×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

С новата лаборатория всички скъпи генетични изследвания, за които се ходи в чужбина, ще се правят в Бургас


С новата лаборатория всички скъпи генетични изследвания, за които се ходи в чужбина, ще се правят в Бургас
Димитър Николов е категоричен, че ако проектът за генетичната лаборатория се реализира, здравеопазването ще премине на друго ниво
27 Ноември 2019, Сряда, 19:15 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Бъдещето е в персионализираната медицина, можем да развием лаборатория по биотехнологии на световно ниво, категоричен е кметът Димитър Николов

 

Община Бургас ще кандидатства с проект за изграждането на  модерна генетична лаборатория, която качествено ще промени диагностиката и методите за лечение на десетки заболявания. Прогнозната стойност е 6,2 млн.лева и в основата е въвеждането на персионализирана медицина и геномика - програмиране и изследване на човешкия ген. Не сме далече от реализирането в действителност на голяма част от сюжета на научно-фантастичния филм "Гатака" от 1997 г., който разтърси световната публика и в който човекът може да бъде видян като  дизайнерски продукт, произведен или "препрограмиран" чрез генното инженерство.  Лабораторията ще превърне Бургас в регионален здравен център. Кметът Димитър Николов говори по темата минути, след като ОбС даде зелена светлина на амбициозния футуристично звучащ проект по негова инициатива.

Медицината на бъдещето идва в Бургас! Изграждат генетична лаборатория за 6 млн.лева

-Г-н Николов, каква ще е ползата на Бургас от реализирането на проекта за генетична лаборатория, тези дни се заговори за онзи стар научно-фантастичен филм "Гатака", така ли да си представяме бъдещето, реално ще го докосваме ли скоро, ще го доживеем ли?

-Огромна ще е ползата! И правилно е сравнението. Можем да подобрим значително чрез нея също така и работата по ин витро процедурите в Бургас – тема, в която инвестираме много сериозно през последните години. Всички скъпи генетични изследвания, които по принцип се правят в чужбина, вече ще могат да се правят тук, разбира се на много по-добра и достъпна цена. Ще дадем възможност в Бургас да се създаде школа по качествени биотехнологии и развитието на генетиката. По този начин ще подобрим, ще вдигнем значително нивото на здравеопазването в града.

-Кои райони от дъжавата ще обслужва този съвременен център в медицината?

- Целия Югоизточен район. След като лабораторията заработи, в следващия програмен период, който стартира буквално след една година, ще имаме възможност да получил допълнително финансиране за развитие на високите технологии и технологични центрове. Със съществуването на този център ще можем да кандидатстваме за друг вид финансиране, за да надграждаме. Въобще, Бургас ще бъде нов съвременен център на така наречената перспективна медицина. Това е персонализираната медицина. Знаете, че бъдещето на медицината – това е т.нар.персонално лекарство, което ще бъде съобразено спрямо всеки един пациент. Защоне в  Бургас да бъде такъв научен център? Защо не в Бургас да има такава качествена школа за развитието на биотехнологиите?! В страната нивото на тези технологии е много по-ниско. В Бургас ще бъде най-съвременното оборудване.

-Ще успее ли Бургас да се пребори за финансиране, реално?

-Надявам се. Сега стартираме правната рамка на този проект. В средата на януари 2020 г. ще кандидатстваме и в тримесечен срок ще разберем дали ще бъдем одобрени. След като бъде одобрени стартира изграждането на този проект. Срокът му е година и половина.

-Казахте, че ако трябваше Бургас да кандидатства преди година по този проект, нямаше да може. Какво имахте предвид?

-Преди година в Бургас нямаше работещ Медицински факултет, а това е едно от задължителните изисквания по проекта. Вчера, когато разговарях с доц.Цветан Велинов, декан на факултета, той изтъкна, че именно нашите студенти имат най-добрата научна клинична база, където да развиват своите знание.

-Г-н Николов, решението ви за промяна на ресорите на зам.-кметовете се прие противоречиво. Трябваше май да има зам.-кмет само с ресор "Здравеопазване"?

-Медицината е част от хуманитарните дейности, които са в структурата на Община Бургас. Аз си направих труда да проверя дали в другите сходни като нас градове има персонално лекари или медици, които да отговарят за здравеопазването - не намерих. Може би по наследство в Бургас до този момент зам.-кметовете са били и медици, но не е необходимо, не е номинално изискване това да се случва. Г-жа Йорданка Ананиева е достатъчно компетентна да ръководи и да администрира този процес. Тя е в екипа ми три мандата вече. Това, според мен, за е достатъчно и аз не виждам някакви трудности или спънки. Тя е човек, който има добър опит при организирането на проекти. Това, за което до момента говорим, е именно такъв проект. Управлението на проекти е сложен процес. Той не се учи в движение, човекът, който ръководи трябва да е изключително последователен и упорит.

Използани са въпроси и на други медии

 


В категории: Бургас


14
Коментара по темата
14.
Хахахаха!
02.12.2019 16:09:13
0
0
Кой ти ходи на генетични изследвания, бе бай Х*й !!! Пак ще изперете едни пари в нещо неизползваемо. Хората искат адекватно лечение, а не да ги е страх да не хвърлят топа докато обикалят по доктори!! Ей крадлива пасмина, не се наядохте!
13.
x
01.12.2019 09:21:21
0
0
ГЕБ открадна активите на УМБАЛ и унищожи здраеопазването в Бургас.Продаде единствената обществена поликлиника в Меден рудник.Стимолира обира на пациентите от часните болници.
12.
Мисля си, че:
30.11.2019 07:32:49
0
1
У нас в повечето лаборатории се правят фиктивни изследвания
11.
*********
29.11.2019 23:43:05
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
10.
Qhta
29.11.2019 16:16:25
0
1
Lodkata e v turciq ili garciq i e 15 metra ma ne znam poveche
9.
*********
29.11.2019 16:13:28
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
8.
епруветка
28.11.2019 11:20:46
1
4
Ин витрото в Бургас е толкова зле, че всички мами бягат в Стара Загора и Варна.
7.
вЕрно е, но не е баш тъй
28.11.2019 06:56:20
0
9
Не било Гатака, а било Батака...
6.
дрън дрън
27.11.2019 22:36:35
2
7
Проблема с инвитро процедурите касае сравнително малко бургазлии.
Защо не попитате кмета кога най- после ще оправят тротоарите в града - това е болния проблем от десетилетия на
няколко поколения бургазлии
5.
az
27.11.2019 21:55:09
1
11
В Бургас от дестилетия няма здравеопазване. За тях е бизнес и въпрос само за пари.
4.
Гатака
27.11.2019 21:30:31
0
15
Всичката Мара втасала, бургаското здравеопазване цъфти и вързва, че до дизайнерските бебета опряхме.
Влезте си вижте течащите тавани на поликлиниките и болниците... На Белодробната болница стените скоро ще паднат върху пациентите!
Не ви е срам!
3.
*********
27.11.2019 21:11:39
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
2.
Защо не?
27.11.2019 19:00:52
3
3
Ми защото не.
1.
и
27.11.2019 18:10:59
1
24
флагм кой ви снабдява с наркотици, за две тир кликвания в повече пишете мега малоумните заглавия и статйй.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Депутат от ПП се изложи, смята, че Ирландия не е част от ЕС Депутат от ПП се изложи, смята, че Ирландия не е част от ЕС Бившият пиар на Промяната Диана Дамянова явно е била права за него Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни
Динко щял да се сдобие с обвинение до часове, ОПГ-то му рекетирало шофьори на тирове Динко щял да се сдобие с обвинение до часове, ОПГ-то му рекетирало шофьори на тирове Все още няма официална информация от МВР Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Окааза се, че са фалшиви Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори