×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кои са най-полезните български храни


28 Ноември 2019, Четвъртък, 08:59 ч.
Автор: Флагман.бг

Интересно и полезно кулинарно пътешествие назад в историята предлага Шеф Петров

Борис Петров или Шеф Петров е един от известните български готвачи, посветен на кулинарното изкуство вече 34 години. Това, което прави в момента, е завръщане със столетия, дори с хилядолетия и преоткриване на традиционната храна на българите.

Интересно и полезно кулинарно пътешествие назад в историята предлага Шеф Петров, пише. “Доктор”. 

- Шеф Петров, коя е здравословната българска храна?

- Нашите предци, чиито гени сме наследили, са се хранели с определени храни, които са формирали тяхното ДНК. И ако и ние днес приемаме тази храна, ще бъдем здрави. Цял свят знае, че най-полезните лактобактерии са на Балканите. Млечнокиселата бактерия лактобацилус булкарикус е основен пробиотик в храната на българите. На тази “магическа бактерия” и на заквасваното с нея кисело мляко до голяма степен се е дължало дълголетието на българите. 

Традиционните български храни влияят на цялата микрофлора на човешкия организъм и поддържат неговото здраве. Но това не са храните, продавани в магазините. Съвременният българин ще си оправи здравето, ако затворим всички хранителни вериги. Така ще спасим и вкуса, и здравето на хората. 

В моята кухня работя с дървесни лишеи, както и с някои плесени, които подобряват баланса на чревната флора и усвояването на хранителните вещества. Една специална плесен се изследва от учените в последните години - Physarum polycephalum.

Тя има уникални свойства за разграждането на храни и ускоряването на метаболизма на човешкия организъм. Открили сме тази плесен в района на Брезник. Можем да я поглъщаме, за да ни чисти червата, защото тя се храни с остатъци от храна и с патогенни микроорганизми. Това значи, че можем да я ползваме вместо антибиотик. 

Да се живее здравословно, винаги е свързано с приемане на храна с полезни бактерии. Не е мит, че преди хиляди години хората са живели по 700 години

Те обаче не са хранели патогенните си бактерии, като ешерихия коли, не са превръщали телата си в развъдник на патогени. Те не са се раждали със секцио, а естествено, и така нормално всяко дете е получавало добрия микробиом на своите родители.

Бебетата са кърмени и така са получавали от майчината кърма протеина казеин и лактоглобулини, които изграждат имунната система на човека.

- Каква храна препоръчвате в днешно време?

- Нашата истинска, вълшебна българска кухня не мирише на овнешки кебапчета и кайми. Създал съм холистичен тип хранене. Ползвам продукти, които исторически българите са ползвали за храна.

Част от нея са били и дървесни лишеи, и диви джанки, съдържащи специален ензим, който успокоява например хиперактивните деца. Впрочем, аз също съм бил хиперактивно дете.

В момента се продават лекарства с екстракти от дива джанка. Аз лично правя маджун от дива джанка, какъвто се е правил по българските земи, преди въобще да съществува Турската империя. 

Правя и рачел, който не е само с тиква, а с всички видове плодове. Сокът от дивата ябълка от векове е утолявал жаждата на българите. Защото в процеса на разграждане на пектина в ябълката се получава сок, който не се оксидира от въздуха и може да се пие 4 - 5 дни с непокътната хранителна стойност.

Приготвям по древна технология от преди 2500 години гарум - рибено олио, от паламуд. Рибата се слага в сол и в продължение на пет месеца се бърка от време на време, за да се извлече рибеното олио или масло.  

- Влияе ли храната върху хода на заболявания?

- Когато човек усети неразположение в червата и има нужда от детоксикация, трябва да яде студена храна от хладилника. Защото от 26 градуса по Целзий нагоре започва силна бактериална активност. А хората по улиците непрекъснато се разхождат с топли сандвичи, пици и банички.

Ако погледнат какво става в тях под микроскоп, ще полудеят. Човешкото тяло е принудено да се справя с тези бактерии и токсините, които отделят. Но голяма част от тях остават в организма, колонизират го и болестите идват. 

Ако обаче рязко променим начина си на хранене, например с вегетарианско или веганско, това ще промени баланса на чревната флора. Защото някои от патогенните бактерии няма с какво да се хранят, дори мутиралите клетки на тялото измират.

През това време човекът, сменил хранителният си режим, се чувства по-добре. Но това е само временно. Бактериите пак се приспособяват и намират с какво да се хранят. Затова не мога да препоръчам на хората да ядат краставици или някакви биохрани, за да са здрави. Нещата не са толкова прости.

Все пак, монасите в Атон от векове вадят мед от полен от бял бор и никой от тях не е умрял от рак. Неслучайно, Атонският боров мед е най-скъпият в света. А пък чаят от широколистния репей от вида лопуш, лопух или лопка, забавя развитието на почти всички ракови клетки.

Българите са правили боза от просо. Тя е ферментационна напитка, която е лекувала болести на простатата и на млечните жлези. Оттук са легендите, че женските гърди растат от боза и че благодарение на бозата дядовците са правили любов до дълбоки старини. 

Истинска боза може да си направите вкъщи. Нужен ви е миксер, който, докато смила, и вари. Запичате брашно от лимец, една лъжица просо, два литра вода и оставяте в нагряващия миксер да го върти.  След това една част може да изпиете, а друга да оставите да ферментира.

Такава боза е много по-здравословна от смутитата, които днес се забъркват от “дрогирани” зеленчуци и плодове.  

- Кои са тези български храни, които сме забравили и за жалост не употребяваме?

- Храната е навсякъде около нас в природата. Наберете си свежи листенца от бреза, сварете ги на чай, а самите сварени листа после изпържете и прибавете към някое ястие. Ще видите, че е и вкусно, и полезно да ядеш листа от прясна бреза. Много вкусни са също опадалите листенца от черницата. 

Жалко е, че хората вече не забелязват копривата и не знаят колко вкусна и полезна е тя да се яде ежедневно. Супа от коприва със слънчогледово семе и орехи е прекрасно българско ястие. 

Аз съм поддръжник да се храним от продуктите според сезона и от мястото, на което сме родени. Ако нещо влияе положително върху нашата микрофлора, това са продуктите от региона, в който са живели предците ни. И ако някой ден имам артрита на баба ми, ще ползвам същите лечебни билки, с каквито тя се лекуваше.  

Дървесната плесен Physarum polycephalum

На 40 км от София, в Понор планина, вадя един от най-чистите лишеи, които улесняват храносмилането

Те съдържат много фибри. Когато храната се приготви с този лишей, може да изядете 30 чинии с ядене. Но този лишей расте в абсолютно чисти райони.

Моите гости в ресторанта изяждат около 26 неголеми чинии ядене, но минават също през леко алкализиране с алкален чай, който успокоява киселинността в стомаха. Правя им също мътеница, каквато е описана в книгите за хан Аспарух. Ферментацията й протича при 15 градуса.

В един милилитър от това мляко има 1 милион лактобактерии. 

- Кои храни не са български, а сме ги възприели от други народи?

- Бобът и доматите не са български храни. Те идват в България преди двеста години. Преди боба българите са яли друго растение, което се казва посевно секирче, а бабите го наричат сладък грах. То няма нужда от специални грижи, расте като плевел.

Сготвено, много прилича на боб. Сега обаче не се употребява, защото в него се съдържа силен невротоксин, който, ако се прекали с него, може да разгради дори колагена в костите.

С посевното секирче българите са се хранели, защото това е силен въглехидрат, който дава много енергия. Но същевременно “подлудява”, и е даван на войската, за да се бие без страх. 

Ние, българите, сме яли варива от грах. Основната ни храна обаче е била хлябът от лимец и от овес. 

Мара КАЛЧЕВА


В категории: Здраве


1
Коментара
Идва времето за отпуски
Идва времето за отпуски 19/04/2024, Петък 10:00 0
1
Коментара по темата
1.
*********
28.11.2019 10:45:06
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене По време на инцидента е имало много хора, седящи на масите Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Задържаният е Дейлън Амир Остин, състезател по американски футбол на отбора към Университета на Орегон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Министърът на туризма Евтим Милошев с важна среща  Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Те похарчат това, което предприемчивите хора са направили в хазната и са внесли с данъците си, коментира Левон Хампарцумян  Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Води се спор кой да замени "губернатора" на Бургас Пламен Янев, който е недолюбван от кметовете и бизнеса Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Диалогът продължава, лаконичен бе служебният премиер С Алек го направихме в морето, твърди тази участничка от Ергенът С Алек го направихме в морето, твърди тази участничка от Ергенът Още когато се усамотили да вечерят на плажа Валерия не издържала и споделила на Алек, че го желае страстно Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Камери са поставени в целия град Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор
Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Положението е отчайващо  Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби По време на пътуване до Канада започнали проблеми: задните й части станали болезнени и втвърдени Идва времето за отпуски Идва времето за отпуски Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Възрастният приятел на Маги и подсигурявал луксозен живот, докато не си намерил по-млада от нея  Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме  на Украйна Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме на Украйна Тя е приоритет за служебното правителство, подчерта Атанас Запрянов Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката  Проиранските милиции в Ирак са започнали да преместват въоръженията си в Сирия, заедно с бойци САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина Вашингтон аргументира ветото си като заяви, че независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез директни преговори Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Имало е предложение за незабавен отговор срещу Израел, което е било отхвърлено, коментира арабистът проф. Владимир Чуков Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Има висока заплаха от военни репресии, казват от местното външно министерство Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нападението по военна база в ислямската република съвпада с рождения ден на Аятолах Али Хаменей
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори