Около 25% от хората са страдали поне веднъж от депресия
Депресивните състояния се отразяват по сериозен начин и върху икономиката, като средства, които се отделят за лечение
Всеки четвърти човек в световен мащаб поне веднъж е боледувал от депресия. Това съобщиха пред БНТ Албена Дробачка, председател на Сдружение за прогресивна и отворена комуникация и психологът д-р Юри Кацаров.
Депресивните състояния се отразяват по сериозен начин и върху икономиката, като средства, които се отделят за лечение, заяви д-р Кацаров. Албена Дробачка отчете увеличение на случаите на депресия в световен мащаб.
"Характерно е за новите общества, за новото време, да се появяват специфични болести, депресията е една от тях. Идеята не е да се плашим, а да говорим по темата, за да може хората да бъдат по-информирани. Второ - да се опитваме по някакъв начин да борим тази много пречеща стигма", подчерта Албена Дробачка.
Според Юри Кацаров "популярното название, което се използва в говоримия език, то не съответства на заболяването депресия, което е съвсем дефинирано в международните класификатори за болестите".
"Едни симптоми има, които описват болестта - проблеми със съня, чести събуждания, проблеми с храненето, тъга, плач, загуба на интереси към неща, към които преди това човек е бил активен", каза д-р Юри Кацаров.
Живот след смъртта: Жена видя Рая, срещна загубеното си дете и се върна да разкаже
Русе грее с 900 метра празнична светлина и нова коледна магия
Лекари без договор, пациенти без сигурност – защо бюджетът за 2026 е решаващ
Открит опасен микроорганизъм в мляко за кърмачета, изтеглят партиди от пазара
Властта се срива, Радев излиза напред
Откраднаха коледна елха от района пред училище в Радомир
Протест в Смолян срещу фотоволтаична централа: Жителите се опасяват за домовете и гората
Как евтините китайски дрехи заляха Европа
Въпросът остава: Кои са били хората, стреляли по деца в Сараево, като на сафари?
Тези хора да забравят за джинджифил, въпреки че се води суперхрана
Нова горивна схема затяга коланите: Бензинът в Иран вече не е даденост
Всички правим тази грешка: Тези ястия, стават по-здравословни, но чак на следващия ден
