×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

На главния път край Слънчев бряг: Вместо шумозащитна стена, АПИ ще ограничава скоростта до 30 км/ч


На главния път край Слънчев бряг: Вместо шумозащитна стена, АПИ ще ограничава скоростта до 30 км/ч
Писмото на Иван Досев до Пламен Копчев възмути шефа на Комисията по туризъм в парламента Петър Кънев (отдясно наляво)
27 Ноември 2019, Сряда, 18:02 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Стартирана е и процедура по включване на участъка в границите на урбанизираната територия на Несебър

Сдружението „Съюз на собствениците“-Слънчев бряг поиска шесткилометрова шумозаглушителна стена по главния път Бургас – Варна. Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) обаче не е съгласна. Това става ясно от любопитна кореспонденция, която е стигнала до куп институции и с която „Флагман“ разполага.

Неправителствената организация изразява възмущение от отношението на АПИ в писмо до парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм, министрите на туризма и на регионалното развитие, областния управител на Бургас, както и до кмета и до председателя на Общинския съвет в Несебър.

От писмото става ясно, че Съюзът на собствениците изпратил искането си до Пътната агенция на 8 октомври т.г., като е описан „много сериозен проблем, - а именно: шума от автомобилния трафик и огромните предпоставки за ПТП-та на главния републикански път Бургас – Варна, в участъка от входа за гр. Несебър до разклона за с. Кошарица непосредствено до к.к. Слънчев бряг“.

В писмото си до институциите сдружението посочва:

„Нашето предложение, визирано в горецитираното писмо (до АПИ – б.а.) бе в този участък да бъде изградена шумозаглушителна и шумопоглъщаща стена, която от една страна да намали шума от автомобилния трафик и от друга да предотврати възможни ПТП-та при пресичането на този път от пешеходци.

Уважаеми дами и господа,

Изразяваме не само изненада, но и силно неодобрение и възмущение от отговора, който получихме по поставения въпрос от Агенция „Пътна инфраструктура“ към МРРБ /писмо с Изх. № 53-00-10989 от 06.11.2019 г./. В този отговор прозира не само пълно неразбиране на проблема, но и се внушава, че инвеститорите цитирам: „не са си направили добре инвестиционните планове“, предприемайки строителство на хотелски обекти в Слънчев бряг-запад – територия с влязъл в сила устройствен план. В отговора на писмото се казва още, че ние – инвеститорите сме отговорни да задържим туристите и живущите собственици на недвижими имоти в Слънчев бряг-запад с мерки за шумоизолация на сградите, но не се взема предвид, че пребиваващите в тези обекти хора са за кратък времеви период, болшинството чуждестранни туристи, дошли у нас с цел отдих и почивка на открито. Голяма част от тях пресичат този пътен участък дори и в тъмната част на денонощието, което създава сериозни опасности за произшествия.“

Съюзът на собствениците не одобрява и идея на АПИ за ограничаване на скоростта за автомобилите в този участък.

„Абсолютно неадекватно е и намерението на Агенция „Пътна инфраструктура“ да редуцира шума по този път намалявайки скоростта до 30км/ч. Това би било разумно само като временна мярка – до изграждането на шумопоглъщаща стена. В дългосрочен период такова ограничение на скоростта ще доведе само до сериозни задръствания, които междувпрочем и сега са големи, а това е главен път Бургас – Варна“, категорични са от сдружението в писмото си до институциите.

Членовете му отново апелират за изграждане на шумозащитно съоръжение и съответно пътно осветление, като посочват, че тяхна „цел е к.к. Слънчев бряг да стане по-тих, по-комфортен и по-привлекателен“, за да се отговори на очакванията както на туристите, така и на постоянно живущите в курорта.

„Но най-важното е да се осигури тяхната сигурност от гледна точка на трафика“, посочват от Съюза на собствениците.

Към документа е приложено и самото писмо-отговор на АПИ от 6 ноември, което е адресирано до Пламен Копчев – председател на сдружението, с копия до председателя на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев, до зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева и до Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

То е подписано от инж. Иван Досев член на Управителния съвет на АПИ, който посочва: „Републикански път I-9 Обзор – о.п. Слънчев бряг – Бургас е от изключително значение за Бургаския регион. През участъка целогодишно преминава интензивен трафик, а през летните месеци, поради нарастващия туристически поток, той допълнително се повишава.

Оценката на въздействие на автомобилния шум следва да е част от всяка една процедура по реда на глава шеста от Закона за опазване на околната среда за инвестиционни намерения, разположени в близост до участъци от републиканска пътна мрежа. В този контекст е необходимо всеки един инвеститор сам да прецени целесъобразността на избраното от него местоположение за инвестиционните му намерения, спрямо предмета и целите на последващото му ползване.

Също така за опазване здравето и спокойствието на посетителите на хотелските комплекси е редно още при строителството им да се прилагат необходимите мерки за шумоизолация, особено ако се намират в близост до вече изградени пътни участъци.

Въпреки че считаме за основна отговорност на собствениците на хотелските комплекси да се грижат за здравето и комфорта на посетителите си, Агенция „Пътна инфраструктура“ има намерение да предприеме мерки за редуциране на шумовите нива в обхвата на път I-9, като ограничи скоростта на движение в курортния комплекс Слънчев бряг до 30 км/час в съответствие с Плана за действие към „Стратегическа карта за шум на пътни участъци в Република България с трафик над 3 млн. МПС годишно“.

В допълнение Ви информирам, че е стартирана процедура по включване на път I-9 в участъка от км 203+400 (кръстовище за с. Кошарица) до км 209+500 (кръстовище за гр. Несебър) в границите на урбанизираната територия на гр. Несебър. При положение че Агенция „Пътна инфраструктура“ даде положително становище, то стопанисването и поддържането на участъка ще се извършва в съответствие с разпоредбите на Закона за пътищата и правилника за неговото прилагане.“

Бургаският депутат от „БСП за България“ Петър Кънев, като председател на Комисията по икономическа политика и туризъм, реагира възмутено срещу АПИ: „Отговорът е скандален. Това за пореден път показва безхаберието на българската администрация, която става все по-нагла и по-нагла. Всеки е бил в чужбина и всеки е виждал как шумозаглушаващите огради километри наред вървят, за да осигурят един нормален живот на населението. А тука отговорът е „изместете си блоковете и хотелите, за да не ви е шумно“, което е абсурд. Поредният абсурд на българската администрация.“

По повод идеята да се ограничи скоростта на автомобилите на 30 км/ч, Кънев коментира пред „Флагман“ с ирония: „Още по-добре е да се забрани движението по пътя. Това генерално ще реши проблема – да затворят пътя. Но няма да се изненадам, ако българският чиновник измисли и това.“


В категории: Несебър


Гери-Никол се разголи в снега
Гери-Никол се разголи в снега 05/12/2019, Четвъртък 21:00 0
7 мераклии за шеф на БНР
7 мераклии за шеф на БНР 05/12/2019, Четвъртък 19:40 1
25
Коментара по темата
25.
Петър
29.11.2019 18:08:17
0
3
XX,
Доколкото разбирам изследването е правено в градски условия, съответно с различен интезитет на трафика!
Тук говорим за междуградски път, международен коридор! Колкото до германците, те спират производство с вътрешно горене! Точно за това казвам деградирали.
23,
Тя, и магистралата е проектирана по туй време кажи речи, но я няма!
Колкото до разширяването на курорта, е ясно поне от 40 години! Ако не бе презастроен, то в пъти щеше да е по-голям!
Другия вариант, който проспахме е повишаване качество/цена, а не количество!
Но, за това се иска да не си избираме мафия да ни управлява!
24.
XX
29.11.2019 17:12:46
0
1
@21
"Research in Germany has shown that the greater the speed of vehicles in built-up areas, the higher is the incidence of acceleration, deceleration, and braking, all of which increase air pollution. German research indicates that traffic calming reduces idle times by 15%, gear changing by 12%, brake use by 14%, and gasoline use by 12% (Newman and Kenworthy 1992, 39–40). This slower and calmer style of driving reduces emissions, as demonstrated by an evaluation in Buxtehude, Germany. Table E-1 shows the relative change in emissions and fuel use when the speed limit is cut from 50kmh (31mph) to 30kmh (19mph) for two different driving styles. Even aggressive driving under the slower speed limit produces lower emissions (but higher fuel use) than under the higher speed limit, although calm driving produces greater reductions for most emissions and net fuel savings (Newman and Kenworthy 1992, 39 –40)."
23.
До пост № 20 , а рашните дали обичат ръбове ...
29.11.2019 12:48:02
0
5
Първокласният път Варна-Бургас е изграден през 1975г., когато к.к-с"Слънчев бряг" - БЕ НАИСТИНА НА ТРИ КИЛОМЕТРА ПЕРПЕНДИКУЛЯРНО ОТ НЕГО. Вижте и указателната табела на ОПУ-Бургас на кръстовището до х-т "Жанет" указваща че град Несебър е на ТРИ КИЛОМЕТРА от първокласен път 9 (Варна-Бургас). Ако не се бъркате с другия път (стария) който ПРЕМИНАВА ТОЧНО ПРЕЗ СРЕДАТА на СЛЪНЧЕВ БРЯГ запад и изток, и си е поделен 50:50 между АД-то и общината, като трафика по него е в пъти по-натоварен и шумен !!!

Та като си застроихте терените при НЕЗАЧИТАНЕ на ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА и налична в ЗП и НСПП - ОГРАНИЧИТЕЛНА СТРОИТЕЛНА ЛИНИЯ СЪС ИЗРИЧНА ЗАБРАНА от 50м. сервитута на ПЪТЯ навътре ДА НЯМА НИКАКВИ ЖИЛИЩНИ СТРОЕЖИ, не търсете сега проблемите в АПИ, а си обезшумете хотелите със строителни шумоизолиращи панели. И се съобразявайте с фактите, че когато този международен път е БИЛ ВЕЧЕ НАЛИЧЕН И ПОСТРОЕН, вашите хотели даже не са били в проекти и чертежи, а местата на които сте сега са били държавна собственост и откъде да предвидят пътищарите лумпениядата затрупала тресавищата със строителни отпадъци и построили си върху ЕКОБОМБИ хотелчета.
22.
Мари
29.11.2019 09:30:52
1
0
Вие там горе, всички сте измислени човечета ! Нямам думи !!!
21.
Петър
28.11.2019 19:50:09
3
1
ХХ,
Колата с 30 км/ч ще замърсява в пъти повече, а там говорим за главен път, да не казвам международен коридор!
Вариант 1: Разширение на пътя и стени, а не стена! Тука ще вметна, че технологиите са развиват, нашите политици деградират!
Вариант 2: Тотална промяна на трасето (за мен лично това е варианта)! Както изказвам мнение от години, България трябва да реализира магестрала Черно море, а не да краде от "обществени поръчки" за четирилентови пътчета, по които ограничението от 30 км е абсолютно малоумие!
20.
Обичам Рускини
28.11.2019 15:29:55
1
4
Повечето хора ще си останат балканци (по простовати) явно не са ходили по Европа да видят какви стени имат по курортите пътищата и магистралите. И не завиждаите на собствениците в Слънчев бряг купете си и вие имот, или ходете на море Другаде. През най хубавия БГ курорт минава главен път които е натоварен като магистрала, ако е по добре за АПИ да направи др. Път на 3 км от Слънчака
19.
XX
28.11.2019 13:44:27
1
2
АПИ са прави!
В момент, когато целият свят се опитва да намали замърсяването, некви инвеститори не искат да допринесат за това, а егоистично гледат само своята печалба...
Не 30, 15км/ч да стане скоростта, ако трябва!
18.
ДАНС,ГДБОП и КПКОМПИ да проверат парите собствениц
28.11.2019 11:41:09
1
6
Алооо, директора на пътното в Бургас ! Кой свали знаците задължително преминаване с ВИНЕТКА по тази 6 км. отсечка и си сложи табели Несебър и Равда като за ОБЩИНСКИ ПЪТ !?? Май е време ДАНС и ГДБОП да минат и изтарашат ОПУ-Бургас , а КПКОНПИ да ревизира париците с които са построени хотелите върху засипаното блатото и който не е читав, да го приберат и него в ареста спец.съда. То бива незачитане на ЗАКОНИТЕ, ама това да го прави бивш кадър на МВР и Герб и то в полза едни червени хотелиер-сервитьори , определено не бива.
17.
гражданин
28.11.2019 11:04:08
0
5
30км/ч ....многооооо бе ! Я всички да слизат и да бутат там че бедните рашки купили студио на час от плажа в тия гета да се радват поне на тишина като не могат да се радват на морска панорама !
16.
V8 bi turbo
28.11.2019 10:54:29
0
4
Ще минавам ако трябва с 20км. На отворени клапи актив саунд, на първа в лютеницата.
15.
Бармана
27.11.2019 21:44:10
4
2
Вземайте се с Принца в ръце и продължавай да се напиваш бактончев пиянко
14.
ДО 3
27.11.2019 21:37:46
2
17
Как да инвестират в шумозащитна стена бе колега тия въшкари. Мини с колата сега по тъмно да видиш в целия хотел не свети и една крушка. Тия ли въшкари потънали в кредити ще извадят пари да правят стена?
13.
Антената
27.11.2019 21:29:14
1
10
Собствениците на хотели да го ***т "слънчака" отдавна е частен да се справят те сами
12.
Дрън-дрън
27.11.2019 21:26:29
0
23
Високоскоростна отсечка част от международен коридор с ограничени 30 км който е казал тази глупост веднага да напусне парламента,незабавно
11.
Бай Ганьо
27.11.2019 20:34:14
4
28
А като е шумно за к'ъв *** строихте хотели и апартаменти на 5 метра от главния път, алчни и бездарни "бизнесмени"?
Сега някой друг да им плати за комфорта! Че то на този път през лятото и без това колите се движат с 30 км/ч.
10.
Пинко
27.11.2019 20:27:01
4
21
Ще сложим Николай Димитров за регулировчик, ако му дадат пробация от спец съда.
9.
*********
27.11.2019 20:14:00
3
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
8.
*********
27.11.2019 20:13:48
1
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
7.
бай Тодор
27.11.2019 19:40:11
6
14
50km/ч е добра скорост: безопасна , икономична,нискошумяща
6.
АЗ
27.11.2019 19:06:25
0
16
МАЛОУМНИЦИИИИИ
5.
по предложение
27.11.2019 19:00:29
2
16
на ФУФА ,ФАФА ,СУФА ,МУФА И КУРА до Съюза на собствениците след обстойно и международно допитване и консулт се предлага на съюза да си тури ЩОРИ НА ПРОЗОРЦИТЕ и нема да чува шума ,ако искат и тензух за въздуха да си турят ,туй нас не ни засяга ,дет се вика
4.
Рач
27.11.2019 18:39:57
4
29
И преди 30 години ,и сега пътят си е национален. Без подходяща алтернатива.Не си спомням Боко да е размахвал ножица на откриване на околовръствн на Сл.бряг. Така че,всички "инвестирали" в м. Инджикьойско блато,да си бяха направили труда да поставят ограда около пътя и да вдигнат повечко пасарелки. Щом ги е грижа за туристите. Какво искат,да ни задължат да пътуваме с ферибот до Варна ли? Само дето и ферибот няма.
п.п. то и аз искам да почивам на първа линия в Сл.бряг,но някой обезопасява ли ме от шума по алея първа???
3.
Предложението е адекватно
27.11.2019 18:29:31
5
31
Но, НО, защо господата хотелиерЕ не се включат и те в известицията. Ааа, няма да им останат парички за нови яхтички и курвета. Казано е - дай, за да ти дадат. Ми инвестирайте си бизнеса бе. Той на вас носи приходи, не на нас. Ма с държавна пита е по хубаво, нали? Ма тез от АПИ не са глупави(бе глупаци са си отвсякъде) и няма да писмат нищо без да сте им кихнали. Чи кихнете им бе. Те за една зяплатка ли са там?
2.
висок
27.11.2019 18:28:46
7
32
Балъците що стояха и купуваха жилища до главен път?
1.
от село
27.11.2019 18:10:26
1
40
30 км е много. по-добре 3 км/ч, или както е при Панамския канал, превозните средства да се влачат през проблемния участък с електро съоръжения.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
„Мис България” от соца до днес – възходи и скандали „Мис България” от соца до днес – възходи и скандали

Преди седмица със славната корона се окичи 23-годишната Радинела Чушева. Победата й предизвика бум от негативни реакции заради множеството й корекции

Мадам Мулти Дарина Павлова се сгоди за 35-годишен Мадам Мулти Дарина Павлова се сгоди за 35-годишен

Дарина се похвали, че е получила годежен пръстен от Джулио, осеян с десетки диаманти

Как Тихомир Янакиев се сблъска с най-тежката опозиция, която е готова да превърне мандата му в кошмар Как Тихомир Янакиев се сблъска с най-тежката опозиция, която е готова да превърне мандата му в кошмар

Рутинната сесия на Общинския съвет днес се превърна в истинско изпитание за новото мнозинство

Ариа удари в земята поп-фолк гилдията! Ето как младата надежда на „Пайнер” изригна с шоу на световно ниво Ариа удари в земята поп-фолк гилдията! Ето как младата надежда на „Пайнер” изригна с шоу на световно ниво

Ариа изпълни последното си парче "Класа", което се превърна в тотален хит

Защо разширението на околовръстния път на Пловдив няма да започне скоро Защо разширението на околовръстния път на Пловдив няма да започне скоро

Предстоят тежки процедури по проектирания, отчуждения и ОВОС, стана ясно от отговор на министър Петя Аврамова

Гери-Никол се разголи в снега Гери-Никол се разголи в снега

Феновете оцениха снимките и те за нула време събраха над 20 хиляди харесвания

Полудяла от ревност, Мариана Попова не позволи на Плачков да играе с Елена Петрова Полудяла от ревност, Мариана Попова не позволи на Плачков да играе с Елена Петрова

Премиерата на спектакъла е на 16 декември и специално за нея е подготвен нов плакат. На него не фигурира нито лицето, нито името на Веселин Плачков

Ето кой стана абсолвент на годината Ето кой стана абсолвент на годината

Д-р Иван Вълкадинов завърши с пълно отличие Варненския медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов"

Д-р Георги Кенов към опозицията от ДПС: Ценя всеки един от вас! Войната свърши, да загърбим различията Д-р Георги Кенов към опозицията от ДПС: Ценя всеки един от вас! Войната свърши, да загърбим различията

Местният парламент в Сунгурларе с двама заместници - вижте кои са те

Пускат писти на Банско още за 8 декември Пускат писти на Банско още за 8 декември

Новият кмет Иван Кадев заяви, че туристическият бранш ще продължи да бъде основен за общината

Руски милиардер прегазен от три коли в Англия, подозират убийство Руски милиардер прегазен от три коли в Англия, подозират убийство

Магнатът Димитрий Обретенски бил три дни в кома преди да почине

След скандала в Лондон: Доналд Тръмп бесен на Трюдо, изкара го двуличник заради подигравките След скандала в Лондон: Доналд Тръмп бесен на Трюдо, изкара го двуличник заради подигравките

Според международни организатори причината за подигравките към Доналд Тръмп са заради това, че Америка никога е нямала по-слаб президент

Деси, Деси, защо съсипа президента с черните си лачени обувки? Деси, Деси, защо съсипа президента с черните си лачени обувки?

И новата лична дизайнерка на президентшата не е в състояние да я спаси от вътрешната й липса на вкус

Задържаха родни непълнолетни джебчийки в Атина Задържаха родни непълнолетни джебчийки в Атина

Ромките измъквали портфейлите на туристи в града

Защо Германия е гнилото сърце на Европа Защо Германия е гнилото сърце на Европа

Крахът  на немската икономика е последван логично от политическа криза, а с нея може да дойде и краят на еврото

Световен скандал! Доналд Тръмп се разгневи на Макрон, Трюдо и Борис Джонсън и напусна срещата на НАТО Световен скандал! Доналд Тръмп се разгневи на Макрон, Трюдо и Борис Джонсън и напусна срещата на НАТО

Американският президент е реагирал остро на видео, в което тримата лидери си правят шеги на негов гръб 

Румънци насилвали сексуално децата си, за да забавляват американци Румънци насилвали сексуално децата си, за да забавляват американци

Родителите са разследвани за детска порнография, изнасилване

Доналд и Мелания не спят заедно Доналд и Мелания не спят заедно

Първата дама и Иванка Тръмп не се понасят, пише журналистката от Си Ен Ен Кейт Бенет

Продадоха картина на Гоген за 9,5 милиона евро Продадоха картина на Гоген за 9,5 милиона евро

Платното от 1897 г., рисувано с маслени бои, е част от цикъл от 9 картини, създадени на остров Таити

Европол спря над 30 000 пиратски сайта Европол спря над 30 000 пиратски сайта

В хода на акцията са арестувани трима души

Бойко Борисов Бойко Борисов Няма по-добър от Иван Гешев за главен прокурор. Другите кандидати ги мързи Виц на деня Виц на деня - Тате, ти молиш ли се, преди да отидеш за риба?
- Да, сине.
- Ама на Господ или на Нептун се молиш?
- На оная скумрия, майка ти, се моля!
Виц на деня Виц на деня Скъпи! - провиква се жената от спалнята. - Купила съм ти разкошен подарък за Коледа!
- Покажи ми го.
- Минутка! Сега го обличам!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Той и Кевин беше сам въщи на Коледа, ама си изкара супер! Не го забравяй!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори