×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Константин Бачийски: Бургас е лъскавата витрина на ГЕРБ, зад която няма почти нищо


Константин Бачийски: Бургас е лъскавата витрина на ГЕРБ, зад която няма почти нищо
Все повече бургазлии разбират, че лъскавата фасада на града не носи ползи на Бургас, смята Бачийски
25 Октомври 2019, Петък, 21:40 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Аз съм единственият кандидат за кмет, който не иска доверието на бургазлии, за да им каже как ще изхарчи парите им в следващите четири години. Кандидатирам се, за да увелича парите на Бургас

Константин Бачийски е кандидат за кмет на Бургас с номер 32 в бюлетината. Той е един предприемач в IT сектора, експортно ориентиран и работещ с 63 страни по света. Въпреки възможностите, които се отварят пред него, избира да е в родния Бургас и да се посвети на развитието му. Последните 8 години е общински съветник в местния парламент. През всички тези години той дарява цялата си заплата за местното здравеопазване. Финансира с лични средства подобряването на здравеопазването в Бургас. Като общински съветник успя да спре повишаването на такса "смет" за гражданите; понижи с 40% такса „смет“ за бизнеса и по този начин спести на компаниите около 35 милиона лева за последните пет години. Създаде Фонд за стимулиране на полети в региона. Усилията му бяха причина за привличането в Бургас на най-големите нискотарифни компании, които започнаха да извършват полети от и до летище Бургас. Успешно е инициирал над 20 каузи за града, изцяло на доброволни начала. Вярва, че политиката е висша форма на благотворителност и че по примера на българските възрожденци всеки трябва да даде своя дан за развитието на общността, от която е част. От 2014 работи по „Плана Бачийски“, чиято втора точка може да промени икономическото бъдеще не само на Бургас, но и на България.

-   Г-н Бачийски, не е ли безнадеждно да се изправите срещу кмет, който е превърнал Бургас във витрина на управлението на ГЕРБ?

Все повече бургазлии разбират, че лъскавата фасада на града не носи ползи на Бургас. За тези 8 години като общински съветник видях много нарушения на обществения интерес от страна на администрацията в лицето на Димитър Николов и мнозинството от ГЕРБ в Общинския съвет. Някои от тях успях да спра, други да забавя. За съжаление и не малка част от тях минаха.

Списъкът е внушителен  – незаконна продажба на общинска болница, практическото фалиране на общински хлебозавод с 60-70-годишна история и запазена марка на пазара, обществени поръчки и концесии с явно предизвестен край, разхищение на обществени средства, ненужно събиране на по-големи от необходимите такси, некачествени ремонти на инфраструктура и ремонт на ремонтите.

Да, Бургас е витрина на управлението на ГЕРБ, но какво има на тази витрина? Морето и Морската градина са били в Бургас преди Димитър Николов и ГЕРБ, ще бъдат и след тях. Същевременно след 12 години управление има квартали и съставни селища, където хората чакат да бъдат решени елементарни проблеми – нередовен и неудобен транспорт, разбити улици, на места все още липса на канализация, непочистени гробища. Това не може да са проблеми на град витрина през XXI в.

Каквито и красиво оформени рекламни брошури да раздават по улиците, в тях не пише нищо за това, че младите и активни хора бягат, напускат Бургас, включително и симпатизанти на ГЕРБ.

След 12 г. управление и над 2.5 млрд. лева изхарчени от досегашните управляващи, Бургас няма почти нито един решен проблем, който сега да не е обект отново на политически обещания.

Пак ще оправяме транспорта, пак се асфалтира предизборно, отново имаме квартални улици с огромни дупки, хората напускат Бургас, голяма част от работните места отново са сезонни, а обещанията за светлото бъдеще ни заливат от всички страни.

Ние в Бургас сме като в онзи разказ „Иде, ли“. Стоим и чакаме големите инвеститори и те все идват, ама ние все не ги дочакваме. И ако стоим само и чакаме, едва ли ще ги дочакаме някога. За да имаме шанс да привлечем инвеститори от световна величина, не трябва да чакаме, а да сме проактивни и да действаме и да предлагаме нещо уникално, например, като Свободната безмитна зона със собствено карго летище в Равнец, защото конкуренцията при привличане на такива компании е на световно ниво, конкурират се държави, конкурират се региони, конкурират се градове. Сами виждате как протичат преговорите за новия завод за Volkswagen.

12 години са напълно достатъчни да управляваш и ако за това време не си направил достатъчно, а се налага отново да обещаваш за да те преизберат и обещаваш неща, които си обещавал и преди това, е по-добре да се оттеглиш. Никой не бяга от хубавото, нали? А бургазлии бягат в момента от управлението на ГЕРБ. Това е присъдата за трите мандата на ГЕРБ в Бургас.

-    Какво ви различава от останалите кандидати, за да изберат бургазлии вас, а не опонентите ви?

Аз съм единственият кандидат за кмет, който не иска доверието и подкрепата на бургазлии, за да им каже как ще изхарчи парите им в следващите четири бюджета на общината. Аз се кандидатирам, за да увелича парите на Бургас и на бургазлии. Искам доверието им, за да осъществя своя план за привличане на инвеститори и създаване на работни места. Планът „Бачийски“ за Свободна безмитна зона с карго летище в Равнец е реална възможност и икономически шанс за Бургас. Фондът за стимулиране на полети се доказа, че е работещ модел. Дори правителството го последва, като модел 5 години след обявяването му.

Наскоро община Бургас се похвали, че ще купува 65 електробуса. Чудесно, но можеха да поканят производителите на електробусите да ги произвеждат в Равнец и да дадат повече точки на тези фирми, които решат да направят база в Бургас. Поръчката за всички електробуси в страната по този проект е над половин милиард лева. При внос митото е 10% , тоест един вносител от трета страна би спестил мита в размер на около 50 милиона лева, достатъчен стимул да мисли за база на територията на града. 

Тук можеха да се сглобяват електробусите за цялата страна и даже за целия ЕС и да се създадат нови работни места, но Общината не послуша този мой съвет и пропусна тази уникална възможност. За това говоря, че е много важно човекът, който управлява администрацията, да е визионер и да има интелекта да развие Бургас до икономически център от световна величина, за да могат хората да остават в Бургас и даже да се върнат част от заминалите.

Аз съм единственият, който спира корупционни сделки или се изправя срещу тях, каквото и да ми струва това. Ако съм кмет, ще променя обществените поръчки или по-точно ще добавя изискване за провеждане на обществено обсъждане преди започването на всяка процедура, за да отпаднат дискриминационните условия, ще поискам пълна финансова ревизия и намеса на прокуратурата по няколко знакови „сделки“.
     
На централната улица в Бургас вече има празни магазини с надпис „Дава се под наем", а на витрините на празните магазини са залепени ликовете на кандидати за кметове. Те дори не усещат, какъв автогол си вкарват. Убили са малкия и среден бизнес, а някой от тях са готови да се дадат под наем.

Такова е посланието им, но те са фокусирани върху това как да харчат парите на бургазлии, а не как да ги увеличават. Бюджетът - това са парите на бургазлии и те внимателно трябва да обмислят на кого ще ги поверят.

-    Чувствате ли се подготвен за поста кмет на община Бургас? Какъв управленски опит имате?

Аз не съм зависим от общински или държавни поръчки.  Управлявам ИТ бизнес повече от 20 години, той е експортно ориентиран и имам клиенти в 63 държави по света и незначителна част е насочена към българския пазар. 

През последните 8 години като общински съветник натрупах огромен опит и познание в дебрите на общинските дела и съм се доказал в работата си в Общинския съвет като човек, който разчита само на факти и на законите, какво би ми попречило да работя по същия начин и като кмет.

Успях като общински съветник да проведа преговори  със световни авиокомпании и затова те дойдоха в Бургас. 

Сега провеждам преговори с инвеститори от световна величина, но много повече възможности бих имал да преговарям като кмет. В бизнеса съм от над 20 години и имам значителен опит. В Общинския съвет имам осемгодишен опит. Едва ли някой повече от мен е навлязъл в дълбочина в материята на много от казусите, които съм решил или решавам, даже и бившият кмет Николов едва ли знае много от нещата, които са ми известни и които са необходими, за да се защити публичния интерес по тези въпроси.

Познаването на общинските наредби и закони ми дава шанс да направя много повече от други колеги. Дори често съм принуждавал администрацията да приеме моите предложения, защото правото, законът и справедливостта са в основата им. 

Имам самочувствието на подготвен, знаещ, можещ и компетентен човек. И най-важното неподкупен, което е в основата на доброто управление в полза на гражданите на Бургас.  

 


България Всички новини
Само във Флагман.бг! 42-годишният Георги Масларов е задържаният надрусан шофьор на бул. “Демокрация” в Бургас Само във Флагман.бг! 42-годишният Георги Масларов е задържаният надрусан шофьор на бул. “Демокрация” в Бургас

Мъжът е дал положителна проба за употреба на наркотични вещества

Ето няколко любопитни факта за размера на мъжкия член Ето няколко любопитни факта за размера на мъжкия член

Вижте кои са

9 начина да събудим съпружеския секс 9 начина да събудим съпружеския секс

Съпружеският секс е по-удобен, доста често предвидим и със сигурност не си го причиняваме по три пъти на ден

3 зодии, които винаги се изкарват жертви 3 зодии, които винаги се изкарват жертви

Ето кои са те

Маската скочи от 15 ст. на 2 лв., с филтър - 25 лв. бройката Маската скочи от 15 ст. на 2 лв., с филтър - 25 лв. бройката

Заради страха от коронавируса се развихри истинска спекула

КОЦ-Бургас работи по 42 договора за клинични пътеки и 12 процедури с НЗОК, все повече пациенти търсят Онкоцентъра КОЦ-Бургас работи по 42 договора за клинични пътеки и 12 процедури с НЗОК, все повече пациенти търсят Онкоцентъра

Отчетът за 2019 година сочи, че 12 999 болни са се доверили на здравните грижи на КОЦ-Бургас

Преслава си има любим жребец Преслава си има любим жребец

Тя го храни с моркови след всяка езда

Депутат пита Ревизоро: Вода от „Камчия“ ползва ли се за промишлени нужди, каква е загубата в Бургас? Депутат пита Ревизоро: Вода от „Камчия“ ползва ли се за промишлени нужди, каква е загубата в Бургас?

Николай Тишев иска министърът да сравни обема на язовира с този отпреди година

Бойко Борисов отговори на Нинова: Няма държавата да плаща, понеже някой не иска да изчака Бойко Борисов отговори на Нинова: Няма държавата да плаща, понеже някой не иска да изчака

„Държавата – това сме всички ние“, посочи министър-председателят

Няма да се запечатват търговски обекти за несъществени нарушения Няма да се запечатват търговски обекти за несъществени нарушения

Специализирана работна група от представители на бизнеса и НАП ще обсъжда темата

В Русия излъчват по телевизията имената на 12 млн. загинали войници през ВСВ В Русия излъчват по телевизията имената на 12 млн. загинали войници през ВСВ

Инициативата започна в "Деня на защитника на отечеството" на 23 февруари

Коронавирус в Гърция и Австрия, починал във Франция Коронавирус в Гърция и Австрия, починал във Франция

Това е вторият смъртен случай във Франция

Гришо с първа победа в Акапулко, срази Джумхур Гришо с първа победа в Акапулко, срази Джумхур

 Григор Димитров започна мача колебливо, но се справи с опонента си в два сета

Заразени с коронавируса вече в Австрия, Хърватия и Швейцария Заразени с коронавируса вече в Австрия, Хърватия и Швейцария

 Първи положителен тест за вируса е направен и в Латинска Америка

Летяща чиния край Международната космическа станция, уфолог я видял от камера на НАСА Летяща чиния край Международната космическа станция, уфолог я видял от камера на НАСА

Първоначално Скот Уоринг си мислел, че наблюдава спътник, но обектът ускорил скоростта и изчезнал в космоса

Китайското правителство нареди банките да улеснят кредитирането Китайското правителство нареди банките да улеснят кредитирането

Пекин се опитва да подкрепи малкия бизнес и фермерите, които са най-засегнати от коронавируса

500-те най-богати в света загубиха $139 млрд. от срива на борсите вчера 500-те най-богати в света загубиха $139 млрд. от срива на борсите вчера

 Това е най-големият спад в състоянието им откакто съществува индекса Bloomberg Billionaires

Световната здравна организация: Пикът на коронавируса отминава в Китай, но не и в Италия Световната здравна организация: Пикът на коронавируса отминава в Китай, но не и в Италия

Разпространението на новия коронавирус в Италия може да има негативно отражение върху икономиката, но все още е рано за прогнози
 

Huawei представи своя нов сгъваем смартфон Mate Xs Huawei представи своя нов сгъваем смартфон Mate Xs

Устройството ще се продава в Европа за 2499 евро

По стъпките на Китай: Две области в Италия напът да обявят тотална карантина заради коронавируса По стъпките на Китай: Две области в Италия напът да обявят тотална карантина заради коронавируса

От 3 потвърдени случая на зараза в петък, днес числото набъбна до над 200, смъртните случаи са вече 5 

Иван Костов, бивш премиер Иван Костов, бивш премиер Стив Ханке е с наранено его, защото не е "баща на валутния борд" Виц на деня Виц на деня Животът на мъжа не се счита за пълен докато не се ожени. А след сватбата животът приключва. Виц на деня Виц на деня - Пешо, защо тиганите са ти без дръжки?
- Понеже жена ми е тенисистка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Докато планетата е в опасност ще си тръгвам по-рано от работа.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори