×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Георги Илиев отново ще е кмет на "Слатина", в "Искър" ще има балотаж
  • Димитър Маринов ще снима филм със Скарлет Йохансон
  • Шефът на Renault подаде оставка
  • Печки, перални и хладилници поскъпват с до 1000%
  • МВР се събира на национално съвещание
  • Над 50 хил. десетокласници се явяват на НВО по математика
  • В Източните Родопи се родиха три нови зубърчета
  • Официално: Стартират разговорите между Филипов и Зингаревич за ПФК Ботев
  • Смърт на пътя затапи движението на важен участък на магистрала Струма
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кои са най-полезните български храни


28 Ноември 2019, Четвъртък, 08:59 ч.
Автор: Флагман.бг

Интересно и полезно кулинарно пътешествие назад в историята предлага Шеф Петров

Борис Петров или Шеф Петров е един от известните български готвачи, посветен на кулинарното изкуство вече 34 години. Това, което прави в момента, е завръщане със столетия, дори с хилядолетия и преоткриване на традиционната храна на българите.

Интересно и полезно кулинарно пътешествие назад в историята предлага Шеф Петров, пише. “Доктор”. 

- Шеф Петров, коя е здравословната българска храна?

- Нашите предци, чиито гени сме наследили, са се хранели с определени храни, които са формирали тяхното ДНК. И ако и ние днес приемаме тази храна, ще бъдем здрави. Цял свят знае, че най-полезните лактобактерии са на Балканите. Млечнокиселата бактерия лактобацилус булкарикус е основен пробиотик в храната на българите. На тази “магическа бактерия” и на заквасваното с нея кисело мляко до голяма степен се е дължало дълголетието на българите. 

Традиционните български храни влияят на цялата микрофлора на човешкия организъм и поддържат неговото здраве. Но това не са храните, продавани в магазините. Съвременният българин ще си оправи здравето, ако затворим всички хранителни вериги. Така ще спасим и вкуса, и здравето на хората. 

В моята кухня работя с дървесни лишеи, както и с някои плесени, които подобряват баланса на чревната флора и усвояването на хранителните вещества. Една специална плесен се изследва от учените в последните години - Physarum polycephalum.

Тя има уникални свойства за разграждането на храни и ускоряването на метаболизма на човешкия организъм. Открили сме тази плесен в района на Брезник. Можем да я поглъщаме, за да ни чисти червата, защото тя се храни с остатъци от храна и с патогенни микроорганизми. Това значи, че можем да я ползваме вместо антибиотик. 

Да се живее здравословно, винаги е свързано с приемане на храна с полезни бактерии. Не е мит, че преди хиляди години хората са живели по 700 години

Те обаче не са хранели патогенните си бактерии, като ешерихия коли, не са превръщали телата си в развъдник на патогени. Те не са се раждали със секцио, а естествено, и така нормално всяко дете е получавало добрия микробиом на своите родители.

Бебетата са кърмени и така са получавали от майчината кърма протеина казеин и лактоглобулини, които изграждат имунната система на човека.

- Каква храна препоръчвате в днешно време?

- Нашата истинска, вълшебна българска кухня не мирише на овнешки кебапчета и кайми. Създал съм холистичен тип хранене. Ползвам продукти, които исторически българите са ползвали за храна.

Част от нея са били и дървесни лишеи, и диви джанки, съдържащи специален ензим, който успокоява например хиперактивните деца. Впрочем, аз също съм бил хиперактивно дете.

В момента се продават лекарства с екстракти от дива джанка. Аз лично правя маджун от дива джанка, какъвто се е правил по българските земи, преди въобще да съществува Турската империя. 

Правя и рачел, който не е само с тиква, а с всички видове плодове. Сокът от дивата ябълка от векове е утолявал жаждата на българите. Защото в процеса на разграждане на пектина в ябълката се получава сок, който не се оксидира от въздуха и може да се пие 4 - 5 дни с непокътната хранителна стойност.

Приготвям по древна технология от преди 2500 години гарум - рибено олио, от паламуд. Рибата се слага в сол и в продължение на пет месеца се бърка от време на време, за да се извлече рибеното олио или масло.  

- Влияе ли храната върху хода на заболявания?

- Когато човек усети неразположение в червата и има нужда от детоксикация, трябва да яде студена храна от хладилника. Защото от 26 градуса по Целзий нагоре започва силна бактериална активност. А хората по улиците непрекъснато се разхождат с топли сандвичи, пици и банички.

Ако погледнат какво става в тях под микроскоп, ще полудеят. Човешкото тяло е принудено да се справя с тези бактерии и токсините, които отделят. Но голяма част от тях остават в организма, колонизират го и болестите идват. 

Ако обаче рязко променим начина си на хранене, например с вегетарианско или веганско, това ще промени баланса на чревната флора. Защото някои от патогенните бактерии няма с какво да се хранят, дори мутиралите клетки на тялото измират.

През това време човекът, сменил хранителният си режим, се чувства по-добре. Но това е само временно. Бактериите пак се приспособяват и намират с какво да се хранят. Затова не мога да препоръчам на хората да ядат краставици или някакви биохрани, за да са здрави. Нещата не са толкова прости.

Все пак, монасите в Атон от векове вадят мед от полен от бял бор и никой от тях не е умрял от рак. Неслучайно, Атонският боров мед е най-скъпият в света. А пък чаят от широколистния репей от вида лопуш, лопух или лопка, забавя развитието на почти всички ракови клетки.

Българите са правили боза от просо. Тя е ферментационна напитка, която е лекувала болести на простатата и на млечните жлези. Оттук са легендите, че женските гърди растат от боза и че благодарение на бозата дядовците са правили любов до дълбоки старини. 

Истинска боза може да си направите вкъщи. Нужен ви е миксер, който, докато смила, и вари. Запичате брашно от лимец, една лъжица просо, два литра вода и оставяте в нагряващия миксер да го върти.  След това една част може да изпиете, а друга да оставите да ферментира.

Такава боза е много по-здравословна от смутитата, които днес се забъркват от “дрогирани” зеленчуци и плодове.  

- Кои са тези български храни, които сме забравили и за жалост не употребяваме?

- Храната е навсякъде около нас в природата. Наберете си свежи листенца от бреза, сварете ги на чай, а самите сварени листа после изпържете и прибавете към някое ястие. Ще видите, че е и вкусно, и полезно да ядеш листа от прясна бреза. Много вкусни са също опадалите листенца от черницата. 

Жалко е, че хората вече не забелязват копривата и не знаят колко вкусна и полезна е тя да се яде ежедневно. Супа от коприва със слънчогледово семе и орехи е прекрасно българско ястие. 

Аз съм поддръжник да се храним от продуктите според сезона и от мястото, на което сме родени. Ако нещо влияе положително върху нашата микрофлора, това са продуктите от региона, в който са живели предците ни. И ако някой ден имам артрита на баба ми, ще ползвам същите лечебни билки, с каквито тя се лекуваше.  

Дървесната плесен Physarum polycephalum

На 40 км от София, в Понор планина, вадя един от най-чистите лишеи, които улесняват храносмилането

Те съдържат много фибри. Когато храната се приготви с този лишей, може да изядете 30 чинии с ядене. Но този лишей расте в абсолютно чисти райони.

Моите гости в ресторанта изяждат около 26 неголеми чинии ядене, но минават също през леко алкализиране с алкален чай, който успокоява киселинността в стомаха. Правя им също мътеница, каквато е описана в книгите за хан Аспарух. Ферментацията й протича при 15 градуса.

В един милилитър от това мляко има 1 милион лактобактерии. 

- Кои храни не са български, а сме ги възприели от други народи?

- Бобът и доматите не са български храни. Те идват в България преди двеста години. Преди боба българите са яли друго растение, което се казва посевно секирче, а бабите го наричат сладък грах. То няма нужда от специални грижи, расте като плевел.

Сготвено, много прилича на боб. Сега обаче не се употребява, защото в него се съдържа силен невротоксин, който, ако се прекали с него, може да разгради дори колагена в костите.

С посевното секирче българите са се хранели, защото това е силен въглехидрат, който дава много енергия. Но същевременно “подлудява”, и е даван на войската, за да се бие без страх. 

Ние, българите, сме яли варива от грах. Основната ни храна обаче е била хлябът от лимец и от овес. 

Мара КАЛЧЕВА


В категории: Здраве


1
Коментара
Флагман.БГ Ще реставрират знакова сграда в Поморие Ще реставрират знакова сграда в Поморие 16/06/2025, Понеделник 17:20 0
1
Коментара по темата
1.
*********
28.11.2019 10:45:06
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Министър Жечо Станков в Люксембург: Сигурната и достъпна енергия за хората и индустрията остава наш приоритет Министър Жечо Станков в Люксембург: Сигурната и достъпна енергия за хората и индустрията остава наш приоритет Пред колегите си eнергийният министър подчерта важността на баланса между стратегическите цели на ЕС в областта на декарбонизацията и нуждата от сигурни и предвидими доставки на конкурентни цени Кадри от изгрев до залез вдъхновяват дарителска мисия Кадри от изгрев до залез вдъхновяват дарителска мисия Фотоизкуството е с благородна кауза – роял за младите таланти МОН публикува верните отговори от НВО по математика за 10 клас МОН публикува верните отговори от НВО по математика за 10 клас На изпита се явиха над 55 хиляди ученици Първо във Флагман.бг: Ето кой поема ръководството на РУ-Созопол Първо във Флагман.бг: Ето кой поема ръководството на РУ-Созопол Най-обичаният пътен полицай в България застава начело на районното в Царево Жега, мръсотия и без климатик! Проверка установи шокиращи условия на летище Бургас Жега, мръсотия и без климатик! Проверка установи шокиращи условия на летище Бургас Не може така! Бургаското летище с фрапиращи нарушения, подчерта транспортният министър Въоръжен екшън на пътя: Мъж извади пистолет срещу жена край Руен Въоръжен екшън на пътя: Мъж извади пистолет срещу жена край Руен Не е ясна причината за заплахата, но вероятно е заради спор на пътя  Две седмици пост от днес Две седмици пост от днес Петровият пост е по-малко строг и по-щадящ от Великденския Смърт на пътя затапи движението на важен участък на магистрала Струма Смърт на пътя затапи движението на важен участък на магистрала Струма Трафикът от Кулата към Благоевград и София се осъществява само в дясната лента на аутобана Почина един от най-богатите мъже в света Почина един от най-богатите мъже в света Той беше икона и пионер, спечелил уважението на хората по целия свят Зрелищна катастрофа край Камено! Млад шофьор направи ключова спасителна маневра Зрелищна катастрофа край Камено! Млад шофьор направи ключова спасителна маневра Бе избегнат челен удар в последния възможен момент
Ще реставрират знакова сграда в Поморие Ще реставрират знакова сграда в Поморие След преустройството, сградата на Стария съд ще се превърне в „Дом на културата и традициите“ и ще служи като културен център Самолет, прелитащ над България, се върна обратно заради бомбена заплаха Самолет, прелитащ над България, се върна обратно заради бомбена заплаха Полет LH752 е бил на път за Хайдарабад и се е върнал обратно, докато е прелитал над българското въздушно пространство Български моряци са на кораб, който се обработва на пристанище Хайфа, което е в обсега на иранските ракети Български моряци са на кораб, който се обработва на пристанище Хайфа, което е в обсега на иранските ракети От съображение за сигурност от дружеството са отказали да съобщят името на плавателния съд, както и броя на българските моряци на борда му поради опасения за сигурността им Куп звезди се пускат на турнир с благородна кауза в Бургас Куп звезди се пускат на турнир с благородна кауза в Бургас В надпреварата ще се включат 12 отбора, сред които познати футболни клубове и отбори на водещи фирми от Бургас и региона В Поморие ще бъде открито първото национално биенале „НАТЮРМОРТ“ В Поморие ще бъде открито първото национално биенале „НАТЮРМОРТ“ Тази национална изложба на изключително високо ниво слага началото на етап, който не само популяризира изобразителното изкуство, а и акцентира върху определен жанр Лято с ритъм, изкуство и емоции – Община Царево представя културната си програма за юли Лято с ритъм, изкуство и емоции – Община Царево представя културната си програма за юли Богата и пъстра програма ще събере на едно място музика, визуални изкуства, улични представления, танци и фестивали – всичко това на фона на морския бряг и вълшебните вечери под звездите Пиян шофьор от София катастрофира с БМВ край Созопол Пиян шофьор от София катастрофира с БМВ край Созопол Шофьорът е задържан за срок до 24 часа, а автомобилът е иззет по съответния ред от органите на реда бТВ я изпрати преждевременно в майчинство бТВ я изпрати преждевременно в майчинство Хубавата синоптичка, която е в очакване на първото си дете, се сбогува с телевизията миналата седмица и веднага отпраши да празнува свободата в Гърция Тя каза колко лева има в кешово обръщение, сумата е внушителна Тя каза колко лева има в кешово обръщение, сумата е внушителна Става въпрос за над 30 млрд.лева Продуцентите на Ергена го превърнаха в марионетка и направиха за смях, днес той дълбоко съжалява Продуцентите на Ергена го превърнаха в марионетка и направиха за смях, днес той дълбоко съжалява Грешката, която Алек отчете е, че не опитал да наложи мнението си и се съгласил да зареже Магдалена и Надежда с видео, за което понесе доста критика от зрителите
Никушор Дан, президент на Румъния Никушор Дан, президент на Румъния Единственият език, който Русия разбира, е този на силата Виц на деня Виц на деня - Тате, как се запознахте с мама?
- Язе тогава карах такси, а она немаше пари да си плати...
Виц на деня Виц на деня Редник подмазвач:
- Господин старшина, вие сте гений!
- Ти да не си по-хубав бе?! Два непоряда по служба...!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За съжаление в Европа сме познати като разбойници, проститутки и рафинирани мошеници
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори