×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Най-малко 9 души загинаха при взрив в мина в Колумбия
  • Пореден ден с нисък брой новозаразени с COVID-19 у нас
  • Отново колона от автомобили се образува на „Кулата“
  • Затвориха Прохода на Републиката заради паднал стълб
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Въпреки лесния достъп, бургазлии още трудно стигат до съдовия хирург


Въпреки лесния достъп, бургазлии още трудно стигат до съдовия хирург
Тази година в пролетно-летния сезон много се увеличиха случаите, които налагаха спешната намеса на мен и колегите ми, заяви началникът на Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас
05 Ноември 2019, Вторник, 14:00 ч.
Автор: Анна ДОБРЕВА

Тенденцията в съдовата хирургия е да се прилагат повече ендоваскуларните, безкръвни, иновативни интервенции, които спестяват на пациента мъки, болка, дълъг следоперативен период, констатира доц. Василев

- Доц. Василев, Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ Бургас навлезе в десетата година от създаването си. Каква е равносметката Ви за този период, в който изградихте от нулата това звено и създадохте екип?

- Равносметката ми е положителна, а вярвам че е положителна и равносметката на пациентите, които дотогава нямаше къде да получат такава квалифицирана помощ. Знаете, че имаше и смъртни случаи при инциденти заради липсата на съдови хирурзи в града. Развитието на съдовата хирургия е едно от най-бурните, най-иновативните в медицината. Когато аз дойдох тук преди почти десет години, бях първият съдов хирург в бургаската болница. Имаше колега, който едва беше започнал своята специализация. В продължение на 6 години бяхме екип с д-р Матков, междувременно колеги взеха специалност, дойдоха и нови. Сега имаме четирима специалисти и един много перспективен млад специализант.  От сектор станахме отделение, преминахме второ, трето ниво, сега сме Клиника. За тези години през нас преминаха над  15 000 пациенти. Сестринският ни състав е изключително добре подбран – мотивирани, знаещи, можещи. Големият плюс в клиниката е, че работим много, имаме високи заработки и сме в състояние да компенсираме много ниските заплати на медицинските сестри с добри бонуси. Същото се отнася за лекарския състав – при нас няма бонус за началник и за длъжност. Всеки получава според труда си, по предварително изработен правилник и точни правила. Това е много важно за изграждането и мотивацията на екипа. Предстои ни още по-голямо развитие, което ще ни нареди сред най-иновативните и можещи съдови клиники в България.

- Какви са най-честите операции, които извършвате?

- Тенденцията в съдовата хирургия е да се прилагат повече ендоваскуларните, безкръвни, иновативни интервенции, които спестяват на пациента мъки, болка, дълъг следоперативен период.  Целта е с тези модерни съвременни техники пациентът да получи по-малки травми, много бързо да се върне в работната среда или да бъде един щастлив пенсионер. Огромният процент от нашите пациенти са хората в третата възраст. Поради простата  причина, че атеросклерозата, която е основната причина за артериалните съдови заболявания се развива във втората половина в живота на човека.

Искам да подчертая, че тази година в пролетно-летния сезон много се увеличиха спешните случаи – твърде много битови, промишлени, пътни травми налагаха спешна намеса на мен и колегите ми.  Имахме няколко критични случая и големи операции, в които участва целият ни екип.

- Разкажете повече за плановите операции. Имате ли листа на чакащите?

- Стараем се да няма, работим по много, искаме в рамките на 7-10 дни да обслужим всички болни. От друга страна Здравната каса е въвела правила, според които един болен, който е диагностициран за планова операция, не можем да го оперираме веднага. Трябва да го вкараме в листа на чакащите, той да чака поне седмица и тогава да се оперира, макар и да имаме възможност да не го караме да чака. Нещата стоят по следния начин: имаме една диагностична пътека, при която се извършват пълни изследвания. Ако при нея се установи, че пациентът е за операция, здравната каса иска да зачеркнем тази пътека и пациентът да мине само по оперативна такава. А какво се случва с разходите за скенер, за диагностика? Вместо тези болници да бъдат финансирани по правилен начин, се търси начин, по който да се орежат доходите на болниците. Това е много важно. Може би наистина е назряла необходимостта да се промени изцяло философията на здравеопазването в България. Виждаме, че се изливат едни милиарди, огромни пари, които не достигат нито до лекарите, нито до сестрите, нито до болните. Достигат дотам, докъдето всички знаем. Ако това нещо, което  в момента държавата дава, Здравната каса събира като ресурс, с малки корекции от страна на държавата да доосигури пенсионери, военни, деца, здравеопазването в България ще бъде на много по-високо ниво, много по-иновативно, много по-модерно и с високо качество, отколкото сега.

- Тази година проведохте много успешна кампания с  Ротари клуб – безплатни доплерови изследвания за превенция на риска от инсулт. Какви са резултатите от нея?

- Кампанията беше с таргет мозъчно-съдова болест.  От Ротари ни предоставиха модерен доплер сонограф, с който направихме този планиран скрининг. Тези изследвания бяха извършени под моето ръководство, но от по-младите ми колеги, от една страна да придобият повече опит, от друга страна да дам възможност за лична изява. Целите, които си постави кампанията като брой пациенти, са отдавна изпълнени. Но продължаваме съвместно с Ротари клуб да извършаме тези прегледи, за да можем наистина да стигнем до всички.

- Имаха ли наистина нужда хората от тези прегледи, или се възползваха само защото е безплатно?

- Имаха. Имаше доста пациенти, които открихме, диагностицирахме, лекувахме. Имаше висок не само обществен отзвук, но и лечебен ефект за тези, които  наистина се нуждаеха, да не говорим за социалния ефект, защото този преглед по целия свят струва много пари, а ние ги извършихме безплатно.

- Фактът, че имаше огромен брой желаещи да се включат в кампанията показва ли, че въпреки наличието на частни болници и много специалисти, бургазлията все още трудно намира пътя до съдовия хирург?

- Да. Това е самата истина. Бургазлията минава през безброй филтри и други специалисти, докато стигне до съдовия хирург. И проблемът не е само в направленията, а в чисто професионалните нагласи на част от колегите. Вярвам, че личният контакт е важен и се стремя да осъществявам контакт с общопрактикуващи лекари и колеги от други специалности. Джипитата са много важен и определящ фактор за развитието на здравеопазването и качеството му. Аз много ги уважавам. За своите 1200-2000 пациенти това е най-важният лекар – към  него те се обръщат за профилактични прегледи, изследвания, направления, за всичко. И вече от неговата квалификация зависи дали той ще използва направленията по един или друг начин. В това отношение трябва да има сериозно уважение между лекарите. Всеки си тежи на мястото. Аз може да съм най-великият съдов специалист - а аз не съм -  но ако нямам доверието на пациентите си, на личните лекари, на специалистите от различните специалности, съм нищо. Един лекар без пациенти, с всичките му титли, е абсолютно нищо.


В категории: Здраве


Миски чистят по дупета
Миски чистят по дупета 13/06/2021, Неделя 11:20 2
България Всички новини
Водачът на „БСП за България” Петър Кънев: Епохата „Борисов” приключи Водачът на „БСП за България” Петър Кънев: Епохата „Борисов” приключи Българската икономика трудно ще издържи тези избори да приключат без правителство, подчерта Петър Кънев   БАБХ започва извънредни проверки в обектите, предлагащи сладолед БАБХ започва извънредни проверки в обектите, предлагащи сладолед Предприятията за производство ще бъдат проверявани до 30 юни, а до 30 септември ще се проверяват търговските обекти Нова мутация на британския щам на коронавируса засечена у нас Нова мутация на британския щам на коронавируса засечена у нас Отчетен е при двама пациенти, които не са пътували в чужбина Ще се ваксинират ли повече хора, за да не носят маски Ще се ваксинират ли повече хора, за да не носят маски Очаква се в понеделник здравните власти да издадат нова заповед за облекчаване на мерките срещу COVID-19 Затвориха Прохода на Републиката Затвориха Прохода на Републиката Около 06.20 ч. тази сутрин в района на Мишеморков хан лек автомобил се е ударил в стълб от електропреносната мрежа Пореден ден с нисък брой новозаразени с COVID-19 у нас, жертвите са 5 Пореден ден с нисък брой новозаразени с COVID-19 у нас, жертвите са 5 Оздравели са 34 пациенти Зрелищен арест в Поморие! Проснаха по очи жената на Дживиза, спипаха я надрусана с кокаин зад волана Зрелищен арест в Поморие! Проснаха по очи жената на Дживиза, спипаха я надрусана с кокаин зад волана Йовелина Стоянова е спряна на сирени от служебен полицейски автомобил Почти всички правим тези 5 грешки по време на секс Почти всички правим тези 5 грешки по време на секс Жена, която не чувства удоволствие от секса, е фригидна 11 неща, които впечатляват мъжете повече от красотата 11 неща, които впечатляват мъжете повече от красотата Жена с хобита и интереси Лятото е тук, но не съвсем: Бури и дъждове в Бургаско през следващата седмица Лятото е тук, но не съвсем: Бури и дъждове в Бургаско през следващата седмица Възможни са дори градушки, предупреждават синоптици
Отпадането на блокадата заради коронавируса във Великобритания може да се отложи Отпадането на блокадата заради коронавируса във Великобритания може да се отложи Премиерът Борис Джонсън заяви, че правителството трябва да е предпазливо в последната крачка за излизане от ограниченията Силно наводнение в района на Солун взе жертва Силно наводнение в района на Солун взе жертва Стихията наводни и магазини и приземни етажи в града Бащата на Меган Маркъл я моли за прошка, мъчно му е за внуците Бащата на Меган Маркъл я моли за прошка, мъчно му е за внуците Томас иска да види малката Лилибет и Арчи Кристиан Ериксен е в болница, в стабилно състояние е Кристиан Ериксен е в болница, в стабилно състояние е След минути вземат решение дали мачът ще продължи Посипаха с брашно кандидат за президент на Франция Посипаха с брашно кандидат за президент на Франция Жан-Люк Меланшон бе посипан с брашно на антидесни демонстрации в Париж В Гърция ще признават всички ваксини за влизане в страна В Гърция ще признават всички ваксини за влизане в страна Служителите по хотелите и корабите ще бъдат тестват за коронавирус всяка седмица, освен ако не са ваксинирани Германия разхлабва примката, отменя повечето ограничения за пътуване Германия разхлабва примката, отменя повечето ограничения за пътуване Това решение влиза в сила от 1 юли Страничните реакции след ваксиниране срещу Covid-19 показват, че имунната система се активизира Страничните реакции след ваксиниране срещу Covid-19 показват, че имунната система се активизира Вродената имунна система се активизира, след като открие външен враг   Уловиха крокодил, изял 80 човека Уловиха крокодил, изял 80 човека По незнайни причини местните хора са кръстили влечугото с името Осама   Млади мъже с миокардит след ваксиниране с препаратите на Pfizer и Moderna Млади мъже с миокардит след ваксиниране с препаратите на Pfizer и Moderna Повечето от засегнатите са се възстановили бързо
Иван Костов, бивш премиер Иван Костов, бивш премиер Санкциите по ”Магнитски” са, за да изсушат корупционните мрежи
Виц на деня Виц на деня Въпрос към радио "Ереван": - Какво е брак? Отговор на радиото: - Единственото дълготрайно наказание, срокът на което може да се намали с лошо поведение . . . Виц на деня Виц на деня Дърпам конците в една голяма фирма! - Реджеп, шивач в Nike. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Животът е твърде кратък, за да се изучи една професия
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори