×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Хорхе Букай: 20-те стъпки на пътя към себе си


Хорхе Букай: 20-те стъпки на пътя към себе си
Източник: Една.бг
01 Ноември 2019, Петък, 19:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Тези съвети ще ви помогнат да се доближите до себе си и да отговорите на най-важните въпроси, които животът представя пред нас

Хорхе Букай е аржентински психотерапевт и писател. Той е посветил повече от 30 години на психотерапията, след което преминава към писане на книги.

„Опитвам се да влагам във всяко предложение за действие само мисли, в ползата от които се убедих от собствения си опит.“

Ето 20 прости и не много на брой стъпки, които ще ви помогнат да се доближите до себе си и да отговорите на най-важните въпроси, които животът представя пред нас!

Стъпка 1. Познайте себе си

Свалете от себе си воалите, които ви пречат да видите какъв сте всъщност. Приемете знанията за това кой сте в действителност. Свалете всички „маски“, които носите за другите. Поемете пълна отговорност за живота си, включително за всичките си думи и дела.

Стъпка 2. Станете свободни

Не завоювайте, но си позволете свобода, вътрешна независимост. Свободата е изкуството на избор в границите на възможното, а не на всепозволеността. Да се обявите за свободен означава да направите крачка към своята независимост. Разберете, че отсега нататък вие сте единственият, който е отговорен за всички решения, които вземате.

Стъпка 3. Открийте се за любовта

Любовта, за която трябва да отворите сърцето си, е ежедневно, истинско и просто чувство. Това е истинска грижа за благополучието на ближния. Събудете истински интерес към живота на другите хора, независимо дали това е вашето дете, майка, съпруг/съпруга, партньор, съсед или напълно непознат.

Стъпка 4. Смейте се от сърце

Научете се да се събуждате с радост всяка сутрин, въпреки внушенията на телевизиите и друга негативна информация. Всеки ден се задържайте пред огледалото поне за минута и се усмихвайте на себе си. Усмихвайте се, докато не заразите с настроението си всички около вас. Смехът и иронията са необходими на човек, за да може да действа по-интелигентно, без да отрича съществуващите проблеми и без да бяга от тях.

Стъпка 5. Научете се да слушате другите

Една известната мъдрост гласи: имаме две уши и само една уста. Това е напомняне, че трябва да слушаме два пъти повече, отколкото да говорим. Практикувайте активно и заинтересувано слушане, когато анализирате, съгласявате се или отричате мнението на другия човек. Другият човек може да ви помогне да разберете по-добре себе си, да видите аспектите на вашата личност, които не са ви достъпни.

Стъпка 6. Научете се да се учите, забравяйки за гордостта си

Животът е постоянно придобиване на нови знания, необходими за самоусъвършенстване. Няма по-лошо наказание от невъзможността да преминете отвъд границите на вече придобитите знания. Човек, който не е готов да слезе от пиедестала на всезнанието, не може да научи нищо от другите, защото предварително презира околните, приемайки, че никой не може да му каже нещо ново.

Стъпка 7. Бъдете винаги приветливи

Много лесно е да бъдете любезни с тези, които се отнасят с вас с топлина и уважение. Но не е толкова просто да спазвате правилата за учтивост, когато не ви отговарят със същото. Убеден съм обаче, че всички трябва съзнателно да се откажат от лошото отношение, на което ежедневно се подлагаме един друг. Трудно е да преминете през самоусъвършенстване, съвсем сами, без спътници и е невъзможно да успеете, ако не сте обичани.

Стъпка 8. Подредете нещата си отвътре и отвън

Научете се да стигате до целта си, без да се отклонявате от пътя си. За целта е необходимо да се набележат приоритети, да се отдели главното от второстепенното. Помнете две важни точки: 1) Нито един порядък не може да се счита за окончателен и непроменим; 2) Вашият собствен порядък въобще не трябва да съвпада с порядъка на друг човек.

Стъпка 9. Станете добър продавач

Деветата стъпка потрудния път на саморазвитието безспорно малко хора правят открито – способността компетентно да се представят. Да продаваш в този случай не означава да се „продаваш“, това просто е умението да предадете на другите информация за себе си и за това, какво можете да правите добре.

Стъпка 10. Изберете си добра компания

Хората трябва да се избират не с ума, а със сърцето. Може да ви се струва наивно, но не толкова отдавна, преодолявайки трудности, се убедих колко важно е да имате до себе си хора, които обичат вас и вашите близки: приятели, роднини, читатели, съседи, колеги, учители… Аз ги наричам спътници в живота. Без да имате такива хора или забравяйки за тях, няма да постигнете нищо в живота.

Стъпка 11. Не се страхувайте периодично да преоценявате знанията си

Често в стремеж към нови знания можете да забравите, че цялата информация, която вече имате, трябва постоянно да се поддържа. Прегледайте знанията си, откажете се от нещо, открийте нещо ново, допълнете и подобрете това, което винаги сте считали за надеждно. Лично аз се намирам в съзнателно и постоянно търсене на нови решения на стари проблеми, нови отговори на стари въпроси.

Стъпка 12. Бъдете креативни

Има два начина на познание: единият се основава на опита и знанията на възрастния човек, вторият – на откритията и преживяванията на детето, което е във всеки от нас. Именно вторият метод ви позволява да привлечете творческата сила и да я покажете на света, за да разберете, че във всяка ситуация има някаква нова, непозната страна. Опитайте се да изградите жизнения си път в следната последователност: емоция, любопитство на изследователя, творческо поведение, творчески грешки, познание, радост, растеж.

Стъпка 13. Използвайте всяка секунда

Настоящето е единственият възможен момент за активен живот. Нито миналото, нито бъдещето не бива да ви разсейват от съществуването на тук и сега. Настоящето винаги е открито за промени, непредсказуемо е и може да поднесе всякаква изненада – това е неговото основно предимство. Използвайте го максимално.

Стъпка 14. Избягвайте зависимости и привързаности

Тази стъпка предполага избавяне от всевъзможни зависимости: вещи, хора, действия, позиции, идеологии. Става дума за това да се отървете от всичко, което по някакъв начин така или иначе не е ваше. И в началото този списък с „ненужни неща“ започва с нашия замислен и нарцистичен „Аз“.

Стъпка 15. Не поемайте рискове необмислено

В една древна поема се казва, че всяко нещо, мисъл, мнение, дело носи в себе си частица риск. Опасно е да се смеем, да плачем, да правим нещо ново, да се обичаме, да се срещаме с хората, да летим със самолет… Но същата тази поема ни учи на още нещо: най-голямата опасност е желанието да живеем цял живот, без да се излагаме на никакви опасности. Предлагам ви да поемете рискове в живота, но рискувайте внимателно.

Стъпка 16. Пазарете се само в крайни случаи

Научете се да се пазарите само в областта на търговски или правни отношения, в съдебни спорове, война,конфликтни ситуации. За останалите случаи (и особено за любовта!) е по-добре да използвате думата „съгласие“. В приятелството, семейството и любовните отношения ми харесва фразата „доброволен отказ“, отколкото „жертвеност“.

Стъпка 17. Усъвършенствайте се без съперничество

От собствен опит разбрах, че няма „правилно“ съперничество. Разбира се, във всеки човек има желание да се сравнява с другите, но само в спорта подобно съперничество се превръща в игра. Следователно спортът ви позволява да сублимирате това фатално желание да надминете другите и след това да се върнете към ежедневието. Само конкуренцията на ниво компетентност и умения може да се счита за правилна.

Стъпка 18. Не се страхувайте да се провалите

Нашият страх от провал обикновено е резултат от полученото в детството възпитание. Всички се страхуват от провал и всички забравяме: всеки крах на плановете е тласък за самоусъвършенстване. Духовното израстване е възможно само чрез ежедневния опит на проби и грешки. Ако успеете от първия път, това може да утеши вашата суета, но няма да ви научи на нищо. Можете да се учите само от грешки и от осмисляне на миналото.

Стъпка 19. Започнете всичко отначало

По пътя на живота си вие сте стигали до задънена улица повече от веднъж, в безнадеждна ситуация, в която са ви вкарвали сериозни, понякога непоправими грешки. В такива моменти си струва да си спомните тази стъпка. И да решите да започнете отначало. Смисълът на тази стъпка е да се върнете обратно на мястото, където сте загубили пътя си или където пътят е свършил. А когато се върнете, ще разберете – сега всичко ще бъде различно: както самата ситуация, така и мястото, в което се е случило, а и вие самите. Не забравяйте, че винаги има възможност да започнете отначало.

Стъпка 20. Не се съмнявайте в крайния резултат

Вярвам, че всеки може да постигне всичко, за което мечтае, ако не бърза и е упорит в постигането на това, което иска. Главното е, че действително неговото желание, а не нуждите на други хора, е поникнало в сърцето му. Казват, че ние се сблъскваме с неуспехи заради нетърпението си, а не поради липсата на реални възможности. Вероятно е точно така.


В категории: Животът


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
дръгел
02.11.2019 05:21:54
0
0
до номер 1
тиквеник ти нещо четеш ли и да четеш все тая с тоя Балабурник дето си го изплюл за коментар..
2.
дръгел
02.11.2019 05:21:50
0
0
до номер 1
тиквеник ти нещо четеш ли и да четеш все тая с тоя Балабурник дето си го изплюл за коментар..
1.
ГГГ
01.11.2019 20:42:01
2
1
Този все едно си пише книгите, като краде фейсбук статуси на петокласнички...
С Паоло Коелю са си плюли в устите направо - простотия до простотията, мила моя майнольо...
По-добре слушайте чалга отколкото да му четете логореята - по-малко вреда ще има върху психиката ви...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена В кутията имало 200 лева Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Пацо Килията обещал на бившия шеф на БФС да проучи по свои канали кой е извършил удара Започва мащабен ремонт на Младежкия дом в Бургас Започва мащабен ремонт на Младежкия дом в Бургас Очакваният резултат е сградата да хаби с над 75% по-малко ток годишно Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Ще предлагат кутии и бутилки за многократна употреба Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Целта е да се елиминират несъвместимостите Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той е един от хористите, които създават неповторимата тържествена атмосфера по време на църковните служби в катедралата „Св. Александър Невски“, която му е като втори дом Ученик бере душа в болница след катастрофа Ученик бере душа в болница след катастрофа В болница с опасност за живота е настанен 16-годишен неправоспособен тийнейджър, управлявал мотора, който е с прекратена регистрация Ангел Стойков удължи договора си с "Черноморец 1919" Ангел Стойков удължи договора си с "Черноморец 1919" Ръководството на клуба иска да изрази своята вяра и подкрепа в младия бургаски треньор и неговия екип Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница 23-годишният бургазлия започнал да буйства без причина, ченгета от Второ РУ го озаптили
Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори