×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Останете си вкъщи!
Накратко
НА ЖИВО

Как живеехме преди 10 ноември 1989 година


Как живеехме преди 10 ноември 1989 година
Тодор Живков бе предаден от най-близките си, които получиха външна подкрепа, за да го свалят от власт
10 Ноември 2019, Неделя, 21:53 ч.
Автор: Флагман.бг

„Кореком" събори социализма още години по-рано

Навършват се 30 години от началото на демократичните промени в България. На 10 ноември 1989 г. пленумът на ЦК на БКП гласува оставката на Тодор Живков като генерален секретар.

Споровете за и против социализма са превзели Фейсбук и от вчера са сред най-коментираните теми. Едната страна казва: при социализма беше добре, цените бяха ниски, хората ходеха на почивка, имаше прилични пенсии, безплатно здравеопазване и т. н.

Другата отговаря: тогава страната е била затвор, ДС, лагери, оградена с телени мрежи, сега хората са свободни и ходят на почивка в Гърция, пътуват по цял свят, не чакат 15 години ред за кола и т. н.

Сигурно трябва да минат десетилетия, докато бъде оценен обективно 40-годишният период на социиализъм в България.

И в двете позиции има верни неща

Но носталгията по соца не е само политически сблъсък. Рекламите на хранителни продукти отчетоха този феномен. Рекламата на кремвирши „Оооо, Пепи…“ се базира на убеждението, че тогава колбасите са били истински, от месо, а сега са боклуци. В рекламата се вижда щанд от социализма, отрупан с колбаси. Това е идеализация. При социализма щандовете за колбаси бяха полупразни, с изложени само 2-3 вида, а не отрупани с луканки и салами. Хубавите луканки и салами бяха дефицитни и скъпи, изобилие предлагаха само отделни ведомствени барчета и представителни магазини.

Който припомня ниските цени на социализма, трябва да признае, че те бяха изкуствени, нереални, непазарни. Това създаваше дефицити и напрежение в икономиката, което логично завърши с рухването на системата. Тя не беше съборена от злодея Горбачов, както си представят някои носталгици от онова време. Тя фактически фалира, изгуби конкуренцията със Запада, за да завърши закономерно с разпадане.

Ако някой иска да сравни материално двете системи, може да сравни създаденото в разделена Германия – ГДР и ФРГ. Тази техническа нация при социализма роди коли като „Трабант“ и „Вартбург“, а при другата система – Фолксваген“ и „Опел“ (мерцедесите и беемветата да не ги споменаваме). ФРГ стана световен икономически лидер и изнасяше лекарства, химикали, техника, бира и т. н. ГДР се самозадоволяваше, поддържаше с усилия стандарта на живот, макар да беше т. нар. витрина на социализма.

Тази борба между двете системи роди вица в България, че капитализмът бил като мушмула – колкото повече загнива, толкова по-вкусен става.

Разобличителите на социализма от онова време, които са видели малко от него, стигат до абсурдни твърдения – че тогава не е имало култура, всичко е било идеологическо, всички са били дегенерати и пияници, страхливци и сервилни слагачи на властта и т. н. Ако не бил паднал социализма, сега нямало да имаме интернет, твърдят някои. Това са фантасмагории – западните технологии и техника проникваха и тогава, през Желязната завеса.

Социализмът в България рухна също отвътре. Падането на Живков, с негласна подкрепа отвън, само логично ознаменува края му.

„Кореком“ събори социализма още години по-рано

Сега малцина знаяк какво е „Кореком“ и ролята му в българския живот тогава. Това бяха т. нар. валутни магазини, със западни стоки.  „Кореком“ беше като витрината на Запада, безпощадното, разрушително сравнение на западните стоки с местните. На българския пазар например нямаше кафе, понякога месеци наред. После се появяваше виетнамско. Боклук. След това изчезваше и на негово място се появяваше полски заместител, от цикория. Или печена леблебия, ръж. После току се появи кубинско или анголско кафе. А в „Кореком“ имаше поне 2-3 вида ароматно, с лъскави опаковки.

Сега някои пишат, че стоките в „Кореком“ били недостъпни, хората били бедни, не можели да пазаруват там. Глупости. Това бяха най-достъпните магазини, с огромни обороти. От края на 70-те и през 80-те години там можеше да купува всеки с чужда валута. Чуждата валута беше предимно долари, марките се преизчиславаха в цени в долари. Доларът беше с официален курс 0,98 ст., но на черния пазар за 15 години курсът му се промени от 2 лв. до 3,50 лв. Чак като падна комунизмът скочи рязко до 6-7 лв.

Преди края на 70-те в „Кореком“ пазаруваха само чужденците, също и българи, които са работили за валута в Либия, Алжир и на Запад, по корабите, международния транспорт. Но всеки можеше да намери един арабски студент и да си купи чрез него магнетофон или телевизор. Защото на българския пазар се продаваха 60-килограмови руски цветни телевизори „Електрон“, а в „Кореком“ – „Сони“. На пазара се продаваха т. нар. полски „Грундиг“, имитация на германската марка, а в „Кореком“ – оригиналът или японските „Акаи“, „Пайниър“ и т. н. Имаше изобилие от марки. Българите от средна ръка нагоре живееха заобиколени от японска електроника от „Кореком“. А средната класа беше доста по-широка от сега.

Всички ходеха с дънки, дори като официално облекло,

въпрос на мода и престиж – корекомско. Дънките в „Кореком“ бяха по 8-10 долара, а работещите по чужбина мъкнеха и оттам. Иначе по магазините – дънки „Рила“ и дефицит…

Към края на комунизма минималната заплата достигна 120 лева, а заплатата на млад специалист – 155 лв., в някои случаи 165 лв. Заплатите в средната класа, чиновници, служители се въртяха около 300-350 лв. през 80-те години. Заплати от 500 лв. и нагоре се смятаха за „директорски“. Заплатите под 200 лв. не стигаха, цените през 80-те на хранителни продукти баха сравнително високи.

Дву-тристаен апартамент в София (цените бяха почти приравнени с другите големи градове) струваше 8-10 хил. лева в края на 70-те, 12-13 хил. в края на 80-те. Тогава един апартамент се равняваше на 50-60 средни заплати. Сега струва между 100 и 200 средни заплати. Кредитите тогава бяха леснодостъпни, изплащаха се също толкова лесно. Но се чакаше ред да купиш жилище, записваш се, проверяват те комисии, класират те по категории, по различни системи, с лихвоточки. Мнозина се уреждаха с връзки. За номенклатурата бяха избраните жилищни райони и блокове. Масово явление беше в един апартамент да живеят по 2-3 поколения – баба и дядо, син и дъщеря, внуци.

Имаше пенсии и по 250 лв., добри при онези цени. Но и тогава имаше бедност. Сега има стачки за учителските заплати – традицията да унижават учителите започва именно от соца. Те, заедно с университетските преподаватели, бяха от най-бедните прослойки. Военни и милиционери взимаха повече от тях. И досега е така. Нещо неизтребимо има в отношението към образованието, независимо от смяната на правителства и концепции. Но при соца преподавателите със сигурност не бяха унижавани толкова и поради по-ниските разходи за живот, ако питаш старите учители, ще ти кажат, че са живели по-добре.

Ясно и просто го каза пред мен един 80-годишен дядо в троянско село, в средата на 90-те години – „Половината ми живот е минал преди 9 септември, половината – след 9 септември. Втората половина беше по-добра“.

Човекът цял живот е живял на село, не е бил партиен член, дори е бил репресиран в някакъв период през 50-те. Но така дели и оценява живота си.

А след 10 ноември отвратените от соцализма, започнаха да идеализират живота в България преди 9 септември. Тя била Швейцария на Балканите и пр. Отново погрешна представа. Била е бедна, бедна държавица, в която мъжете от предимно селското население, са обували за пръв път обувки, когато са отивали в казармата. Дотогава са ходели с папуци от свинска кожа. Затова така оценява живота си дядото…

 Ето и малко цени от социализма

Истински ниски, за които най-много жали средният българин, бяха цените на тока, водата и парното. На село плащаха по 80-90 ст. ток на месец, също толкова и за вода (поливаха градината от чешмата)… Затова не е чудно как селяни през 70-те са живели с по 30-60 лв. пенсия. Тя (както и сега) е отивала основно за олио, захар, такива неща. Другото си го гледат сами – домати, чушки, кокошки, козичка…

Парното в градовете рядко превишаваше 20 лева на месец за среден апартамент. Сега цените в София са непосилни, почти една трета от софиянци не плащат парно с години, държавата замазва положението като натрупва загуби в Топлофикация и дълговете й към Булгаргаз.

Енергията не се плащаше по реални цени. Токът на месец в един апартамент беше 3-5 лв., ако не се топлиш с радиатор.Там, където нямаше парно, много на мода бяха акумулиращите електрически печки – по 5-6 киловата. Никой не използва сега такива разточителни печки за отопление.

За коли е ставало дума неведнъж при безкрайните сравнения тогава и сега. Тогава се записваш на ред, плащаш 1500 лв. в ДСК и чакаш – за „Лада” – от 13-14 до 17 години. За „Москвич” и „Трабант” – от 2 до 5-6 години (разликите в годините се дължаха на разпределение по окръзи и др.). Нова „Лада 1300“ струваше 6100 лв., „Лада 1500“ – 7300 лв., но поради дефицита на втора ръка двата модела струваха 8-10 хил. лева.

Като се роди дете или като влезе в техникума, дядото, родителите му правят вноска за кола. До сватбата може да му излезе редът. Вносът на коли на практика беше забранен от живковия режим още от 70-те години – с 200% мито върху цената на колата като нова – независимо на колко е години. И същевременно тогавашното Управление за безопасност и охрана доставяше на семейството на Живков и на висшата номенклатура вносни западни автомобили.

Сега в София има регистрирани 1,1 млн. автомобила, някои семейства имат по 2-3, повечето втора ръка, разбира се.

Сега много се говори, че цените на бензина при соца били стотинки. Не е точно. Има периоди, в които са били много евтини. Но Брежнев позатвори кранчето в началото на 80-те години, после Горбачов го врътна съвсем. Още към 1985 г. бензинът поскъпна до 78 ст. литъра за обикновения, а за супер А96 – 98 ст. Един резервоар на Лада 1300 – 40 лева, една трета минимална заплата, горе-долу както е и сега.

Дизелът беше по-евтин, но нямаше дизелови коли.  Само тираджии, работещи в Либия и дипломати, ако си бяха купили чрез „Кореком” „Пежо”-дизел или „Мерцедес”, се радваха на комунистическите цени. Нафтата за отопление беше 15 ст. литъра, около 3 пъти по-евтина от бензиностанциите. Имаше бензини за държавни коли, оцветени с различен цвят, за да се предотвратят кражбите.

Социализмът беше един енергиен разгул

България произвеждаше нафтови отоплителни печки. Истинско разхищение – нафта за отопление. Те имаха регулатор с въртящо се копче от 1 до 6. Оттогава е лафът „Всичко на 6”.

Никой не санираше, не търсеше енергийна ефективност. Първа атомна в Козлодуй бумти до пръсване, печките – на 6, а от некачествената дограма подухва.

И дойде моментът всичко да се плаща… Сега, който е свикнал да плаща по няколко лева за отопление, иска пак държавата да поеме дълговете на топлофикация, да държи ниски цени…

При соца много ценени бяха професии като бензинджия, барман (тогава имаше лаф – за да станеш барман, трябват връзки с Политбюро), които изкарваха пари с разни финтове. Водопроводчици, автомонтьори – това бяха галениците на социализма. Поради особеностите на тодорживковия режим тук, за разлика от други соцстрани, не се разрешаваше и най-малката частна инициатива. Нямаше частни сервизи. Всички бяха на държавна работа, а отделно взимаха в брой на ръка. Склададжиите (за някои видове дефицитни стоки) бяха също много престижна длъжност. Плащаш си хладилника в магазина, а отиваш с кола да го вземеш от склад край София. Ако се уредиш с връзки.

За заплатите в Политбюро (командният орган на държавата) и на министрите се носеха слухове, никой не ги знаеше. Но се оказа, че са към 1000-1500 лв. Но имаше система за привилегии за висшата номеклатура. Специално снабдяване, специален внос.

В края на 80-те Живков вече внасяше с парите от заеми от чужбина основни храни като боб, лук, картофи, защото след многото реформи селското стопанство го закъса. Приключението завърши с 12 млрд. долара външен дълг.

Едни си спомнят соца с умиление за младостта си, други с безгрижието – живеехме като под похлупак, еднакво бедни, но минимално осигурени.

Мнозинството с радост посрещнаха падането на Живков и комунизма, за да се разочароват след няколко години. Но още в началото на 90-те мнозина се разбягаха по света, след като паднаха изходните визи и телените мрежи по границата. За двайсет години около 2 млн. българи заминаха за чужбина, като емигранти или временни гастарбайтери. Да търсят по-добър живот от българските условия.

Но какво се случи след 10 ноември, та прогони толкова хора?

Всички се надяваха да стане по-добре, някои наивно очакваха, че като падне режимът, тук ще стане като в Западна Европа. Не би. И досега смятат, че някой е виновен за това – комунистите, ДС, богаташите откраднали парите и т. н. Проблемът е културен. Въпрос на интелигентност и манталитет.

България, за да има висок стандарт на живот, трябва да произвежда и продава нещо на света. И какво направи тя в условията на свобода и демокрация? Закриваше едно след друго производства, вместо да ги приватизира и развива, да им търси пазари. Закри машиностроенето, компютърното производство (България е била лидер в Източна Европа), програмистите и компютърните спецове се разбягаха в чужбина. България не можа да продаде например завода си за автомобилни гуми на някой световен производител, както направиха всички източноевропейски страни. И сега внася годишно към 12 млн. гуми. Заводът във Видин е закрит, както и няколкото големи завода край него. Градът е обезлюден, хората са се разбягали. Това се случи в множество малки и големи градове.

Някои погрешно си мислят, че това, което се е случило е по плана „Ран – Ът“. Малцина май са го чели. Там например пише как да се съхранят специалистите в електрониката, в машиностроенето, да се търсят пазари, за да не се закрива производството. И т. н. Нищо от този план не е изпълнено. Освен приватизацията, но калпаво и бавно, със закъснение.

Декомунизаторите ликвидираха селското стопанство

Буквално, чрез ликвидационни съвети. Решиха да връщат земя в реални граници. Това върна земеделието от 30-те години, на дребните собственици на по 5-6, до десетина ниви. Но сега те отидоха в ръцете на множество наследници, които нямат намерение да се връщат на село. Никоя източноевропейска страна не направи такава глупава земеделска реформа. Сега България е вносител на всички онези плодове и зеленчуци, които е изнасяла. В края на комунизма имаше 10,5-11 млн. овце, България изнасяше агнешко на 3 континента. Сега има 1,5 млн. овце, има внос на агнешко и от Нова Зеландия. И ако припомниш тези факти за ликвидацията, някои запалянковци по споровете „преди и сега“ веднага ще те нарекат „комунист“, който иска ТКЗС-та.

И за това е писано в плана „Ран –Ът“ – че възстановяването на собствеността върху земята може да създаде проблем, тя е била на дребни собственици, а модерното земеделие е уедрено. В плана предлагат различни варианти на реформи на собствеността, като предупреждават, че споровете ще спрат производството, а това е пагубно. Никой не е чул съветите. Ликвидираха. Закриха и разрушиха напоителни системи, трайни насаждения, ферми, стопанства, над половин милион работни места и т. н. Сега селата са обезлюдени и опустяват, ниви и пасища обрастват с храсти и бурени.

За да достигне животът в България европейски стандарт, страната трябва да започне да произвежда и продава нещо на света. Само с туризъм не става. Нито с яростни критики на миналото при социализма.

Източник: biographbg.wordpress.com


В категории: Ретро Флагман


Как да приготвим: Тарт с броколи
Как да приготвим: Тарт с броколи 30/03/2020, Понеделник 20:00 0
51
Коментара по темата
51.
четете и се ограмотявайте
13.11.2019 22:28:50
0
0
Комунизъм (от латински: commùnis, „общ“, „обществен“) е социално и политическо движение, поставящо си за цел създаването на безкласово общество, основано на общата собственост на средствата за производство, свободен достъп до предметите за потребление, премахване на наемния труд и на държавата.[1] В частност „комунизъм“ се нарича и обществено-политическата, икономическа и идеологическа система, изградена от тоталитарните режими в Съветския съюз и страните от неговата сфера.[2]

Според марксистката теория (философско-историческа система с претенции за научност,[3]), комунизмът е етап от историческото развитие, който възниква като неизбежен резултат от развитието на производителните сили, предизвикващо свръхизобилие на материално богатство и даващо възможност за разпределение, основано на нуждите („от всекиго според възможностите, всекиму според потребностите“), и за обществени отношения, базирани на свободното сдружаване на индивидите, което предполага „отмирането на държавата“ като инструмент на политическата принуда.[4] Според съветския марксизъм социализмът е преходен етап между капитализма и същинския комунизъм. Ленинизмът извежда на преден план концепцията за партията-авангард: централизирана организация от професионални революционери, която трябва да оглави комунистическата революция и да упражнява цялата политическа власт „в името на работниците“ по време на прехода от капитализъм към социализъм.[5]

Поддръжниците на безвластническия комунизъм се противопоставят на идеята за диктатура на пролетариата и за авангардната роля на комунистическата партия и поддържа незабавното изоставяне на капитализма и преминаване към истинско комунистическо общество. Според тях организацията на комунистическо общество може да се осъществи единствено чрез доброволни споразумения и сътрудничество между свободни хора. За да бъдат възможни те, държавата със своята управляваща класа и репресивен апарат трябва да бъдат унищожени. Те нямат претенциите да прогнозират институциите в комунистическото общество, оставяйки на неговите членове да намерят най-добрите форми за организация, подходящи за конкретните условия.

Редица държави в миналото и днес се наричат комунистически, въпреки че обществено-политическото и икономическото им устройство е далеч от теоретичния модел на комунизма. Така съвременната стопанска система във Виетнам включва принципите на дой мой, в Китай – на „социалистическата пазарна икономика“, а класическият комунизъм в Съветския съюз е определян от редица комунисти като държавен капитализъм. Комунистическата партия управлява България от средата на 40-те до началото на 90-те години на XX в. Според някои изследователи, комунистическите режими са довели до гибелта на около 90 милиона души. [6]
50.
До XX
13.11.2019 19:34:51
0
0
А бе ти наистина си много зле! Каква социалдемокрация,какво бсп? Бсп са наследници на престъпната бкп.За една нощ си смениха името, ама си останаха същите.Все едно ти да си смениш името от XX на XY и да не си същия цървул.Какво общо има реституцията с масовата приватизация ? Реституцията беше акт на справедливост -да върне на хората заграбеното от комунистическите престъпници.Смасовата приватизация се целеше държавата да се отърве от губещите предприятия с които същите тези престъпници бяха осрали цялата ни прекрасна страна.По времето на Костов Ф.Димитров отдавна не беше в политиката.
49.
XX
13.11.2019 17:11:16
1
0
@48
Костов като икономически министър беше по близо до социалдемокрацията от бсп.
Костов например беше срещу реституцията. Изродът лучников и нефелът филип димитров бяха за нея и забавяха масовата приватизация.
48.
ГРАД КОЗЛОДУЙ
13.11.2019 13:10:17
1
1
при соца имаше ред здравеопазване работа свалиЛУКАНОВ ЖИВКОВ по нареждане на МОСКВА направиха сдс и ние блееме като ОВЦЕ хитрягите НАПРАВИХАмного ПАРИСДС И ИВАН КОСТОВ ПРИВАТИЗИРАХА РОДИНАТА НИ ЗА 1 ЛЕВ НЯМА ИКОНОМИКА ВСИЧКО НА СКРАП ХАЧЕСТИТ ВИ КАПИТАЛИЗЬМ
47.
До XX
13.11.2019 09:05:10
5
3
Изпускаш си нервите! Май копейките които ти плащат за троленето не ти стигат за хапчетата? Мога да ти дам съвет: намери си по-доходна работа.Например да лапаш на Костя Копейкин от партия "Възраждане" хуя.Той търси такива малоумници като теб. PS:И още нещо да те питам:С Бургас нямаш нищо общо-по скоро със селата около Бургас, за това само понякога пишешБургас с главна буква . Но какво общо имате вие всички рубладжии -безродници ц Ботев и Левски че непрекъснато използвате имената на тези святи хора в русофилските си глупости.И още нещо да те питам: Ако Германия е кочина,какво според теб е любимата ти Рассия?
46.
ХХ
12.11.2019 19:26:02
4
3
@44
Защото ни на образованието, ни на опита ми можеш да се мериш... пиша винаги с главни букви единствено България, Ботев и Левски. Понякога и Бургас.
ПП. Да ме убиеш, не мога да напиша името на безродния червей, баща на немската кочина, корад аденауер с главна буква.
45.
До 44-тия бастун
12.11.2019 16:36:11
0
7
Мангаляк ти ли ще ми кажеш кое как да пиша бе амебо? Нарочно не съм писал определени думи с главни букви за да може такива бастуни като теб да се дразнят и правят на много начетени! Хайде духай под вода!
п.п. Не тача нито Сащ нито Русия! Ясно ли ти е амебо....подчовек...бягай в руската кочина щом ги тачиш!!
44.
До XX
12.11.2019 13:03:49
8
2
Защо да не мога да ти давам акъл? Като ти гледам правописа , май нямаш много.ЗА главни букви чувал ли си? След Козяк и Конрад Аденауер забрави да пишеш и Сорос.На вас лузърите русофилски все те са ви виновни.
43.
ХахаХ
12.11.2019 11:57:07
0
7
Не само колите, всички са с Айфони...Самсунг и т.н. Всички са облечени с дрехи от запада...телевизорите им от запада..абе всичко! Посочете ми един руснак който да кара лада..да ползва руски gsm...да се облича с дрехи произведени в русия...да гледа на руски телевизор...НЯМА ТАКЪВ!
42.
Xaxax
12.11.2019 11:54:26
3
7
Тока бил по 20лв....това било по 1-2лева и т.н. а колко бяха заплатите бе бастуни?!?! Със 60-90лв. заплата е все едно сега при 700лв. заплата да платиш 100лв. ток?!? малоумници като толкова тачите комунизма и е било хубаво....хващайте самолета и към Русия! Там другаря путлер да ви оножда срещу бутилка водка! Запада ви е крив, че нямате вузспитание и вие и децата ви! Русия велика и т.н. Защо всички руснаци карат западни коли?!?! Аз тук по морето не видях един руснак да кара Лада нива? АХахАХХха СМЕШНИЦИИИИИ!!! и БАЛЪЦИ СТЕ!
41.
XX
12.11.2019 00:33:18
5
4
@39/40
Ти на мен акъл не можеш да ми даваш... а приказките за централите ги разправяй на козяшките и конрададенауерските тролове...
ПП. Баш копИле си е според жаргона.
40.
До XX
11.11.2019 14:58:08
4
6
И не съм от София да ми викаш "копиле"Казва се"КопЕле".От Бургас съм и ние тук сме ПИЧОВЕ.Не че не е едно и също,само за твоя информация.
39.
До XX
11.11.2019 14:39:15
4
5
Май инструкциите от централата са да спрете с Иван Костов и да почнете сега с Плевнелиев?
38.
XX
11.11.2019 13:27:58
4
5
@36
прав си копиле, ще останат само слабоумни фенове на отрепката плевнелиев, дисидентствала срещу режима на тошо, носейки в ролята си на щатен бкп служител плакат срещу тошо на казионния митинг на бкп превратаджиите.
факт.
37.
До Gotti
11.11.2019 13:11:48
17
7
Kомунизмът е генетично заболяване което се предава от поколение на поколение до девето коляно. Комунистът е същество с нисък морал или с нисък интелект.В първия случай краде,лъже, мами, убива, а във втория слуша мантрите на първия и повтаря като папагал.Ето за това има носталгия по комунистическата диктатура-защото в семействата им само това се говори-колко било ефтино,колко било сигурно,колко било спокойно,колко било хубаво.До като има мързеливци,хора без инициатива,хора които гледат в чуждата паница -ще има и комунисти.
36.
John Gotti
11.11.2019 11:59:23
8
6
Най-хубавото нещо на демокрацията е, че до 20 години няма да е останал жив комунист.
35.
Кандисалия
11.11.2019 11:36:03
10
12
Освен че държавата беше в пълен фалит и на изкуствено дишане от Съветския съюз още в 1980г. и че разстрелваха на границата всеки осмелил се да избяга от соц кенефа. Оградите и военните бяха не за да пазят някой да не влезе, а да не посмее някой от робите да излезе. Цял живот бачкаш в ТКЗС за жълти стотинки и ламаринени медали. Корупция на огромно ниво - от локалната бакалия до партийния дом. Най- позорната страницата в цялата ни история и 40-те години комунистическо робство
34.
az f
11.11.2019 11:13:22
1
13
Минаха 30 години от тогава. Ние обаче още живеем с миналото си, а главите ни вместо да гледат напред и да се съсредоточат върху решаването на днешните проблеми, ние се дърлим на комунисти и демократи. Живял съм и в дватат строя. За нищо на света не заменям миналото си, не давам и настоящето си. Неведнъж съм писал от този форум, че проблемът не е в строя ни, проблемът е в главите ни, гена ни, характера български и за съжаление най - вече в културата и мисленето ни. Ние българите винаги сме били малък, беден, подтискан и вечно зависим от някой народ. Някой ще го кажат съдба, но аз ще го нарека - нрав и демографски белег. Гледаме комунизма, но не се вглеждаме в детайлите и видимите истини. Та да ви попитам: Само ние ли бяхме в Източния блок ? Къде са днес Словения, Хърватска, Черна гора ( част от Югославия тогава ), къде са Чехия, Словакия ( съществували като Чехословакия тогава), ами Литва, Латвия, Полша, Унгария, Азербайджан, Казхстан, ами Китай, че и Куба ? Ами тези държави дръпнаха напред, тези държави излязоха от източния блок в пъти по-голям дефиците от нас. Една Унгария например, която се поддържаше от Австрия и си беше западна държава в Източния блок не развали "социалистическите си реформи", а ги използва като основа за днешното си развитие и бъдеще. Полша и Чехия са същия пример. Там хората се впрегнаха, но генът, нравите или културата им попречиха да мислят реваншистки и да използват създаденото, като основа на новото. Ние поне 20 години загубихме в рушене на паметници, мавзолеи, заличаване на история, палене на сгради, рушене на традиции, ценности, морал и заличаване на минало. И защо ? Защото се страхуваме от себе си и вечното ни ламтене за власт, материалност и пари. А, кажете ми, колко статии сте чели с визия за бъдещето, и в колко от тях не се вменява това бъдеще на точно определена партия или личност. Българинът е политизиран до мозъка на костите си. Това да гледаш само назад и да се отвръщаваш от миналото си, а да живееш в кочината си без взор за бъдещето, си е типично наша черта. Преди да е имало комунизъм и демокрация, Алеко е създал бай Ганя, Иван Вазов - Под игото, а Левски е предаден от българи...Ами направете си сметката какъв ни е проблема преди да се кокорите в комунизма и да го сравнявате с днес, защото "утре" може да се окаже, че пак сме "сгрешили" със строя без да ни дойде на акъла, че промяната зависи само от нас, съзнанието и човещината с която се раждаме, ама по тези географски ширини лесно губи
33.
!!!!!!!!!!!!!!!!!
11.11.2019 10:37:32
6
5
Едн долар струваше 98 стотинки ! Вярно че нямаше много от къде да си купиш долари но те и не ни трябваха. Факт е че левът беше по скъп от долара.
32.
XX
11.11.2019 10:25:44
1
6
@31
И хладилници и телевизори имаше... уж по "хубавите" телевизори ги доставяха може би всеки месец в Бургас...
31.
Простака
11.11.2019 10:10:13
3
10
Преди т.н.демокрация имаше социализъм .Народът се ползваше от безплатно здравеопазване, учение, хлябът струваше 20ст., билета за градския транспорт 4ст, киното 32 ст. и т.н.при средни заплати около 200лв.Населението наброяваше 9 мил., чакаш за хладилник до 3г., за телевизор, 4год., за лека кола над 15г. за жилище 20г и т.н.Така, че не трябва да забравяме хубавото и да очерняме истината, но сегашното положение сами смеси го заслужили и ще си го търпим след като не гласуваме на изборите позволих на мутрите да ни ограбят и да ни ограбват.
30.
Вальо кита
11.11.2019 09:30:32
17
11
С две думи социалистите са най-долната под човешка измет на света
29.
и аз да кажа
11.11.2019 08:33:05
12
20
Живеехме спокойно - имаше ред в държавата. Не се страхувахме от крадци, от убийци, от кучета. Сега сме като в затвор - със железни врати и решетки по прозорците. Храната беше качествена, парите бяха достатъчно да се храниш, да се обличаш, да пратиш детето си на лагер и цялото ти семейство да отиде на почивка.
28.
До "ФЕН" на комунизма
11.11.2019 07:43:51
16
12
Върни се ти 35 години назад и се научи да пишеш грамотно,защото "УБРАЗОВАНИЕТО"което си получил през комунизма май не ти върши работа.И се научи да мислиш със собствената си глава и да не лъжеш по комунистически.Поддържате комунизма защото нищо друго не сте видяли.Каквото е направено през комунизма не е благодарение на него а въпреки него.В Гърция като е нямало комунизъм са направили хиляди пъти повече. Даваш ли си сметка ако тогава бяха отворени границите колко хора щяха да останат в НРБ? Само мързеливите бетонни глави комунистически! Какви фабрики ,какво селско стопанство, какво производство? Крадеше се на поразия,50% ,ако не и повече брак ,износ за СССР на безценица.Какъв лев обезпечен със злато като никъде по света не вървеше(не беше конвертируем). И за престъпността да ти кажа: беше много по-голяма от сега но нищо не се огласяваше. Крадяха от директора до чистачката. Процъфтяваше контрабандата и проституцията(за барчето на Приморец чувал ли си ?) Славея я запалиха с децата и, за бандата с изнасилванията чувал ли си -все синове на визши милиционери и партийни другари?За кредитите да ти кажа: за взаимоспомагателна каса чувал ли си?Поддържате комунистическата диктатура защото нищо по-хубаво не сте видяли. Кенефа на село беше на двора.Дойдохте в града с кърлежите по потурите,дадоха ви по една панелка исега от комунизма по-хубаво няма.
27.
чудя се
11.11.2019 06:35:07
1
11
Флагман, що не изкарате по едно вечерно, че с българския сте на Вие?
26.
Слаб (2)
11.11.2019 06:26:01
0
11
Пише се креНвирш, а не креМвирш
25.
Потърсете и другаде
11.11.2019 06:24:47
0
13
Като гледам как цитирате фейсбук имам чувството, че ако закрият няма да можете да си намирате инфо за статиите
24.
ФЕН..
11.11.2019 01:30:01
12
15
И от цялата работа стигаме пак до извода че трябва да се върнем с поне 35 г.назад ...работещи фабрики, селскоско стопанство на фул, няма беработица, има пройзводство има и износ, има убразование, почти нулева престъпност, никакви кредити, прилични спестявания, бесплатно медицинско убслужване на мн.добро ниво, бг.лев единствен по рода си всяка банкнота е обезпечена със злато, пътища добри, няма винетки , няма 100 вида гуми за коли караш 10.г...с един чифт и многоооо др та те така лошо е че трябва с тъга да се сещаме за татовото време но такава е истината
23.
Не спират лъжите!
11.11.2019 01:00:24
13
16
ДЕМОНкратите нямат умора да лъжат най-нагло! Системата беше добре, но една група продажни чиновници се продадоха на Западняците и саботираха системата. Това доведе до фалшивият външен дълг и недостига на стоки! 30 години системата вървеше добре, строяха се блокове, пътища, курорти, хората плюскаха кюфтета и след 30 години изведнъж държавата изпада в дълг. Е, как? Много лесно, чрез саботаж от съпартийците-предателите! Обаче ДЕМОНкратите мълчат за днешния дълг на държавата и дори не мислят за събаряне на ДЕМОНкрацията. Нищо не казват за кренвиршите от копита и кости. Нищо не казват за беднотията и 3.50 лева банани. Нищо не казват за политическата мафия и техните вили по цял свят. Според тях демокрацията си е в перфектно състояния и дори малки реформи не искат да правят. След 1989 се извърши най-голямата измама на планетата. САЩ и Западна Европа фалирваха и им трябваха суровините и парите на СССР и Африка, която беше защитавана тогава от Русия. Подкупиха с парите на Русия зверове като Горбачов, като му дадоха защита да съсипе системата с останалите продажници от другите страни
22.
еретер
11.11.2019 00:00:56
24
4
Господине, Петър Стоянов е най-достойният
президент, който сме имали.
21.
Хо Хо хо
10.11.2019 23:50:15
13
15
Жечо педала, Тодор селяка, цървули, плондери, дебелаци, гамени, Пепи танкиста, Румен фатмака, все от отряда Чавдар. Нобеловата награда за селска простотия. Яжте на Живков галошите. Световната марка трабант изпревари капитализма, на втора ръчна скорост. Червените фенери се целуват като педали по устата има кадри на Брежнев и Живков братска дружба целувката на мъже тоест педали, травестити. Другарите по интереси лява китка.
20.
Тончо
10.11.2019 23:47:47
15
28
Били говедото е много прав.
Живеехме страшно зле. Като сиви пионки. Активните крадци лапаха с пълни шепи от облагите. Другите се радваха, когато им подхвърляха от "качествените" стоки. Но екстра качеството се полагаше на мръсната комунистическа шайка.
Няма да коментирам режима на тока, водата и други екстри.
Голямата грешка е, че не избихме ком. върхушка, както го направиха румънците.
19.
кккк
10.11.2019 23:37:33
2
6
За какво ги пишат тези неща , минало е вече....
18.
Турчин
10.11.2019 23:36:47
6
4
Сега сатрапа гори в ада
17.
(:
10.11.2019 23:25:39
5
13
Бодигарда му който удивително прилича на него , доеба мйката на всичко по сценарий .
16.
Доктора
10.11.2019 23:22:29
18
27
Къде ги имаше тези вкусотии, които са изброени, или говорим наизуст! Отивам до магазина, опашка от 20 пенсионера, в магазина естествено няма нищо, на въпроса ми за какво се редите, Ами каквото дойде, ако дойде наистина нещо! Това съм го преживял лично многократно!
15.
Организация
10.11.2019 23:15:33
31
15
Не съм партиен и не се занимавам с политика, но видимо по-долу много от коментарите са писани от един пълен неграмотник. Може ли да напишеш 5 изречения без една запетая или точка, да не споменаваме за изрази като "Тва" и т.н. Видимо няма да обориш опонента си, защото никой не разбира какво пишеш. В случая гласувам с + за образования комунист и с - за получовека демократ, който ламти за земята на дядо си, но не си е направил труда да напише един ред грамотно и всички да го разберем. А и освен това всички гласове с + за неграмотника са от съмнителни АйПи адреси.
14.
До 13
10.11.2019 23:06:25
20
13
Никой не съм обидил в коментара, това са фактите. Защо обиждаш, демократче ? Бях от партията и живях добре, сега е демокрация и не живея добре, но не рева и не се оплаквам, нито обиждам. Това е истината, макар и неудобна за някои
13.
Кольо мастията
10.11.2019 22:46:25
8
31
До12 ти си цървул явно селски и за тва пишеш това и си точно от партийците. Тези които взеха земя със свидетели бяха пак точно вашите хора. Те знаеха как става далаверата. И се оказаха от нищо имащи собственици на апетитни неща които не върнаха на истинските стопани!
12.
Комунист
10.11.2019 22:41:19
18
13
Т.нар заграбени земи от комунизма чий са били преди Освобождението? Как са възстановени земи след 5 века липса на документи? Между 1878 и 1905 г всичко е ставало само със свидетели, доста мътно, нещо като модерната приватизация. Тарикати са се уреждали, а после са виели, че след 1945 държавата си ги връща
11.
Тошо правешкия
10.11.2019 22:34:49
2
9
Е как без лагери - какъв режим би бил това ?! Щяха да ни се подиграват западняците, а и те си имаха лагери, макар и доста по-скрито и тайно. Режима затова е режим, защото действа с твърда ръка. Всеки носи своя кръст за греховете!
10.
Бай кор
10.11.2019 22:26:06
34
21
Капитализма надигра комунизма финансово и потребителски, но пък комунизма спечели в космическата надпревара и социалната политика. Факт е, че 80% от хората живели в източна Европа не желаеха тя да се разпада след като видяха , че демокрацията не е нищо особено освен пари.
9.
Били говедото
10.11.2019 22:23:50
13
56
Е как живехме естествено супер зле безлично бездушно. Докато партийците живеха като царе. Шумкарите крадците по мандрите народни герои станаха, а интелигенцията е затриха без съд и присъда по лагери. В ада да горят всички близки до режима които пращаха по лагери бащите и дядовците ни. Разграбиха ни имотите земите.
8.
Дълбоката Държава
10.11.2019 22:19:47
2
24
Както и сега... всеки в своята килия. Това което беше различно беше захаросаните лозунги за Заедност и Обща съдба и други подобни сънища.
7.
Хаха
10.11.2019 22:10:15
26
19
Е кво излезе от цялата статия - единственото попадение за демокрацията са западните коли,дрехи и храна - макар и второ качество и втора употреба.
6.
6.
10.11.2019 22:07:43
1
7
Като много щастливи деца на богати баби и дядовци......
5.
Дарт Мол
10.11.2019 14:11:57
2
5
Сив и безличен.
4.
XX
10.11.2019 14:06:49
3
47
"И досега смятат, че някой е виновен за това – комунистите, ДС, богаташите откраднали парите и т. н"
Знам само, че изродът луканов и сие превратаджии, демек - комунистите, дс откраднаха седмица след преврата 500 000 000 долара от външнотърговска във виена, а година по къдно обвиниха тошо, че хазната празна, обявиха мораториум и докарсха България до най-голвмата криза.
3.
XX
10.11.2019 14:02:22
10
31
Да не забравим и фамилия стоянови: пловдивският изрод стефан стоянов прати жандармерия срещу селяните искащи да запазят ткзс-то си. Лозунгът на седерастките изроди беше "камък върху камък да не остане от построеното от комунистите".
После безродният му син, нефелът петър стоянов - коня бе избран с подкрепата на берлин, постави под въпрос кирилицата и вътнс паисиевата история на гърция... след оието отиде да живее в женева. Вероятно в къща купена с президентската му заплата (като пловдивски адвокат беше нищо).
2.
ХХ
10.11.2019 13:53:06
12
38
Имаше един вид кренвирши, масло, захар, наденица, шпек, шунка, луканка, защото родопа и млекокомбинатите работеха по един стандарт и качеството беше постоянно и по вкусно от най-доброто по магазините сега.
1.
!!!
10.11.2019 10:25:23
3
26
Един точен анализ за времето преди1989 и след това,който трябва да прочетат и привържениците на двете времена.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Димитър Маринов в кожата на Scatman John Димитър Маринов в кожата на Scatman John Кошмарът на всеки логопед, се оказа мисия възможна за носителя на Оскар 10 начина един мъж да ви каже без думи „обичам те“ 10 начина един мъж да ви каже без думи „обичам те“

Вижте ги

Опозицията в Царево: Да подкрепим бизнеса, нека отпаднат наемите на общински имоти по време на пандемията Опозицията в Царево: Да подкрепим бизнеса, нека отпаднат наемите на общински имоти по време на пандемията Надявам се ГЕРБ да се вслушат в разума и да подадат ръка на местния бизнес, каза водачът на групата на „Движение Гергьовден“ Емил Пейчев Таро карти - какво очаква всяка зодия през април Таро карти - какво очаква всяка зодия през април

За някои ще е ново начало

Вижте феноменалния Тото като "Братя Мангасарян" Вижте феноменалния Тото като "Братя Мангасарян"

"Мечтаех си да бъда част от тази група, когато бях малък - още на 18 години. Чувствам се супер, невероятно е", каза Тото

Генезисът на убийството в Церковски: Алекси Стоянов с безобразна присъда за забит нож в крака на полицай Генезисът на убийството в Церковски: Алекси Стоянов с безобразна присъда за забит нож в крака на полицай

Последната му присъда е абсурдна – за забиване на нож в крака на униформен от РУП Карнобат получи само три месеца

Пращат на съд мъж, нарушил с 2 метра карантината Пращат на съд мъж, нарушил с 2 метра карантината

До момента в Пловдив се водят седем досъдебни производства за нарушаване на забраната

Рокади в NOVA! Коронавирусът свали водещи от екран Рокади в NOVA! Коронавирусът свали водещи от екран

Още преди 10 дни от медията огласиха, че ще разделят служителите си на два екипа, които ще се редуват

Брутална сеч по време на епидемия в Бургаско - бизнесмен ли унищожи вековни дървета в кв. "Сарафово"? Брутална сеч по време на епидемия в Бургаско - бизнесмен ли унищожи вековни дървета в кв. "Сарафово"?

В Айтос е страшно, цигани опоскаха гората

Катастрофа на пътя Бургас-Варна, движението е затапено Катастрофа на пътя Бургас-Варна, движението е затапено

Призовават се шофьорите в района да карат с повишено внимание, На местопроизшествието има екипи на „Пътна полиция

5 топ стоки, с които руснаците се запасяват 5 топ стоки, с които руснаците се запасяват

Във фокуса на прожекторите попадна и чесънът

В Италия преминаха над 100 хил. случая, а починалите се увеличиха с 812 В Италия преминаха над 100 хил. случая, а починалите се увеличиха с 812

Новите случаи на заразени се увеличиха само с 4050 - най-ниското ниво от 17 март

"Кока-Кола" спира рекламите, дава над $120 млн. за борба с коронавируса "Кока-Кола" спира рекламите, дава над $120 млн. за борба с коронавируса

Ограничаването на маркетинговите разходи на компанията е валидно и в световен мащаб

Старата песен на нов глас! Китай пак изкара прилепите по пазарите Старата песен на нов глас! Китай пак изкара прилепите по пазарите

Прилепи и скорпиони, които се предлагат за продажба като "традиционна медицина"

Рапърът Питбул пусна песен, с която да вдъхне надежда Рапърът Питбул пусна песен, с която да вдъхне надежда

"I Believe We Will Win" ("Вярвам, че ще победим") е тонизиращ "световен химн"

Учени предсказали пандемията преди 7 години, но не им повярвали Учени предсказали пандемията преди 7 години, но не им повярвали

Докладът, който може да се нарече научно пророчество, е датиран през 2013 г

Пласидо Доминго пребори коронавируса Пласидо Доминго пребори коронавируса

По-рано представител на певеца съобщи, че Доминго е бил приет в болница в Акапулко заради усложнения от коронавируса

Сърбия отпуска по 100 евро на всеки свой пълнолетен гражданин Сърбия отпуска по 100 евро на всеки свой пълнолетен гражданин

Това е част от пакета от 5 млд.евро, който ще се инвестира в икономиката

Easy Jet спира всичките си полети Easy Jet спира всичките си полети Авиокомпанията обяви, че самолетите им могат да бъдат използвани за спасителни полети с цел връщане на блокирани хора Кралят на Тайланд се самоизолира с 20 супер красиви жени в германските Алпи Кралят на Тайланд се самоизолира с 20 супер красиви жени в германските Алпи

Луксозната самоизолация на Ваджиралонгкорн не се одобрява особено в кралството му

Ген. Венцислав Мутафчийски Ген. Венцислав Мутафчийски Предстоят ни най-тежките времена. Болестта няма да подмине никого Виц на деня Виц на деня Въпрос на родител:
- И защо трябваше да се прави дистанционно обучение от вкъщи? Не можеше ли да ги затворим в училището...
Виц на деня Виц на деня - Ако не бяха мустаците, страшно щяхте да приличате на жена ми.
- Но аз нямам мустаци!
- Така е, но тя има.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Прибрахме се от супермаркета, свалихме маските и гледам... тоя мъж не е моя!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори