×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

В Бургас не е имало толкова убедителен кмет и толкова силна партия, но не може вотът ни да е винаги възходящ


В Бургас не е имало толкова убедителен кмет и толкова силна партия, но не може вотът ни да е винаги възходящ
Не мисля, че в ГЕРБ има страх – хората си казват мнението, смята Иван Вълков
14 Ноември 2019, Четвъртък, 10:33 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка: Авторът

Резултатите ни са сред най-добрите в страната, казва общинският председател на ГЕРБ

Иван Вълков е общински председател на ГЕРБ в Бургас. Депутат четвърти мандат, с дългогодишен опит в транспортната комисия на парламента. Потърсихме го за коментар на резултите за партията след преминалите местни избори.

- Г-н Вълков, вотът на ГЕРБ в община Бургас падна, ако го сравним с този от местните избори през 2015 г. На какво се дължи това, какво сочи Вашият анализ?

- Вотът ни всъщност е доста висок. От всички областни центрове резултатите на ГЕРБ в Бургас са сред най-силните. Ако сравним особено процентите за общински съвети, вероятно сме на първо място в страната. От друга гледна точка, няма друга партия, която след четири поредни избора да е начело на управлението на града и да показва едни от най-добрите резултати за този период. В новата история на България няма друга такава партия, както и друг такъв кмет – да печели четири мандата поред, и то убедително. Не може винаги резултатите да са такива, каквито ние ги смятаме, и да вървят винаги във възходяща посока. Важното е, че по-голямата част от населението припознава кмета и общинските съветници като управленци в Бургас. Това е едно огромно задължение към хората. Една огромна отговорност, която вече всички общински съветници осъзнават, че не е дар от Бога, а за това се работи - доверието на хората трябва да бъде заслужено. За него се работи не само в месеца преди изборите, а четирите години преди тях. Аз силно се надявам, че сегашните общински съветници ще разберат това нещо и на следващите избори ще покажем по-добри резултати от сегашните.

- Чисто статистически през 2015 г. за кмета са гласували 71 хиляди души, а сега са 48 хиляди (като процент пада от 84 на 66). Това не е ли все пак сериозен спад, въпреки че ГЕРБ остава първа политическа сила?

- Това е сериозен спад, но трябва да се има предвид и избирателната активност. Налице е 18% по-нисък праг на броя на гласувалите. Това значи, че трябва да се направи преценка пропорционално, а не да се гледа само абсолютният брой на гласовете за ГЕРБ. За да бъде адекватна, точна и реална тази оценка, следва да се отчете този много голям спад на броя на гласувалите като цяло. Обикновено там, където са, бих казал, предизвестени изборите – т.е. социологическите проучвания дават много голямо предимство на някого, се получава един по-сериозен спад на активността, сравнено с другите общини. Просто там интригата е на значително по-ниско ниво и голяма част от населението не излиза да гласува. От друга страна, във всяко управление малко или много се натрупва някаква умора. Нормално е да се търсят различни възможности, за да може да се държи управлението на ниво. Аз мисля, че това е голяма заслуга и това е сериозен успех както за предния общински съвет, така и основно за кмета - че успяха да задържат това ниво. Това е много трудно. Неслучайно казах, че в новата история на България (30-годишния преход) няма такъв случай, в който четири години кметът на Бургас да е един и същ, както и да има мнозинство в Общинския съвет от една партия. Давам Ви само един пример – колегите от БСП никога не са имали повече от 14-15 общински съветници, дори и когато са управлявали. Сами разбирате колко е трудно да се поддържа такова ниво. Това сравнение го правя напълно добронамерено, все пак говоря за втората по сила политическа формация в държавата.

- Изненада ли Ви идеята на Бойко Борисов представителите на ГЕРБ да не могат да имат повече от три кметски мандата?

- Този разговор, според мен, предстои. Не бих казал, че съм изненадан. По принцип знаете, че няма законови ограничения за кметските или депутатските мандати. В някои от партиите обаче се въвеждат вътрешни правила. Това е въпрос на дебат в самата партия и вероятно Изпълнителната комисия ще излезе с някакви предложения в подобна насока. Това обаче в момента върви като дебати вътре в структурите на партията. Така че то може да поеме в една или друга посока и не можем да кажем точно по какъв начин ще се осъществи. Хората се уморяват от едни и същи лица на власт – затова смятам, че има логика да се поставя този въпрос. Политиката, за разлика от другите професии, носи до голяма степен и негативизъм. За съжаление е така.

- Това означава ли, че бургаската структура е с резерви към идеята за ограничение от три мандата, имайки предвид...

- Напротив, аз казах, че е въпрос на дебат. В крайна сметка във всяко едно общество трябва да навлизат нови и свежи сили. За да се постигат успехи обаче е нужна и приемственост - да се разчита и на по-опитните политици. Знаете, че през 2007 г., когато започна същинският политически живот на партия ГЕРБ, нямахме никакъв опит. Учехме се в движение и допускахме значителни грешки. Това го показват и анализите, които сме правили. В този смисъл дискусиите в структурите винаги водят до верните решения, но просто трябва да бъдат направени навреме.

- Отстрани изглежда, че Борисов като каже нещо, то е като заповед и веднага се случва. А Цветан Цветанов пък обяви, че имало страх в ГЕРБ да се изрича друго мнение.

- Не бих казал, че има страх. Хората си казват мнението. Този понеделник, например, имахме много голямо събрание с всички председатели на клубове, народни представители, общински съветници, общинското ръководство, на което се чуха много разнообразни мнения и различни предложения. Направи се отчет на изборите, имахме и критики за съответни райони. Знаете, че загубихме Равнец, където имахме кмет, така че отчитаме местата, където имаме по-ниски резултати. Това е напълно нормално. Въпросът е да се вземат верните решения на базата на дискусия. Всички смятат, че като е казал нещо Борисов, то е закон – напротив! Той го е казал, за да предизвика дебат. Вие сами във въпроса си подчертахте, че това е една негова идея. Т.е. той така предизвиква съответния дебат в структурите. И вероятно това няма да е само за кметовете, но и за други управленски кадри.

- Реализираният проект за интегриран градски транспорт смятате ли, че е повлиял по някакъв начин на вота в Бургас?

- На вота в Бургас смятам, че са повлияли всички проекти и всички неща, които са се случвали, включително и смяната на една лампа или ремонтът на един тротоар пред живущите на една улица.

- Говорим за значително влияние, защото в случая става въпрос за всеобхватен проект, който засяга почти всеки гражданин на Бургас. А като че ли от него има едно недоволство.

- Колкото по-голям е проектът, толкова по-голямо е и влиянието му. Винаги ще има недоволство. Всеки иска автобусът да спира възможно най-близо до мястото, където живее, работи, учи и т.н. Същото нещо е и с контейнерите за смет и с осветлението... Колкото по-добре живеем, толкова се увеличава и желанието ни да правим нещата по-качествено и при по-съвременни условия. От тази гледна точка можем ли да направим сравнение с „Икарус“-ите и „Чавдар“-ите преди 15 години в Бургас и кълбата дим, които оставяха след себе си?! Тогава голяма част от възрастното население не можеше да се качва на тези автобуси. Така че винаги ще се търси някакъв баланс в тази насока.

- Т.е. на тези дискусии, които сте правили, не сте видели такъв проблем?

- Не, напротив. Аз лично съм ходил още през 2017 г. на дискусии за интегрирания градски транспорт. Някои спирки са променяни, това е правено след проучване и съответно са се взимали верните решения. Трябва да кажем от друга страна, че не може автобусите да се движат празни. Смисълът е те да обслужват населението, но и да има икономически ефект от цялата дейност. Не може да са на загуба, защото някой трябва да ги дава тези пари. Затова следва да се намери пресечната точка между „Бургасбус“ и гражданите, но основната функция на градския транспорт е да обслужва населението.

- Кои очаквате да са Ви партньори в Общинския съвет, след като вече нямате пълно мнозинство?

- Познавайки работата на кмета и общинските съветници, ние сме готови да си партнираме, както и беше заявено, с всички които работят за Бургас по съответните каузи, проблеми и решения за града. Като цяло знаете, че нас ни подкрепят СДС, ВМРО, НФСБ - с някои сме партньори и в Народното събрание, и по места. А можем да си партнираме и с други политически формации по даден казус – стига той да е полезен за Бургас. Няма нищо лошо, когато всички работят за града. Даже бих казал, че така показват едно добро лице на политиката.

 
Гери-Никол се разголи в снега
Гери-Никол се разголи в снега 05/12/2019, Четвъртък 21:00 0
7 мераклии за шеф на БНР
7 мераклии за шеф на БНР 05/12/2019, Четвъртък 19:40 1
14
Коментара по темата
14.
гражданин......
18.11.2019 13:27:04
0
2
Какъв "убедителен" кмет е това? 11-то място според НСИ по заплати в страната!!! 11 МЯСТО!!! Да си прави Александровска, за да радва ид***те, които останаха в Бургас и гласуваха за него!!!
13.
гастро езофагеална рефлуксна болест(ГЕРБ)
18.11.2019 09:58:17
1
2
Видя се в бастиона на ГЕРБ Сарафово, ено момче без кампания има повече гласове от корпоративния ви вот. Хората немогат да ви траят
12.
Тишев и БСП
15.11.2019 17:45:44
0
1
Тези вечногубещи субекти, не спряха да ревът и пишат коментари. Хахаааааа.
11.
бургазлийка
14.11.2019 21:18:30
0
4
Хората са отчаяни и обезверени, не вярват, че нещо може да се промени. Затова и много мои познати не отидоха да гласуват. Не можаха да разберат, че ако отидат до урните вотът може да се обърне. Всяка власт продължила прекалено дълго води до самозабрава и своеволие. За корупцията пък да не говорим, че тя толкова се изтърка, та май взехме да я приемаме за нещо нормално.
10.
До 4:
14.11.2019 20:50:01
4
7
Зад Бачийски си е пак Бачийски , ама явно трябва още време за да го разберете !!! , това че Манев бил зад него си е някаква градска легенда, казвам го като човек от вътрешния кръг на СЕК, които познава и двамата. Бачийски е супер твърдоглав и си прави само това, което си смята за редно. Не познавам човек, които да му каже нещо на въпреки и това да го накара да си промени мнението. Аз затова и го харесвам и го подкрепям.
9.
Знам ли, почвам да се съмнявам
14.11.2019 20:18:35
0
6
Мен ме е страх от толкова убедителен кмет, с толкова убедителна победа на избори. Почвам да се съмнявам дали вота е реален. Знам ли?
8.
???
14.11.2019 15:06:40
1
4
Ванко кажи нещо за Несебър?Колкото пъти ви хване все ви бие.
7.
Митко
14.11.2019 13:48:57
4
9
Вълков е точен, с него може да се разговаря най-малкото.
6.
*********
14.11.2019 12:43:10
1
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
gradski
14.11.2019 11:33:24
1
18
При 12% невалидни бюлетини за ОС... Следващите избори сигурно ще минат 20%... Те и за това не искаха с машини да се гласува.
4.
Бургас
14.11.2019 11:30:41
0
26
Истината е,че няма друга алтернатива ,за когото да гласуват хората,поне засега/зад Бачийски е Манев,зад Табаков са братята,ОП изобщо не влизат в сметката вече,ВМРО са просто ей така на сцената, БСП нямат нови лица,за кой да гласуват хората/. Иначе при такава ниска избирателна активност, трябва да ви е ясно,че ако хората се бяха активирали и гласували,едва ли щяхте да имате толкова общински съветници. Но това е показателно,че доверието в партията ви вече се изпарява. Ако бяхте загрижени за града и хората повече, ако проектите ви бяха за общото благо и развитие,а не колкото да се усвоят едни пари.....ехе.....можеше и да сте вечно на власт. Но историята е доказала,алчността и манията за власт и безнаказаност рано или късно сваля всеки един от пиедестала на величието.
3.
До 1
14.11.2019 11:29:51
4
22
Какъв поклон бе куче умряло.
2.
Гражданин
14.11.2019 11:20:00
0
34
Човек, който вече няколко мандата е в кацата с меда.
1.
ЕПОС
14.11.2019 10:50:45
32
10
Един от истинските и работещи депутати, който помага на всички без значение към коя политическа партия принадлежи. Човек с огромен професионализъм и достойнство. Поклон!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
„Мис България” от соца до днес – възходи и скандали „Мис България” от соца до днес – възходи и скандали

Преди седмица със славната корона се окичи 23-годишната Радинела Чушева. Победата й предизвика бум от негативни реакции заради множеството й корекции

Мадам Мулти Дарина Павлова се сгоди за 35-годишен Мадам Мулти Дарина Павлова се сгоди за 35-годишен

Дарина се похвали, че е получила годежен пръстен от Джулио, осеян с десетки диаманти

Как Тихомир Янакиев се сблъска с най-тежката опозиция, която е готова да превърне мандата му в кошмар Как Тихомир Янакиев се сблъска с най-тежката опозиция, която е готова да превърне мандата му в кошмар

Рутинната сесия на Общинския съвет днес се превърна в истинско изпитание за новото мнозинство

Ариа удари в земята поп-фолк гилдията! Ето как младата надежда на „Пайнер” изригна с шоу на световно ниво Ариа удари в земята поп-фолк гилдията! Ето как младата надежда на „Пайнер” изригна с шоу на световно ниво

Ариа изпълни последното си парче "Класа", което се превърна в тотален хит

Защо разширението на околовръстния път на Пловдив няма да започне скоро Защо разширението на околовръстния път на Пловдив няма да започне скоро

Предстоят тежки процедури по проектирания, отчуждения и ОВОС, стана ясно от отговор на министър Петя Аврамова

Гери-Никол се разголи в снега Гери-Никол се разголи в снега

Феновете оцениха снимките и те за нула време събраха над 20 хиляди харесвания

Полудяла от ревност, Мариана Попова не позволи на Плачков да играе с Елена Петрова Полудяла от ревност, Мариана Попова не позволи на Плачков да играе с Елена Петрова

Премиерата на спектакъла е на 16 декември и специално за нея е подготвен нов плакат. На него не фигурира нито лицето, нито името на Веселин Плачков

Ето кой стана абсолвент на годината Ето кой стана абсолвент на годината

Д-р Иван Вълкадинов завърши с пълно отличие Варненския медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов"

Д-р Георги Кенов към опозицията от ДПС: Ценя всеки един от вас! Войната свърши, да загърбим различията Д-р Георги Кенов към опозицията от ДПС: Ценя всеки един от вас! Войната свърши, да загърбим различията

Местният парламент в Сунгурларе с двама заместници - вижте кои са те

Пускат писти на Банско още за 8 декември Пускат писти на Банско още за 8 декември

Новият кмет Иван Кадев заяви, че туристическият бранш ще продължи да бъде основен за общината

Руски милиардер прегазен от три коли в Англия, подозират убийство Руски милиардер прегазен от три коли в Англия, подозират убийство

Магнатът Димитрий Обретенски бил три дни в кома преди да почине

След скандала в Лондон: Доналд Тръмп бесен на Трюдо, изкара го двуличник заради подигравките След скандала в Лондон: Доналд Тръмп бесен на Трюдо, изкара го двуличник заради подигравките

Според международни организатори причината за подигравките към Доналд Тръмп са заради това, че Америка никога е нямала по-слаб президент

Деси, Деси, защо съсипа президента с черните си лачени обувки? Деси, Деси, защо съсипа президента с черните си лачени обувки?

И новата лична дизайнерка на президентшата не е в състояние да я спаси от вътрешната й липса на вкус

Задържаха родни непълнолетни джебчийки в Атина Задържаха родни непълнолетни джебчийки в Атина

Ромките измъквали портфейлите на туристи в града

Защо Германия е гнилото сърце на Европа Защо Германия е гнилото сърце на Европа

Крахът  на немската икономика е последван логично от политическа криза, а с нея може да дойде и краят на еврото

Световен скандал! Доналд Тръмп се разгневи на Макрон, Трюдо и Борис Джонсън и напусна срещата на НАТО Световен скандал! Доналд Тръмп се разгневи на Макрон, Трюдо и Борис Джонсън и напусна срещата на НАТО

Американският президент е реагирал остро на видео, в което тримата лидери си правят шеги на негов гръб 

Румънци насилвали сексуално децата си, за да забавляват американци Румънци насилвали сексуално децата си, за да забавляват американци

Родителите са разследвани за детска порнография, изнасилване

Доналд и Мелания не спят заедно Доналд и Мелания не спят заедно

Първата дама и Иванка Тръмп не се понасят, пише журналистката от Си Ен Ен Кейт Бенет

Продадоха картина на Гоген за 9,5 милиона евро Продадоха картина на Гоген за 9,5 милиона евро

Платното от 1897 г., рисувано с маслени бои, е част от цикъл от 9 картини, създадени на остров Таити

Европол спря над 30 000 пиратски сайта Европол спря над 30 000 пиратски сайта

В хода на акцията са арестувани трима души

Бойко Борисов Бойко Борисов Няма по-добър от Иван Гешев за главен прокурор. Другите кандидати ги мързи Виц на деня Виц на деня - Тате, ти молиш ли се, преди да отидеш за риба?
- Да, сине.
- Ама на Господ или на Нептун се молиш?
- На оная скумрия, майка ти, се моля!
Виц на деня Виц на деня Скъпи! - провиква се жената от спалнята. - Купила съм ти разкошен подарък за Коледа!
- Покажи ми го.
- Минутка! Сега го обличам!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Той и Кевин беше сам въщи на Коледа, ама си изкара супер! Не го забравяй!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори