×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Хорхе Букай: 20-те стъпки на пътя към себе си


Хорхе Букай: 20-те стъпки на пътя към себе си
Източник: Една.бг
01 Ноември 2019, Петък, 19:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Тези съвети ще ви помогнат да се доближите до себе си и да отговорите на най-важните въпроси, които животът представя пред нас

Хорхе Букай е аржентински психотерапевт и писател. Той е посветил повече от 30 години на психотерапията, след което преминава към писане на книги.

„Опитвам се да влагам във всяко предложение за действие само мисли, в ползата от които се убедих от собствения си опит.“

Ето 20 прости и не много на брой стъпки, които ще ви помогнат да се доближите до себе си и да отговорите на най-важните въпроси, които животът представя пред нас!

Стъпка 1. Познайте себе си

Свалете от себе си воалите, които ви пречат да видите какъв сте всъщност. Приемете знанията за това кой сте в действителност. Свалете всички „маски“, които носите за другите. Поемете пълна отговорност за живота си, включително за всичките си думи и дела.

Стъпка 2. Станете свободни

Не завоювайте, но си позволете свобода, вътрешна независимост. Свободата е изкуството на избор в границите на възможното, а не на всепозволеността. Да се обявите за свободен означава да направите крачка към своята независимост. Разберете, че отсега нататък вие сте единственият, който е отговорен за всички решения, които вземате.

Стъпка 3. Открийте се за любовта

Любовта, за която трябва да отворите сърцето си, е ежедневно, истинско и просто чувство. Това е истинска грижа за благополучието на ближния. Събудете истински интерес към живота на другите хора, независимо дали това е вашето дете, майка, съпруг/съпруга, партньор, съсед или напълно непознат.

Стъпка 4. Смейте се от сърце

Научете се да се събуждате с радост всяка сутрин, въпреки внушенията на телевизиите и друга негативна информация. Всеки ден се задържайте пред огледалото поне за минута и се усмихвайте на себе си. Усмихвайте се, докато не заразите с настроението си всички около вас. Смехът и иронията са необходими на човек, за да може да действа по-интелигентно, без да отрича съществуващите проблеми и без да бяга от тях.

Стъпка 5. Научете се да слушате другите

Една известната мъдрост гласи: имаме две уши и само една уста. Това е напомняне, че трябва да слушаме два пъти повече, отколкото да говорим. Практикувайте активно и заинтересувано слушане, когато анализирате, съгласявате се или отричате мнението на другия човек. Другият човек може да ви помогне да разберете по-добре себе си, да видите аспектите на вашата личност, които не са ви достъпни.

Стъпка 6. Научете се да се учите, забравяйки за гордостта си

Животът е постоянно придобиване на нови знания, необходими за самоусъвършенстване. Няма по-лошо наказание от невъзможността да преминете отвъд границите на вече придобитите знания. Човек, който не е готов да слезе от пиедестала на всезнанието, не може да научи нищо от другите, защото предварително презира околните, приемайки, че никой не може да му каже нещо ново.

Стъпка 7. Бъдете винаги приветливи

Много лесно е да бъдете любезни с тези, които се отнасят с вас с топлина и уважение. Но не е толкова просто да спазвате правилата за учтивост, когато не ви отговарят със същото. Убеден съм обаче, че всички трябва съзнателно да се откажат от лошото отношение, на което ежедневно се подлагаме един друг. Трудно е да преминете през самоусъвършенстване, съвсем сами, без спътници и е невъзможно да успеете, ако не сте обичани.

Стъпка 8. Подредете нещата си отвътре и отвън

Научете се да стигате до целта си, без да се отклонявате от пътя си. За целта е необходимо да се набележат приоритети, да се отдели главното от второстепенното. Помнете две важни точки: 1) Нито един порядък не може да се счита за окончателен и непроменим; 2) Вашият собствен порядък въобще не трябва да съвпада с порядъка на друг човек.

Стъпка 9. Станете добър продавач

Деветата стъпка потрудния път на саморазвитието безспорно малко хора правят открито – способността компетентно да се представят. Да продаваш в този случай не означава да се „продаваш“, това просто е умението да предадете на другите информация за себе си и за това, какво можете да правите добре.

Стъпка 10. Изберете си добра компания

Хората трябва да се избират не с ума, а със сърцето. Може да ви се струва наивно, но не толкова отдавна, преодолявайки трудности, се убедих колко важно е да имате до себе си хора, които обичат вас и вашите близки: приятели, роднини, читатели, съседи, колеги, учители… Аз ги наричам спътници в живота. Без да имате такива хора или забравяйки за тях, няма да постигнете нищо в живота.

Стъпка 11. Не се страхувайте периодично да преоценявате знанията си

Често в стремеж към нови знания можете да забравите, че цялата информация, която вече имате, трябва постоянно да се поддържа. Прегледайте знанията си, откажете се от нещо, открийте нещо ново, допълнете и подобрете това, което винаги сте считали за надеждно. Лично аз се намирам в съзнателно и постоянно търсене на нови решения на стари проблеми, нови отговори на стари въпроси.

Стъпка 12. Бъдете креативни

Има два начина на познание: единият се основава на опита и знанията на възрастния човек, вторият – на откритията и преживяванията на детето, което е във всеки от нас. Именно вторият метод ви позволява да привлечете творческата сила и да я покажете на света, за да разберете, че във всяка ситуация има някаква нова, непозната страна. Опитайте се да изградите жизнения си път в следната последователност: емоция, любопитство на изследователя, творческо поведение, творчески грешки, познание, радост, растеж.

Стъпка 13. Използвайте всяка секунда

Настоящето е единственият възможен момент за активен живот. Нито миналото, нито бъдещето не бива да ви разсейват от съществуването на тук и сега. Настоящето винаги е открито за промени, непредсказуемо е и може да поднесе всякаква изненада – това е неговото основно предимство. Използвайте го максимално.

Стъпка 14. Избягвайте зависимости и привързаности

Тази стъпка предполага избавяне от всевъзможни зависимости: вещи, хора, действия, позиции, идеологии. Става дума за това да се отървете от всичко, което по някакъв начин така или иначе не е ваше. И в началото този списък с „ненужни неща“ започва с нашия замислен и нарцистичен „Аз“.

Стъпка 15. Не поемайте рискове необмислено

В една древна поема се казва, че всяко нещо, мисъл, мнение, дело носи в себе си частица риск. Опасно е да се смеем, да плачем, да правим нещо ново, да се обичаме, да се срещаме с хората, да летим със самолет… Но същата тази поема ни учи на още нещо: най-голямата опасност е желанието да живеем цял живот, без да се излагаме на никакви опасности. Предлагам ви да поемете рискове в живота, но рискувайте внимателно.

Стъпка 16. Пазарете се само в крайни случаи

Научете се да се пазарите само в областта на търговски или правни отношения, в съдебни спорове, война,конфликтни ситуации. За останалите случаи (и особено за любовта!) е по-добре да използвате думата „съгласие“. В приятелството, семейството и любовните отношения ми харесва фразата „доброволен отказ“, отколкото „жертвеност“.

Стъпка 17. Усъвършенствайте се без съперничество

От собствен опит разбрах, че няма „правилно“ съперничество. Разбира се, във всеки човек има желание да се сравнява с другите, но само в спорта подобно съперничество се превръща в игра. Следователно спортът ви позволява да сублимирате това фатално желание да надминете другите и след това да се върнете към ежедневието. Само конкуренцията на ниво компетентност и умения може да се счита за правилна.

Стъпка 18. Не се страхувайте да се провалите

Нашият страх от провал обикновено е резултат от полученото в детството възпитание. Всички се страхуват от провал и всички забравяме: всеки крах на плановете е тласък за самоусъвършенстване. Духовното израстване е възможно само чрез ежедневния опит на проби и грешки. Ако успеете от първия път, това може да утеши вашата суета, но няма да ви научи на нищо. Можете да се учите само от грешки и от осмисляне на миналото.

Стъпка 19. Започнете всичко отначало

По пътя на живота си вие сте стигали до задънена улица повече от веднъж, в безнадеждна ситуация, в която са ви вкарвали сериозни, понякога непоправими грешки. В такива моменти си струва да си спомните тази стъпка. И да решите да започнете отначало. Смисълът на тази стъпка е да се върнете обратно на мястото, където сте загубили пътя си или където пътят е свършил. А когато се върнете, ще разберете – сега всичко ще бъде различно: както самата ситуация, така и мястото, в което се е случило, а и вие самите. Не забравяйте, че винаги има възможност да започнете отначало.

Стъпка 20. Не се съмнявайте в крайния резултат

Вярвам, че всеки може да постигне всичко, за което мечтае, ако не бърза и е упорит в постигането на това, което иска. Главното е, че действително неговото желание, а не нуждите на други хора, е поникнало в сърцето му. Казват, че ние се сблъскваме с неуспехи заради нетърпението си, а не поради липсата на реални възможности. Вероятно е точно така.


В категории: Животът


3
Коментара
5 храни за гладка кожа
5 храни за гладка кожа 10/12/2019, Вторник 08:30 0
3
Коментара по темата
3.
дръгел
02.11.2019 05:21:54
0
0
до номер 1
тиквеник ти нещо четеш ли и да четеш все тая с тоя Балабурник дето си го изплюл за коментар..
2.
дръгел
02.11.2019 05:21:50
0
0
до номер 1
тиквеник ти нещо четеш ли и да четеш все тая с тоя Балабурник дето си го изплюл за коментар..
1.
ГГГ
01.11.2019 20:42:01
2
1
Този все едно си пише книгите, като краде фейсбук статуси на петокласнички...
С Паоло Коелю са си плюли в устите направо - простотия до простотията, мила моя майнольо...
По-добре слушайте чалга отколкото да му четете логореята - по-малко вреда ще има върху психиката ви...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
3 зодии, които обичат един и същ човек години наред 3 зодии, които обичат един и същ човек години наред

Дори да нямат шанс с този човек, те могат да имат истински чувства към него с години и през това време да не създават връзки

БМВ се заби челно във Фолксваген след грешка на пътя, прати трима в болница БМВ се заби челно във Фолксваген след грешка на пътя, прати трима в болница

Сблъсъкът е станал на пътя между с Люляково и с. Съединение

Доброволци от Ямбол спасиха пребито куче Доброволци от Ямбол спасиха пребито куче

От Фондация „Четири лапи” отказали то да бъде евтаназирано

Разследват "Пловдив 2019" за скъпия спектакъл от януари Разследват "Пловдив 2019" за скъпия спектакъл от януари

Над 3 млн. лв. струвало откриването Европейска столица на културата

5 храни за гладка кожа 5 храни за гладка кожа

Вижте какво да има в менюто ви

Синоптик: Циклон разчиства мъглата, но са възможни поледици Синоптик: Циклон разчиства мъглата, но са възможни поледици

 В сряда и четвъртък ще има превалявания, температурите ще се повишат, каза  Анастасия Стойчева

Климатикът измести парното за топлото на българина Климатикът измести парното за топлото на българина

Хората с по-малко пари залагат на дърва

Изобретател създава български товарен електромобил Изобретател създава български товарен електромобил

 Камионът му е проектиран да пренася в градски условия товар от 500 килограма, изминава 80 километра с едно зареждане на двигателя

Траур във Враца след смъртта на 13-годишно момиче Траур във Враца след смъртта на 13-годишно момиче

Детето е било в междучасие и говорело с майка си по телефона, когато му прилошало

Превърни бавния акт в чувствено изживяване, виж как Превърни бавния акт в чувствено изживяване, виж как

Тези 7 малки трика ще ти помогнат

Путин и Зеленски се разбраха за мир в Източна Украйна Путин и Зеленски се разбраха за мир в Източна Украйна

Военните да бъдат изтеглени до март 2020

Извънземни над Русия: Тревога заради летящ обект с форма на медуза Извънземни над Русия: Тревога заради летящ обект с форма на медуза

НЛО със странна форма лети над Челябинск, Свердловск, Самара, Тюмен, Омск и Краснодар

Британски туристи платиха 8 хил.евро за луксозна почивка в Египет, но попаднаха в ада Британски туристи платиха 8 хил.евро за луксозна почивка в Египет, но попаднаха в ада

Хотелът бил строителна площадка, пламнала и епидемия 

Путин и Зеленски се срещат за пръв път днес Путин и Зеленски се срещат за пръв път днес

Форумът в Париж е във формата "нормандска четворка"

Тези пет зодии са родени под щастлива звезда Тези пет зодии са родени под щастлива звезда

Според това проучване пикът на раждащи се гении е през февруари, а спадът е през август

Кои са най-големите гении в съвремието ни Кои са най-големите гении в съвремието ни

Такива хора има и сега, работещи за развитието на физиката, астрономията и математиката

Защо някои хора са по-умни от останалите Защо някои хора са по-умни от останалите

Философите отдавна размишляват над корените на гениалността

Учени: Забравянето е знак за изключителна интелигентност Учени: Забравянето е знак за изключителна интелигентност

До това заключение стигат учените Пол Франкленд и Блейк Ричардс от университета в Торонто

Уфолог: НАСА и Русия крият за контактите с извънземни Уфолог: НАСА и Русия крият за контактите с извънземни

Заради приближаването на извънземен кораб, имало смущения в работата на техническите уреди на Международната космическа станция 

Кметица забрани да се умира през уикенда Кметица забрани да се умира през уикенда

Новата мярка била породена от факта, че миналата седмица Изабел Дюжеле не могла да намери лекар, който да удостовери кончината на местен жител

Иво СИРОМАХОВ Иво СИРОМАХОВ Наближава времето, в което отново ще хвърлите върху празниците цялата вина за това, че сте дебели.
Виц на деня Виц на деня Влиза мъж в бар и иска 5 водки. Изпива ги. Иска още четири водки. Отново ги изпива. Иска още три. И тях гаврътва. Замислен се обръща към бармана:
- Ето това е парадокс. Колкото по-малко пия, толкова повече се напивам...
Виц на деня Виц на деня - Три часа през нощта е! Кой се обажда?!
- Бащата на Ваш ученик... Спите ли?!
- Разбира се!!!
- А ние лепим листа, пробиваме кестени и нижем жълъди за домашното...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Настана време сутрин вместо да пием кафе, да пием терафлу!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори