×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кой е новият собственик на Виваком


Кой е новият собственик на Виваком
Бизнесменът Драган Шолак е председател на консултативния съвет на United Group
16 Ноември 2019, Събота, 13:00 ч.
Автор: Флагман.Бг

United Group е сериозен играч на балканския телекомуникационен и медиен пазар

Най-големият български телеком – БТК, известен повече с бранда "Виваком", е на път да се сдобие с шестия си собственик, откакто през 2004 г. държавата продаде мажоритарния си дял в него. Миналата седмица стана ясно, че компанията United Group купува БТК в сделка, която се оценява на €1,2 млрд., което е около четири пъти повече, отколкото сегашните продавачи (бизнесменът Спас Русев и руската ВТБ) платиха за активите преди 4 години.

United Group е сериозен играч на балканския телекомуникационен и медиен пазар. Фирмата със седалище в Амстердам е най-големият доставчик на платена телевизия, интернет и фиксирани телефонни услуги на територията на бивша Югославия, като нейни клиенти са над 1,8 млн. домакинства в 6 държави, а годишните ѝ приходи са над €714 млн. Нейният мажоритарен собственик е базираният в Лондон европейски инвестиционен фонд BC Partners. От началото на бизнеса си до сега фондът е приключил над 100 придобивания на дялове в компании с обща стойност от над €130 млрд. В момента портфолиото му включва 17 дружества с годишни приходи от над $35 млрд. Сред най-успешните му инвестиции са най-голямата британска частна болнична мрежа General Healthcare, която придоби за €1,6 млрд. и продаде през 2006 г. за €3,2 млрд.

През 2018 г. ВС Partners придоби мажоритарен дял от United Group от американския инвестиционен фонд KKR, който все още запазва участие в групата. При сделката United Group беше оценена на €2,6 млрд.

Проблеми на запад от Калотина
Но в съседна Сърбия, където е най-голямата клиентска база на United Group, компанията е под натиска на властите. Белградската община и предприятието Beogradske Elektrane съдят дъщерната ѝ SBB за 1,18 млрд. динара (€90 млн.) заради незаконно поставяне на оптични кабели в шахтите на топлопреносната мрежа, които са общинска собственост, и кражба на електроенергия. Според общината става дума за 60 км нелегални кабелни линии.

През септември и потребителската организация Efektiva внесе в Министерството на търговията, туризма и телекомуникациите колективен иск срещу SBB с твърдения, че компанията използвала електроенергия от общите електромери на сградите, за да захранва своите устройства. От компанията отричат нередности, като предоставят договори с Министерството на капиталните инвестиции от 2005 г., които им позволяват да използват инфраструктурата.

Според местни издания причина за атаките е бизнесменът Драган Шолак, който е председател на консултативния ѝ съвет и акционер с неназован дял в United Group. Шолак е нарочен за спонсор на опозицията срещу управляващата Сръбска прогресивна партия на президента Александър Вучич. Той е смятан за близък до Драган Джилас, лидер на опозиционния Съюз за Сърбия. В интервю за сръбското издание "Блиц" Джилас казва, че е виждал Шолак само два пъти в живота си, но според близкия до властта в "Новости" Шолак е бил основен спонсор на кампанията на партията на Джилас за общинските избори в Белград през м.г., които бяха спечелени от Сръбската прогресивна партия. Според изданието през 2017 г. Шолак е купил от Джилас и сграда за €4,5 млн., която още преди сделката е била ипотекирана от бъдещия собственик.

Новинарският тв канал N1, който е част от портфолиото на SBB, също е смятан за критичен към управляващите в Сърбия – самият Вучич казва, че Шолак използва телевизията за опозиционна кампания. Като в комплекта се прибавят и Сорос, и конспиративните теории за американско влияние, United Group става удобна мишена.

Драган Шолак започва бизнеса си с търговия на видеокасети в Крагуевац в началото на 90-те години на миналия век, като за две десетилетия успява да превърне компанията си в регионален играч на пазара на реклама, медийно съдържание, кабелна телевизия, достъп до интернет и фиксирани телефони. През 2002 г. с инвестиция от $10 млн. на Southeastern Europe Equity Fund, тогава под оперативното ръководство на фонда на Джордж Сорос Soros Private Fund Management, Шолак започва изкупуването на кабеларки в Ниш, Нови Сад и Белград, които обединява под бранда Serbia Broadband (SBB). През 2004 г. получава допълнително финансиране от още $15 млн. от Европейската банка за възстановяване и развитие.

През 2007 г. базираният в Лондон инвестиционен фонд Mid Europa купува SBB заедно с Telemach – доставчика на кабелна телевизия в Словения и Босна и Херцеговина, и през 2012 г. обединява бизнесите под шапката United Group. През 2014 г. мажоритарният дял от компанията е продаден на американския инвестиционен фонд KKR за €1,3 млрд., като ЕБВР и Драган Шолак запазват участие. Местни издания натъртват, че тогава шеф на KKR e бил бившият директор на ЦРУ ген. Дейвид Петреъс.

Между Джилас и Шолак има и българска връзка – през 2013 г. бизнесменът Красимир Гергов купи от компанията на Джилас Multicom Group рекламната компания Direct Media с бизнес в Сърбия, Черна гора, Македония и Албания. През юни 2018 г. Гергов продаде Direct Media на United Media, която е част от United Group.

Интересна подробност е, че някога Шолак е искал да развива бизнес и в България – през 1994 г. заедно с Александър Янкович е регистрирал фирма - "Оникс" ООД, но тя не е извършвала дейност.

Влизането на инвеститор от такъв ранг e добър сигнал за българския пазар

Адв. Христо Нихризов*

Финализирането на сделката с "Виваком" се очаква да се случи през първата половина на 2020 г., като част от този процес ще бъде получаване на разрешение за придобиването от антимонополните регулатори. В зависимост от структурата на сделката, тя може да подлежи на разрешение от българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК). В този случай решението на антимонополния орган ще се очаква с голям интерес, особено в светлината на скорошния отказ на КЗК да одобри придобиването на ЧЕЗ от "Еврохолд". По-рано, през 2018 г., КЗК не даде зелена светлина и на друга голяма сделка – продажбата на Нова телевизия на чешката PPF Group. И двете решения бяха широко дискутирани в публичното пространство и имаше опасения за изпращане на лоши сигнали към бъдещите инвеститори в България.
При успешно финализиране на сделката за "Виваком" ще има ново разместване на българския телеком пазар. Миналата година другият водещ оператор – "Теленор", също смени собствеността си, след като норвежкият телеком Telenor продаде бизнеса си в региона на Централна и Източна Европа на PPF Group.

Новият собственик на "Виваком" е голям инвестиционен фонд, а не стратегически инвеститор, което може да е сигнал за нова сделка с телекома след 3 – 5 години. Влизането на инвеститор от подобен мащаб е добър знак за българския пазар. Такъв интерес означава, че България е на радара на професионални играчи, което може да окаже положителен ефект и върху други сектори от икономиката.

По данни на КРС през 2018 г. общият обем на пазара на електронни съобщения в България възлиза на 2,577 млрд. лв., като се отчита значително нарастване – с 5,5% спрямо 2017 г. Тенденцията за растеж се наблюдава и през 2019 г., а пазарът на електронни съобщения представлява 2,4% от БВП на България за 2018 г.

Българският пазар следва общата тенденция на развитие в сектора – предлагането на все по-голямо медийно съдържание от страна на телекомите, както и предоставянето на пакетни услуги (гласови услуги, интернет и телевизия). Потреблението на пакетни услуги нараства. В нашата практика виждаме динамика в пазара на електронни съобщения, както и тенденция към консолидиране сред по-малките оператори в сектора.

Друга голяма тенденция ще бъде развитието на 5G мрежата в страната и необходимите за това инвестиции. "Теленор", А1 и "Виваком" вече обявиха началото на своите тестове и дават сериозни заявки след първите резултати.

Секторът ще следва и глобалната тенденция на все по-детайлна регулация и стриктен контрол от надзорните органи.

Източник: Списание Икономист


В категории: Бизнес


7
Коментара
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
7
Коментара по темата
7.
Безличен капиталист
17.11.2019 11:09:02
0
3
В Италия за 10 евра 80 Гигабайта от подобния телекрм, тука умрела работа.
6.
Драган Недраганович
16.11.2019 19:52:10
0
9
Влизането на подобен инвеститор било добър знак за българския пазар...
Явно автора не познава добре знаците....като прочетох какво правил инвеститора в Белград....бахмааму и знака....
5.
Viva Felix Prospera
16.11.2019 14:45:31
6
10
Руските МОШЕТА и служби ФСБ коит стояха зад Спас Русев и Виваком сега предават щафета на щатските сиМОШЕта ЦРУ за да изпълнят пъкления план РАН- Ът за унищожение с новата 5G технология
4.
Viva Felix Prospera
16.11.2019 14:45:26
2
7
Руските МОШЕТА и служби ФСБ коит стояха зад Спас Русев и Виваком сега предават щафета на щатските сиМОШЕта ЦРУ за да изпълнят пъкления план РАН- Ът за унищожение с новата 5G технология
3.
Viva Felix Prospera
16.11.2019 14:45:22
3
7
Руските МОШЕТА и служби ФСБ коит стояха зад Спас Русев и Виваком сега предават щафета на щатските сиМОШЕта ЦРУ за да изпълнят пъкления план РАН- Ът за унищожение с новата 5G технология
2.
XX
16.11.2019 13:59:28
2
23
Я да видим кой беше на власт 2004та, когато го продадоха ПОД пазарната му цена и стойността определена от кредиторите от световната банка?
Ах, да - вадридският изрод с уродливите си лондонски йпита и гнусните си местни царедворци или откровени глисти като соломон паси.
1.
ясноооо
16.11.2019 13:09:04
2
25
Поредните перачи на пари,и такива,които не желаят да се съобразяват със законите на поредната бананова държавица!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори