×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Съпругата на бившия премиер на Пакистан Имран Хан влиза в затвора
  • Създадоха звено за противодействие на изборните престъпления
  • „АстраЗенека" изтегля всичките си ваксини
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

„Ало Банов” изпуснал да жали в съда делото за 750 000 лв. - ще поиска ли Борисов оставката на министъра?


„Ало Банов” изпуснал да жали в съда делото за 750 000 лв. - ще поиска ли Борисов оставката на министъра?
Призоваваме и Бойко Борисов да поиска неговата оставка моментално, след като виждаме, че Банов няма мъжеството и морала сам да се оттегли от поста си, обяви Симов (долу)
14 Ноември 2019, Четвъртък, 11:10 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Заради скандала молба за напускане подала директорът на дирекция „Правнонормативна дейност и обществени поръчки“ Татяна Цветанова 

Скандалът „Ало Банов”, свързан с неустойка за изпълнител на реконструкция на Ларгото в София, продължава. Оказа се, че от Министерството на културата са „забравили” да обжалват решение на долната инстанция.

„Вместо да получи 753 хил. лв. неустойка за забавения ремонт на т.нар. ларго на пл. "Независимост", Министерството на културата ще трябва да плати над 73 хил. лв. разноски по процеса”, съобщи „Капитал” в сряда.
Според изданието сагата около спорния проект е приключила окончателно миналата седмица с определение на Върховния касационен съд (ВКС).
След като искът на Министерството на културата беше отхвърлен на две инстанции, той въобще не стигна до ВКС, тъй като се оказа, че държавната институция е изпуснала срока, в който е трябвало да подаде жалбата си.

Проектът беше на стойност 12 млн. лева и се изпълняваше от консорциум, в който влизат фирмите "Пътстрой - Варна", "Реставрация", "Пътища и Мостове" и "Финанс груп 2013". Именно те са ответници по делото, което през 2017 г. беше заведено от Министерството на културата. То поиска 753 хил. лв. неустойка, тъй като вместо на 20 януари 2016 г. обектът бил завършен на 25 февруари, припомня „Капитал”.

Снощи от Министерството на културата (МК) разпространиха следното съобщение:

Министърът на културата не осъществява процесуалното представителство на министерството, за което са упълномощени юрисконсултите на институцията.
Според нормативната уредба, регламентираща дейността на институцията, дирекция „Правнонормативна дейност и обществени поръчки“ осъществява процесуалното представителство и правната защита на министъра и на министерството пред всички съдебни инстанции, планира, организира и координира всички дейности във връзка с подготовката и провеждането на съдебни и други правни процедури, дава правни становища по прилагането на законовите и подзаконовите нормативни актове, следи за изпращането в нормативно установените срокове на информацията, свързана с договорите, по които министерството е страна.   
В тази връзка и с оглед резултатите по съдебния иск, предявен от Министерството на културата към фирмата изпълнител на строителните дейности по проект „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, директорът на дирекция „Правнонормативна дейност и обществени поръчки“ Татяна Цветанова подаде молба за напускане.
Дисциплинарният съвет към Министерството на културата продължава проверката по изясняване на фактите и обстоятелствата, както и действията на всички служители на министерството, довели до Определение № 465 от 04.11.2019 г. на Върховния касационен съд (ВКС). Резултатите от проверката ще бъдат оповестени своевременно.”

Днес депутати от БСП дадоха брифинг в Народното събрание.

Александър Симов обясни, че става въпрос за „скандална афера на културния министър Боил Банов за Ларгото, с която той спестява 700 000 лв. на частен предприемач”.

Припомняме, че в основата на оповестяването на случая беше бившият народен представител Елена Йончева, настоящ евродепутат.

Тя разпространи запис с гласа на Боил Банов, свързан с търсенето на механизъм строителят да не бъде санкциониран за забавяване на реконструкцията.

Тогава основното оправдание на Банов беше „какво искате от мен, нали водим дело и вероятно ще го спечелим”. Вчера видяхме как точно води дело Министерството на културата. Министерството на културата е изтървало сроковете за обжалване, в резултат на което българският данъкоплатец безвъзвратно губи 700 000 лв. И според мен това действие доказва, че всичко онова, което извадихме като информация, е абсолютно вярно”, обяви днес Александър Симов.

По думите му, отговорността за това скандално бездействие на Министерството ще понесе някаква юристка на незначителен пост.

„Това е замазване на следите. Отговорността в такъв случай, при такава афера трябва да се понесе единствено и само с оставката на Боил Банов.

Призоваваме и Бойко Борисов, който да поиска неговата оставка моментално, след като виждаме, че Банов няма мъжеството, няма морала сам да се оттегли от поста си.

Искам да припомня, че сме сезирали и прокуратурата и се надяваме във връзка с новото развитие на нещата прокуратурата да си свърши работата и отново да погледне към този случай”, заяви още депутатът Симов.


В категории: Политика


3
Коментара по темата
3.
Яко се дънят
14.11.2019 20:16:57
0
1
Много несериозни министри.
Не знам каква роля си мислят че имат в министерството си. Колко много министри от Герб има с издънки... Ако бяхте медия на място щеше да опишете проблемите в поредица от статии.
Апропо какво стана с аферата с турските ваксини?
2.
XX
14.11.2019 14:07:04
1
3
Другари, искам да уведомя всички, че съм обладан от зъл демон.
Симптомите на това обладаване са следните – пия много ракия,
лъскам много бастуни, много обичам Москва и Жужи Путлинг,
много мразя себе си и всички, пиша из форумите кукуригувщини.
1.
ХА, ХА, ХА...
14.11.2019 12:53:19
0
16
Але, хоп! И от шапката изкочи още едно зайче!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Mрежа от фалшиви магазини откраднала пари и лични данни на 800 000 души в Европа и САЩ Mрежа от фалшиви магазини откраднала пари и лични данни на 800 000 души в Европа и САЩ Работила почти десетилетие със стотици хиляди уебсайтове Намериха пистолети и патрони на ГКПП Лесово Намериха пистолети и патрони на ГКПП Лесово По случая е образувано досъдебно производство Ето кой с какъв номер ще се яви на вота 2 в 1 Ето кой с какъв номер ще се яви на вота 2 в 1 ЦИК изтегли жребия за изборите Изненада или не: Слави Трифонов лично повежда листи на "Има такъв народ" Изненада или не: Слави Трифонов лично повежда листи на "Има такъв народ" Трифонов ще води листата в родния си край - Плевен Два български филма влизат в конкурсната програма на „Златната липа“ 2024 Два български филма влизат в конкурсната програма на „Златната липа“ 2024 Търсят спешно продавачи и служители в хотелиерството по Черноморието Търсят спешно продавачи и служители в хотелиерството по Черноморието Предложенията през април са нараснали с 5% спрямо март Гръмнала батерия на тротинетка подпали апартамент във Варна Гръмнала батерия на тротинетка подпали апартамент във Варна Щетите по имота са сериозни Бум на кражби в магазините в моловете - липсите са за над 100 хил. лв. за година Бум на кражби в магазините в моловете - липсите са за над 100 хил. лв. за година Ревнивец наряза с ножица главата на приятелката си в Елена Ревнивец наряза с ножица главата на приятелката си в Елена Пострадалата е в болница с множество рани по главата Веселин Маринов спасил този тв водещ от самоубийство Веселин Маринов спасил този тв водещ от самоубийство Шоуменът стигнал до тежка депресия след като загубил гласа си
Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Напълно законно е да имаш странична работа, но е необходима прозрачност Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Двамата имали  връзка за една нощ след голф турнир през 2006 г. Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Само за един от нея се очаква да бъдат платени 5 млн. долара Европа забранява партиите, взели пари от Русия Европа забранява партиите, взели пари от Русия Мерките се вземат, за да се ограничи намесата на Путин в евроизборите Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Арестуван е бащата, той е с обвинение за подтикване към самоубийство Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Промяната в закона трябва да влезе в сила през октомври и няма да може да се използва за изборите за Европейски парламент през юни Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Рано сутринта Русия започна въздушна атака срещу Киев и Лвов, чуват се взривове Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Той няма да е единственият футболист, който ще носи огъня в града Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите...
Калина КРУМОВА, бивш депутат Калина КРУМОВА, бивш депутат Българският избирател е като нацупено дете Виц на деня Виц на деня Жена в аптеката:
- Може ли едно лекарство?
- Какво точно лекарство?
- Препоръчайте ми някое по ваш вкус!
Виц на деня Виц на деня Ако на кораб са Байдън, Путин и други лидери, и потъне, кой народ най ще тъгува? Българския - от мъка че и нашия не е бил там!

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори