите, сме яли варива от грах. Основната ни храна обаче е била хлябът от лимец и от овес. 

Мара КАЛЧЕВА


В категории: Здраве


1
Коментара
Мария АРНАУДОВА Защо сексуалният ви живот може да страда Защо сексуалният ви живот може да страда 27/12/2025, Събота 18:12 0
1
Коментара по темата
1.
*********
28.11.2019 10:45:06
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Заради еврозоната българите пазаруват повече. Страхуват се да не изгубят парите си Заради еврозоната българите пазаруват повече. Страхуват се да не изгубят парите си И бързат да ги обърнат в стоки Паника преди еврото: Банките преливат от пари в брой, а българите се редят по дълги опашки пред чейндж бюрата Паника преди еврото: Банките преливат от пари в брой, а българите се редят по дълги опашки пред чейндж бюрата Сивите пари, които навлизат в обращение в последния момент, водят до ускорено потребление и оказват натиск върху инфлацията. Тя вече няколко месеца надвишава 5% на годишна база Цветове, защита и история на евробанкнотите: Какво трябва да знаете за еврото Цветове, защита и история на евробанкнотите: Какво трябва да знаете за еврото Банкнотите от серия „Европа“ са в същите цветове като тези от първата серия Шофьор гази тийнейджъри, те си изтупват якетата и отиват да празнуват Шофьор гази тийнейджъри, те си изтупват якетата и отиват да празнуват Камерите заснеха всичко, а коментарите под видеото са още по-диви Защо сексуалният ви живот може да страда Защо сексуалният ви живот може да страда Кои са лекарствата, които потискат либидото НЗОК: Няма ограничение за броя направления за специалисти, когато има медицинска необходимост НЗОК: Няма ограничение за броя направления за специалисти, когато има медицинска необходимост Какво ни гарантира доболничната помощ и кога можем да сменим личния лекар Умряха жена ми и дъщеричката, влакът направо ни помете, плаче Стефан от Сливен Умряха жена ми и дъщеричката, влакът направо ни помете, плаче Стефан от Сливен Според свидетели те са тръгнали да събират пластмасови туби от близкото сметище, за да си купят храна Почина личност с голям принос за Варна Почина личност с голям принос за Варна Отиде си д-р Цанко Мичев, помогнал за раждането на хиляди деца Зарежете дънките - това е тенденцията за панталони Зарежете дънките - това е тенденцията за панталони Кафявите панталони превземат гардеробите и създават усещане за „облечен комфорт“ Внимание! Ураганен вятър връхлита България Внимание! Ураганен вятър връхлита България Предопреждение за оранжев код за силни пориви в 12 области
Саудитски милиардер дари цялото си богатство и заживя скромно Саудитски милиардер дари цялото си богатство и заживя скромно Как Сюлейман Ал Раджи стана най-щедрият милиардер в света Защо детектив-любител твърди, че е разкрил два от най-зловещите неразкрити случаи на убийства в света Защо детектив-любител твърди, че е разкрил два от най-зловещите неразкрити случаи на убийства в света И сега ФБР разследва случая Черната Далия и дали реално Зодиак е бившият и приятел    Златото, среброто и платината достигнаха исторически рекорди Златото, среброто и платината достигнаха исторически рекорди Очакванията за по-меки лихви в САЩ и търсенето на сигурни активи тласкат цените нагоре „На гости на…“ интериорния дизайнер Беата Хойман за която домът и е най-смелото вдъхновение „На гости на…“ интериорния дизайнер Беата Хойман за която домът и е най-смелото вдъхновение Еклектика, уют, цветове и как един дом край Темза се превръща в личен манифест за живот Коледна трагедия: Двама мъже изчезнаха по време на традиционно коледно къпане Коледна трагедия: Двама мъже изчезнаха по време на традиционно коледно къпане Единият е 63-годишен търговец на антики, вторият се е опитал да го спаси Сайт събира 19 лв. такса за 15 лв. винетка Сайт събира 19 лв. такса за 15 лв. винетка Годишната винетка, която струва  97 лв. за 2025 г., се предлага  на цена от 130 лв. с таксата Зарежете дънките - това е тенденцията за панталони Зарежете дънките - това е тенденцията за панталони Кафявите панталони превземат гардеробите и създават усещане за „облечен комфорт“ Мечките нападат, но каква е истинската причина в Япония да се яде месото им Мечките нападат, но каква е истинската причина в Япония да се яде месото им Рекордни атаки на едрите животни стряскат местните, но ловът и консумацията им не е ново явление и нямат само една причина Истината за евробанкнотите, която повечето хора не знаят Истината за евробанкнотите, която повечето хора не знаят Банкнотите се произвеждат посредством сложна печатна технология, а защитните им елементи позволяват те да бъдат лесно различавани от фалшификатит Шалке иска да купи български защитник от Партизан Шалке иска да купи български защитник от Партизан Германският тим, който е лидер във Втора Бундеслига е готов да предложили двугодишен договор на полузащитника, като в него има опция и за още един сезон
Джорджа Мелони Джорджа Мелони 2025 година беше трудна, но не се тревожете - следващата ще е още по-зле Виц на деня Виц на деня Скъпа, би ли ми простила изневяра?
- Ааа, не!
- Ех значи, същата си като жена ми!
Виц на деня Виц на деня - Постоянно търся смисъла на живота и не мога да го намеря!
- В хладилника няма ли го?
- Няма го!
- Значи вчера сме го изпили!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Красив е онзи, на когото сърцето е красиво.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори