×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Лаборатория за прототипи на платки ще заработи в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“


Лаборатория за прототипи на платки ще заработи в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“
Изпълнителният директор на индустриалния и логистичен парк Стамен Стамов заяви, че е изключително впечатлен от възможностите, които проектът УНИТе създава
24 Ноември 2019, Неделя, 14:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Доц. д-р Станислав Симеонов представи основната цел на проекта 

"Лабораториите, които ще се създадат в рамките на проекта УНИТе в Университет "Проф. д-р Асен Златаров", ще бъдат много полезни на бизнеса. Те ще привлекат и много инвеститори", това каза днес Стамен Стамов - изп. директор на Индустриален и логистичен парк - Бургас по време на среща с екипа на проекта за върхови постижения. На срещата присъстваха ръководителят на научния екип доц. д-р Станислав Симеонов, проф. д-р Евдокия Сотирова, доц. д-р Нели Симеонова и Радовеста Стюърт.

Доц. д-р Станислав Симеонов представи основната цел на проекта - създаване на Център за върхови постижения в областта на информационните технологии и уточни, че това е един от двата най-големи проекта, които се изпълняват в страната по тази програма. В рамките му ще бъдат създадени и оборудвани 4 научни лаборатории.

Първата от тях за прототипиране на платки, ще се намира в сградата на Техническия колеж. Идеята е тя да се превърне в модерна производствена база за печатни платки в малки количества, като в нея се обучават кадри за Индустрия 4.0.

"Това ще бъде  в помощ на бизнеса, без да създаваме конкуренция на големите фирми, които работят в същата сфера", уточни доц. д-р Симеонов.   

Стамен Стамов отбеляза, че фирми като "Сименс", например, може би ще имат интерес да работят с университета в тази насока и обеща в кратки срокове да направи среща между ръководството на проекта и фирмата.

Към момента тече обществена поръчка за закупуването на мощни компютърни конфигурации, които ще бъдат обединени в клъстърна система. Заедно с още два университета, партньори по проекта - в Шумен и София, ще започне обединение на мощностите с цел обработка на големи масиви от данни, работа с невронни мрежи, симулация на интелигентни системи и модели. Това ще бъде и част от дейността на друга лаборатория по проекта, наречена "Реално време". Доц. д-р Симеонов описа някои от възможните тестове и симулации, които могат да се извършват в нея, като например как да се управляват безопасно самолети, които са на автопилот и се командват от компютри. Тази лаборатория ще работи за предотвратяване на самолетни катастрофи.

Изпълнителният директор на индустриалния и логистичен парк Стамен Стамов заяви, че е изключително впечатлен от възможностите, които проектът УНИТе създава за развитието на региона. Той предложи дейностите по проекта да станат част от презентацията на логистичния парк и да се представят на всички срещи с потенциални партньори и представители на местния бизнес.

"Имахме инвеститори, които, ако знаеха, че в Бургас се изграждат такива лаборатории, щяха да изберат нашия град за своите проекти", каза Стамов. Това е конкурентно предимство за целия регион и то трябва да се презентира, допълни той.  

***

Основната цел на проекта УНИТе е създаването на Център за върхови постижения в областта на информатиката и информационните и комуникационни технологии (ИКТ).

Партньори по проекта са Софийският университет "Св. Климент Охридски", който е водещ партньор, и ще работи заедно с Технически университет - София, Русенски университет "Ангел Кънчев", Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас и Шуменски университет "Епископ Константин Преславски".

Проектът е финансиран по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и чрез нея Европейският фонд за регионално развитие финансира одобрения бюджет от 29 781 882 лева. Той се реализира в периода 2018-2023 година.

Една от целите е да се създаде уникална изследователска инфраструктура, включително един нов научно-изследователски комплекс, и реконструкция на 4 съществуващи бази.

УНИТе е проект, ориентиран и към бизнеса. Научноизследователските дейности на партньорите ще са концентрирани върху по-ускореното въвеждане на нови технологии в сферите на производството и услугите.

По този начин ще се проправи път за интегриране на България в Единния дигитален пазар в Европа. От друга страна УНИТе ще насърчава привличането на работа на млади и талантливи изследователи, с което да се спре процесът на изтичане на кадри към други страни.

Разрешаването на ключови проблеми, свързани с изграждането на дигитално общество в България, е друга цел, към която работещите експерти по УНИТе ще се стремят. Развитието на ИКТ ще осигури по-качествено образование и създаването на специалисти в различни области. Това от своя страна е ключов фактор за създаването на развита и конкурентноспособна икономика.

 
В категории: Просвета , Бургас


Теа и Наум: Разделихме се
Теа и Наум: Разделихме се 13/08/2020, Четвъртък 14:40 0
Спипаха автор на 9 кражби
Спипаха автор на 9 кражби 13/08/2020, Четвъртък 13:00 0
Андреа проговори ексклузивно
Андреа проговори ексклузивно 13/08/2020, Четвъртък 12:40 2
Венецуела e с 4000% инфлация
Венецуела e с 4000% инфлация 13/08/2020, Четвъртък 11:59 2
Дете пострада в катастрофа
Дете пострада в катастрофа 13/08/2020, Четвъртък 11:20 0
11
Коментара по темата
11.
???
25.11.2019 10:31:10
1
1
Всичко това звучи много добре, но къде ще се работи след това?
10.
Тара
24.11.2019 20:46:04
6
5
Много хубав университет.Преподаването е на ниво.Базата трябва да се ремонтира .
9.
Виолета
24.11.2019 20:28:38
7
5
Има много нови открити специалности , преподавателите са много кадърни и ерудирани
8.
студент
24.11.2019 20:25:45
7
4
Аз съм много доволен от обучението си! Базата е на ниво, в стола храната е вкусна, общежитието също е на европейско ниво.
7.
Някой
24.11.2019 16:43:33
5
14
Напълно спрял университет. Управата е с тоталитарно мислене. Базата пред разруха. Студентите само от селата. Половината едва говорят български. Преподавателите са или дърти лели или гейове.
6.
????????????
24.11.2019 16:07:29
3
9
После къде ще правят платки в Бургас бе умници ? Или пък в България въобще ? По вероятно е да пасат патки и да напълнят търбусите на търтеите във ВХТИ
5.
откриха топлата вода
24.11.2019 15:50:04
0
6
Имаше един техникум по електроника преди 25-30 години в Граматиково. Та в този техникум имаше модерна лаборатория, в която учениците правеха печатни платки. Та каква е новината, че не разбрах?
4.
откриха топлата вода
24.11.2019 15:48:04
0
4
Имаше един техникум по електроника преди 25-30г в с. Граматиково. Та в този техникумимаше модерна лаборатория, в която учениците правеха печатни платки. Та каква е новоната, че не разбрах?
3.
дончо керимидчиев
24.11.2019 15:40:51
3
8
Дончо тоз прост доцент няма ли някой нов проект съвместно с Маруся Любчева ? А нещо за племеника му в САЩ ? Видите ли този бягайте далеко - досажда с всичко друго само не и с материала !
2.
!!!!!!!!!!!!!!!!!
24.11.2019 15:27:58
4
5
Прототипиране на палатки ! Страхотна професия. Само където онзи на снимката горе ще дебелее още повече от вашите пари. Ей сега на опашка ще се наредят хората, палаткаджии да стават. Прототипиране на шорти се очаква да откриете.
1.
ХААА ХА ХА
24.11.2019 15:24:01
5
10
В този Асен Златаров ( химията ) какво ли не ги лъгахте хората че ще станат. Само и само да им вземете паричките. Та медицински паралелки ли не открихте, та компютри ли, само космонавти където не ги правите. И накрая всички се редят за касиери в Мак Доналдс, Била, или дюнерджии. Голяма част от тези деца бягат навън като общи работници, в строителството или по чуждите поля да берат селскостопанската им продукция. В Асен Златаров само пълните гушите на некадърните преподаватели които не си правят труда да преподават дори. Създавате им работа а те дори не ходят да работят. Ако отидат нищо не им обясняват на децата. Правете им реклама, залъгвайте ги още и се чудете защо няма специалисти.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Може ли партията на Цветан Цветанов да влезе във властта и защо успехът й е свързан с изборите в Щатите* Може ли партията на Цветан Цветанов да влезе във властта и защо успехът й е свързан с изборите в Щатите*

Неговата партия ще бъдат аватар на американските неокони или либералните глобалисти

 

Спипаха автор на 9 кражби Спипаха автор на 9 кражби

В сряда е привлечен като обвиняем

Община Поморие придоби сградата на Стария съд, превръща я в културен център Община Поморие придоби сградата на Стария съд, превръща я в културен център

Имотът се намира в центъра на града и е с площ от 431 кв.м.

Фестивал на младежта организираха в Бургас Фестивал на младежта организираха в Бургас

Следвай ритъма с Младежки Глас – zumba фест, jumping fit, cross Fit, фитнес тренировка, ръгби и бразилско джиу джицу

Божинката на по бира с участник в Капките Божинката на по бира с участник в Капките

Футболистът цъфна на една маса с певеца Георги Симеонов

Почина легендарният вратар Бисер Михайлов Почина легендарният вратар Бисер Михайлов

Той е началото на славно поколение вратари на "Левски"

Провал на извънредно заседание на парламента, депутати крещят „Оставка“ Провал на извънредно заседание на парламента, депутати крещят „Оставка“

Само 78 депутати се регистрираха в пленарната зала

Полиция щурмува пристройка на сграда в центъра на Бургас, натръшка трима Полиция щурмува пристройка на сграда в центъра на Бургас, натръшка трима

Намерена е угарка от марихуана, както и 55 грама бяло вещество

Цветанов подкрепи протестиращите, но не очаква Борисов да подаде оставка Цветанов подкрепи протестиращите, но не очаква Борисов да подаде оставка

Противопоставянето между институциите и личностите ще е с тежки последствия за България, призна бившият заместник-председател на ГЕРБ

Депутат: Парите, които Борисов раздава от джипа, няма да спрат протестите, оставката му ще спаси държавата Депутат: Парите, които Борисов раздава от джипа, няма да спрат протестите, оставката му ще спаси държавата

Дали ще подаде оставка е негово решение, каза пък Александър Ненков от ГЕРБ

6% от населението на Англия с коронавирус 6% от населението на Англия с коронавирус

В проучването са участвали над 100 000 доброволци, които са тествани за антитела

Венецуела e с 4000% инфлация Венецуела e с 4000% инфлация

В края на април правителството увеличи минималната заплата със 78%

Полицаи стрелят с бойни куршуми на протест, арестуван демонстрант почина в болница в Минск Полицаи стрелят с бойни куршуми на протест, арестуван демонстрант почина в болница в Минск

Продължават бунтовете след президентските избори в Беларус

Турция предлага диалог на Гърция Турция предлага диалог на Гърция

Външните министри на страните членки на ЕС ще обсъдят ситуацията

Руската ваксина на пазара до 2 седмици Руската ваксина на пазара до 2 седмици

Производството на ваксината "Спутник V" ще бъде ориентирано на първо място към вътрешния пазар

Нестихващо напрежение в Беларус: Трета нощ на протести и барикади Нестихващо напрежение в Беларус: Трета нощ на протести и барикади

В столицата Минск демонстрантите издигнаха барикад

Чихуахуа спаси стопанина си Чихуахуа спаси стопанина си

Четириногото е повикало помощ, след като стопанина му получил инсулт

Война на Луната? Извънземни я обстрелват с ракети? Война на Луната? Извънземни я обстрелват с ракети?

В YouTube канала Bruce Sees all пуснаха видеоклип с НЛО и с удари по естествения спътник на Земята

Откриха коронавирус по опаковки на замразени храни в Китай Откриха коронавирус по опаковки на замразени храни в Китай

Властите са запечатали стоките, а всеки, който е боравил с тях, е под карантина

Хавана пак под карантина Хавана пак под карантина Връщането на карантинните мерки в кубинската столица, смекчени в началото на юли, е необходимо след рязкото увеличаване на заразените, посочи губернаторът на Хавана Рейналдо Гарсия Сапата
Бойко Борисов Бойко Борисов Да обучим децата, че след това да ходят на протест Виц на деня Виц на деня Веднъж един хипнотизатор се опита да ме хипнотизира, но нищо не се получи. И сега всеки път злорадо му припомням това, когато ходя всяка събота при него да му мия колата Виц на деня Виц на деня - Ужасно се притеснявам за мъжа си.
- Защо така?
- Сутринта отиде към любовницата, а по обяд тя се обади и ми вдигна скандал, защо още го няма.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук "Пеперуди в стомаха" - онова чувство, когато си пипнеш джоба и ти няма портфейлa.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори