×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Скандално! Ще се размине ли „Черната вдовица“ от Бургас без затвор


Скандално! Ще се размине ли „Черната вдовица“ от Бургас без затвор
Веселина Гинева, която точи пенсията на починалия си бивш съпруг, изнесе крайно интересен монолог в съда днес - един от последните път, в които ще стъпи в Съдебната палата
20 Ноември 2019, Сряда, 14:40 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Съдебната сага с Веселина Гинева е на път да приключи, но е възможно да има изненади

Наречената от мнозина в Бургас „Черна вдовица“ Веселина Гинева може да се озове в затвора за 18 години след проточено дело, което вече е към своя край, но в контраст на това защитата й поиска тя да дори да не стъпва зад решетките. Тя получи прозвището си след като преди 3 години тялото на бившият й съпруг Димитър Миразчиев бе намерено захвърлено в Морската градина на Бургас и се оказа, че е престояло в пласмасов контейнер близо 2 години след смъртта, а разследването показа, че през това време Гинева е прибирала пенсията на покойника.

В Бургаският окръжен съд днес се проведе финалната фаза от делото срещу детската учителка, за която в хода на досъдебното производство се откриха доказателства и свидетелски показания, че е заключила болния си мъж в детската стая на жилището си в бл. 2 на жк „Лазур“, давала му е минимална грана и вода „колкото да не умре“ и го е лишила от важни за него лекарства, които третират симптоми на болест, причинена от алкохолизъм.

Делото днес протече изключително интересно и въпреки че нямаше нови доказателства, процесът протече изключително динамично. Самото припомняне на фактическата обстановка около случая докара част от присъстващите до сълзи, а Веселина Гинева сякаш не можеше да повярва в какво е обвинена. 

Гинева получи възможността да се защити сама, след пледоариите на прокуратурата и защитата. Тя изпадна в полу-истерия докато проведе своеобразен монолог, с който опита да докаже, че е невинна. 

„Цял живот съм възпитавала, закриляла и образовала малки деца от 1 до 4 клас. Ако аз бях звярът, който медиите ме изкарват, че съм, това щеше да си проличи в работата ми с учениците и техните родители. Свидетелите по делото са повлияни от написаното за мен в медиите, особено във Флагман и искам да ви кажа, че няма човек, който да не лъже – това е написано дори в Библията. Т.нар. мои „приятелки“, които свидетелстват срещу мен, ме съветваха и подстрекаваха да оставя Димитър да умре, да му давам малко храна – но аз никога не ги послушах. Лесно е държавата да обвинява, но никой не знае през какво съм минала аз и какво наистина се е случило. България се е превърнала в голям концентрационен лагер, всички се дебнем един друг да си причиним немислимо страдание“, заяви в емоционалния си монолог Веселина Гинева, визрайки това, че е предадена от приятелките й, които са дали показания против нея.

Тя отрече да е причинила смъртта на бившия си съпруг заради бездействие и категорично заяви, че не го е държала заключен. Жената изтъкна факта, че е невъзможно за нея да заключи 100-килограмов мъж, който преди това й е посягал, без той да се съпротивлява и дори да избяга. За писмата, които Димитър е пускал до съседа си, тя коментира, че е възможно да са писани под въздействието на алкохол, даден именно от същия съсед. „Димитър ме е удрял с тиган, дори не отидох на лекар след това, за да го предпазя. Посягал е на дъщеря ни. Но въпреки всичко аз не съм способна да му причиня това, за което ме обвиняват всички – то не е в моята природа. Аз съм готова да дам живота си дори и за най-големия алкохолик. Не мога да си обясня защо пиеше – може би беше прекалено интелигентен и разбра, че животът в тази държава е абсурден и реши бавно но сигурно да се самоубива с пиенето“, пророни през сълзи Веселина Гинева. 

Тя поиска от съда тежките обвинения – предумишленото убийство, за което я грозят 18 години затвор; и незаконното задържане под стража, за което може да влезе за 10 години зад решетките – да отпаднат.

Гинева не отрече обаче, че е взимала пенсията на бившия си съпруг в продължение на повече от 2 години, нито даде обяснения защо го е правила.

В пледоарията на прокуратурата в лицето на прокурор Ангел Георгиев, се съдържаше цялата доказателствена фактология по случая. Държавното обвинение на практика разказа историята на жертвата – как работил в Нефтозавода и се пенсионирал, как с годините прибегнал към чашката и се превърнал в алкохолик, как посягал на съпругата си и как проблемите му с пиенето прерастнали във физически и заболял. През 2005 г. Гинева и Миразчиев се развели. Няколко години по-късно обаче той изпаднал в тежко състояние и не бил способен да събира дори сам пенсията си. За него се грижел негов приятел, а вполседствие тази функция иззела бившата му съпруга. Тя обаче го затворила в детската стая и на практика чакала да умре.

Със свидетелски показания, изнесени от прокуратурата, се твърди, че Гинева била гледала по телевизията репортаж от Гърция, в който живи хора се възползвали от пенсията на мъртъвци. Тя се обсебила от тази идея и пред приятелки твърдяла, че дава на бившия си съпруг по филийка хляб на ден. Той на свой ред викал за помощ, защото бил заключен и гладен и дори написал няколко писма, които спуснал на съседите си от долния етаж.

Тези писма стават причина за проверка в дома на Гинева през 2014 г., където в апартамента в жк „Лазур“ е намерен Миразчиев.

„Той тежеше не повече от 40 килограма“, „Едва ли тежеше повече от 25 кг – жив мъртвец“, „Не е имал повече от 50 килограма“.

Това са свидетелските показания на трима от разпитаните тогава свидетели-съседи, които описват иначе над 100-килограмовия мъж.

Няколко месеца по-късно, на 1 август същата година, Миразчиев умира в леглото си. Още същия ден бившата му съпруга натоварила безжизненото му тяло в контейнер и се опитала да го хвърли от Моста. Когато не успяла, захвърлила тялото му в Морската градина и когато се уверила, че по новините той не е издирван, спокойно започнала да „оползотворява“ пенсията му в продължение на над 2 години. Общият размер на щетата към НОИ е 21 140 лв.

Предвид всичко това, прокурор Ангелов поиска Гинева да влезе зад решетките за 18 години.

Защитата в лицето на адвокат Веселина Василева съвсем не бе съгласна.

Тя посочи, че спрямо законодателството в България Гинева не е била задлъжена по никакъв начин да се грижи за бившия си съпруг. В последните години Димитър Миразчиев говорел само за миналото, за хора, които вече отдавна не били сред живите, бил на практика с деменция и за това свидетелствала собствената му дъщеря. „Безспорно е доказано и че Димитър е имал мобилен телефон докато бил в дома на моята подзащитна. Защо тогава нито един път не се е обадил на тел. 112, за да съобщи за това, че е заключен в стаята против волята му? Всъщност напротив – той се е върнал доброволно при нея след като през 2014 г. бил хоспитализиран след нахлуването на полиция в дома й, защото е смятал, че тя се грижи добре за него“, обясни адвокат Василева.

Предвид това тя посочи, че обвиненията за убийство и за задържане против волята трябва да отпаднат и Гинева да бъде съдена единствено за измама против НОИ. Наказанието обаче трябва да вземе предвид смекчаващите вината обстоятелства, а именно: сумата от 21 140 лв. е върната още в хода на досъдебното производство (от дъщеря й); Гинева има чисто съдебно минало; липса на мотив за престъплението; и тя е признала вината си по това обвинение. Василева поиска наказание от 1 година ефективно, което обаче може да се окаже ненужно, тъй като Гинева е лежала в ареста повече от това време по време на досъдебното производство.

Контрастът по делото е повече от очевиден – прокуратурата иска максималното наказание в размер на 18 години, а защитата твърди, че дори не е нужно ефективно такова.

Всичко по заплетеното дело сега е в ръцете на окръжния съдия  Яни Гайдурлиев. И въпреки, че сагата е на път да приключи, сякаш изненади са възможни, тъй като случаят е изключително заплетен и сложен.

Решението ще бъде взето утре в 11:30 ч. Очаквайте подробности!
 


В категории: Темида


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
kolegi na Merazchiev
24.11.2019 12:48:51
0
0
Merazchiev imache mobilen telefon, no toy ne otgovareshe na obazdaniata ni, zashtoto mu e bil otnet ot "chernata vdoviza".Mnogo hora go tarsihme v apartamenta, no Veselina ne otvariashe na nikoy, dori na poliziata. Naivno e tvardenieto na zastitata ,che toy e imal telefon, no ne go e polzval da se obadi v poliziata zashtoto pri Veselina mu bolo dobre. Ako e imal telefon, zashto mu e bilo nujno da hvarlia belejki za pomosht ot prozoreza i tova e bilo dokato brata na Veselina ne e zakoval prozorzite.S tova toy e bil osaden na bavna i machitelna smart. V tasi gnusna istoria Veselina ne e bila sama.Sauchastniza i nay-goliama vinovniza za smarta na Merazchiev e dashteriata Vania Merazchieva, koiato e podlagala bashta si i go predala v lapite na maika si .Merazchiev nikoga ne bi se saglasil Veselina da go gleda, ako ne e bila dashteriata Vania, koiato toy mnogo obichashe. Toy izdarjashe semeistvoto si i nai-veche Vania dokato sledvashe v Sofia.Maika i beche uvolniavana za krajbi i izmami, beshe
izliazla statia v "Chernomorski front" za podvizite i.Vania sashto triabvashe da bade podvedena pod otgovornost i sadena kato sauchastnik.Tia e znaela kakvo pravi maika i s basta i to dokato e bil jiv , a posle kogato e izcheznal t.e.umrial , ne e potarsila i ne se e obiavila v poliziata
toi da bade tarsen.Na vsichkoto otgore Vania ocherni bachta si v sada,kup laji izkaza po negov adres,nakara bivshia si priatel da lajesvidetelstva, ne se posrami da nareche maika si "svetiza".Tia e bezdushna i jestoka kato maika si.Bog da gi sadi za tova ,koeto prichiniha na Dimitar Merazchiev.
2.
rodnina
21.11.2019 11:36:29
0
0
Viarvam ,che sadia Gaidurliev ste dade spravedliva prisada na Veselina Gineva, zashtoto prestapnizi kato neia niamat miasto v nasheto obshtestvo.Burgas e nai-dobroto miasto za jiveene v Balgaria.Nima shte pozvolim na prestapnizite da se razhojdat na svoboda v nashia krasiv grad i da petniat imeto mu.
1.
priatel
21.11.2019 11:13:05
0
0
Sled 2 -rata svetovna voina nazistite sa bili osadeni na smart za sastoto jestoko prestaplenie, koeto e izvarshila "chernata vdoviza." Merazchiev e umrial ot glad i dehidrazia v strashni maki. A koi znae,moze Veselina da go e udushila ili zaklala,za da ne chuvat sasedite stonovete mu i da povichat otnovo polizia. Advokatkata i Daniela mnogo se starae .Naviarno dobre sa i platili .Ami nali prodadoha bashtinata kasta na Mirazchiev .No ako vse oshte ima pravosadie v Balgaria chernata vdoviza triabva da poluchi nai-tejkoto nakazanie, zad reshetkite za mnogo dalgo vreme. A kolkoto do ostanalite sauchastnizi v prestaplenieto: dasteriata Vania,babata i brata na ubiizata Dimitar , koito e zakoval prozorzite ,za da ne moje Mirazchiev da vika za pomosht shte gi sadi drug spravedliv sad.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачи им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачи им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Сега отговорност за българската външна политика носи този, който не подписа указа, каза служебният премиер
Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори