×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • 134 са новите заразени с COVID-19, регистрирани за последното денонощие, направени са 3612 теста
  • Вижте кой празнува днес
  • Жълт код за силен вятър е обявен за Бургас
НА ЖИВО

Хорхе Букай: 20-те стъпки на пътя към себе си


Хорхе Букай: 20-те стъпки на пътя към себе си
Източник: Една.бг
01 Ноември 2019, Петък, 19:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Тези съвети ще ви помогнат да се доближите до себе си и да отговорите на най-важните въпроси, които животът представя пред нас

Хорхе Букай е аржентински психотерапевт и писател. Той е посветил повече от 30 години на психотерапията, след което преминава към писане на книги.

„Опитвам се да влагам във всяко предложение за действие само мисли, в ползата от които се убедих от собствения си опит.“

Ето 20 прости и не много на брой стъпки, които ще ви помогнат да се доближите до себе си и да отговорите на най-важните въпроси, които животът представя пред нас!

Стъпка 1. Познайте себе си

Свалете от себе си воалите, които ви пречат да видите какъв сте всъщност. Приемете знанията за това кой сте в действителност. Свалете всички „маски“, които носите за другите. Поемете пълна отговорност за живота си, включително за всичките си думи и дела.

Стъпка 2. Станете свободни

Не завоювайте, но си позволете свобода, вътрешна независимост. Свободата е изкуството на избор в границите на възможното, а не на всепозволеността. Да се обявите за свободен означава да направите крачка към своята независимост. Разберете, че отсега нататък вие сте единственият, който е отговорен за всички решения, които вземате.

Стъпка 3. Открийте се за любовта

Любовта, за която трябва да отворите сърцето си, е ежедневно, истинско и просто чувство. Това е истинска грижа за благополучието на ближния. Събудете истински интерес към живота на другите хора, независимо дали това е вашето дете, майка, съпруг/съпруга, партньор, съсед или напълно непознат.

Стъпка 4. Смейте се от сърце

Научете се да се събуждате с радост всяка сутрин, въпреки внушенията на телевизиите и друга негативна информация. Всеки ден се задържайте пред огледалото поне за минута и се усмихвайте на себе си. Усмихвайте се, докато не заразите с настроението си всички около вас. Смехът и иронията са необходими на човек, за да може да действа по-интелигентно, без да отрича съществуващите проблеми и без да бяга от тях.

Стъпка 5. Научете се да слушате другите

Една известната мъдрост гласи: имаме две уши и само една уста. Това е напомняне, че трябва да слушаме два пъти повече, отколкото да говорим. Практикувайте активно и заинтересувано слушане, когато анализирате, съгласявате се или отричате мнението на другия човек. Другият човек може да ви помогне да разберете по-добре себе си, да видите аспектите на вашата личност, които не са ви достъпни.

Стъпка 6. Научете се да се учите, забравяйки за гордостта си

Животът е постоянно придобиване на нови знания, необходими за самоусъвършенстване. Няма по-лошо наказание от невъзможността да преминете отвъд границите на вече придобитите знания. Човек, който не е готов да слезе от пиедестала на всезнанието, не може да научи нищо от другите, защото предварително презира околните, приемайки, че никой не може да му каже нещо ново.

Стъпка 7. Бъдете винаги приветливи

Много лесно е да бъдете любезни с тези, които се отнасят с вас с топлина и уважение. Но не е толкова просто да спазвате правилата за учтивост, когато не ви отговарят със същото. Убеден съм обаче, че всички трябва съзнателно да се откажат от лошото отношение, на което ежедневно се подлагаме един друг. Трудно е да преминете през самоусъвършенстване, съвсем сами, без спътници и е невъзможно да успеете, ако не сте обичани.

Стъпка 8. Подредете нещата си отвътре и отвън

Научете се да стигате до целта си, без да се отклонявате от пътя си. За целта е необходимо да се набележат приоритети, да се отдели главното от второстепенното. Помнете две важни точки: 1) Нито един порядък не може да се счита за окончателен и непроменим; 2) Вашият собствен порядък въобще не трябва да съвпада с порядъка на друг човек.

Стъпка 9. Станете добър продавач

Деветата стъпка потрудния път на саморазвитието безспорно малко хора правят открито – способността компетентно да се представят. Да продаваш в този случай не означава да се „продаваш“, това просто е умението да предадете на другите информация за себе си и за това, какво можете да правите добре.

Стъпка 10. Изберете си добра компания

Хората трябва да се избират не с ума, а със сърцето. Може да ви се струва наивно, но не толкова отдавна, преодолявайки трудности, се убедих колко важно е да имате до себе си хора, които обичат вас и вашите близки: приятели, роднини, читатели, съседи, колеги, учители… Аз ги наричам спътници в живота. Без да имате такива хора или забравяйки за тях, няма да постигнете нищо в живота.

Стъпка 11. Не се страхувайте периодично да преоценявате знанията си

Често в стремеж към нови знания можете да забравите, че цялата информация, която вече имате, трябва постоянно да се поддържа. Прегледайте знанията си, откажете се от нещо, открийте нещо ново, допълнете и подобрете това, което винаги сте считали за надеждно. Лично аз се намирам в съзнателно и постоянно търсене на нови решения на стари проблеми, нови отговори на стари въпроси.

Стъпка 12. Бъдете креативни

Има два начина на познание: единият се основава на опита и знанията на възрастния човек, вторият – на откритията и преживяванията на детето, което е във всеки от нас. Именно вторият метод ви позволява да привлечете творческата сила и да я покажете на света, за да разберете, че във всяка ситуация има някаква нова, непозната страна. Опитайте се да изградите жизнения си път в следната последователност: емоция, любопитство на изследователя, творческо поведение, творчески грешки, познание, радост, растеж.

Стъпка 13. Използвайте всяка секунда

Настоящето е единственият възможен момент за активен живот. Нито миналото, нито бъдещето не бива да ви разсейват от съществуването на тук и сега. Настоящето винаги е открито за промени, непредсказуемо е и може да поднесе всякаква изненада – това е неговото основно предимство. Използвайте го максимално.

Стъпка 14. Избягвайте зависимости и привързаности

Тази стъпка предполага избавяне от всевъзможни зависимости: вещи, хора, действия, позиции, идеологии. Става дума за това да се отървете от всичко, което по някакъв начин така или иначе не е ваше. И в началото този списък с „ненужни неща“ започва с нашия замислен и нарцистичен „Аз“.

Стъпка 15. Не поемайте рискове необмислено

В една древна поема се казва, че всяко нещо, мисъл, мнение, дело носи в себе си частица риск. Опасно е да се смеем, да плачем, да правим нещо ново, да се обичаме, да се срещаме с хората, да летим със самолет… Но същата тази поема ни учи на още нещо: най-голямата опасност е желанието да живеем цял живот, без да се излагаме на никакви опасности. Предлагам ви да поемете рискове в живота, но рискувайте внимателно.

Стъпка 16. Пазарете се само в крайни случаи

Научете се да се пазарите само в областта на търговски или правни отношения, в съдебни спорове, война,конфликтни ситуации. За останалите случаи (и особено за любовта!) е по-добре да използвате думата „съгласие“. В приятелството, семейството и любовните отношения ми харесва фразата „доброволен отказ“, отколкото „жертвеност“.

Стъпка 17. Усъвършенствайте се без съперничество

От собствен опит разбрах, че няма „правилно“ съперничество. Разбира се, във всеки човек има желание да се сравнява с другите, но само в спорта подобно съперничество се превръща в игра. Следователно спортът ви позволява да сублимирате това фатално желание да надминете другите и след това да се върнете към ежедневието. Само конкуренцията на ниво компетентност и умения може да се счита за правилна.

Стъпка 18. Не се страхувайте да се провалите

Нашият страх от провал обикновено е резултат от полученото в детството възпитание. Всички се страхуват от провал и всички забравяме: всеки крах на плановете е тласък за самоусъвършенстване. Духовното израстване е възможно само чрез ежедневния опит на проби и грешки. Ако успеете от първия път, това може да утеши вашата суета, но няма да ви научи на нищо. Можете да се учите само от грешки и от осмисляне на миналото.

Стъпка 19. Започнете всичко отначало

По пътя на живота си вие сте стигали до задънена улица повече от веднъж, в безнадеждна ситуация, в която са ви вкарвали сериозни, понякога непоправими грешки. В такива моменти си струва да си спомните тази стъпка. И да решите да започнете отначало. Смисълът на тази стъпка е да се върнете обратно на мястото, където сте загубили пътя си или където пътят е свършил. А когато се върнете, ще разберете – сега всичко ще бъде различно: както самата ситуация, така и мястото, в което се е случило, а и вие самите. Не забравяйте, че винаги има възможност да започнете отначало.

Стъпка 20. Не се съмнявайте в крайния резултат

Вярвам, че всеки може да постигне всичко, за което мечтае, ако не бърза и е упорит в постигането на това, което иска. Главното е, че действително неговото желание, а не нуждите на други хора, е поникнало в сърцето му. Казват, че ние се сблъскваме с неуспехи заради нетърпението си, а не поради липсата на реални възможности. Вероятно е точно така.


В категории: Животът


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
дръгел
02.11.2019 05:21:54
0
0
до номер 1
тиквеник ти нещо четеш ли и да четеш все тая с тоя Балабурник дето си го изплюл за коментар..
2.
дръгел
02.11.2019 05:21:50
0
0
до номер 1
тиквеник ти нещо четеш ли и да четеш все тая с тоя Балабурник дето си го изплюл за коментар..
1.
ГГГ
01.11.2019 20:42:01
2
1
Този все едно си пише книгите, като краде фейсбук статуси на петокласнички...
С Паоло Коелю са си плюли в устите направо - простотия до простотията, мила моя майнольо...
По-добре слушайте чалга отколкото да му четете логореята - по-малко вреда ще има върху психиката ви...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Девата да не отказва срещи и милувки, а Водолеят да не дава пари назаем! Девата да не отказва срещи и милувки, а Водолеят да не дава пари назаем!

Хороскоп за деня – 10 август 2020, понеделник

Ченгета заловиха мъртво пиян шофьор в Созопол, той се опита да ги подкупи с 90 лева Ченгета заловиха мъртво пиян шофьор в Созопол, той се опита да ги подкупи с 90 лева

Александър Д. от Русе е предаден на прокуратурата и ще бъде съден

4 месеца без поклонение пред Вълчо Камарашев 4 месеца без поклонение пред Вълчо Камарашев Единствената дъщеря на актьора – Мина, още не може да се прибере в България Миа Сантова и сестра й в 10-годишна битка за милиони Миа Сантова и сестра й в 10-годишна битка за милиони Баща им бил генерален директор на Българската кинематография през 60-те и 70-те Бившият съпруг на Таня Боева чака бебе от младата продавачката на пилета Бившият съпруг на Таня Боева чака бебе от младата продавачката на пилета

Мишо е с новата си половинка Бopиcлaвa Бoжĸoвa от 2 години

 

Майките на деца с увреждания си намериха нов щит – насъскаха жена с множествена склероза да се пали Майките на деца с увреждания си намериха нов щит – насъскаха жена с множествена склероза да се пали

Ако СДВР прибегне до нестандартни действия, да ни разбута оттук, аз съм готова да се жертвам, каза жена, представила се с малкото си име Диана

Ползи от раздялата: Андреа реанимира умрялата си кариера на гърба на Кобрата Ползи от раздялата: Андреа реанимира умрялата си кариера на гърба на Кобрата Песента „Егоист” определено дава поводи за тълкувания Инспекцията по труда тръгва на масови проверки в курортите Инспекцията по труда тръгва на масови проверки в курортите

Голяма част от персонала е нает краткосрочно, което дава възможност на работодателите да нарушават правата на своите служители

Гала ликува: Успя да натири омразната й Ева Веселинова от „На кафе“ Гала ликува: Успя да натири омразната й Ева Веселинова от „На кафе“ Говори се, че Гала вдигнала мерника на по-младата си колежка още в началото на съвместната им работа Защо в бТВ не искат и да чуят за Преслава? Защо в бТВ не искат и да чуят за Преслава?

Певицата е в черния списък на гости

Тръмп иска лицето си до барелефите на четиримата президенти в Ръшмор Тръмп иска лицето си до барелефите на четиримата президенти в Ръшмор

Губернаторът на Южна Дакота Кристи Ноъм полага активни усилия, за да осигури съгласието на Тръмп лично да дойде на тържествата по случай Деня на независимостта в планината Ръшмор

 

Откриха нов начин за лечение на коронавируса Откриха нов начин за лечение на коронавируса

Това е една от най-новите терапии, използващи фотосенсибилизатори

Спасиха жена, оцеляла 3 дни под развилините в Бейрут Спасиха жена, оцеляла 3 дни под развилините в Бейрут

Кадри от спасителната операция на жената, която вече е на края на силите си, се появиха в социалните мрежи

Семейства в Бейрут още търсят изчезналите си близки Семейства в Бейрут още търсят изчезналите си близки

Някои от тях получават фалшиви надежди

Южна Дакота издига 50-метрова статуя, почитаща жените-сиукси Южна Дакота издига 50-метрова статуя, почитаща жените-сиукси

Тя носи името "Достойнство" и се намира недалеч от връх Ръшмор

Гореща вълна удря Европа Гореща вълна удря Европа

Метеоролозите очакват на места температури до 42 градуса по Целзий

От утре: Германия тества за COVID-19 пристигащите от три български области От утре: Германия тества за COVID-19 пристигащите от три български области Тестът трябва да бъде направен до 72 часа след влизане на територията на Германия Секс скандал с носител на Грами, работил с Бионсе Секс скандал с носител на Грами, работил с Бионсе

Срещу Ноуъл "Дитейл" Фишър са повдигнати 15 обвинения за сексуално посегателство

Виктор Орбан: Мигрантите са като биологично оръжие Виктор Орбан: Мигрантите са като биологично оръжие Той е е предложил централноевропейската държава да преустанови приемането на азиатци и африканци Германия глобява €25 000, ако откажеш корона тест Германия глобява €25 000, ако откажеш корона тест

Германският Червен кръст ще изпълнява тестовете, които са финансирани от държавата

Иво СИРОМАХОВ Иво СИРОМАХОВ Ако някога решите да поправите всички грешки в живота си, започнете от правописните.
Виц на деня Виц на деня Жена се прибира с 12 бутилки вино, 2 бутилки уиски, 1 водка и 2 хляба. Мъжът ѝ:
- Гости ли ще имаме?
- Не!
- А защо ни е толкова хляб?
Виц на деня Виц на деня - Секси, хайде в спалнята!
- Много си палав днес!
- Не, сериозно ти говоря! Мачът почва след малко, омитай се...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих много яка тениска - с розов надпис на гърба - “Бебе прекрасно". Сега се чудя кво да правя- от прането се изтри “Б-то“...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори