×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Останете си вкъщи!
Накратко
НА ЖИВО

В Бургас не е имало толкова убедителен кмет и толкова силна партия, но не може вотът ни да е винаги възходящ


В Бургас не е имало толкова убедителен кмет и толкова силна партия, но не може вотът ни да е винаги възходящ
Не мисля, че в ГЕРБ има страх – хората си казват мнението, смята Иван Вълков
14 Ноември 2019, Четвъртък, 10:33 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка: Авторът

Резултатите ни са сред най-добрите в страната, казва общинският председател на ГЕРБ

Иван Вълков е общински председател на ГЕРБ в Бургас. Депутат четвърти мандат, с дългогодишен опит в транспортната комисия на парламента. Потърсихме го за коментар на резултите за партията след преминалите местни избори.

- Г-н Вълков, вотът на ГЕРБ в община Бургас падна, ако го сравним с този от местните избори през 2015 г. На какво се дължи това, какво сочи Вашият анализ?

- Вотът ни всъщност е доста висок. От всички областни центрове резултатите на ГЕРБ в Бургас са сред най-силните. Ако сравним особено процентите за общински съвети, вероятно сме на първо място в страната. От друга гледна точка, няма друга партия, която след четири поредни избора да е начело на управлението на града и да показва едни от най-добрите резултати за този период. В новата история на България няма друга такава партия, както и друг такъв кмет – да печели четири мандата поред, и то убедително. Не може винаги резултатите да са такива, каквито ние ги смятаме, и да вървят винаги във възходяща посока. Важното е, че по-голямата част от населението припознава кмета и общинските съветници като управленци в Бургас. Това е едно огромно задължение към хората. Една огромна отговорност, която вече всички общински съветници осъзнават, че не е дар от Бога, а за това се работи - доверието на хората трябва да бъде заслужено. За него се работи не само в месеца преди изборите, а четирите години преди тях. Аз силно се надявам, че сегашните общински съветници ще разберат това нещо и на следващите избори ще покажем по-добри резултати от сегашните.

- Чисто статистически през 2015 г. за кмета са гласували 71 хиляди души, а сега са 48 хиляди (като процент пада от 84 на 66). Това не е ли все пак сериозен спад, въпреки че ГЕРБ остава първа политическа сила?

- Това е сериозен спад, но трябва да се има предвид и избирателната активност. Налице е 18% по-нисък праг на броя на гласувалите. Това значи, че трябва да се направи преценка пропорционално, а не да се гледа само абсолютният брой на гласовете за ГЕРБ. За да бъде адекватна, точна и реална тази оценка, следва да се отчете този много голям спад на броя на гласувалите като цяло. Обикновено там, където са, бих казал, предизвестени изборите – т.е. социологическите проучвания дават много голямо предимство на някого, се получава един по-сериозен спад на активността, сравнено с другите общини. Просто там интригата е на значително по-ниско ниво и голяма част от населението не излиза да гласува. От друга страна, във всяко управление малко или много се натрупва някаква умора. Нормално е да се търсят различни възможности, за да може да се държи управлението на ниво. Аз мисля, че това е голяма заслуга и това е сериозен успех както за предния общински съвет, така и основно за кмета - че успяха да задържат това ниво. Това е много трудно. Неслучайно казах, че в новата история на България (30-годишния преход) няма такъв случай, в който четири години кметът на Бургас да е един и същ, както и да има мнозинство в Общинския съвет от една партия. Давам Ви само един пример – колегите от БСП никога не са имали повече от 14-15 общински съветници, дори и когато са управлявали. Сами разбирате колко е трудно да се поддържа такова ниво. Това сравнение го правя напълно добронамерено, все пак говоря за втората по сила политическа формация в държавата.

- Изненада ли Ви идеята на Бойко Борисов представителите на ГЕРБ да не могат да имат повече от три кметски мандата?

- Този разговор, според мен, предстои. Не бих казал, че съм изненадан. По принцип знаете, че няма законови ограничения за кметските или депутатските мандати. В някои от партиите обаче се въвеждат вътрешни правила. Това е въпрос на дебат в самата партия и вероятно Изпълнителната комисия ще излезе с някакви предложения в подобна насока. Това обаче в момента върви като дебати вътре в структурите на партията. Така че то може да поеме в една или друга посока и не можем да кажем точно по какъв начин ще се осъществи. Хората се уморяват от едни и същи лица на власт – затова смятам, че има логика да се поставя този въпрос. Политиката, за разлика от другите професии, носи до голяма степен и негативизъм. За съжаление е така.

- Това означава ли, че бургаската структура е с резерви към идеята за ограничение от три мандата, имайки предвид...

- Напротив, аз казах, че е въпрос на дебат. В крайна сметка във всяко едно общество трябва да навлизат нови и свежи сили. За да се постигат успехи обаче е нужна и приемственост - да се разчита и на по-опитните политици. Знаете, че през 2007 г., когато започна същинският политически живот на партия ГЕРБ, нямахме никакъв опит. Учехме се в движение и допускахме значителни грешки. Това го показват и анализите, които сме правили. В този смисъл дискусиите в структурите винаги водят до верните решения, но просто трябва да бъдат направени навреме.

- Отстрани изглежда, че Борисов като каже нещо, то е като заповед и веднага се случва. А Цветан Цветанов пък обяви, че имало страх в ГЕРБ да се изрича друго мнение.

- Не бих казал, че има страх. Хората си казват мнението. Този понеделник, например, имахме много голямо събрание с всички председатели на клубове, народни представители, общински съветници, общинското ръководство, на което се чуха много разнообразни мнения и различни предложения. Направи се отчет на изборите, имахме и критики за съответни райони. Знаете, че загубихме Равнец, където имахме кмет, така че отчитаме местата, където имаме по-ниски резултати. Това е напълно нормално. Въпросът е да се вземат верните решения на базата на дискусия. Всички смятат, че като е казал нещо Борисов, то е закон – напротив! Той го е казал, за да предизвика дебат. Вие сами във въпроса си подчертахте, че това е една негова идея. Т.е. той така предизвиква съответния дебат в структурите. И вероятно това няма да е само за кметовете, но и за други управленски кадри.

- Реализираният проект за интегриран градски транспорт смятате ли, че е повлиял по някакъв начин на вота в Бургас?

- На вота в Бургас смятам, че са повлияли всички проекти и всички неща, които са се случвали, включително и смяната на една лампа или ремонтът на един тротоар пред живущите на една улица.

- Говорим за значително влияние, защото в случая става въпрос за всеобхватен проект, който засяга почти всеки гражданин на Бургас. А като че ли от него има едно недоволство.

- Колкото по-голям е проектът, толкова по-голямо е и влиянието му. Винаги ще има недоволство. Всеки иска автобусът да спира възможно най-близо до мястото, където живее, работи, учи и т.н. Същото нещо е и с контейнерите за смет и с осветлението... Колкото по-добре живеем, толкова се увеличава и желанието ни да правим нещата по-качествено и при по-съвременни условия. От тази гледна точка можем ли да направим сравнение с „Икарус“-ите и „Чавдар“-ите преди 15 години в Бургас и кълбата дим, които оставяха след себе си?! Тогава голяма част от възрастното население не можеше да се качва на тези автобуси. Така че винаги ще се търси някакъв баланс в тази насока.

- Т.е. на тези дискусии, които сте правили, не сте видели такъв проблем?

- Не, напротив. Аз лично съм ходил още през 2017 г. на дискусии за интегрирания градски транспорт. Някои спирки са променяни, това е правено след проучване и съответно са се взимали верните решения. Трябва да кажем от друга страна, че не може автобусите да се движат празни. Смисълът е те да обслужват населението, но и да има икономически ефект от цялата дейност. Не може да са на загуба, защото някой трябва да ги дава тези пари. Затова следва да се намери пресечната точка между „Бургасбус“ и гражданите, но основната функция на градския транспорт е да обслужва населението.

- Кои очаквате да са Ви партньори в Общинския съвет, след като вече нямате пълно мнозинство?

- Познавайки работата на кмета и общинските съветници, ние сме готови да си партнираме, както и беше заявено, с всички които работят за Бургас по съответните каузи, проблеми и решения за града. Като цяло знаете, че нас ни подкрепят СДС, ВМРО, НФСБ - с някои сме партньори и в Народното събрание, и по места. А можем да си партнираме и с други политически формации по даден казус – стига той да е полезен за Бургас. Няма нищо лошо, когато всички работят за града. Даже бих казал, че така показват едно добро лице на политиката.

 
14
Коментара по темата
14.
гражданин......
18.11.2019 13:27:04
0
2
Какъв "убедителен" кмет е това? 11-то място според НСИ по заплати в страната!!! 11 МЯСТО!!! Да си прави Александровска, за да радва ид***те, които останаха в Бургас и гласуваха за него!!!
13.
гастро езофагеална рефлуксна болест(ГЕРБ)
18.11.2019 09:58:17
1
2
Видя се в бастиона на ГЕРБ Сарафово, ено момче без кампания има повече гласове от корпоративния ви вот. Хората немогат да ви траят
12.
Тишев и БСП
15.11.2019 17:45:44
0
1
Тези вечногубещи субекти, не спряха да ревът и пишат коментари. Хахаааааа.
11.
бургазлийка
14.11.2019 21:18:30
0
4
Хората са отчаяни и обезверени, не вярват, че нещо може да се промени. Затова и много мои познати не отидоха да гласуват. Не можаха да разберат, че ако отидат до урните вотът може да се обърне. Всяка власт продължила прекалено дълго води до самозабрава и своеволие. За корупцията пък да не говорим, че тя толкова се изтърка, та май взехме да я приемаме за нещо нормално.
10.
До 4:
14.11.2019 20:50:01
4
7
Зад Бачийски си е пак Бачийски , ама явно трябва още време за да го разберете !!! , това че Манев бил зад него си е някаква градска легенда, казвам го като човек от вътрешния кръг на СЕК, които познава и двамата. Бачийски е супер твърдоглав и си прави само това, което си смята за редно. Не познавам човек, които да му каже нещо на въпреки и това да го накара да си промени мнението. Аз затова и го харесвам и го подкрепям.
9.
Знам ли, почвам да се съмнявам
14.11.2019 20:18:35
0
6
Мен ме е страх от толкова убедителен кмет, с толкова убедителна победа на избори. Почвам да се съмнявам дали вота е реален. Знам ли?
8.
???
14.11.2019 15:06:40
1
4
Ванко кажи нещо за Несебър?Колкото пъти ви хване все ви бие.
7.
Митко
14.11.2019 13:48:57
4
9
Вълков е точен, с него може да се разговаря най-малкото.
6.
*********
14.11.2019 12:43:10
1
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
gradski
14.11.2019 11:33:24
1
18
При 12% невалидни бюлетини за ОС... Следващите избори сигурно ще минат 20%... Те и за това не искаха с машини да се гласува.
4.
Бургас
14.11.2019 11:30:41
0
26
Истината е,че няма друга алтернатива ,за когото да гласуват хората,поне засега/зад Бачийски е Манев,зад Табаков са братята,ОП изобщо не влизат в сметката вече,ВМРО са просто ей така на сцената, БСП нямат нови лица,за кой да гласуват хората/. Иначе при такава ниска избирателна активност, трябва да ви е ясно,че ако хората се бяха активирали и гласували,едва ли щяхте да имате толкова общински съветници. Но това е показателно,че доверието в партията ви вече се изпарява. Ако бяхте загрижени за града и хората повече, ако проектите ви бяха за общото благо и развитие,а не колкото да се усвоят едни пари.....ехе.....можеше и да сте вечно на власт. Но историята е доказала,алчността и манията за власт и безнаказаност рано или късно сваля всеки един от пиедестала на величието.
3.
До 1
14.11.2019 11:29:51
4
22
Какъв поклон бе куче умряло.
2.
Гражданин
14.11.2019 11:20:00
0
34
Човек, който вече няколко мандата е в кацата с меда.
1.
ЕПОС
14.11.2019 10:50:45
32
10
Един от истинските и работещи депутати, който помага на всички без значение към коя политическа партия принадлежи. Човек с огромен професионализъм и достойнство. Поклон!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лъвът може да се влюби, а Стрелецът може да изгуби много енергия Лъвът може да се влюби, а Стрелецът може да изгуби много енергия

Хороскоп за деня – 9 април 2020, четвъртък

Пуснаха на свобода срещу 3 хил. лв. Николай, който смаза главата на баща си с чук в кв. Долно Езерово Пуснаха на свобода срещу 3 хил. лв. Николай, който смаза главата на баща си с чук в кв. Долно Езерово

Нервите на Николай не издържали, когато за пореден път пияният му баща вдигнал скандал в семейната им къща

Секс за една нощ: Ето пет основни правила Секс за една нощ: Ето пет основни правила Как да се справим със семейните конфликти по време на изолацията? Как да се справим със семейните конфликти по време на изолацията?

Съвети дава професор от Висшата школа по психология в Берлин

Абитуриентският бал не е мираж! Няма да има броене до 12 от терасите вкъщи Абитуриентският бал не е мираж! Няма да има броене до 12 от терасите вкъщи

Балове ще има, дванайсетокласните ще покажат роклите и костюмите си, сега да учат, каза началникът на РУО-Бургас инж. Виолета Илиева

5 начина, по които гримът се отразява на любовния ви живот 5 начина, по които гримът се отразява на любовния ви живот

Вижте как макиажът влияе на мъжкото внимание

Ускорете топенето на мазнините с канела и кисело мляко Ускорете топенето на мазнините с канела и кисело мляко

Тази комбинация ще ви отърве от мастните натрупвания по ханша и бедрата

Зодиите, които никога не спазват уговорки Зодиите, които никога не спазват уговорки

Те често ще провалят плановете ви

Собственикът на МБАЛ „Бургасмед“ д-р Михаил Тиков с ново дарение – 5 хил.безплатни теста за гражданите и 100 PCR - за спешните медици Собственикът на МБАЛ „Бургасмед“ д-р Михаил Тиков с ново дарение – 5 хил.безплатни теста за гражданите и 100 PCR - за спешните медици

В УМБАЛ Бургас пристигна и респиратора, който бе дарен през март от д-р Тиков

ЕK одобри схема за гаранция от 255 млн. евро за подкрепа на МСП в България заради пандемия ЕK одобри схема за гаранция от 255 млн. евро за подкрепа на МСП в България заради пандемия

Ще бъдат осигурени инвестиционни заеми и кредити за оборотен капитал за микро-, малките и средните предприятия, засегнати от COVID-19

БМВ започва да прави маски БМВ започва да прави маски

От автомобилния гигант заявиха още, че имат готовност да закупят необходимото за производството на маски оборудване.

Полицейски час влиза в сила в цяла Сърбия Полицейски час влиза в сила в цяла Сърбия

От мярката ще бъдат изключени определени групи

Прогноза: С крути мерки жертвите в САЩ ще са над 80 000 до август Прогноза: С крути мерки жертвите в САЩ ще са над 80 000 до август

Математиците очакват пикът на заразата отвъд Океана да е на 26 април

Британец получи 3 месеца затвор за кражба на 3 маски Британец получи 3 месеца затвор за кражба на 3 маски

Силното търсене на този вид защитни средства предизвика безмилостна конкуренция между различните държави

Оптимизъм в Англия. Въпреки черната статистика, отварят училища Оптимизъм в Англия. Въпреки черната статистика, отварят училища

Карантинните мерки обаче няма да бъдат преразглеждани в понеделник, както бе планирано

Мащабна измама с поръчка за 10 млн. маски в Германия Мащабна измама с поръчка за 10 млн. маски в Германия

Цената на доставката била 15 милиона евро

Борис Джонсън е в стабилно състояние, получил е още кислород Борис Джонсън е в стабилно състояние, получил е още кислород

Британският премиер не е бил поставен на респиратор

Турция ли е новата Испания в рамките на пандемията? Турция ли е новата Испания в рамките на пандемията?

Според последните данни разпространението на болестта в страната в момента е по-бързо от това в Иберийската страна

Пример! Гърция започва безплатно тестване по домовете Пример! Гърция започва безплатно тестване по домовете

Очаква се затваряне на пътната мрежа преди Великден

Мис Англия свали короната и се връща на работа като лекар Мис Англия свали короната и се връща на работа като лекар

Тя няма търпение да се притече на помощ на колегите си

Томислав Дончев Томислав Дончев Когато двама се карат, виновен е по-умният Виц на деня Виц на деня След с*кс, тя се обръща нежно към него:
– Скъпи, за бъдещето ли мислиш?
– Дааа, чудя се дали вече да не сложа летните гуми?!

Виц на деня Виц на деня Катантинно:
- Мило, нали знаеш, че при нагряване телата се разширяват?
- Да, и?
- Ми ето, не съм дебела, а дяволски гореща!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако това положение продължи, неделята ще загуби своя чар
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори