×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Борисов отлетя за САЩ. Какво го чака в Овалния кабинет? Изненадите и капаните...


24 Ноември 2019, Неделя, 14:21 ч.
Автор: Флагман.бг

Край камината гостите на Тръмп често играят второстепенна роля

Министър-председателят Бойко Борисов отлетя тази сутрин за Вашингтон. Той ще бъде на двудневно официално посещение по покана на президента на САЩ Доналд Тръмп, като "знак за силните и трайни отношения, които съществуват между нашите два народа", Епицентър.

Борисов и водената от него делегация ще кацнат във Вашингтон днес в 14.40 часа местно време на военно-въздушната база "Андрюз".
В понеделник в 14.00 часа започва срещата "на четири очи" на министър-председателя на България с президента на САЩ, която ще бъде последвана от  разширена среща на двете делегации.

От българска страна участват вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов. 

ЦЕЛТА НА ВИЗИТАТА

Според бившия външен министър Соломон Паси "визитата на Борисов в САЩ е знак на благодарност за покупката на ф-16".

Според американската посланичка г-жа Херо Мустафа обаче, "срещата Тръмп-Борисов не е възнаграждение за покупката на F-16", а "възможност лидерите ни и страните ни да се опознаят, и да преминат на следващото ниво във взаимоотношенията ни".

Безспорно ключовата дума на визитата ще бъде "СИГУРНОСТ" - военна, енергийна, черноморска.

Към това трябва да добавим трите „С“, на които в Белия дом особено държат: свързаност, сътрудничество и справяне с корупция, и които г-жа Мустафа повтаря от мига, в който стъпи на българска земя.

ТЕМИТЕ

Източници от Белия дом вече дадоха да се разбере, че двамата държавници ще си говорят за: 

засилване на общите за двете страни интереси в областта на сигурността;

увеличаване на средствата за отбрана и участието на Бълтария  в различни мисии;

- гарантиране на стабилността на Черноморския регион и ролята на България като "фронтова държава";

- улесняване на енергийната диверсификация и пътя за идването на американския втечнен газ на Балканите;

- противодействието на зловредните  (руски влияния), застрашаващи суверенитета на България;

- противодействие на високото ниво на корупция у нас като пречка за икономическия и демократическия растеж;

- прилагането на върховенството на закона и мерки за правоприлагането;

развитие на двустранната търговия и инвестиции;

- присъединяването на България към ОИСР.

Противопоставянето на Запада с Русия и плановете за милитаризация на Черно море поставят България като страна от Балканско–Черноморския регион в сложна ситуация и това ще сложи своя отпечатък върху темите в Белия дом.

Всичко това показва, че  разговорите съвсем няма да са леки и че премиерът Борисов трябва да демонстрира завидни умения като политик, дипломат и стратег, за да защити националното достойнство и националните интереси. 
 

И ПАК ЗА ВИЗИТЕ, И ПАК...

Безспорно ще бъде поставен и въпросът за отпадането на визите за български граждани. Но е малко вероятно Борисов да постигне благоприятно развитие по тази тема. Макар България да отговаря на другите изисквания, остава огромният брой откази за визи - 11%, по думите на министър Захариева, което продължава е най-високата стойност в целия ЕС. А за да бъдат изпълнени критериите на безвизовата програма на САЩ, този дял не бива да надхвърля 3%.

Освен това можем да предположим, че именно високото равнище на корупция в публичния сектор у нас няма да допринесе за решаването на този многогодишен проблем между двете страни.
 

БОРИСОВ-ОБАМА-ТРЪМП

Това е ВТОРОТО посещение на премиера Борисов в Белия дом. През 2012 година той бе приет в Овалния кабинет от президента Обама в самото начало на втория му мандат. Борисов беше първият европейски лидер, който се срещна с Обама след преизбирането му. През 2019-а Борисов е последният европейски лидер, с когото Тръмп сяда край камината. Но пък е първият, който го посещава след като Тръмп официално обяви, че ще се кандидатира за втори маандат. През 2012-а Обама прие Борисов в 15 часа след обяд, а срещата продължи с половин час повече от определените 45 минути, въпреки натоварената програма на президента.

Сега срещата е по-същото време -14.30 и със същото предварително фиксирано време.
През 2012-а Брисов водеше със себе си вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министъра на външните работи Николай Младенов и министъра на отбраната Аню Ангелов.
През 2019-а в делегацията са включени вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Преди седем години президентът Обама очакваше от премиера Борисов да го информира за развитието на разследването на самоубийствения атентат на 18 юли на летището край Бургас, както и за реформите в съдебната система.
След срещата Обама ни похвали по всички параграфи, и макар че нямаше напредък нито по разследването на атентата, нито по съдебната реформа, нарече Борисов “много ефективен лидер на световната сцена”. Президентът обяви пред американските медии, че българският премиер има черен колан по карате и предупреди, че "трябва да бъдем внимателни с него".

Днес Тръмп вероятно очаква да чуе от Борисов, че ще бъдем все по-енергични в действията си срещу руската заплаха, откъдето и да идва тя, че лоялността ни към НАТО ще има своите фактически измерения, а диверсификацията в газовите доставки ще означава все по-мощното присъствия на енергийниа пазар на американския втечнен газ. Или както заяви член на правителството, в тези отношения вече всичко е пари и отдавна не става дума за идеология.

Разговорът между Тръмп и Борисов е в навечерието на срещата на върха на НАТО на 3-4 декември 2019 г в Лондон, което предполага, че американският президент ще засегне част от основните теми, по които ще се търси единство на страните–членки. А за НАТО нашият регион има стратегическо значение.

ПОДАРЪКЪТ НА БОРИСОВ И ИГРАЧКИТЕ НА ТРЪМП

Преди седем години пoдaръцитe, кoитo cи рaзмeниха Бoриcoв и Oбaмa, бяха символи от национално значение  - oт бългaрcкa cтрaнa кoпиe нa мacкaтa нa Тeрec, oт aмeрикaнcкa - cтъклeнa cтaтуeткa нa oрeл.

Днес Борисов носи на Тръмп уникална ловна пушка, изработена в Габрово. Дали стопанинът на Белия дом, първият президент-милиардер в историята на САЩ, чието лично състояние се равнява на 3,1 млрд. долара, ще се впечатли от габровските майстори, предстои а да видим.

"Играчките" на Тръмп обаче са от супер висока класа: самолет Boeing 727, който е купил от съоснователя на Microsoft Пол Алън за 100 млн. долара, "Чесна" за 15,3 млн. долара,  три хеликоптера Sikorsky S-76, а автомобилният му парк включва:  Rolls-Royce Silver Cloud, Rolls-Royce Phantom, Ferrari, Mercedes-Benz 3600 и Maybach. Преди време Тръмп подари на съпругата си Мелания SLR McLaren за 455 000 долара. Семейната яхта "Trump Princes." е на стойност 30 млн. долара. Да не говорим за къщите и именията му, между които най-впечатлавящият е известния му мезонет в неговия собствен небостъргач Trump Tower в Ню Йорк за 57 млн. долара, където според някои репортажи дори чашите са от чисто злато.

Най-яркият играч на съвременната световна шахматна дъска ще се появи пред българския премиер в костюм от луксозната италианска марка Brioni, на стойност между  5000 и 7000 долара.

Това са любопитни подробности, но при такава среща всеки детайл, всеки жест се следи под лупа от анализаторите, защото носи някакъв символ.

КАПАНИТЕ

Познавачите на американския прокотол казват, че когато американският президент Доналд Тръмп кани международни лидери в Белия домгостите му често играят само второстепенна роля.

Всичко, което е необходимо, е фраза от посетителя или допълнителен въпрос от страна на журналист, след което Тръмп започва дългия си монолог. Осем минути, девет минути, десет минути - времето вече няма значение. В такива моменти Тръмп не се държи като президент в корсета на протокола, а по-скоро като политик в предизборна кампания - на митинг.

През октомври т.г. италианският президент Серджо Матарела беше гостът, който мълчаливо стоеше до Тръмп, докато той се отприщи да говори за отговорността на Европа, за кюрдите в Северна Сирия и за демократите в САЩ.

Накъде ще тръгне мисълта на Тръмп в присъствието на Борисов - никой не знае.

Американският президент напоследък фокусира вниманието си върху търговския спор с ЕС, а обвиненията му срещу Европа съвсем не заемат второстепенно място. Въпреки че в момента фокусът на обществеността е върху търговските преговори с Китай, Тръмп непрекъснатоо подчертава негативното си отношение към Европа, защото "просто не можем да загубим тази война с митата". 

Нещо повече. Борисов може да стане слушател и по темата: ЕС не участва достатъчно в общата отбрана и всеки трябва да си плаща, ако иска сигурност.

Борисов ще бъде първият европейски политик, който вероятно ще чуе лично от Тръмп, че ще се кандидатира за втори мандат и това предполага, че срещата може да бъде използвана и с предизборни цели.

Да не забравяме и общата атмосфера, в която се провежда диалогът Борисов-Тръмп.

В момента американският президент е под огромен натиск. Опитът да бъде подложен на процедура по импийчмънт през тази година фокусира мащабни интереси, а неговата собствена партия беше ужасена от решението му да изтегли войските от Северна Сирия. Този ход позволи турско нахлуване срещу кюрдите, което пък даде шанс на стотици, държани от тях в плен бойци на Ислямска държава да избягат.

Руско влияние, украински президент, десетки нелицеприятни свидетелски показания - всичко това разклаща устоите на най-могъщия световен лидер. Огромни са усилията на демократите да привлекат на своя страна и републиканци и да убедят американския народ, че целта на разследването за импийчмънт не е просто да се определи бъдещето на Тръмп, а да се покаже на американците какво трябва да очакват от своя президент.

В тази вряща от противоречия среда трябва да се вмести и България със своя премиер. А това прави уравнението с много неизвестни и още по-неизвестни решения.


В категории: Политика


13
Коментара
13
Коментара по темата
13.
ХХ
27.11.2019 08:16:40
0
0
Мистър ХХ иска да лапа на Цеци.
12.
Хх
26.11.2019 22:57:35
1
1
Шизи, подозирах, че си цветанов евроатлснтика, но не очаквах така да се издадеш...
11.
XX
26.11.2019 00:58:37
0
5
Едно време бях добре.Първо бях в милицията, сетне в ДС, но докато се издигна бая близах мъдете на началниците.Сега вече съм дърт бастунджия, демокрацията ми позволява денонощно да пиша побъркани и кукуриговски мнения.
10.
ХХ
25.11.2019 09:34:42
3
3
@9
прави бе шизи, никой не те спира! И с тодор живков ако искате правете - демокрация е!
9.
ХХ
24.11.2019 20:07:51
3
3
Искам да направим тройка с Дръмбо и Борко.
8.
*********
24.11.2019 20:06:22
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
7.
XX
24.11.2019 19:55:29
0
6
2012та го повикаха (вижте антуража евроатлснтически олигофрени), да помага на терористите да свалят асад. В резултат еврейската подлога, племенник на политбюро превратаджията младенов, покани главатарите им в правец, а земеделската ни пача предложи турците да ни пазят небето.
2019та, освен магнитски, подозирам, че боко ще обещае каквото лукановият изрод паси иска - новите ни самолети да носят американски ядрени ракети. ... подобно на евроатлантическите кочини холандия и белгия.
6.
дядо
24.11.2019 18:29:51
1
3
Чака го същото,каквото получи Моника Люински!
5.
baihui do 4
24.11.2019 16:39:01
0
4
Ей, чичо, тоз' шебек може ли изобщо да каже нещо ?!
4.
Дернев
24.11.2019 16:25:37
2
2
САЩ имст много сериозен интерес, дори и за "закупуване на стратегическото пристанище Александруполис от гърците". Това ще е основното ударение на разгоеорите, защото без БГ стратегическото пристанище няма да е такова. От тука ще минава втечнения газ и оръжието към Ново село и нататъка. Хубавото е, особено за община Сунгурларе, че това ще докара ЖП линия до базата. Иначе, без корупцивта и законността, ББ трябва да говори като европеец, не като балканец за да има някаква балансираност в интересите. Въпросът е дали може да го направи.
3.
baihui
24.11.2019 15:45:30
1
5
Б.Б. е безродник и пе*дал!
2.
_
24.11.2019 15:09:52
2
6
Какво го чака?Не знаем ли?Ами от оная мижитурка шушумингеста иван костов....нашите редовно ходят да целуват американските задници назначени(не избрани,не от Путин,не от гласуването) за президенти.
1.
хахо
24.11.2019 15:09:42
2
8
Чака го смяна на подковите...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бизнесмени плашат с протест, отварят фитнес залите въпреки мерките? Бизнесмени плашат с протест, отварят фитнес залите въпреки мерките?

Държат ни затворени, а пред магазините се вият опашки. Да не би там хората да не се разболяват, попита Ива Арапкюлева

Общински съветник отслабна с 19 кг – написа рецептата Общински съветник отслабна с 19 кг – написа рецептата

Велоергометър, ходене в парка, малко леки гири и много здрава диета вършели чудесна работа

Валери Симеонов: Няма смисъл да връщаме гимназистите в училище, а да не отворим ресторантите Валери Симеонов: Няма смисъл да връщаме гимназистите в училище, а да не отворим ресторантите

Рискът за предаване на заразата в кафене е по-малък отколкото в класната стая, коментира лидерът на НФСБ

Започва делото за катастрофата, при която загина Милен Цветков Започва делото за катастрофата, при която загина Милен Цветков

Прокуратурата и защитата ще представят своите мотиви

482 са новите заразени с COVID-19, 37 починали 482 са новите заразени с COVID-19, 37 починали

48 с коронавирус в Пловдив, 15 – в Бургас

Близките на застреляния с калашник Петър Валериев искат 900 хил. лв. кръвнина Близките на застреляния с калашник Петър Валериев искат 900 хил. лв. кръвнина

Финансови драми стоят в основата на убийството на Валериев, малолетното му дете остана полусирак

Нов закон брани потребителя от злоупотребите с „безкрайни ремонти” на стоки под гаранция Нов закон брани потребителя от злоупотребите с „безкрайни ремонти” на стоки под гаранция

Икономическата комисия в парламента одобри проекта на Министерски съвет, както и предложението за одит на дружеството "Монтажи"

СДВР търси собственика на пари, изгубени в метрото СДВР търси собственика на пари, изгубени в метрото

На 8 януари на метростанция „Константин Величков“ служител на сектор „Метрополитен“-СДВР е намерил парична сума в пешеходния подлез

Нужен ли е още един подземен паркинг в центъра на Бургас Нужен ли е още един подземен паркинг в центъра на Бургас

На 3-4 минути пеша от хотел „България, където има инвестиционно намерение за строеж на такъв, има две готови съоръжения с общ капацитет от около 500 места

Видео показва мащаба на наводнението в село Димчево, кметът Николов поиска спешни мерки Видео показва мащаба на наводнението в село Димчево, кметът Николов поиска спешни мерки

Община Бургас е подготвила проект за създаване на водопреносна мрежа

Проф. Асен Асенов: Байдън каза на света, че е време да сме единни Проф. Асен Асенов: Байдън каза на света, че е време да сме единни

Президентът обяви, че Америка се завръща в световната дипломация и това е най-важното в речта му, коментира преподавателят в университета във Вашингтон 

Българин загинал при взрива в Мадрид Българин загинал при взрива в Мадрид

Трима са починали и един в неизвестност след екпслозията

Джо Байдън отмени развода със СЗО, спря и строежа на стената по границата с Мексико Джо Байдън отмени развода със СЗО, спря и строежа на стената по границата с Мексико

Новият американски президент подписа 15 указа

Байдън присъства на служба в католическа катедрала в ъв Вашингтон Байдън присъства на служба в католическа катедрала в ъв Вашингтон

Заедно с него беше и Камала Харис, следващият вицепрезидент на САЩ

Какви хора помилва Тръмп в последния си ден като президент на САЩ Какви хора помилва Тръмп в последния си ден като президент на САЩ

Много от тях са невинни хора, съдени по политически причини от съдии-демократи

Доналд Тръмп и Мелания напуснаха Белия Дом Доналд Тръмп и Мелания напуснаха Белия Дом

Президентът Тръмп пристигна в Обединената база Андрюс за последната си церемония за сбогуване

ЕК одобрява 79 млн. евро в подкрепа на микропредприятията, малките и средните предприятия в България ЕК одобрява 79 млн. евро в подкрепа на микропредприятията, малките и средните предприятия в България

Помощта ще бъде достъпна за предприятия, осъществяващи дейност в определени сектори

Байдън поема властта, почете жертвите на COVID-19 Байдън поема властта, почете жертвите на COVID-19

Той ще обяви за приоритет борбата с пандемията веднага щом поеме президентския пост

Над 25 000 войници ще пазят встъпването в длъжност Байдън утре, очакват ли се размирици Над 25 000 войници ще пазят встъпването в длъжност Байдън утре, очакват ли се размирици

Действащият до обед на 20 януари 2021 г. президент Доналд Тръмп се очаква да помилва 100 човека, сред тях може и да е Джулиан Асанж

Историческо: Джо Байдън назначи трансджендър за зам.-министър Историческо: Джо Байдън назначи трансджендър за зам.-министър

Рейчъл Левин е транссексуален експерт по педиатрия и психиатрия

Първан СИМЕОНОВ, социолог Първан СИМЕОНОВ, социолог Парламентарните избори все повече се разглеждат като нулев тур на президентските Виц на деня Виц на деня - Скъпа, защо панталоните ми са изгладени само до коленете?
- А аз колко пъти ти казвах да удължиш кабела на ютията!
Виц на деня Виц на деня Пък моят ми вика:
- Толкова си слабичка, иди си хапни тортичка...
- Кой твой, ма?
- Моят вътрешен глас, как кой?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Баба ми казваше едно време - случаен може да бъде само бракът, любовника трябва да се избира внимателно.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори